Здравното министерство иска 5% ДДС върху лекарствата, плащани от касата

Здравното министерство иска 5% ДДС върху лекарствата, плащани от касата

© Велко АнгеловМинистерство на здравеопазването предлага намаляване на данък добавена стойност (ДДС) на 5% за всички лекарствени продукти, които са за домашно и болнично лечение и се плащат от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК или МЗ). Това съобщиха от ведомството по повод исканото от здравната комисия в парламента въвеждане на диференцирана ставка за медикаментите чрез законопроект за допълнение на Закона за данък върху добавената стойност. Сега ставката е 20%, както за почти всички стоки.


От МЗ уточняват, че директива на Европейския съвет от 2006 година не позволява диференцираната ставка за лекарства да бъде по-ниска от 5%.


"Намаляването на данъка за лекарствата, включени в т.нар. позитивен лекарствен списък, ще позволи на НЗОК и МЗ да увеличат значително броя и вида на лекарствата, които се закупуват с публични средства. Така например, ако годишните разходи на МЗ и НЗОК за лекарства са 2 милиарда лева, намаляването на ставката от 20 на 5 процента ще позволи да се платят допълнително лекарства на обща стойност с 300 милиона лева повече. Сега тези пари, събрани от здравни вноски, не се разходват за лекарства, а се връщат в държавния бюджет под формата на ДДС", отбелязват от здравното министерство.
В съобщението се отбелязва, че България е сред страните в ЕС с най-високо доплащане на медицинската помощ, като основен дял в него има доплащането за лекарства. "Само пациентите с ограничен брой заболявания у нас получават напълно безплатни лекарства за основното си заболяване. Всички останали заплащат почти изцяло стойността на лечението си", уточняват от МЗ.


От министерството посочват, че при създаването на НЗОК преди 20 години е имало нулева ставка на ДДС върху лекарствата, заплащани с бюджета на касата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK