Кратки новини

Кратки новини

© Георги Кожухаров"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
БСП ще предложи 37 млн. лв. срещу мигрантската криза в актуализацията на бюджета

На среща със синдикатите на МВР лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще предложи преди второто четене на актуализацията на бюджета увеличение на парите за МВР - 37 млн. лв. за противодействие на мигрантския натиск, 30 млн. лв. за заплати, 16 млн. лв. за облекло, 10 млн. лв. за защитни комплекти и още толкова за МВР болница. Разчетът й е предоставен от служебното ръководство на вътрешното министерство.


Кратки новини

© Юлия Лазарова


При съгласие на останалите партии БСП ще предложи и идеите на туристическия бранш. Сред предложенията са при частично затваряне мярката за бизнеса да е 80/20, а при реално 80/0, да се покрива процент от оборотен капитал при закриване на бизнеса, който да е 15 или 25 % от оборота през 2019 г., както и да има резерв пари за PCR тестове. Според Корнелия Нинова сумите могат да дойдат 1.2 млрд. лв., предвидени в актуализацията за покриване на непредвидени разходи.

Заради военен самолет села в Пловдивско пострадали от градушка

На облаците, от които падна силната градушка, ударила села в пловдивско в събота вечерта и съсипала на места напълно реколтата, не е можело да се противодейства с ракети, заради планиран полет на военно-транспортен самолет от германското летище Рамщайн до летище Пловдив. Това се разбира от съобщение на държавното предприятие Ръководство въздушно движение (РВД), цитирани от "Сега". Спирането е било в рамките на 36 минути. Съгласно процедура от 2011 г. при работа на полигоните за борба с градушките, приоритет е осигуряването на планираните полети от и до летище Пловдив.
Кратки новини

© Велко Ангелов


В същото време земеделски производители организираха протест след силната градушка, която нанесе поражения върху реколтата в близо 15 пловдивски села. Продукцията на хората не е застрахована и те не знаят какво ще правят оттук нататък. Затова настояват властите да ги обезщетят. Чуват се и гласове държавата да бъде дадена на съд.


Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) да извърши проверка, дали са изпълнени изискванията на противоградовата защита. Служебния министър на транспорта, към който е Центърът за координиране използването на въздушното пространство трябва да кае имало ли е забрана да се изстрелят ракети срещу градоносните облаци.


Служебният земеделски министър Христо Бозуков каза пред Би Ти Ви, че отдава случилото се на малшанс, че точно по това време в района е преминавал самолетът. Според него има как да се направи координация все пак да може да се изстрелват противоградни ракети по време на полети, но тепърва ще се работи по това.

Около 5 млн. лв. са нужни, за да се глобява с камерите на пътната агенция за скорост

За да бъдат използвани камерите на Агенцията пътна инфраструктура за засичане на средна скорост не са необходими законодателни промени, а е нужно те да бъдат сертифицирани, а в допълнение да се дадат около 5 млн. лв. за изграждането на център за обработка на информацията и създаването на софтуер. Това се казва в позиция на неправителствената организация "Институт за пътна безопасност" по повод внесен в парламента законопроект от депутатите от "Демократична България".
Кратки новини

© Георги Пауновски


От организацията уточняват, че без законодателни промени картината от тях може да се използва и за констатиране на други нарушения на Закона за движение по пътищата, като неправилно изпреварване, например. АПИ разполага с почти 300 камери, които контролират дали се плаща за използване на платените пътища в страната, но според анализ на новото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в момента работят едва 30 от тях.

Производството на бензин през юни скача с над 49% спрямо 2020 г.

През юни 2021 г. спрямо същия месец на предходната година нараства производството на безоловен бензин - с 49.3%, дизелово гориво с 28.9 на сто, на пропан-бутанови смеси с 20 на сто и електроенергия - с 2.4%, сочат данните на Националният статистически институт, съобщени днес. В същото време се свива производството на природен газ с 50.0% и твърди горива с 23.6 на сто.


Кратки новини

© Дневник


Поглед към доставките на енергийни продукти показва, че през юни 2021 г. спрямо същия месец на предходната година нарастват тези на природен газ - с 32.9%, безоловен бензин - с 12.2% и електроенергия - с 8%. Намаляват доставките на твърди горива с 24.2%, пропан-бутанови смеси с 16.7 на сто и дизелово гориво с 1.5%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK