На живо

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Георги КожухаровТъй като заболеваемостта в страната към 30 август вече е над 265 души на 100 хил. население за период от 14 дни, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса. Заповед за това все още не е издадена, тоест ограниченията предстои да влязат в сила, но от изброеното в съобщението до медиите става известно, че се дава възможност на редица сектори да продължат да работят, ако посетителите и персоналът са ваксинирани, преболедували или предоставят отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за коронавирус. Това доведе до предупреждение от асоциациите за заведенията, че ще последват протести, ако ограниченията влязат в сила.


Гърция пък обяви, че въвежда допълнителен тест за коронавирус за пристигащите от България, които не са ваксинирани и не са преболедували, като задължителен PCR или антигенен тест ще се извършва на съответния граничен пункт при влизане в страната


"Дневник" проследи развитието на епидемията в страната. Статията се обновява.
До края на годината ще има лекарство срещу COVID-19, смята Илко Гетов

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


По всяка вероятност до края на годината ще има лекарство срещу COVID-19. Това заяви представителят на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) проф. Илко Гетов пред Би Ти Ви.


"Вече имаме препоръка от ЕМА за използване на някои моноклонални антитела самостоятелно или в комбинация, работи се върху някои антивирусни препарати, които също да се използват специфично, някои лекарства, които до момента са разрешени за други заболявания, също се проучват и има данни, че повлияват коронавируса", каза Гетов.


"Тези лекарства няма да се продават в аптеките, те ще се прилагат само в болнични условия", добави той.

Зам.-кмет на София е против децата в детските градини да носят маски

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Анелия Николова


Зам.-кметът на София Мирослав Боршош се обяви против една от насоките за работа в условията на COVID-19 за учебната 2021/22 година. Според него децата в детските градини не трябва да носят защитни маски за лице.


"Това становище беше обсъдено и подкрепено от работодателските организации в системата на предучилищното и училищното образование, както и от родителски организации. Дневният режим на децата в детските градини е наситен с различни дейности, ситуации и активности като хранене, игри и следобедния сън, при които носенето на предпазни маски е невъзможно и неефективно", пише Боршош в позиция, разпространена от общината.

Пикът на четвъртата вълна ще е около 10 октомври, смята вирусолог

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Пикът на четвъртата вълна на коронавируса ще е около 10 октомври – с голям брой заразени, след това ще има известен спад, каза днес пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова. За нея най-големият проблем е как ще бъдат защитени възрастните хора.


При т.нар. Делта вариант, се наблюдава сериозна липса на симптомите от предишния коронавирус като загуба на обоняние и вкус, острото протичане, при този вариант сега хората се заразяват по-бързо, а заболяването започва по-често като грипоподобно – малко главоболие, малко кашлица, лека температура, дори кашлицата не винаги я има", посочи проф. Аргирова.


Според нея заради това хората не се изследват и не отиват на лекар, а това води до още по-голямо разпространение.

Започва изплащането на безвъзмездната финансова помощ по сключените договори по процедура "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 хил. лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" с общ бюджет 184,6 млн. лв., съобщават от Министерството на икономиката.


По процедурата първоначално бяха заложени 78 млн. лв., но с изменение на ОПИК 2014-2020 и решение на Министерски съвет беше осигурен допълнителен финансов ресурс за наддоговаряне в размер на близо 106 млн. лв.


"Осигурените допълнителни средства ще позволят поетапно наддоговаряне на фирми от резервния списък, като по този начин финансирането ще обхване много повече компании, извън първоначално одобрените. Очаква се близо 3700 предприятия да се възползват от безвъзмездна финансова помощ по процедурата", коментират от ведомството.


От 24 август е отворена системата за достъп в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН), където одобрените фирми могат да подават отчетите си. Към 30 август са подадени 24 бр. финални отчета.

Гърция въвежда допълнителен тест на границата за неваксинирани и непреболедували

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Велко Ангелов


Гърция въвежда допълнителен тест за коронавирус за пристигащите от България, които не са ваксинирани и не са преболедували, като задължителен PCR или Rapid (антигенен) тест ще се извършва на съответния граничен пункт при влизане в страната. По информация на посолството ни в Атина, при положителен резултат от теста гражданите ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Глобата за неспазването й е 5000 евро.


Освободени от изискването са гражданите, които притежават сертификат за ваксинация за COVID-19, валиден 14 дни след завършване на ваксинационния курс или уверение за преболедуване, издадено не по-рано от 30 дни и не по-късно от 180 дни след преболедуването.


От Министерството на външните работи припомнят, че при влизане на гръцка територия, гражданите, които не са ваксинирали или не са преболедували коронавирусa, следва да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизане в страната или отрицателен бърз (антигенен) тест, направен до 48 часа преди пътуването.


Остава задължително попълването на Passenger Locator Form (PLF) на следния линк.


Придружителите на диагностицирани с COVID-19 имат възможност да избегнат карантината и да се завърнат в държавата, от която са пристигнали, при условие че имат 2 отрицателни резултата от направени PCR или rapid тестове в рамките на 24 часа и носят през цялото време маска тип N 95.


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на дежурен директен телефон: 30 210 67 48 107 или дежурни телефони в извънработно време: 30 210 67 48 105, 106, 107, както и с Генералното консулство в Солун на телефон: 30 2310 829 210; 30 2310 869 510 и дежурен телефон в извънработно време: 30 2310 869 520.

COVID отделение с 35 легла открива Пета градска болница в София

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Общинските болници в София са готови да разкрият нови легла за лечение на пациенти с COVID-19, ако продължи да се увеличава броят на пациентите. 35 души се лекуват в Пета градска болница, като от днес се открива ново отделение с 35 допълнителни легла.


25 легла за лечение на пациенти с COVID-19 има към момента в общинската Втора градска болница. 28 пациенти са настанени за лечение в Първа градска болница.


Има възможност да бъдат открити и допълнителни легла в Първа градска болница, информира директорът проф.Цветомир Димитров.


"Имаме нова заповед, с която увеличаваме броя на леглата и вече те са 70 легла за COVID-болни и 30 реанимационни. През това време, когато беше по-спокойно, се подготвихме, за кислород нова инсталация прокарахме, консумативи имаме, защитни облекла. Очакваме и нов скенер да имаме до месец-два. С всичко сме снабдени. Най-ценен е персоналът. Правим преструктуриране, командироваме хора, ще се справим. Хората не трябва да се притесняват и да спазват мерките", каза Димитров.

БСП предлага исканията на туристическия бранш в актуализацията на бюджета

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Велко Ангелов


Преди второто четене на актуализацията на държавния бюджет и при съгласие на другите партии БСП ще предложи някои от исканията на туристическия бранш във връзка с ограниченията заради коронавируса, обяви след среща днес лидерът на левицата Корнелия Нинова.


Сред предложенията са при частично затваряне мярката за бизнеса да е 80/20, а при реално 80/0, да се покрива процент от оборотен капитал при закриване на бизнеса, който да е 15 или 25 % от оборота през 2019 г., както и да има в резерв пари за PCR тестове.


Според Корнелия Нинова сумите могат да дойдат от 1.2 млрд. лв., предвидени в актуализацията за покриване на непредвидени разходи.


Лидерът на БСП обеща на бранша да се прегледа Закона за извънредното положение, на база на който действат мерките, за необходимост от промени.

Философията на правителството е мерките да бъдат "безкрайно щадящи" за бизнеса

"Нашата философия като правителство е всички мерки, които се взимат, да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. Той трябва да работи, животът да тече нормално, независимо от ситуацията. Не може да разчитаме, че със стихийни действия - затваряне, отваряне и даване на празни обещания ще постигнем нещо", каза премиерът Стефан Янев по повод нагласата на правителството за действия, ограничаващи епидемията от COVID-19.
Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Георги Кожухаров


По-рано днес главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в доклад до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров препоръча рестрикции, които според асоциацията на заведенията ще костват 700 хил. работни места.


"Предстои да видим дали предстои пикът на четвъртата вълна. Мисля, че в момента обществото е достатъчно добре информирано за разработения план на Министерството на здравеопазването", каза Янев, като открои три аспекта.


По думите му са взети мерки и има план за нарастване на усилията при необходимост в здравната система - откриване на нови клиники в болниците. Той подчерта, че финансирането на допълнителната здравна помощ е част от актуализацията на бюджета и се надява тя да се случи.


Другият аспект е ваксинацията, като кампанията според него е довела до определени резултати. "Има повишаване на ваксинирането на хора над 60-годишна възраст. Тази част е изпълнена", обобщи Янев.

Той поиска да опровергае спекулации, че се търси решение за задължителна ваксинация. "Това е решение на всеки един как да управлява личния си живот и здраве. Появиха се идеи за ваучери, ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да се ваксинира", каза Янев

Попитан за протестите на медици, каквито имаше днес в Благоевград, заради промяната в изплащането на бонусите на работещите на първа линия, Янев отдаде проблема на липсата на актуализация на бюджета, тъй като възможностите са изчерпани, а ако се дължи на административни пречки, те трябва да бъдат коментирани от министъра на здравеопазването.

700 хил. безработни, ако се въведат предложените от Кунчев мерки, изчислиха от заведенията

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Юлия Лазарова


700 хил. души остават на улицата, ако предложенията на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев станат факт. Това обяви на среща с представители на БСП в парламента Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.


Според него заведенията нямат право да искат лични данни, в т.ч. и сертификати за ваксиниране, а се предлага на закрито да се работи само с клиенти със зелен сертификат.


Според Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България "всякакви шамани" не трябва да лъжат възрастните, че ще им спасят живота със затваряне на нощните заведения, а да се ваксинират хората. Той смята, че през април случаите на заразени паднали, след като били отворени дискотеките.


На срещата с БСП, която Корнелия Нинова обяви, че е инициирана, за да се чуят проблемите преди актуализацията на бюджета, бе поискано мярката 60/40 да бъде 80/20 за туризма, а при затваряне - 80/0, да има пари в бюджета за безплатни PCR тестове за туристи, както и безсрочно да се запази ставката 9% ДДС за храната в заведенията и доставките.


Според Георги Рачев, председател на Алианса на туристическата индустрия, работата не може да се обвързва със задължителна ваксинация.

Ангел Кунчев предложи национални ограничителни мерки

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Велко Ангелов


Тъй като заболеваемостта в страната към 30 август вече е над 265 души на 100 хил. население за период от 14 дни, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил затягане на мерките срещу разпространението на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19), съобщава Министерството на здравеопазването.


Заповед за това все още не е издадена, тоест ограниченията предстои да влязат в сила, но от изброеното в съобщението до медиите става известно, че се дава възможност на редица сектори да продължат да работят, ако посетителите и персоналът са ваксинирани, преболедували или предоставят отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за коронавирус.

Според Кунчев заведенията трябва да приемат посетители само в откритите си части, а на закрито да работят само, ако са ваксинирани 100 процента от персонала и поне 50 процента от клиентите. Същото условие се предлага да важи и аз работата на музеи и галерии.


Предлага се още да бъдат забранени всички концерти и други подобни събития, на които се събират хора от различни места, а прояви като обучения, конференции да бъдат провеждани само на открито.


Главният здравен инспектор препоръчва преустановяване работата на нощни заведения, игрални зали и казина. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.


Той смята, че трябва да се въведе контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип мол, с оглед ограничаване на потока от хора, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.


Подробности - тук.

Новата методика за парите на първа линия изкара на протест лекари в Благоевград

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Медици излязоха на протест пред Спешното отделение в многопрофилната болница в Благоевград, съобщава Би Ти Ви. Причината е новата методика за пресмятане на парите за първа линия в борбата с COVID-19. Медиците се оплакват, че получават значително по-малко пари отпреди.


От август бонусите за медиците на първа линия срещу COVID-19 в болниците зависят от натоварването, а за личните лекари и работещите в поликлиниките се определят според моментните нива на заболеваемост. Преди това бонус от 1000 лева се изплащаше на всички медицински лица на първа линия в борбата с коронавируса.


"При справката ми е казано, че в дните, които съм работила, имам двама хоспитализирани болни и за тях получавам 200 лева. На ден може да имам и 3, и 4, но ми се заплаща за един болен, който е хоспитализиран", коментира медицинската сестра Красимира Вълкова.


"За един лекар е прекалено голяма натовареността, аз трябва едновременно да бъда и в шокова зала, и в COVID отделение", допълва д-р Рая Илиева.


Те са категорични, че недоволството им е насочено не към ръководството на болницата, а към действията на Министерство на здравеопазването.

Делта вариантът на SARS-CoV-2 е открит при близо 99% от секвенираните проби

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


389 случая на Делта варианта на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, са установени от Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогеномно секвениране от ново поколение. Анализирани са общо 394 клинични проби. При всички тях са установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 389 (98.7%) са Делта и 5 (1.3%) са Алфа.


Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 21.07-12.08.2021 г. и са изпратени от 64 различни лечебни заведения от 26 области на страната.


Към 18 август статусът на пациентите, от които са взети пробите, е - 272 са на домашно лечение, 60 са хоспитализирани, 40 са излекувани и 17 са починали.

Хотелиери и ресторантьори се обединиха около пет кризисни искания към държавата

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е взела решение за създаване на кризисен щаб с консултативна и координираща роля между Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), чийто член е БХРА и Конфедерацията на български туристически бизнес за общи действия на бранша. БХРА съобщава за 5 кризисни точки, които щаб трябва да решава.


- Да не се ограничава работата и да се затварят търговски обекти безпринципно и със заповеди от днес за утре. Да има пълна равнопоставеност на туристическия и другите бизнеси в страната и Министерство на здравеопазването да не ограничава работата само на хотелиерството и ресторантьорството и останалите видове туризъм.


- При епидемиологична обстановка, която налага пълно или частично затваряне в регионален или национален мащаб, да се осигурят финансови обезпечения за фирмите и техните служители, предварително уточнени с бизнеса. Извършването на търговска дейност да не се обвързва с задължителна ваксинация, освен ако тя не се въведе с нормативен акт.


- Държавата да предвиди и обезщетения заради рекордно скъпата цена на тока за бизнеса, породена от безхаберието за регулиране на пазара и спекулации, които изправят на ръба на оцеляването българските хотели и ресторанти.


-Предвид трудната ситуация, в която продължава да работи секторът и фактът, че е най-пострадалият от кризата и в синхрон с европейската практика да се приеме оставането на ДДС за заведенията за обществено хранене в размер на 9 на сто безсрочно.


- Да се вземе спешно решение за гратисен период на обслужване на главницата по старите кредити за срок от 2 до 5 години. И погасителният план да е според възможностите на обслужване на съответния туристически бизнес. Лихвените нива на отпускани нови заеми за оборотни средства трябва да са в размер на 1.5-2 % , за да се усети конкретната помощ, а 6-7 % както е понастоящем. При преференциални условия да се отпускат и потребителски кредити, за да се задържат служителите в сектора и да им се осигури нормалното съществуване. Необходимо е да се направят достъпни кредитни програми за туризма.


От организацията обявяват и пълна стачна готовност и намерение да защитят интересите си и изпълнението на посочените 5 точки с всички позволени от закона средства, обединени с другите представители на бранша.


От асоциацията имат и други искания - мярката 60/40 да се удължи с поне още 2 години, да се предвидят средства в Националния плана за възстановяване и устойчивост за намаляване на енергоемкостта на туристическите обекти чрез използване на програми за енергийна ефективност, подпомагането на чартърните полети с 35 евро на заета седалка, бюджет от 5 евро за всеки пристигнал турист за маркетинг и реклама, които да се изплащат след края на съответния летен или зимен сезон, ясна цена на плажните услуги – чадъри и шезлонги за догодина, безплатни PCR тестове на български и чуждестранни граждани (за входящ и изходящ туризъм).

Пациентите с COVID-19 в болница продължават да се повишават и вече са 3451, като 298 от тях са в интензивно отделение.

Тодор Кантарджиев: 0.7% от боледувалите и 5% от ваксинираните могат да се разболеят отново

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Юлия Лазарова


Доказано е, че 0.7% от боледувалите, тоест 7 на 1000 души, могат да се разболеят отново. При ваксинираните с пълен курс на имунизация – около 40-50 души на 1000 (4-5%), но го преминават леко. Те обаче могат да разпространяват вируса няколко дни, докато той е в голямо количество в носоглътката и организмът не го е унищожил. Това обяви в ефира на "Нова телевизия" бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев, който е консултант към Столичната община.


Той е на мнение, че лекото преболедуване и две дози от ваксината дават достатъчен имунитет и по думите му от Световната здравна организация били против т. нар. трета игла от морална гледна точка, тъй като голяма част от Африка не е ваксинирана.


"Някои учени казват, че този имунитет ще е доживот. Според мен ще издържи поне няколко години. Известен факт е, че антителата падат, но остава клетъчният имунитет. При среща с вируса той започва за кратко време да произвежда клетки, които правят антителата. Клетките, които убиват заразените такива, ще ни спасят", обясни Кантарджиев.


Според него министерството на образованието е взело правилно решение за присъствено начало на учебната година. Той смята, че мерките е трябвало да се затегнат леко в края на юли, трябвало е да се обърне внимание и на ваксинацията.

До 2500 заразени дневно и над 4500 в болница с COVID-19 прогнозира Кунчев

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Велко Ангелов


"С новия си доклад ще препоръчам на министъра на здравеопазването нови мерки срещу COVID-19, които да важат за цялата страна", заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред Би Ти Ви.


По думите му в следващите дни заразените с коронавируса ще достигнат между 1500-2500 на ден. Към момента настанените в болница са 3500, като според Кунчев те ще надхвърлят 4000-4500 души.


"Ново затягане на мерките е неминуемо там, където заболеваемостта е висока. Наложително е да се спазват 50% от капацитета на заведенията. Може да бъде наложена забрана за масови мероприятия като концерти и фестивали", каза още Кунчев.


Той допълни, че във Велико Търново и Търговище "развъдник" на заразата са станали сватби и семейни събирания с по 700-800 души гости.


"На някои места в страната се наблюдава плато. Не е сигурно, че сме достигнали върха, но ако то продължи и последва спад – чудесно. Ако това е връхната точка, системата ще се справи", допълни Кунчев.


Здравният инспектор каза, че започването на училище със сигурност ще ускори процеса по заразяване, но са създадени условия за намаляване на риска.

2540 са новопоставените дози ваксина срещу COVID-19

2540 дози ваксина са поставени през последното денонощие, според данните на Единния информационен портал. 1665 от тях са на "Пфайзер"/"Бионтех", 582 - на "Янсен", 13 на "Астра Зенека", 280 на "Модерна".


Общо поставените дози до този момент в страната са 2 288 715. Хората със завършен ваксинационен цикъл са 1 156 729.

Румъния въвежда нови мерки за пристигащите от България

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Красимир Юскеселиев


Румъния въвежда нови ограничителни мерки за пристигащите от България, съобщава БНТ. По информация на българското посолство в Букурещ пътници, които не са ваксинирани, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще подлежат на 14-дневна карантина.


Българските граждани няма да бъдат поставяни под карантина, ако отговарят на някои от следните условия:


- да са ваксинирани срещу SARS-CoV-2, като до влизането им в Румъния трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Поставянето на ваксината и датата на завършването на пълната схема на ваксинация се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината. Той трябва да е на езика на съответната държава, както и да е преведен на английски език;


- да представят отрицателен PCR тест за COVID-19, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). Необходимо е негативният резултат от PCR тест да се докаже с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език;


- през последните 180 дни са преболедували COVID-19, като към датата на влизане в Румъния да са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на COVID-19 се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ за положителен резултат от PCR тест за коронавирус от датата на потвърждаване на заразяването, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език.


От карантина се освобождават и деца до 6-годишна възраст включително, както и транзитно преминаващи граждани, но при условие че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането им в страната.


При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на Република България в Букурещ на телефон: 40 21 230 21 50; 40 21 230 21 59 и на мейл [email protected]

Всеки ваксиниран да убеди още един и през март мерките ще отпаднат, каза Илко Гетов

Коронавирусът в България: властта подготвя ограничителни мерки, заведенията са готови на протест (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.


По думите му за съжаление ситуацията за България никак не е добра.


"Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави - Малта, Дания, Португалия, нивото е над 70%", каза Гетов.


Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват, и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.


Той коментира и третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, с думите: "това е малко като каруцата пред коня". Професорът бе категоричен, че за да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ.

"В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов.

Допълни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.


Проф. Гетов очаква след приключването на летния сезон и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират. Според него трябва някак си обществото и общественото мнение да бъде фокусирано в това какви са предимствата на ваксинирането, какво ни носи това по отношение на икономическо развитие, на нормалното протичане на учебната година. По думите му, ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.

451 са новите случаи на инфектирани с коронавируса, регистрани през последното денонощие. Това са 5.86% от направените 7695 теста. Новооздравелите са 158, а починалите 26.


Данни с графики за развитието на епидемията - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (251)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Пояснявам за тези които си мислят, че който е срещу ковид ваксината е антиваксър по принцип. Аз имам всички ваксини и децата ми също. На всеки десет години когато ми дойде редът на набора и ги подновявам. Единствено съм против ковид ваксината, защото както всички десни обичам да чета смислени работи. И така, седнах и четох. Много и дълго все медицинска литература, по която учат студентите. Така разбрах, че за да е читава една ваксина тя трябва да е минала процес на създаване, тестване и регулаторно одобрение. Тестването може да отнеме повече от десет (10) години, а цялостното завършване преди пускане - до петнадесет (15) години. По този начин се улавят дългосрочните негативни ефекти (някои които може да са фатални). За ваксина разработена за няколко месеца и почти без тестване, можете да се сетите и сами.
  Освен това разбрах, че когато прекараш някакъв вирус тялото ти има достатъчно напрегнат имунен отговор дори след 20 години. Това е така, защото когато човек е изкарал веднъж някаква инфекция той образува антитела, които се произвеждат от лимфоцити, които се запазват. Това са така наречените клетки на паметта, които остават в костния мозък и в лимфните възли. Когато човек се срещне в последствие със същия този вирус, тези клетки на паметта започват да се размножават светкавично и образуват антитела и човек не се разболява пак. Това е азбуката на имунологията. Имунният отговор не отслабва, а "излиза от форма". Представете си, че сте професионален културист, който не е тренирал няколко години. Мускулите ви са там, но се отпускат. Започнете ли сериозни тренировки и за няколко месеца влизате във форма. Затова е престъпление преболедувалите да се принуждават да се ваксинират.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Весело

  Всеки ваксиниран да убеди още един, да го хване за ръчичка и да го заведе във ваксинационния център! Така по-добре ли е, другарю Гетов?!
  А за предложението, учениците да се тестват два пъти седмично, нищо?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Коронавирусът в България: Всеки ваксиниран да убеди още един и през март мерките ще отпаднат, каза Илко Гетов

  Мда
  И в Израел стана така.

 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Любопитно

  До коментар [#1] от "1908":

  Статията е публикувана в 8.04, твоят "научен труд" е публикуван в 8.09. Моите поздравления за мълниеностният прочит, вникване в материята и излагане на "научната теза" в такъв къс срок.
  Само да Ви напомня, че когато ваксината се създаваше за 10 години технологията беше около 50 години назад....само отбелязвам.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Тоест,предлага неизпълнима задача... Как да го нарека без да ме баннат?

 6. 6 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 513 Неутрално

  А ако не всеки, а един на 10, които не са ваксинирани хване по една тояга и ги подгони с нея, пак много бързо всички мерки ще отпаднат. Веднага след първите няколко пипнати затварачи.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Докато турбо либералната икономика не рестартира ЩЕ ИМА ВИРУС !
  ... Все едно какви парцали ще носим на уста и с какво ще се бодем .
  > другият начин за рестарт е голяма ВОЙНА , ама нещо не им стиска

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  > Всеки ваксиниран да убеди още един и през март мерките ще отпаднат

  Имате 6 месеца да заведете другарчетата си до най-близкия ваксинационен център да е набоцкат с препарата против 19-ката.

  После месец март се чака КОВИД 22 и почваме от начало.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Шалом, Израел! Гореща новина от слънчев Израел! Успехът тепърва предстои, този път наистина!

  Ето призивът от вчера на министър-председателя Нафтали Бенет:

  "Призовавам всички граждани навършили 12 години незабавно да се ваксинират срещу Ковид с третата доза! Това е привилегия, която няма никоя друга държава. Третата допълнителна доза наистина работи. Два милиона израелци са вече ваксинирани с нея. Израел е единствената държава в света, имаща късмета да го направи. Вече имаме резултат: увеличаващата се тежка заболеваемост започва леко да се забавя. Но да не бързаме да се радваме, успехът тепърва предстои."

  Източник: официалният профил на Бенет, на иврит разбира се, преводът е мой:

  https://twitter.com/naftalibennett/status/1431977552315305985


  Справка: За вчерашният ден (29.08.2021) в Израел има 4913 заразени с Ковид и 39 починали.

 10. 10 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Професоре, записвам си какво каза за третата доза. Ще видим след месец каква ще е позицията ти в ЕМА, където си ни представител. Бустерна или трета - значи имало разлика?

  Колкото повече - толкова повече
 11. 11 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Професоре, записвам си какво каза за третата доза. Ще видим след месец каква ще е позицията ти в ЕМА, където си ни представител. Бустерна или трета - значи имало разлика?

  Колкото повече - толкова повече
 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#3] от "Pomak":

  > И в Израел стана така.

  Кат стана дума за Израел:

  94% of peak and rising
  621 infections per 100K people reported last 7 days
  Average number of new infections reported in Israel each day reaches new high: Now reporting more than 9,200 daily

  https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/israel/
  https://www.google.com/search?q=ковид+израел

  И нещо не верват много на сертификатите - про посещение искат по да ПЦР теста - преди и след. И за напълно сертифицираните.

  કટાક્ષ
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  “Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят.”

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Видни спиртолози от Казанджиския факултет препоръчват след ваксинация с две цели дози преваксинация с бустерна доза 50 мл гроздова

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всеки ваксиниран да убеди още един и през март мерките ще отпаднат, каза Илко Гетов
  —цитат от коментар 0 на Илко Гетов


  А през март 2021 ще каже, че е имал предвид март 2023 или 2025. :-))

 18. 18 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Имаме около 2 милиона ваксинирани в България..... Я пак?! И на 2,2 мил поставени ваксини, няколко процента фиктивни. Това според официалната статистика. Това не са идентичен брой хора.

  Колкото повече - толкова повече
 19. 19 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Аз съм доброзорно ваксиниран и винаги когато говоря с неваксинирани ги убеждавам да не се ваксинират. Никога не бих станал подлога на държавната мафия.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 20. 20 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Коронавирусът в България: Всеки ваксиниран да убеди още един и през март мерките ще отпаднат, каза Илко ГетовМдаИ в Израел стана така.
  —цитат от коментар 3 на Pomak


  Само дето последната седмица смъртността в България на 1 млн аселение е вече 37.
  За разлика от Израел - 17

  ОК-12
  Португалия -8
  Белгия-3
  Дания- 2

  Тези четирите имат най- много ваксинирани.
  Дали работят ваксините, м?

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  “Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят.”
  —цитат от коментар 14 на taratanki


  ... и по промишленист сме до Оман и Папуа-Нова Гвинея :-) това не те ли притеснява

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#20] от "taratanki":

  > Само дето последната седмица

  Да е върнем към тази дискусия след 2 месеца ?

  Щото много временни шампиони имаше последните две години дето после отпаднаха ...

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Мъчна работа, след като огромен процент от населението вече е убедено във вредата от ваксинирането.
  Още по-лошо, повечето от тях са твърдо убедени и във вредата от носенето на маски, ограниченията за струпване на хора, периодичните PCR тестове на ученици и изобщо във всичко, което би могло да им развали рахата.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Весело

  "Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата."

  Глупости на търкалета. Първо ваксинираните българи не са 2 милиона души, второ дори някой ден да станат 4 милиона антиепидемичните мерки няма да отпаднат.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Весело

  "Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов. "

  Е, те все едно носят отговорност преди това. :-) Единствената отговорност си носят само тези, които са решили да се ваксинират.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Весело

  Коронавирусът в България: Всеки ваксиниран да убеди още един и през март мерките ще отпаднат, каза Илко Гетов

  Ако до всяко добро същество
  застане поне още едно,
  ех, ще започне такъв живот,
  че само си викам "Дано".

  Ако към тия две същества,
  прибавиш и още две,
  ти знаеш ли колко прави това?
  Най-малко хиляда и две.

 27. 27 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тоя тип продължава с вакси - пропагандата. Платено му е, поел е някакви ангажименти и ги изпълнява. Обаче населението упорито отказва да се вакса и му бърка сметките. И човекът се притеснява, да не се наложи да връща пари. Нас обаче това не ни интересува. Няма да се ваксаме !

 28. 28 Профил на txo151070521
  txo151070521
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Прави ми впечатление, че професор Чорбанов откакто лежа с тежък Ковид в "Св. Иван Рилски" спря да се появява ежедневно по студиата. Спря да се отнся с пренебрежение към Ковида.
  Ваксината, каквито и странични ефекти да има, за момента е единственото научно предложение, което е най-ефикасно. Лошото е, че вариантите на вируса изпреварват науката. Светът влезе в някакъв сценарий Оруел. Дали беше планирано?! Ме вярвам.

 29. 29 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Весело

  "Всеки ваксиниран да убеди още един..."
  "Ако до всяко добро същество, застане поне още едно..."
  Дано, дано, дано...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  До коментар [#18] от "mitakadm":

  И продължава с :"...."Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%,..."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Весело

  До коментар [#26] от "Хай Буй":

  Опа... Не преписвах...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Вижда се в Изреал как им отпадат мерките с големият % ваксинирани дето измират в момента..

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Понякога единствено закона прави разлика между убеждаване и склоняване

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#20] от "taratanki":

  Ами не, не работят. Данните от Израел по показват потресаващо ясно, особено на фона на данните от предишната вълна, на фона на това, че там са в пъти повече ваксинирани, здравеопазването им е в пъти на по-високо ниво, както и здравния статус на населението в пъти по-добър.

 35. 35 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Падре, да се изповядам, че и аз понякога си пиша коментарите от предишната вечер и чакам сутринта с кафето да ги публикувам.
  Форума е прогнил от тролове, а модераторите се правят на приятно разсеяни. Ако не коментираш в първите 15-тина минути, се обезмисля изобщо да го правиш. То не са чаршафи с цифри, то не са безумни нападки, дето нямат нищо общо с темата…

  А като зачекнахме темата съгласен съм, че технологията се е подобрила и ни е дала възможност да създаваме по-бързо медикаменти. Надявам се и ти ще се съгласиш обаче, че за тестването на препарата, как той ще се отрази в дългосрочен план и като се приложи масово се изисква технологично време.
  При повечето ваксини е поне 10 години от периода, в който са одобрени за ползване, до периода в който се употребяват масово или стават задължителни.

  Другото в малко като младия мериджейн, дето иска 9 майки да му родят бебе за месец ;)


  До коментар [#1] от "1908":

  Статията е публикувана в 8.04, твоят "научен труд" е публикуван в 8.09. Моите поздравления за мълниеностният прочит, вникване в материята и излагане на "научната теза" в такъв къс срок.
  Само да Ви напомня, че когато ваксината се създаваше за 10 години технологията беше около 50 години назад....само отбелязвам

 36. 36 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#26] от "Хай Буй":

  Ех, веднъж и аз да ти сложа плюсче.

  કટાક્ષ
 37. 37 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 426 Весело

  Вижда се в Изреал как им отпадат мерките с големият % ваксинирани дето измират в момента..
  —цитат от коментар 32 на svetlio_rm


  Да, казаха тия дни, че още няколко години ще се наложи да носят маски. Без майтап.

 38. 38 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Весело

  До март 2022 има много вода да изтече. Предвиждам, че пак ще изместят крайната точка - ама да ваксинираме и тия на 12, ама и тия на 5, ама бебетата не са ваксинирани, ама не са с три дози, опа, четири, вие в науката ли вярвате или сте някакви деплорабилни конспиратори...

  За мен беше ОК без медицинска полза за себе си, айде от мен да мине, да си сложа 2 дози. Поради лични логистични причини, а и щото по принцип обичам да си влача краката, някакво паешко чувство ми каза - чакай. И докато чаках, наизлязоха едни интересни данни и представяне на ваксината в реала. Честно, очаквах да видя плоски графики, след като ваксинираните играят жив щит за вируса и намаляват великото ер-нулево. Да, ама не, оказа се, че и те са вектори за разпространение. Плюс офертата за миокардит, изкървяване в мозъка или увисване на клепача, която я има с всяка доза - ми не, мерси, няма да се качвам на тая въртележка.

  Планът ми за следващите 5 години е да наблюдавам лудостта и да си водя записки за поколенията. Няма да има лесен изход от пандемията, това не са само числа и статистика и като изпълним условието Х, всичко свършва. Вече е хаотично кълбо от икономически, психически и ако щете духовни вторични ефекти. Все още младите, надъхани технократи следят и гледат графики и изобщо не виждат тия вторични ефекти, които за тях са въздушни, неизмерими и не съществуват. Докато накрая хората, които не се водят по графики, не капитулират или избръмчат тотално, или не налетят на бой.

 39. 39 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Имаме нисък процент на ваксинирани, но за сметка на това имаме много висок процент на преболедували. А последните изследвания в Израел показват, че преболедувалите са наистина защитените.

  Израелско проучване доказа, че имунитетът след преболедуване е 13 пъти по-силен от ваксините
  Източник: https://www.flagman.bg/article/248412

 40. 40 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 426 Весело

  Прави ми впечатление, че професор Чорбанов откакто лежа с тежък Ковид в "Св. Иван Рилски" спря да се появява ежедневно по студиата.
  —цитат от коментар 28 на txo151070521


  Напротив, даже стана депутат и дава интервюта тези дни, че тези които искат да има мерки са дребни и мръсни душици.

 41. 41 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#1] от "1908":Статията е публикувана в 8.04, твоят "научен труд" е публикуван в 8.09. Моите поздравления за мълниеностният прочит, вникване в материята и излагане на "научната теза" в такъв къс срок.Само да Ви напомня, че когато ваксината се създаваше за 10 години технологията беше около 50 години назад....само отбелязвам.
  —цитат от коментар 4 на padrino


  А тестването сега става за 5 минути, нали ??! Краткосрочни странични ефекти, средносрочни, дългосрочни .... всичко се тества за няколко дена ??!

 42. 42 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Мъчна работа, след като огромен процент от населението вече е убедено във вредата от ваксинирането.
  —цитат от коментар 23 на Yotce


  Другарю, не изопачавайте нещата. Населението не е убедено във вредата, а в липсата на полза. Това са две много различни неща, но вашата цел не е истината, а създаването на смут и разделение.

 43. 43 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Нуждаем се от точни данни как точно протича заболяването сред ваксинираните и по ваксини. Такава ни се спестява. Самият аз се ваксинирах. Ако обаче разполагам с такава информация, ще мога да преценя колко предпазлив е разумно да бъда.
  Все пак според оскъдните данни от доц. Кунчев от края на миналата седмица и при ваксинирани напълно около 15% от цялото население, може да се пресметне много грубо (а защо математиците не ни запознават с точните сметки?) следното усреднено за всички използвани ваксини:
  Ефективност спрямо регистрираните случаи - около 60% (спорде Кунчев 94% от новорегистрираните са неваксинирани).
  Ефективност спрямо хоспитализиране - около 0% (според Кунчев 84-85% от хоспитализираните са неваксинирани).
  Ефективност за предпазване от интензивно лечение - около 66% (според Кунчев около 5% от попадналите в интензивното са ваксинирани).
  Ефективност за предотвратяване на смърт - около 80% (според Кунчев 3% от починалите са ваксинирани).
  Понижената ефективност се дължи на това, че циркулиращият вариант е "делта". Още по-занижена ефективност се очаква, когато дойде "ламбда".
  Сметките ми са съвсем ориентировъчни и са по-скоро прозив към онези, които имат пълните данни и релевантна статистческа методика, най-сетне да ни ги съобщят.

  Васил Пенчев
 44. 44 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Българинът реагира само когато му бръкнат в джоба. Изходът от голямото надлъгване е много елементарен и същевременно напълно демократичен - да се предвиди тримесечен срок, в който всеки заболял да се лекува безплатно, а след това само тези, които са ваксинирани. Който не желае да се ваксинира - да не се ваксинира, но щом се разболее да си плати за гяволъка. Питам, от къде на къде данъкоплатецът непременно да плаща за всеки, който желае да се зарази, или да заразява? И тъй, който не желае да се възползва от безплатните грижи на държавите по света, взимайки самостоятелен избор, да си носи самостоятелна отговорност!

 45. 45 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#41] от "Alex Ivanov":

  А знаеш ли кое има доказани дългосрочни странични ефекти? Пушенето и мръсният въздух докарват рак. Ама никой нищо не прави за това, защото не е модерно, само за ковид ваксината всички станаха загрижени и специалисти.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 46. 46 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#26] от "Хай Буй":Ех, веднъж и аз да ти сложа плюсче.
  —цитат от коментар 36 на Ан Он


  Ще се научиш накрая и ще влезеш в правия път

 47. 47 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Точно вчера четох за поредния открит НОВ вариант, който бил още по-заразен и ваксини не го ловели. :О)

  След цялата тая лудост по света, с тотално неадекватни и на места (без)крайно пресилени мерки, вземам да се питам какво ли би се случило ако след всичко това ни удари една НАИСТИНА сериозна пандемия? Когато световният политик масово се е оказал неадекватен или дотолкова корумпиран, че е осакатил или направо затрил малкия и среден бизнес и е насъскал хората на "анти" срещу "про" (което всъщност е грандиозният успех на цялата тази джабала). Но реално е загубил всякакво доверие в това, което казва, защото си измята устата по една и съща тема и променя мнението си към нея по няколко пъти на ден.

  Управлението на КОВИД пандемията в световен мащаб е тотален провал... или грандиозен успех, ако го погледнете от друга (корпоративна или авторитарна) гледна точка. Която и опция да изберете, доверието на обикновения човек с две функциониращи мозъчни гънки в цялата тази система масово е сринато и това не може да доведе до нищо добро.

 48. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Весело

  Третата допълнителна доза наистина работи.
  —цитат от коментар 9 на probba


  Така говореха и за втората.

  В Русия съм! В Русия съм!
 49. 49 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Страничните ефекти (добри, или лоши) не се влияят от развитието на технологиите. Хората не са еднодневки. Сутринта те боцкат, вечерта имаш резултат. Тук трябва да минат години (по биологични причини). Някои от ефектите вече ги има - миокардит, перикардит, тромбози. Ще се появят ли други? Ще видим след време и дано да няма.

 50. 50 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Който не желае да се ваксинира - да не се ваксинира, но щом се разболее да си плати за гяволъка.
  —цитат от коментар 44 на xso16686927


  Обратното, тези, които са ваксинирани, ако се разболеят, трябва да си платят за гяволъка. За това са подписали и Информирано съгласие. А какво ще правим с тях ако след години се появят тежки странични ефекти, водещи до трайна инвалидност и изискващи скъпо доживотно лечение?

 51. 51 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Допълни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.
  —цитат от коментар 0 на статия


  Хм, играта с понятия е постоянна практика, когато се продават интелектуални продукти (от адвокатска защита до медицина). Обаче - мен като прост адресат на въпросния медицински продукт изобщо не ме интересува терминът: "трета" доза ли ще я наричате, или пък "бустерна". Мен ме интересува какво на практика ще се случва. И понеже то вече се очертава: алфа - делта - ламбда и т.н. варианти, май неизбежно работата отива натам, че май ще се изплюе камъчено и за "необходимост от трета (о, пардон "бустерна" се казва) доза... И в този момент трябва да се забравили играта на понятия и да реагираме като туземци, които трябва да се радват на огледалцата, които им предлагат новодошлите носители на цивилизацията...

  Не му е лесно на проф. Гетов - изглежда възпитан и хрисим човек, щом е професор, със сигурност тряба да има и необходимия ценз. Обаче ситуацията го вкарва в неизбежност да замазва огромните бели петна, които съпътстват този експеримент на живо с ваксините. И се оказва на терен, на който трябва да играе като политик и да си потиска гласа на учен. Резултатът е, че (най-меко казано) изглежда доста неловко. По-скоро - не може да си позволи да напусне генералната линия на биг-фарма и политици.

 52. 52 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#7] от "dark'star":

  Този рестарт е все едно Мюнхаузен да се изтегли сам от блатото за косата си.

 53. 53 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#46] от "Хай Буй":

  > Ще се научиш накрая и ще влезеш в правия път

  Старая се Сенсей.

  (спечели още един плюс, не че е важно)

  કટાક્ષ
 54. 54 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 426 Весело

  2540 дози ваксина са поставени през последното денонощие, според данните на Единния информационен портал
  —цитат от коментар 0 на Ваксини


  След около само 1000 хиляда дни ще са 2 милиона дози :-)

 55. 55 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1136 Разстроено

  Българинът реагира само когато му бръкнат в джоба. Изходът от голямото надлъгване е много елементарен и същевременно напълно демократичен - да се предвиди тримесечен срок, в който всеки заболял да се лекува безплатно, а след това само тези, които са ваксинирани.
  —цитат от коментар 44 на xso16686927


  А защо ваксинираните да се лекуват, че и безплатно? Аз предлагам при положителен тест, държавата да не поема отговорност - за ваксинираните вече е поела, неваксинираните - сами са си избрали. Защо да се лекуват само ваксинирани, те са вече ваксинирани, нали така?

 56. 56 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1136 Разстроено

  Какво ли би се случило ако след всичко това ни удари една НАИСТИНА сериозна пандемия? Управлението на КОВИД пандемията в световен мащаб е тотален провал... или грандиозен успех, ако го погледнете от друга (корпоративна или авторитарна) гледна точка.
  —цитат от коментар 47 на parcaleste


  Много добре се ориентирате за гледната точка!

 57. 57 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Колко милиона сме? След като около 2 млн. трайно са напуснали страната, тук не би трябвало да сме останали 5-6 млн.

 58. 58 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 899 Весело

  Момчета, тактиката "Ваксинирайте се за да паднат мерките" не работи. Очевидно е! Очевадно е! Необходимо е да се смени рязко. Абсолютно убеден съм, че тактиката "Отменяме всички мерки. Ваксинирайте се за да се защитите." ще проработи! Тъпото е, че не виждам мислещи и можещи във властта, които да направят такава стъпка ... :-)

 59. 59 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Леле, още една конспирация взе, че стана реалност.
  Като се обясняваше как ваксианционните сертификати ще имат давност, колко хора бяха наскачали, че това са фалшиви новини и глупости.
  Е, в Израел вече не са. И понеже масово се повтаря папагалската какво прави Израел, обещавам ви, че скоро и тук ще е така. Шест месеца след последната доза и сертификат, че си безсмъртен - йок.

  Along with the expansion of the booster shot program, Health Ministry officials also announced Sunday that the validity of green passes issued following full vaccination will now be limited to six months after the second dose.

  https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/312641

 60. 60 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Той допълни, че във Велико Търново и Търговище "развъдник" на заразата са станали сватби и семейни събирания с по 700-800 души гости.
  —цитат от коментар 0 на Ангел Кунчев


  А парламентът, например, с 240 депутата и още поне толкова, служители, журналисти и т.н. не е ли "развъдник на заразата"?

 61. 61 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#38] от "lil_alex":

  Или са заблудени и не ги интересуват страничните ефекти, или са им платили за пропагандата.

 62. 62 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#44] от "xso16686927":

  Същото важи и за боцнатите. ЗАЩО да им се плаща лечението, когато се разболеят? Нали са боцнати с великите антиковидни препарати? Да плащат лечението на всеки, когото са заразили, защото СЪЩО разнасят заразата. Така е справедливо.

 63. 63 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Пояснявам за тези които си мислят, че който е срещу ковид ваксината е антиваксър по принцип. Аз имам всички ваксини и децата ми също. На всеки десет години когато ми дойде редът на набора и ги подновявам. Единствено съм против ковид ваксината, защото както всички десни обичам да чета смислени работи. И така, седнах и четох. Много и дълго все медицинска литература, по която учат студентите. Така разбрах, че за да е читава една ваксина тя трябва да е минала процес на създаване, тестване и регулаторно одобрение. Тестването може да отнеме повече от десет (10) години, а цялостното завършване преди пускане - до петнадесет (15) години. По този начин се улавят дългосрочните негативни ефекти (някои които може да са фатални). За ваксина разработена за няколко месеца и почти без тестване, можете да се сетите и сами.Освен това разбрах, че когато прекараш някакъв вирус тялото ти има достатъчно напрегнат имунен отговор дори след 20 години. Това е така, защото когато човек е изкарал веднъж някаква инфекция той образува антитела, които се произвеждат от лимфоцити, които се запазват. Това са така наречените клетки на паметта, които остават в костния мозък и в лимфните възли. Когато човек се срещне в последствие със същия този вирус, тези клетки на паметта започват да се размножават светкавично и образуват антитела и човек не се разболява пак. Това е азбуката на имунологията. Имунният отговор не отслабва, а "излиза от форма". Представете си, че сте професионален културист, който не е тренирал няколко години. Мускулите ви са там, но се отпускат. Започнете ли сериозни тренировки и за няколко месеца влизате във форма. Затова е престъпление преболедувалите да се принуждават да се ваксинират.
  —цитат от коментар 1 на 1908


  Няма какво да поясняваш. Това е най-типичната опорка на антиваксърите (попринцип сте имали всички ваксини, само видиш ли тази за ковид е нещо гига ултра турбо по-специалното). На страницата на Министерство на Здравеопазването във фейсбук тези с профилните снимки "Аз няма да се ваксинирам", "Фейк Пандемик", "Ваксините са отрова", "Евро - не благодаря (номер 11 Възраждане)" пишат абсолютно същите неща. 1:1

 64. 64 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 899 Весело

  Кривата на заболеваемостта започна да се пречупва. Идеално време за налагане на тъпи ограничения, за може после Кунчевци и Кацаровци да се бият в гърдите как пречупили гръбнака на вируса. Така се случи в края на ноември 2020. Така се случи и в края на март 2021. Тъпото за Кунчевци, Пенчевци и БойкоБорисовци е, че това не им донесе политически дивиденти, а напротив - негативи. Така и сега - Радев ще понесе негативите на тази тъпотия, но аз, лично, не бих съжалявал за негативите на тази путинска марионетка ... :-)

 65. 65 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Въпросът е, защо искате да се ваксинират хора, които са преболедували? Очевидно те са дори по-защитени. И защо единствено PCR се приема за доказателство за преболедуване?

 66. 66 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#48] от "Веселин Дечев":

  Така говореха изобщо за очакваните "ваксини". Е, не работят толкова успешно, както ни го представяха. И продължават с маските и мерките.

 67. 67 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Да пукнеш от ваксина е по-гъзарско, отколкото да изкараш сезонен грип.
  —цитат от коментар 13 на dark'star


  Кой е пукнал от ваксина?

 68. 68 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  "Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов. "Е, те все едно носят отговорност преди това. :-) Единствената отговорност си носят само тези, които са решили да се ваксинират.
  —цитат от коментар 25 на Иво


  Това дори не е вярно. Най-малкото в Щатите и в ЕС си има съответния регулаторен орган, който позволява или не някой лекарствен продукт да се ползва на територията. Най-малкото този орган носи някаква отговорност. Айде стига дрънкали глупости.

 69. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#44] от "xso16686927":

  ... и сега си плащаш за всичко в болниците > не е от Ковида, а от капитализма

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 70 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Кантарджиев, тия данни да не ги смуче от 21-вия пръст? Защото израелската статистика казва друго.

 71. 71 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Весело

  До коментар [#60] от "probba":

  Хм! Те са имунизирани. Умствено.

 72. 72 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Имаме нисък процент на ваксинирани, но за сметка на това имаме много висок процент на преболедували. А последните изследвания в Израел показват, че преболедувалите са наистина защитените.Израелско проучване доказа, че имунитетът след преболедуване е 13 пъти по-силен от ваксинитеИзточник: https://www.flagman.bg/article/248412
  —цитат от коментар 39 на 4u4o


  То може и така да е, въпросът е,че едва след ваксиниране Ковида може да се прекарва просто като грипче. Преди ваксинация си е малко на лотария дали няма да изтеглиш късата клечка.

 73. 73 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#63] от "T.M.":

  Което не означава, че са лъжа.

 74. 74 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Три четвърти от хората, заразени с коронавирус на обществени събития в Масачузетс, са били напълно ваксинирани, показва проучване на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, предаде Ройтерс. Изследването установява, че ваксинираните граждани имат сходно по количество наличие на вируса като неваксинираните, което сочи, че за разлика от другите варианти, ваксинираните хора, инфектирани с Делта варианта, могат да предават вируса.
  https://dnes.dir.bg/svyat/3-4-ot-zarazenite-v-masachuzets-sa-bili-napalno-vaksinirani-predstoyat-novi-ogranicheniya-v-sasht
  https://www.reuters.com/world/us/majority-covid-19-cases-large-public-events-were-among-vaccinated-us-cdc-study-2021-07-30/

 75. 75 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#26] от "Хай Буй":Опа... Не преписвах...
  —цитат от коментар 31 на Незнайко в Слънчевия град


  Не преписваш , но и не четеш.

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  До коментар [#61] от "Vlado Nikolov":

  Ваксината не е задължителна. Защо тогава толкова са на амбразурата да я плюят. Не се ваксинирайте, но и не агитирайте другите да го правят. Иначе излиза много съмнително.

 77. 77 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#72] от "T.M.":

  Да сега масово се лансира тезата, че след ваксинация ще я караш по-леко. Също както в началото на годината лансираха тезата, че след ваксиниране си имунизиран от разболяване. Просто бизнес. И чакаме статистиката по видове ваксини, защото тези, създаващи антитела към точно определен вид белтък, май се оказаха безполезни пред мутациите.

 78. 78 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  ..лекото преболедуване и две дози от ваксината..."

  Всъщност каза нещо съвсем различно, "лекото преболедуване КАКТО и две дози от ваксината дават имунитет"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 79. 79 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Любопитно

  М'дааа. Доброволното "имунизиране" върви към доброзорлем. Имам само един въпрос : съпровождащото лице с калашник ли ще бъде, или само с пистолет, палка и белезници. Обикновено любопитство.

 80. 80 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#41] от "Alex Ivanov":А знаеш ли кое има доказани дългосрочни странични ефекти? Пушенето и мръсният въздух докарват рак. Ама никой нищо не прави за това, защото не е модерно, само за ковид ваксината всички станаха загрижени и специалисти.
  —цитат от коментар 45 на fpyyh


  То е абсолютно така, но в случая става дума за Ковид. Ти буквално правиш "ама вие защо биете негрите". От много неща се умира - включително и от войната по пътищата. Само че това не означава, че трябва да се взимат някакви мерки за ковида.

 81. 81 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Интересно, защо все още не е затворено Черноморието?
  Иначе е лесно да се се говори по телевизора, колко са недисциплинирани са българите и да се плащат хората. Ваксинираните и неваксинираните са потърпевши от тази политика, а печелившите са много печеливши.

 82. 82 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Ефективност спрямо регистрираните случаи - около 60% (спорде Кунчев 94% от новорегистрираните са неваксинирани).
  —цитат от коментар 43 на Васил Пенчев


  За да се правят подобни съпоставки, е необходимо да се знае пълния профил на индивидите в двете групи - пол, възраст, съпътстващи заболявания и т.н. - и този профил трябва да е максимално близък между групите като единствената разлика е това дали са ваксинирани или не. Само така може да се измери влиянието на даден фактор - когато всички други фактори са непроменени. Иначе няма как да се знае кое точно е причината за заболяването и нещата се свеждат до спекулации и манипулации.

 83. 83 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#76] от "Роси":

  Да, доброволна е. Ваксинирайте се, щом искате, но не агитирайте другите да го правят. Така става ли?

 84. 84 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#55:"Лео"][/quote]

  Причинно-следствените връзки в главата на анти-ваксърите са меко казано наобратно. Ваксинираният е направил всичко, каквото зависи от него, за да предпази здравето си. Когато итова е неуспешно следва да му се помогне. Неваксинираният от друга страна е имал шанс да минимализира риска за здравето си, но УМИШЛЕНО (негов си избор) не го е направил. Всеки следва да си носи отговорност за постъпките си. Мисля, че това на повечето хора става ясно още в детските години. Явно анти-ваксърите сте заседнали някъде там в развитието си...

 85. 85 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Разбирам че е много страшен тоя грип, ама не ви ли омръзна да ме занимавате с него.
  Имам поне 20 познати със сърдечни проблеми, имам починал приятел от сърце, няколко едвам спасени, а целия свят е полудял.

 86. 86 Профил на qzt171055090
  qzt171055090
  Рейтинг: 14 Неутрално

  България е седма в света по коефициент на смъртност от държавите с поне над 100 000 заразени от коронавирус. Единствено ни изпреварват Мексико, Перу, Еквадор, Босна и Херцеговина, Афганистан, Египет и Китай. Скоро ще ги изпреварим и ще докажем на света, че сме най-добри в корупцията, която е единственото общо.
  Няма как да умират в коефициент два пъти по-малко, при два пъти по-малко ваксинирани в Иран, където е ясно, че здравеопазването е в пъти по-зле, но статистиката ни това сочи. :)
  Нека се пазим от вируси и да пазим околните, ако настинем, независимо ваксинирани, или не. Всяка настинка е опасна, ако човек се отнася небрежно със здравето си. Няма смисъл обаче от истерии и психози, защото и това е вредно.

 87. 87 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#38] от "lil_alex":

  Може да си запишеш, че към момента много ваксинирани са болни, цели семейства, но си натискат парцалите вкъщи защото са зле, самолекуват се, а другите които са що годе добре щъкат наляво-надясно. Тези полож. бързи тестове не влизат в никакви статистики, защото са в домашни усл., отделно няма карантина, няма нищо.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 88. 88 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#72] от "T.M.":Да сега масово се лансира тезата, че след ваксинация ще я караш по-леко. Също както в началото на годината лансираха тезата, че след ваксиниране си имунизиран от разболяване. Просто бизнес. И чакаме статистиката по видове ваксини, защото тези, създаващи антитела към точно определен вид белтък, май се оказаха безполезни пред мутациите.
  —цитат от коментар 77 на ivanpopov


  Намекваш, че е същото като с тези, които все още отказват да повярват във вируса? Да припомням ли в началото какво се говореше и за вируса?
  Първо, нямало вирус, всичко било измама. После имало, ама не бил по-опасен от другите заразни заболявания (времето когато пускаха едни графики за смъртност. Като минаха 100 хил. смъртните случаи от Ковид и спряха да ги пускат). До лятото всичко щяло да изчезне (Мангъров 2020). Всичко било с цел да ни чипират чрез ваксините. Всичко било с цел да отвлекат вниманието ни от въвеждането на 5Г технологията. Били сме защитени, защото от времето на социализма масово се ваксинираме с БЦЖ. Заразявали се само цигани. Плащали на хората да се пишат с Ковид, по 1800 лв давали. Нарочно не правели аутопсии, за да не се разбере, че вирус нямало. Цялата работа била заради парите на ЕС, всичко щяло да приключи след срещата за разпределението на парите в средата на юни 2020. Всичко било да се спечели от продажба на маски. Маските били, за да ни накарат да мълчим. През 2020 нямало да има повишение на смъртността в България. От ковид умирали само старци от 70 години нагоре. Всичко щяло да приключи след изборите в САЩ. До месец-два всичко приключвало, защото сме били близо до колективен имунитет.

  Да продължавам ли да изреждам още неща, които се твърдяха и продължават да се твърдят за ковид без основание?

 89. 89 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Адекватно включване на проф. Кантарджиев. Изглежда пенсионирането му се е отразило добре, въпреки обидата.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 90. 90 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1494 Любопитно

  Призовавам всички граждани навършили 12 години незабавно да се ваксинират срещу Ковид с третата доза!
  —цитат от коментар 9 на probba


  Чува ли се нещо за 6 годишните? Големият проблем тука е, че не може да се достигне Свещеното Число 70, за да се случи Чудото. Напълно Ваксинирани (по старата Дефиниция) в края на март - 56% , в момента 62%. Антиваксърски тролове на Путя умишлено заблуждават населението с цел да не се достигне до 70. Няма ли 70, няма и Чудо: дали ше са 60% , или 6% е все тая.

 91. 91 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ан Он":

  Добре, запомни си думите. По същото време на 29 октомври. Среща във форума.

 92. 92 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#76] от "Роси":Да, доброволна е. Ваксинирайте се, щом искате, но не агитирайте другите да го правят. Така става ли?
  —цитат от коментар 83 на Vlado Nikolov


  Няма как да не се агитира за ваксинация. Това за момента е единственият начин за превенция (освен локдауните). Само дето локдауните убиват икономики и психиката на човек, докато ваксините не го правят. Айде погледни нещата малко по-мащабно. Като се пълнят болниците с хора заболели от инфекциозна болест, не остава място за хора с някои други проблеми (хронични). Какво се получава? Двоен ефект - хем не достигат легла за болни от ковид, хем си отиват и хора с хронични заболявания (които е могло да не си отидат). Та, единствено с ваксинация (превенция) може да се избегне това нещо, колкото и да не ти се вярва. И е именно работа на държавата да агитира и да бори фалшивите новини. В момента това умишлено или не, не се прави при нас.

 93. 93 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#43] от "Васил Пенчев":

  Поздравления за труда. Така е, ако се вярва на подхвърлените ей така цифри. Официални данни няма.
  Ще разберем около Коледа. Тогава ще имаме доста данни и възможнпст за сравнения.
  Имам предчувствие, че няма да са в наша полза.

 94. 94 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#81] от "mara71":

  Няма за кога, туристите вече тръгнаха да се прибират по родните места. Очаквайте "включване"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Любопитно

  "Доказано е, че 0.7% от боледувалите, тоест 7 на 1000 души, могат да се разболеят отново. При ваксинираните с пълен курс на имунизация – около 40-50 души на 1000 (4-5%), но го преминават леко."?!  И защо ваксинирате преболедували тогава, за какво са подобни призиви от сульо и пульо?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 97. 97 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Макар и най-големите тарикати на света, българите треперят за децата, така че от делта варианта може да им поуври главата. Ма не съм сигурен.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 98. 98 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Макар и най-големите тарикати на света, българите треперят за децата, така че от делта варианта може да им поуври главата. Ма не съм сигурен.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 99. 99 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#42] от "Лео":

  Я пак? Българите не се ваксинирали, защото не виждали полза от ваксините?
  Бу хахахаха.
  Страх, приятел. Единствено средновековен страх от това, че някой иска да го прекара.
  Това и нищо друго.

 100. 100 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Относно Израел:

  According to Health Ministry data released on Thursday, the number of seriously-ill coronavirus patients currently stands at 680. The number of fully vaccinated Israelis who suffer serious symptoms continues to decline: From 364 on Sunday it dropped to 314 on Thursday. The unvaccinated minority (20% of the eligible Israelis) now make up for more than half the serious cases - 349 in total.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK