На живо

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Георги КожухаровТъй като заболеваемостта в страната към 30 август вече е над 265 души на 100 хил. население за период от 14 дни, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса. Заповед за това все още не е издадена, тоест ограниченията предстои да влязат в сила, но от изброеното в съобщението до медиите става известно, че се дава възможност на редица сектори да продължат да работят, ако посетителите и персоналът са ваксинирани, преболедували или предоставят отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за коронавирус. Това доведе до предупреждение от асоциациите за заведенията, че ще последват протести, ако ограниченията влязат в сила.


Гърция пък обяви, че въвежда допълнителен тест за коронавирус за пристигащите от България, които не са ваксинирани и не са преболедували, като задължителен PCR или антигенен тест ще се извършва на съответния граничен пункт при влизане в страната


"Дневник" проследи развитието на епидемията в страната. Статията се обновява.
До края на годината ще има лекарство срещу COVID-19, смята Илко Гетов

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


По всяка вероятност до края на годината ще има лекарство срещу COVID-19. Това заяви представителят на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) проф. Илко Гетов пред Би Ти Ви.


"Вече имаме препоръка от ЕМА за използване на някои моноклонални антитела самостоятелно или в комбинация, работи се върху някои антивирусни препарати, които също да се използват специфично, някои лекарства, които до момента са разрешени за други заболявания, също се проучват и има данни, че повлияват коронавируса", каза Гетов.


"Тези лекарства няма да се продават в аптеките, те ще се прилагат само в болнични условия", добави той.

Зам.-кмет на София е против децата в детските градини да носят маски

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Анелия Николова


Зам.-кметът на София Мирослав Боршош се обяви против една от насоките за работа в условията на COVID-19 за учебната 2021/22 година. Според него децата в детските градини не трябва да носят защитни маски за лице.


"Това становище беше обсъдено и подкрепено от работодателските организации в системата на предучилищното и училищното образование, както и от родителски организации. Дневният режим на децата в детските градини е наситен с различни дейности, ситуации и активности като хранене, игри и следобедния сън, при които носенето на предпазни маски е невъзможно и неефективно", пише Боршош в позиция, разпространена от общината.

Пикът на четвъртата вълна ще е около 10 октомври, смята вирусолог

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Пикът на четвъртата вълна на коронавируса ще е около 10 октомври – с голям брой заразени, след това ще има известен спад, каза днес пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова. За нея най-големият проблем е как ще бъдат защитени възрастните хора.


При т.нар. Делта вариант, се наблюдава сериозна липса на симптомите от предишния коронавирус като загуба на обоняние и вкус, острото протичане, при този вариант сега хората се заразяват по-бързо, а заболяването започва по-често като грипоподобно – малко главоболие, малко кашлица, лека температура, дори кашлицата не винаги я има", посочи проф. Аргирова.


Според нея заради това хората не се изследват и не отиват на лекар, а това води до още по-голямо разпространение.

Започва изплащането на безвъзмездната финансова помощ по сключените договори по процедура "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 хил. лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" с общ бюджет 184,6 млн. лв., съобщават от Министерството на икономиката.


По процедурата първоначално бяха заложени 78 млн. лв., но с изменение на ОПИК 2014-2020 и решение на Министерски съвет беше осигурен допълнителен финансов ресурс за наддоговаряне в размер на близо 106 млн. лв.


"Осигурените допълнителни средства ще позволят поетапно наддоговаряне на фирми от резервния списък, като по този начин финансирането ще обхване много повече компании, извън първоначално одобрените. Очаква се близо 3700 предприятия да се възползват от безвъзмездна финансова помощ по процедурата", коментират от ведомството.


От 24 август е отворена системата за достъп в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН), където одобрените фирми могат да подават отчетите си. Към 30 август са подадени 24 бр. финални отчета.

Гърция въвежда допълнителен тест на границата за неваксинирани и непреболедували

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Велко Ангелов


Гърция въвежда допълнителен тест за коронавирус за пристигащите от България, които не са ваксинирани и не са преболедували, като задължителен PCR или Rapid (антигенен) тест ще се извършва на съответния граничен пункт при влизане в страната. По информация на посолството ни в Атина, при положителен резултат от теста гражданите ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Глобата за неспазването й е 5000 евро.


Освободени от изискването са гражданите, които притежават сертификат за ваксинация за COVID-19, валиден 14 дни след завършване на ваксинационния курс или уверение за преболедуване, издадено не по-рано от 30 дни и не по-късно от 180 дни след преболедуването.


От Министерството на външните работи припомнят, че при влизане на гръцка територия, гражданите, които не са ваксинирали или не са преболедували коронавирусa, следва да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизане в страната или отрицателен бърз (антигенен) тест, направен до 48 часа преди пътуването.


Остава задължително попълването на Passenger Locator Form (PLF) на следния линк.


Придружителите на диагностицирани с COVID-19 имат възможност да избегнат карантината и да се завърнат в държавата, от която са пристигнали, при условие че имат 2 отрицателни резултата от направени PCR или rapid тестове в рамките на 24 часа и носят през цялото време маска тип N 95.


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на дежурен директен телефон: 30 210 67 48 107 или дежурни телефони в извънработно време: 30 210 67 48 105, 106, 107, както и с Генералното консулство в Солун на телефон: 30 2310 829 210; 30 2310 869 510 и дежурен телефон в извънработно време: 30 2310 869 520.

COVID отделение с 35 легла открива Пета градска болница в София

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Общинските болници в София са готови да разкрият нови легла за лечение на пациенти с COVID-19, ако продължи да се увеличава броят на пациентите. 35 души се лекуват в Пета градска болница, като от днес се открива ново отделение с 35 допълнителни легла.


25 легла за лечение на пациенти с COVID-19 има към момента в общинската Втора градска болница. 28 пациенти са настанени за лечение в Първа градска болница.


Има възможност да бъдат открити и допълнителни легла в Първа градска болница, информира директорът проф.Цветомир Димитров.


"Имаме нова заповед, с която увеличаваме броя на леглата и вече те са 70 легла за COVID-болни и 30 реанимационни. През това време, когато беше по-спокойно, се подготвихме, за кислород нова инсталация прокарахме, консумативи имаме, защитни облекла. Очакваме и нов скенер да имаме до месец-два. С всичко сме снабдени. Най-ценен е персоналът. Правим преструктуриране, командироваме хора, ще се справим. Хората не трябва да се притесняват и да спазват мерките", каза Димитров.

БСП предлага исканията на туристическия бранш в актуализацията на бюджета

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Велко Ангелов


Преди второто четене на актуализацията на държавния бюджет и при съгласие на другите партии БСП ще предложи някои от исканията на туристическия бранш във връзка с ограниченията заради коронавируса, обяви след среща днес лидерът на левицата Корнелия Нинова.


Сред предложенията са при частично затваряне мярката за бизнеса да е 80/20, а при реално 80/0, да се покрива процент от оборотен капитал при закриване на бизнеса, който да е 15 или 25 % от оборота през 2019 г., както и да има в резерв пари за PCR тестове.


Според Корнелия Нинова сумите могат да дойдат от 1.2 млрд. лв., предвидени в актуализацията за покриване на непредвидени разходи.


Лидерът на БСП обеща на бранша да се прегледа Закона за извънредното положение, на база на който действат мерките, за необходимост от промени.

Философията на правителството е мерките да бъдат "безкрайно щадящи" за бизнеса

"Нашата философия като правителство е всички мерки, които се взимат, да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. Той трябва да работи, животът да тече нормално, независимо от ситуацията. Не може да разчитаме, че със стихийни действия - затваряне, отваряне и даване на празни обещания ще постигнем нещо", каза премиерът Стефан Янев по повод нагласата на правителството за действия, ограничаващи епидемията от COVID-19.
Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Георги Кожухаров


По-рано днес главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в доклад до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров препоръча рестрикции, които според асоциацията на заведенията ще костват 700 хил. работни места.


"Предстои да видим дали предстои пикът на четвъртата вълна. Мисля, че в момента обществото е достатъчно добре информирано за разработения план на Министерството на здравеопазването", каза Янев, като открои три аспекта.


По думите му са взети мерки и има план за нарастване на усилията при необходимост в здравната система - откриване на нови клиники в болниците. Той подчерта, че финансирането на допълнителната здравна помощ е част от актуализацията на бюджета и се надява тя да се случи.


Другият аспект е ваксинацията, като кампанията според него е довела до определени резултати. "Има повишаване на ваксинирането на хора над 60-годишна възраст. Тази част е изпълнена", обобщи Янев.

Той поиска да опровергае спекулации, че се търси решение за задължителна ваксинация. "Това е решение на всеки един как да управлява личния си живот и здраве. Появиха се идеи за ваучери, ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да се ваксинира", каза Янев

Попитан за протестите на медици, каквито имаше днес в Благоевград, заради промяната в изплащането на бонусите на работещите на първа линия, Янев отдаде проблема на липсата на актуализация на бюджета, тъй като възможностите са изчерпани, а ако се дължи на административни пречки, те трябва да бъдат коментирани от министъра на здравеопазването.

700 хил. безработни, ако се въведат предложените от Кунчев мерки, изчислиха от заведенията

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Юлия Лазарова


700 хил. души остават на улицата, ако предложенията на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев станат факт. Това обяви на среща с представители на БСП в парламента Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.


Според него заведенията нямат право да искат лични данни, в т.ч. и сертификати за ваксиниране, а се предлага на закрито да се работи само с клиенти със зелен сертификат.


Според Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България "всякакви шамани" не трябва да лъжат възрастните, че ще им спасят живота със затваряне на нощните заведения, а да се ваксинират хората. Той смята, че през април случаите на заразени паднали, след като били отворени дискотеките.


На срещата с БСП, която Корнелия Нинова обяви, че е инициирана, за да се чуят проблемите преди актуализацията на бюджета, бе поискано мярката 60/40 да бъде 80/20 за туризма, а при затваряне - 80/0, да има пари в бюджета за безплатни PCR тестове за туристи, както и безсрочно да се запази ставката 9% ДДС за храната в заведенията и доставките.


Според Георги Рачев, председател на Алианса на туристическата индустрия, работата не може да се обвързва със задължителна ваксинация.

Ангел Кунчев предложи национални ограничителни мерки

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Велко Ангелов


Тъй като заболеваемостта в страната към 30 август вече е над 265 души на 100 хил. население за период от 14 дни, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил затягане на мерките срещу разпространението на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19), съобщава Министерството на здравеопазването.


Заповед за това все още не е издадена, тоест ограниченията предстои да влязат в сила, но от изброеното в съобщението до медиите става известно, че се дава възможност на редица сектори да продължат да работят, ако посетителите и персоналът са ваксинирани, преболедували или предоставят отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за коронавирус.

Според Кунчев заведенията трябва да приемат посетители само в откритите си части, а на закрито да работят само, ако са ваксинирани 100 процента от персонала и поне 50 процента от клиентите. Същото условие се предлага да важи и аз работата на музеи и галерии.


Предлага се още да бъдат забранени всички концерти и други подобни събития, на които се събират хора от различни места, а прояви като обучения, конференции да бъдат провеждани само на открито.


Главният здравен инспектор препоръчва преустановяване работата на нощни заведения, игрални зали и казина. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.


Той смята, че трябва да се въведе контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип мол, с оглед ограничаване на потока от хора, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.


Подробности - тук.

Новата методика за парите на първа линия изкара на протест лекари в Благоевград

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Медици излязоха на протест пред Спешното отделение в многопрофилната болница в Благоевград, съобщава Би Ти Ви. Причината е новата методика за пресмятане на парите за първа линия в борбата с COVID-19. Медиците се оплакват, че получават значително по-малко пари отпреди.


От август бонусите за медиците на първа линия срещу COVID-19 в болниците зависят от натоварването, а за личните лекари и работещите в поликлиниките се определят според моментните нива на заболеваемост. Преди това бонус от 1000 лева се изплащаше на всички медицински лица на първа линия в борбата с коронавируса.


"При справката ми е казано, че в дните, които съм работила, имам двама хоспитализирани болни и за тях получавам 200 лева. На ден може да имам и 3, и 4, но ми се заплаща за един болен, който е хоспитализиран", коментира медицинската сестра Красимира Вълкова.


"За един лекар е прекалено голяма натовареността, аз трябва едновременно да бъда и в шокова зала, и в COVID отделение", допълва д-р Рая Илиева.


Те са категорични, че недоволството им е насочено не към ръководството на болницата, а към действията на Министерство на здравеопазването.

Делта вариантът на SARS-CoV-2 е открит при близо 99% от секвенираните проби

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


389 случая на Делта варианта на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, са установени от Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогеномно секвениране от ново поколение. Анализирани са общо 394 клинични проби. При всички тях са установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 389 (98.7%) са Делта и 5 (1.3%) са Алфа.


Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 21.07-12.08.2021 г. и са изпратени от 64 различни лечебни заведения от 26 области на страната.


Към 18 август статусът на пациентите, от които са взети пробите, е - 272 са на домашно лечение, 60 са хоспитализирани, 40 са излекувани и 17 са починали.

Хотелиери и ресторантьори се обединиха около пет кризисни искания към държавата

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е взела решение за създаване на кризисен щаб с консултативна и координираща роля между Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), чийто член е БХРА и Конфедерацията на български туристически бизнес за общи действия на бранша. БХРА съобщава за 5 кризисни точки, които щаб трябва да решава.


- Да не се ограничава работата и да се затварят търговски обекти безпринципно и със заповеди от днес за утре. Да има пълна равнопоставеност на туристическия и другите бизнеси в страната и Министерство на здравеопазването да не ограничава работата само на хотелиерството и ресторантьорството и останалите видове туризъм.


- При епидемиологична обстановка, която налага пълно или частично затваряне в регионален или национален мащаб, да се осигурят финансови обезпечения за фирмите и техните служители, предварително уточнени с бизнеса. Извършването на търговска дейност да не се обвързва с задължителна ваксинация, освен ако тя не се въведе с нормативен акт.


- Държавата да предвиди и обезщетения заради рекордно скъпата цена на тока за бизнеса, породена от безхаберието за регулиране на пазара и спекулации, които изправят на ръба на оцеляването българските хотели и ресторанти.


-Предвид трудната ситуация, в която продължава да работи секторът и фактът, че е най-пострадалият от кризата и в синхрон с европейската практика да се приеме оставането на ДДС за заведенията за обществено хранене в размер на 9 на сто безсрочно.


- Да се вземе спешно решение за гратисен период на обслужване на главницата по старите кредити за срок от 2 до 5 години. И погасителният план да е според възможностите на обслужване на съответния туристически бизнес. Лихвените нива на отпускани нови заеми за оборотни средства трябва да са в размер на 1.5-2 % , за да се усети конкретната помощ, а 6-7 % както е понастоящем. При преференциални условия да се отпускат и потребителски кредити, за да се задържат служителите в сектора и да им се осигури нормалното съществуване. Необходимо е да се направят достъпни кредитни програми за туризма.


От организацията обявяват и пълна стачна готовност и намерение да защитят интересите си и изпълнението на посочените 5 точки с всички позволени от закона средства, обединени с другите представители на бранша.


От асоциацията имат и други искания - мярката 60/40 да се удължи с поне още 2 години, да се предвидят средства в Националния плана за възстановяване и устойчивост за намаляване на енергоемкостта на туристическите обекти чрез използване на програми за енергийна ефективност, подпомагането на чартърните полети с 35 евро на заета седалка, бюджет от 5 евро за всеки пристигнал турист за маркетинг и реклама, които да се изплащат след края на съответния летен или зимен сезон, ясна цена на плажните услуги – чадъри и шезлонги за догодина, безплатни PCR тестове на български и чуждестранни граждани (за входящ и изходящ туризъм).

Пациентите с COVID-19 в болница продължават да се повишават и вече са 3451, като 298 от тях са в интензивно отделение.

Тодор Кантарджиев: 0.7% от боледувалите и 5% от ваксинираните могат да се разболеят отново

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Юлия Лазарова


Доказано е, че 0.7% от боледувалите, тоест 7 на 1000 души, могат да се разболеят отново. При ваксинираните с пълен курс на имунизация – около 40-50 души на 1000 (4-5%), но го преминават леко. Те обаче могат да разпространяват вируса няколко дни, докато той е в голямо количество в носоглътката и организмът не го е унищожил. Това обяви в ефира на "Нова телевизия" бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев, който е консултант към Столичната община.


Той е на мнение, че лекото преболедуване и две дози от ваксината дават достатъчен имунитет и по думите му от Световната здравна организация били против т. нар. трета игла от морална гледна точка, тъй като голяма част от Африка не е ваксинирана.


"Някои учени казват, че този имунитет ще е доживот. Според мен ще издържи поне няколко години. Известен факт е, че антителата падат, но остава клетъчният имунитет. При среща с вируса той започва за кратко време да произвежда клетки, които правят антителата. Клетките, които убиват заразените такива, ще ни спасят", обясни Кантарджиев.


Според него министерството на образованието е взело правилно решение за присъствено начало на учебната година. Той смята, че мерките е трябвало да се затегнат леко в края на юли, трябвало е да се обърне внимание и на ваксинацията.

До 2500 заразени дневно и над 4500 в болница с COVID-19 прогнозира Кунчев

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Велко Ангелов


"С новия си доклад ще препоръчам на министъра на здравеопазването нови мерки срещу COVID-19, които да важат за цялата страна", заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред Би Ти Ви.


По думите му в следващите дни заразените с коронавируса ще достигнат между 1500-2500 на ден. Към момента настанените в болница са 3500, като според Кунчев те ще надхвърлят 4000-4500 души.


"Ново затягане на мерките е неминуемо там, където заболеваемостта е висока. Наложително е да се спазват 50% от капацитета на заведенията. Може да бъде наложена забрана за масови мероприятия като концерти и фестивали", каза още Кунчев.


Той допълни, че във Велико Търново и Търговище "развъдник" на заразата са станали сватби и семейни събирания с по 700-800 души гости.


"На някои места в страната се наблюдава плато. Не е сигурно, че сме достигнали върха, но ако то продължи и последва спад – чудесно. Ако това е връхната точка, системата ще се справи", допълни Кунчев.


Здравният инспектор каза, че започването на училище със сигурност ще ускори процеса по заразяване, но са създадени условия за намаляване на риска.

2540 са новопоставените дози ваксина срещу COVID-19

2540 дози ваксина са поставени през последното денонощие, според данните на Единния информационен портал. 1665 от тях са на "Пфайзер"/"Бионтех", 582 - на "Янсен", 13 на "Астра Зенека", 280 на "Модерна".


Общо поставените дози до този момент в страната са 2 288 715. Хората със завършен ваксинационен цикъл са 1 156 729.

Румъния въвежда нови мерки за пристигащите от България

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Красимир Юскеселиев


Румъния въвежда нови ограничителни мерки за пристигащите от България, съобщава БНТ. По информация на българското посолство в Букурещ пътници, които не са ваксинирани, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще подлежат на 14-дневна карантина.


Българските граждани няма да бъдат поставяни под карантина, ако отговарят на някои от следните условия:


- да са ваксинирани срещу SARS-CoV-2, като до влизането им в Румъния трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Поставянето на ваксината и датата на завършването на пълната схема на ваксинация се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината. Той трябва да е на езика на съответната държава, както и да е преведен на английски език;


- да представят отрицателен PCR тест за COVID-19, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). Необходимо е негативният резултат от PCR тест да се докаже с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език;


- през последните 180 дни са преболедували COVID-19, като към датата на влизане в Румъния да са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на COVID-19 се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ за положителен резултат от PCR тест за коронавирус от датата на потвърждаване на заразяването, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език.


От карантина се освобождават и деца до 6-годишна възраст включително, както и транзитно преминаващи граждани, но при условие че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането им в страната.


При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на Република България в Букурещ на телефон: 40 21 230 21 50; 40 21 230 21 59 и на мейл [email protected]

Всеки ваксиниран да убеди още един и през март мерките ще отпаднат, каза Илко Гетов

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.


По думите му за съжаление ситуацията за България никак не е добра.


"Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави - Малта, Дания, Португалия, нивото е над 70%", каза Гетов.


Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват, и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.


Той коментира и третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, с думите: "това е малко като каруцата пред коня". Професорът бе категоричен, че за да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ.

"В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов.

Допълни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.


Проф. Гетов очаква след приключването на летния сезон и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират. Според него трябва някак си обществото и общественото мнение да бъде фокусирано в това какви са предимствата на ваксинирането, какво ни носи това по отношение на икономическо развитие, на нормалното протичане на учебната година. По думите му, ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.

451 са новите случаи на инфектирани с коронавируса, регистрани през последното денонощие. Това са 5.86% от направените 7695 теста. Новооздравелите са 158, а починалите 26.


Данни с графики за развитието на епидемията - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK