На живо

Коронавирусът в България: дванадесет области са вече в червената зона (хронология)

Коронавирусът в България: дванадесет области са вече в червената зона (хронология)

© Георги КожухаровОбластите в т. нар. червена COVID зона, където заболеваемостта е между 250 и 500 нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни, вече са дванадесет. Новите случаи на заразените с коронавирус са 2090. Процентът на заразените е 6.5 при направени над 32 хил. теста. 109 са починалите за денонощието, а 740 са излекуваните. Поставени са 10 412 дози ваксина.


Политическото решение дали да има нови ограничения заради епидемията от коронавирус ще бъде взето от министъра на здравеопазването в следващите няколко дни, каза премиерът Стефан Янев, след като вчера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предложи затягане на мерките. Още преди седмица е взето решение да се направи плаващо работно време за държавните служители и да се намалят хората в офисите до 50%, информира още Янев.


В същото време собствениците на заведения в страната обявиха, че ще организират всеки ден протести в различни градове заради несъгласието си браншът да продължава да търпи ограничения заради коронавируса и едновременно с това липсата на мерки за подкрепа. Туроператорите пък предложиха свои законодателни мерки, а здравният министър поиска мнението на бизнеса за мерките.
"Дневник" проследи развитието на епидемията в страната. Подробности прочетете в хронологията.

Кабинетът обмислял още помощ за заведенията срещу допълнително изсветляване на бизнеса им

Коронавирусът в България: дванадесет области са вече в червената зона (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Заложените в проекта на кабинета за актуализация на бюджета 430 млн. лв. за антикризисни мерки не предвижда промяна в схемата на подпомагане по мярката 60/40, макар тя да бе променено от служебното правителство след като се видя, че иначе няма откъде да се вземат пари. При промяната бе завишен прагът на загуба на оборота, при който се предвижда компенсация. това се разбра при изслушването на министър на икономиката Кирил Петков в ресорната парламентарна комисия. Той предложи на депутатите, ако искат промяна на схемата, да внесат свои предложения и изчисления за нужната сума.


Разказа също, че след срещи с браншови организации са получили предложение за компенсация на загубения оборот конкретно от собствениците на заведения като са обмисляли това да стане чрез въвеждане на изискване на служителите в заведенията да се плаща само по банков път и поне 10% от оборота да идва чрез плащане от клиентите с карта. Целта е да се изсветли допълнително сектора и по мнение на финансовия министър при такова условие подобна мярка би била почти "бюджетно неутрална". Към момента обаче подобна схема няма разработена. "


В проекта на кабинета за актуализация на бюджета са заложени 430 млн. лв. за антикризисни мерки, от които 260 млн. лв. да отидат за мярката 60:40, 100 млн. лв. да са за подкрепа на самоосигуряващи се, засегнати от пандемията, 30 млн. лв. за фиксираните разходи на авиоиндустрията и останалите, допълнени от европейски средства за други мерки, като например поемане на част от фиксираните разходи на засегнати бизнеси.

Коронавирусът в България: дванадесет области са вече в червената зона (хронология)

© Георги Кожухаров


Здравният министър Стойчо Кацаров удължава до края на ноември и до 10 септември действащите досега мерки, става известно от две негови заповеди, разпространени от Министерството на здравеопазването. Причината за това, че действието на досегашните нормативни актове е заложено до края на август, което означава, че ако го нямаше удължаването, в страната и по документи нямаше да има мерки срещу разпространението на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19).


Основните акценти от заповедите са вече познати: редица браншове би следвало да работят на 50% от капацитета си, а само ако всички посетители и персонал имат сертификат за COVID-19 (за ваксиниране, за преболедуване или за тестване) може да се използва пълния капацитет.


В държавните учреждения следва да работят половината служители присъствено, останалите дистанционно. Според заповедта за работещите присъствено трябва да има график на смени за началото на работния ден в интервала от 7.30 часа до 10 ч.


В офисите (независимо дали са частни, държавни или общински) хората трябва да носят маски, ако няма разстояние от 1.5 метра. Ваксинираните служители може да не носят маски.


Маските в градския транспорт, както и като цяло на закрито, но и на открито, когато няма разстояние от 1.5 метра между хората, продължават да са задължителни.


В понеделник (30 август) заради високата заболеваемост в страната главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи нови мерки, обвързани със сертификат за COVID-19, но все още не е известно дали и в какъв обем ще бъдат въведени със заповед на Стойчо Кацаров.

Здравното министерство забранява износа на нискомолекулярни хепарини

До края на ноември здравното министерство забранява износа на нискомолекулярни хепарини, както и на медикаменти от групата на имуносупресорите. Причината е в разрастващата се епидемия от COVID-19, което ще доведе до по-голяма нужда от тези лекарства при лечението на пациентите.


За два лекарствени продукта вече има данни за възможен недостиг - Enoxaparin, Nadroparin, Tocilizumab, съобщава здравното министерство: "От началото на август в Изпълнителната агенция по лекарствата има данни за затруднено снабдяване с медикаментите в аптечната мрежа, като се наблюдават тенденции за увеличаване на потреблението и в лечебните заведения". Посочените лекарствени продукти може да се изнасят и в чужбина, но само когато се задоволени потребностите в България. И при предишните вълни на коронавирус е бил забраняван за определен период износът на нискомолекулярни хепарини. Лекарствата се използват и при пациенти с други заболявания, различни от COVID-19.

Ограниченията да се прилагат регионално, предлага епидемиолог

Ограниченията срещу разпространението на коронавируса да се прилагат регионално, е предложила проф. Йорданка Стоилова, която е част от експертния съвет по епидемиология към Министерството на здравеопазването. Изказването ѝ е от среща във ведомството от вчера, за която пресслужбата съобщава днес (31 август).


Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пък е казала, че мерки следва да се взимат "стъпаловидно", вероятно имайки предвид, че следва да се започне с по-леки допълнителни ограничения.


В информацията от здравното министерство липсва заявка дали и от кога ще бъдат предприети мерки за ограничаването на разпространението на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19), но се посочва, че министър Стойчо Кацаров е казал, че "експертите са водещите при взимането на решенията за забавяне на епидемичния процес". По-рано във вторник стана известно, че Кацаров е поискал писмените становище и на бизнеса за предложените мерки.


След дни здравните експерти ще имат нова среща за "конкретни решения за забавяне на епидемичния процес", се твърди в съобщението на здравното министерство.

Болниците ще получат 166 млн. лв. по-малко от предвиденото, каза шефът на лекарския съюз

Лекарите, които работят на първа линия в борбата с коронавируса, не получават парите си, а натискът върху болниците се усилва с всеки изминал ден. Това каза в интервю за Би Ти Ви председателят на управителсния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той подчерта, че колегите му няма да търпят повече и ще откажат да работят, ако не си получат парите. "Управителите на лечебните заведения трябва да намерят начин да решат проблема. Ако не, медиците ще излязат да протестират", заяви Маджаров.По думите му не е вярно, че здравната система е получила огромен поток от пари през миналата година. "От началото на годината в лечебните заведения ще бъдат получени 166 млн. лв. по-малко от предвиденото в бюджета от Народното събрание. Това е резултат от различните хватки и методи, които прилага здравната каса", каза още той.

Стойчо Кацаров иска мнението на бизнеса за мерките

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е поискал становища на бизнеса дали и какви мерки срещу разпространението на коронавируса да бъдат предприети, съобщава пресслужбата. Повод за изпратените писма до работодателски организации, браншови обединения в сферата на туризма, ресторантьорството, хотелиерството, културата и спорта е предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за мерки, които са обвързани със сертификат за COVID-19 (за ваксинация, преболедуване и тестване). Заради предложените мерки пък собственици на заведения обявиха, че започват да протестират всеки ден в различен град в страната.


Още по темата четете тук.

Градини и ясли могат да работят и в области в тъмночервената зона

При зеления, жълтия и червения сценарий на заболяемост детските градини ще работят съгласно насоките на МОН. При дете с COVID-19 и след задължително предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) цялата група ще минава към занимания от дистанция. По преценка на РЗИ, областния или общинския кризисен щаб за затваряне на отделна детска градини или на няколко детски градини и след издаване на заповед за това от кмета на съответната община или от РЗИ директорът ще изпраща предложение до министъра на образованието и науката за преминаване към занимания от разстояние.


При тъмночервен сценарий с над 500 болни на 100 000 души в съответната област могат да работят само детските градини със 100% преболедувал или ваксиниран персонал. В този период ще се приемат само деца, чиито родители отговарят на същите условия или работят на първа линия. Заниманията с децата от затворените детски градини ще се осъществяват само от разстояние в електронна среда със заповед на министъра на образованието и науката.


Децата няма да носят защитни маски за лице в детските градини, независимо от възрастта си, пише още в изготвените от образователното министерство насоки. Подробности четете тук.

Туроператорите предлагат свои законодателни мерки

Коронавирусът в България: дванадесет области са вече в червената зона (хронология)

© Юлия Лазарова


Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ), най-голямата организация на туроператори и туристически агенти по собствени оценки, внесе в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм четири основни искания за законодателни промени.


Предлагат с промяна в закона за извънредното положение статутът на заповедите, с които се въвеждат ограничения заради пандемията в регионален и национален план, да се изравни, така че компенсациите да важат за бизнеса, независимо чия е заповедта.


Подпомагането да е според спада на оборота и да е за бизнеса с основна дейност туроператор като критерият е средномесечният оборот, сравнен с 2019 г. като се ползва моделът на плащане на помощта през НАП.


Браншът предлага ставката от 9% ДДС да остане и за идната година, а също да има безплатни PCR тестове за пътуващите българи, тъй като властите не приемат за достоверни бързите.


Целият бранш е с лоша кредитна експозиция, поради ниска или изцяло липсваща ликвидност, затова предлагаме да се направят специални и достъпни кредитни продукти от Българската банка за развитие – с ниски лихвени проценти и поне 12-месечен гратисен период, като гарант стане държавата, предлагат още от сдружението.

Областите в т. нар. червена COVID зона вече са 12

Областите в т. нар. червена COVID зона, където заболеваемостта е между 250 и 500 нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни, вече са дванайсет. За седмица са се увеличили шест пъти, след като през миналата седмица официалните данни определяха два района към тревожната червена зона. Това показват седмичният анализ на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), базиран на данните от Единния информационен портал за коронавируса до неделя (29 август).


Още по темата четете тук.

Собственици на заведения излизат на протест

Собствениците на заведения в страната ще организират всеки ден протести в различни градове заради несъгласието си браншът да продължава да търпи ограничения заради коронавируса и едновременно с това липсата на мерки за подкрепа. За днес в 15 ч. Е насрочен протест във Варна. Това каза пред "Дневник" Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България. Посочи, че в крайна сметка всички тези протести ще се съберат в един национален в София като няма уточнена дата. Несъгласието с предложената наскоро и влязла в заповед на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров схема на работа на заведенията е довело до загърбване на противоречията между отделните браншови сдружения в сектора, посочи още Коларов. До неотдавна те правеха паралелни срещи с управляващите и не криеха конфликтите си.


Подробности вижте тук.

Инфекционист: Лекарите и учителите трябва да бъдат задължително ваксинирани

Инфекционистът д-р Трифон Вълков е на мнение, че лекарите и учителите трябва да бъдат задължително ваксинирани. "Това са хора, които работят с доста други и представляват опасност за околните. Има резон ваксинацията в тези съсловия да е задължителна", заяви той в сутрешния блок на "Нова телевизия".


По думите му ваксината има различни задачи - не само да спре едно заболяване, но и да предотврати постъпването в болници на хора, които вече са в тежък стадий на заболяването. Според него тези функции на ваксината са напълно изпълними чрез препаратите, с които България разполага.

Мира Кожухарова: Мерките са в етап на обсъждане, не става дума за затваряне

Целта на мерките е намаляване на щетите, на тежките и смъртни случаи. Мерките са в етап на обсъждане, няма внушаване на чувство на страх - това заяви в интервю за БНТ съветникът на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова.


По думите ѝ със създаването на COVID зоните към болниците и ДКЦ-та ще даде възможност на хората, които имат нужда да бъдат наблюдавани от лекар, да получат адекватна медицинска грижа.


"Мерките целят ограничение на циркулация на вируса, намаляването на контактите има значение, най-сигурната мярка е да имаш имунитет - да преболедуваш или да се ваксинираш. Не мога да разбера защо миналата година по това време, когато чакахме ваксина, за да живеем по-свободно, сега, когато я имаме тази ваксина не я искаме. Не мисля, че има дискриминация при ваксинирането, това е въпрос на доброволно решение. Не става дума за задължително ваксиниране", посочи Мира Кожухарова.


По думите й се увеличава броят на ваксинираните с първа доза през последните дни. "В офисите е по-рисково, отколкото в училищата, защото децата по-малко боледуват и по-малко са изложени на заразата. Препоръката е не повече от 50% да работят в офисите, другите да работят от вкъщи и всички да се ваксинират", каза Кожухарова.


Ваксинация на близките за присъствено обучение


Тя коментира и какво би могло да засегне присъственото обучение при учениците."Ако си осигурим здрава среда вкъщи, чрез ваксинация на баба, дядо, мама и татко, тогава децата ще бъдат изложени на по-малък риск от заразяване, което ще им гарантира да посещават по-дълго училище", каза Кожухарова. Тя не изключи възможността при повишаване на случаите, да бъдат ограничени посещенията и в детските градини и препоръча българите да ограничат пътуванията.


Днес пред здравното министерство от 18 часа родители организират протест с искане за присъствена учебна година. Според организаторите още едно дистанционно обучение ще е пагубно за децата. Те настояват да бъдат взети всички мерки с цел осигуряване на нормално обучение в класните стаи.

Няма да има задължителна ваксинация за администрацията

Коронавирусът в България: дванадесет области са вече в червената зона (хронология)

© Георги Кожухаров


Още преди седмица е взето решение да се направи плаващо работно време за държавните служители и да се намалят хората в офисите до 50%, където е възможно - това обяви пред "Нова телевизия" служебният премиер Стефан Янев. Според него не се мисли за задължаване на държавните служители да се ваксинират. Янев посочи, че темпът на ваксинация не е висок, но надеждата е, че с прибирането от отпуск, повече хора ще се имунизират. Той подчерта, че България е сред малкото държави, в които има огромен избор от ваксини.

До дни здравният министър ще реши за мерките

Политическото решение дали да има нови ограничения заради епидемията от коронавирус ще бъде взето от министъра на здравеопазването в следващите няколко дни - това каза служебният премиер Стефан Янев пред "Нова телевизия". Той уточни, че управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти, здравния министър и неговия екип. "Решенията, които предстои да се вземат, ще са максимално обосновани и те се подготвят", каза Янев. Той поясни, че в служебния кабинет премиерът не взима еднолично решение. Целта на мерките ще е да засегнат минимално бизнеса, подчерта за пореден път той.


Вчера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предложи затягане на мерките. Янев уточни, че първите мерки ще бъдат насочени срещу събирането на много хора на едно място.

2090 са новите случаи

Новите случаи на заразените с коронавирус са 2090. Процентът на заразените е 6.5 при направени над 32 хил. теста. 109 са починалите за денонощието, а 740 са излекуваните. Поставени са 10 412 дози ваксина.


В болница се лекуват почти 3600 заразени с коронавирус, от които 300 се нуждаят от интензивни грижи.


Подробности и графики можете да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  Just a month-and-a-half ago, Sydneysiders were holding their breath hoping daily COVID-19 cases wouldn't tip over into triple digits.

  Nine weeks into lockdown, it's daily figures above 1,000 the state is now grappling with.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  MELBOURNE, Aug 7 (Reuters) - Australia saw a record daily number of new coronavirus cases this year on Saturday, with the country's most populous states of New South Wales, Victoria and Queensland recording a total of 361 cases of the highly infectious Delta variant.

  With about 15 million people in the three states, or 60% of Australia's population, under a strict lockdown, the country also reported five coronavirus-related deaths, one of the highest this year.


  Ама вируса явно е неграмотен и не ги чете тия новини за Мерките.

  https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/australia/

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Няма как да задължат едни хора да се ваксинират, а други не, защото ще е дискриминация. Няма как да задължат който и да е да се ваксинира, защото все още важи здравната тайна.

 4. 4 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Няма да има задължителна ваксинация за администрацията
  Временните добре са си направили сметката - до новите избори вълната ще е спаднала, ще си бутат кротко от аванс до заплата, а после, каквото дойде.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 5. 5 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  В болниците персоналът вече масово ходи без маски, защото се били ваксинирали. Както разбрахме, делтата може да я пренасят и такива хора. Така че да му мислят неваксинираните, ако заради нещо трябва да минат през лечебно заведенние, не им мърда разболяването.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 6. 6 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Служебният премиер с една дума просто беше съсипан с въпроси в интервюто по Нова тв. Уж е военен, а се гърчеше като първокласник. Нищо не зависело от него, нищо не можел да направи... Потресаваща безотговорност и безпринципност.

 7. 7 Профил на Цецо Цветков
  Цецо Цветков
  Рейтинг: 11 Неутрално

  ...като гледам темповете на ваксинация - май ще сме референтна стойност - колко пъти повече се мре при "свободните" общества...

 8. 8 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  "Замърсена ваксина", два смъртни случая след дозата. Много изтеглени в Япония и Moderna се сриват на Уолстрийт

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 9. 9 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 617 Неутрално

  109 починали за денонощие. Да им е честито на плоскоземците!

 10. 10 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Няма как да задължат едни хора да се ваксинират, а други не, защото ще е дискриминация. Няма как да задължат който и да е да се ваксинира, защото все още важи здравната тайна.
  —цитат от коментар 3 на Лео


  А в Русия си има задължителна ваксинация и на Путин не му пука, че е насилие..

  Освен това си е мобилизирал ковидните тролове по форуми ..

 11. 11 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Във връзка с ваксинирането срещу COVID-19 започна много да се спекулира с темата за дискриминация, ваксинирани и неваксинирани.
  Мили хора, огледайте се и вижте, че дискриминация има навсякъде около нас. Просто ние не я забелязваме или се правим, че я няма.

 12. 12 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Вчера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предложи затягане на мерките:
  - Сертификатът за преболедуване се издава само на хора, при които заразата е установена с PCR тест и документът е валиден до шест месеца след положителния резултат.
  "Мерките целят ограничение на циркулация на вируса, намаляването на контактите има значение, най-сигурната мярка е да имаш имунитет - да преболедуваш или да се ваксинираш.", посочи Мира Кожухарова.
  —цитат от коментар 0 на статия


  Хайде сега да видим кой от двамата доктори е мръсникът и кой е честен. Защото това е въпрос, който вълнува няколкостотин българи - прекаралите вируса. Според мен, д-р Кунчев, който предлага сертификатът за преболедуване да е валиден "ДО" шест месеца от положителния ПСР действа като мръсник. Защото няма наука, която да обоснове разликата: след ваксинация така (безсрочен сертификат), а след преболедуване "онака" (до шест месеца). Другото е да приравнят и ваксините към въпросната срочност от 6 месеца. И тогава рискуват 1 млн. и повече прилежни ваксинирани и на тях да им писне много здраво.
  Въобще - прозират много здрави финансови и политически интереси, а играта към момента се води върху много тънък лед...

 13. 13 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Защото това е въпрос, който вълнува няколкостотин* българи
  —цитат от коментар 12 на inn


  * няколкостотин хиляди (минимум) българи

 14. 14 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  109 починали за денонощие. Да им е честито на плоскоземците!
  —цитат от коментар 9 на sow29372525


  И още повече ще стават, колкото повече стават ваксинираните..

  "Сухите съчки" ще си изгорят до край!

  аксинираните ще стават все повече, принципно разнасят вируса и най-важното .. те нямат НИКАКВА ИДЕЯ, че трябва да пазят околните ..

  - Ето ги част починалите от вчера. Помисли колко от тях биха могли да оцелеят, дори и да са боцнати , щом тъпите вакстърите нагло тръгнат да не спазват Мерки и безотговорно да сеят зараза .. !!!!

  жена на 73 г. със сърдечно заболяване;

  жена на 85 г. със сърдечно заболяване;

  жена на 76 г. с диабет;

  жена на 81 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 81 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 74 г.,

  мъж на 64 г. с диабет и сърдечно заболяване;

  жена на 76 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 68 г. с диабет;

  мъж на 68 г. със сърдечно заболяване;

  жена на 88 г. със сърдечно заболяване;

  жена на 81 г. със сърдечно заболяване;

  жена на 80 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 75 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 72 г. с хронично бъбречно заболяване;

  мъж на 73 г. със сърдечно заболяване и диабет;

  мъж на 96 г.,

  жена на 79 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 87 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 74 г. със сърдечно заболяване и диабет;

  жена на 72 г.,

  жена на 77 г. с хронично неврологично заболяване;

  жена на 68 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 85 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 75 г. със сърдечно заболяване.


  - дори и самите тези хора да са ваксинирани , то те едва ли биха изкарали заразата "леко".. най-малкото ще са в болница..

  И ако имаме МАСОВА ваксинация, какво ще се промени, откъм смъртност или влизане в болници ?
  Неваксинираният, при среща с вируса поне ще има неразположение и температура.
  В дните , когато е с най-голям вирусен товар ще си е в къщи ..

  А вакстърът - кара всичко леко - и от вакстърската енергия го напиня да да скача в дискотека (ефект от ваксината) ..

  Така той обикаля и убива , убива, убива най-уязвимите и безспомощните ..
  Ако не вкараме ваксинираните в лагери - положението ще е все по-тревожно..

 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#5] от "fpyyh":

  > В болниците персоналът вече масово ходи без маски ...
  > ... делтата може да я пренасят и такива хора.

  Според теб в нормални ежедневни условия, колко и какви маски трябва да използваш всеки ден за да подсигуриш някаква 'стерилност' ?

  Един 'парцал' който носиш 3 дни по 8 часа с какво точно предпазва другите ?

  Един друг колега беше дал пример за прост тест дали модела маска който си избрал е добър - слагаш си маската на задника и пръ*ваш и се оглеждаш дали околните са усетили нещо.

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#7] от "Цецо Цветков":

  > ...като гледам темповете на ваксинация - май ще сме
  > референтна стойност - колко пъти повече се мре при "свободните" общества...

  Я обясни какво става в Израел ?

  91% of peak and rising
  602 infections per 100K people reported last 7 days

  https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/israel/

  Има и някакви страни графики дето вървят нагоре.

  કટાક્ષ
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Отказът на българина да се погрижи за собственото си здраве и това на обществото като се ваксинира вече не е само препратка към инфантилното поведение от времето на комунизма. Тоталното деградиране на мисленето се дължи и на 12 години гербава профанизация.

 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#19] от "petrapetra":

  Аз съм съгласен с целия пост само тази препратка към 'ваксиниране' малко не я разбирам.

  Можеш ли да обясниш какво се случва в момента в Израел - по-по-най-ваксинираната нация в света ?

  https://www.google.com/search?q=ковид+израел

  91% of peak and rising
  602 infections per 100K people reported last 7 days

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на wwy531073384
  wwy531073384
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Отказът на българина да се погрижи за собственото си здраве.
  —цитат от коментар 19 на petrapetra


  Моите уважения, но отказа за участие в масовият експеримент с генна терапия маскирана като ваксина е точно това:

  Грижа за собственото ми здраве.

  Нали не твърдите, че шефа на Пфайзър компания съдена многократно за злоупотреби и шепа корумпирани калинки в еврокомисията са се загрижили персонално за светлото ми бъдеще?

  Що за наивна персона сте?

 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#21] от "wwy531073384":

  > Пфайзър компания съдена многократно

  Justice Department Announces Largest Health Care Fraud Settlement in Its History
  Pfizer to Pay $2.3 Billion for Fraudulent Marketing

  https://www.justice.gov/opa/pr/justice-department-announces-largest-health-care-fraud-settlement-its-history

  Ама покрай новите имунно-стимулиращи препарати бая пари изкараха, няма да е проблем да платят и тройно по-голяма глоба следващия път.

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Отказът на българина да се погрижи за собственото си здраве.
  —цитат от коментар 19 на petrapetra


  Помниш ли, как българите не излизаха от къщи?

  После - какво ставало с имунната им система и образуването на Витамин Д..?

  Ганьо все някой му крив ..

  Въпреки че начинът на образуване на витамин D изглежда лесен и прост – излагане на слънчева светлина, витаминът е дефицитен за около три четвърти от българите – особено в края на зимния сезон и началото на пролетта.

  Дефицитът му води до:

  Повишен риск от автоимунни заболявания – множествена склероза, захарен диабет (тип 1), ревматоиден артрит, възпалителни болести на червата, системен лупус, както и риск от по-бързото им развитие;
  Нарушена регулация на вродения и адаптивен имунен отговор.
  Засилена чувствителност към инфекции – изследванията установяват пряка връзка между ниските нива на витамин D и повишената заболеваемост от инфекциозни болести с по-голяма тежест;
  Тежко провъзпалително състояние на заразените.

 24. 24 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Отказът на българина да се погрижи за собственото си здраве.
  —цитат от коментар 19 на petrapetra


  Помниш ли, как българите не излизаха от къщи?

  После - какво ставало с имунната им система и образуването на Витамин Д..?

  Ганьо все някой му крив ..

  Въпреки че начинът на образуване на витамин D изглежда лесен и прост – излагане на слънчева светлина, витаминът е дефицитен за около три четвърти от българите – особено в края на зимния сезон и началото на пролетта.

  Дефицитът му води до:

  Повишен риск от автоимунни заболявания – множествена склероза, захарен диабет (тип 1), ревматоиден артрит, възпалителни болести на червата, системен лупус, както и риск от по-бързото им развитие;
  Нарушена регулация на вродения и адаптивен имунен отговор.
  Засилена чувствителност към инфекции – изследванията установяват пряка връзка между ниските нива на витамин D и повишената заболеваемост от инфекциозни болести с по-голяма тежест;
  Тежко провъзпалително състояние на заразените.

 25. 25 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 938 Весело

  Правилната позиция на правителството в момента е:
  "Премахваме всички ограничения. Има ваксини достатъчно. Всеки да се погрижи сам за себе си".
  Досегашната тактика на плашене на хората, назидателно говорено, идиотски ограничения и пр. накара масовия българин да прояви една от своите страни на характера - бунтарството. Хората срещу властта. НИЕ срещу ТЯХ. Бунтарството направи така, че да си ваксиниран, в момента, не е престижно. Престижно е да не си ваксиниран т.е. да си бунтар. Рязката промяна в тактиката ще накара хората да реагират като ужилени. Бунтарството ще загуби смисъл. Хората няма да има срещу какво да се бунтуват. Напротив, с променената тактика хората ще почувстват, че властимащите вече не се държат с тях като с малки деца, вече им имат доверие. Власи и хора ще се усещат като едно цяло. Доверието кара един човек да се държи отговорно. Хората ще ПОЧУВСТВАТ доверието и трендът ще се обърне - да си ваксиниран ще стане престижно. Хората ще започнат да се ваксинират много по-масово, отколкото в момента. НО! Подобна реакция от властта изисква разум, изисква и топки, а те нееднократно са доказали, че такива нямат. И предишните, и сегашните ... :-)

 26. 26 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Има начин да увеличат ваксинациите ако се купят ваксини Спутник. Аз познавам хора, които не вярват в западните ваксини и биха се имунизирали само с руската или българската. Мисля, че едни 10% допълнително ще се ваксинират ако имат избор на ваксина.

 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#26] от "otrqdnik":

  > Аз познавам хора, които не вярват в западните ваксини
  > и биха се имунизирали само с руската или българската.

  Верно ли ?

  Средната възраст на тия трябва да е над 70 ?

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ан Он":

  Няма значение, те нали също са живи хора. Индийците благодариха на Путин за помощта против вируса с ваксината Спутник и сега имат 30-40 000 заразени на ден. САЩ с РНК ваксинации вчера чукнаха 280 000.

 29. 29 Профил на Andrew Slavchev
  Andrew Slavchev
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#19] от "petrapetra":Аз съм съгласен с целия пост само тази препратка към 'ваксиниране' малко не я разбирам.Можеш ли да обясниш какво се случва в момента в Израел - по-по-най-ваксинираната нация в света ?https://www.google.com/search?q=ковид+израел 91% of peak and rising 602 infections per 100K people reported last 7 days
  —цитат от коментар 20 на Ан Он


  Ето какво става: Пик през януари: пик - 10 000 грубо дневни случая, кореспондиращи със 100 умрели дневно.

  В момента - 12 000 дневни случая - кореспондиращи с 50 умрели дневно.

  При 60% ваксинирано население, не ти ли се струва, че това съвсем добре показва кой умира и кой не?

 30. 30 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#19] от "petrapetra":

  Ми ако не се заразиш с Ковид, а умреш след ваксинация каква е разликата?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 31. 31 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  .. не ти ли се струва, че това съвсем добре показва кой умира и кой не?..
  —цитат от коментар 29 на Andrew Slavchev


  Че то ясно - който не спазва Мерките - умира!

 32. 32 Профил на Andrew Slavchev
  Andrew Slavchev
  Рейтинг: 12 Неутрално

  [quote#31:"sim4o"][/quote]

  При 12 000 случая дневно е ясно, че не се спазват мерките... Въпроса е кой умира, не кой се разболява...

 33. 33 Профил на wwy531073384
  wwy531073384
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#29] от "Andrew Slavchev":

  Съчинения без картинка. Палестинците изобщо не са ваксинирани и при тях резултатите са дори по-добри.

  Който имаше да умира е умрял предните вълни (ако изобщо има умрели ОТ ковид а не СЪС ковид) . А ваксините в най-добрият случай са доказано беполезни.

 34. 34 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#19] от "petrapetra":

  шорош ХАРЕСВА ТОВА

 35. 35 Профил на Любен
  Любен
  Рейтинг: 176 Весело

  Служителите от администрацията, щели да се ваксинират след отпуската си? - Те повечето работят по 4 часа, 4 дни седмично, като честичко си вземат и по 1-2 болнични дни - отпуската при тях никога не свършва )))

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на wwy531073384
  wwy531073384
  Рейтинг: 66 Неутрално

  [quote#31:"sim4o"]
  —цитат от коментар 32 на Andrew Slavchev
  При 12 000 случая дневно е ясно, че не се спазват мерките... Въпроса е кой умира, не кой се разболява...[/quote]

  И стига бъркахте Позитивен ПЦР със "заболяване" по-долна манипулация не можахте да измислите.

  90% от хората го карат безсимптомно, 10% пускат сопол за няколко дни. На 0.1% хронично болни и възрастни сопола не им понася, но същото би било и при всеки друг сопол.

 38. 38 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 633 Любопитно

  Да припомним нЕкои опорки, казани по телевизора и радиото от многоуважаваната от всички коронопоклонници, проф. Радка Аргирова, шеф на Българското дружество по медицинска вирусология.

  БТВ - 23.02.2021 г.
  "Установено е, че след имунизация с Пфайзер не предаваме заразата"
  (демек, щом не можем да предаваме, значи не можем и да се заразим)

  https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/prof-argirova-ustanoveno-e-che-sled-imunizacija-s-pfajzer-ne-predavame-zarazata.html  БНР - 30.08.2021 г.
  "Тук искам да подчертая за кой ли път – ваксината не предпазва от заразяване, но пази от тежко протичане болестта"
  (демек, преди шест месеца ви излъгах, за да тръгне ваксинацията и сега пак ви лъжа)

  https://bnr.bg/horizont/post/101519853

 39. 39 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#14] от "sim4o":

  Я стига глупости, ваксинираните били виновни. Изброените хора са в рискови категории, в нормалните държави отдавна да са ваксинирани. Въпросът е тук защо не са и кой е виновен. Не ми се вярва баба Пенка на 82 да е антиваксър- по-скоро някой малоумен ГП или собствените й деца са й казали да не се ваксинира.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  "Замърсена ваксина", два смъртни случая след дозата. Много изтеглени в Япония и Moderna се сриват на Уолстрийт
  —цитат от коментар 8 на AModoMio


  Кое се срива на Уолстрийт, че не разбрах? Няколко процента надолу е срив, така ли?
  Само да кажа, че акцията на "сриващата" се Модерна е 370 долара в момента. До преди пандемията беше около 50-60 долара за акция. Много се е сринала...

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#12] от "inn":

  Номерът е да се ваксинираш!
  2 пъти! 3 пъти! И т.н.!

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Защо няма информация, колко от хората в интензивни отделения са ваксинирани и колко от хоспитализираните. Така само си говорим, но нищо сигурно няма.

 45. 45 Профил на ecru
  ecru
  Рейтинг: 209 Неутрално

  Лъжата в днешно време се е превърнала в благодетел
  —цитат от коментар 40 на wwy531073384

  Да, благодарение на такива като теб.

 46. 46 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#29] от "Andrew Slavchev":

  Не знам, аз ако живеех в Израел това

  > 91% of peak and rising

  може би леко щеше да ме притесни.

  Да изчакаме няколко седмици и ще видим.

  કટાક્ષ
 47. 47 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#38] от "Bond007":

  > БТВ - 23.02.2021 г.
  > "Установено е, че след имунизация с Пфайзер не предаваме заразата"

  >БНР - 30.08.2021 г.
  > "Тук искам да подчертая за кой ли път – ваксината не предпазва от заразяване,

  Както вече сме дискутирали - това се нарича Научно Технически Прогрес!

  Ти не вярваш на Науката ли ??!?

  કટાક્ષ
 48. 48 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 191 Весело

  В едни далечни времена в едни далечни страни налагаха едни локдауни, защото видите ли имало много асимптомни преносители, а сега асимптомните преносители искат да ги боготворят, защото са се боцнали с нещо. Да живее прогресът :)

 49. 49 Профил на wwy531073384
  wwy531073384
  Рейтинг: 66 Неутрално

  В едни далечни времена в едни далечни страни налагаха едни локдауни, защото видите ли имало много асимптомни преносители, а сега асимптомните преносители искат да ги боготворят, защото са се боцнали с нещо. Да живее прогресът :)
  —цитат от коментар 48 на shymi


  Въпроса е "вяра" да има. Мрачното средновековие се завръща.

 50. 50 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  ...:Номерът е да се ваксинираш!2 пъти! 3 пъти! И т.н.!
  —цитат от коментар 43 на pontius_glarus


  Защо няма информация колко от новоразболелите се са неваксинирани, или ваксинирани с 1, 2 или 3 ваксини? Ей тъй за статистиката

 51. 51 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#14] от "sim4o":Я стига глупости, ваксинираните били виновни. Изброените хора са в рискови категории, в нормалните държави отдавна да са ваксинирани. Въпросът е тук защо не са и кой е виновен. .
  —цитат от коментар 39 на tediblabla


  И там мнозина от "сухите съчки" са по болниците, с всичкото си ваксиниране ..
  Като получи огромен вирусен товар, човек с 3-4 заболявания , какво ще прави, освен да е по болници ?

  Но тамошните вакстъри, не заразяват околните, така нагло ..

  Нашите директно ни викат в очите :

  "знаем, че сме разпространители, но ние сме на града господарите!
  Вакстърите !
  Няма Джаро, няма Маро!"

  Приятелят ми Таралежа, преди да вземе рублите - директно им викаше в очите:

  Нечовечност, егоизъм, идиотизъм!
  Поне си носете шибаните маски!
  —цитат от коментар 22 на Таралеж  Ама тия - сган ..

 52. 53 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1227 Гневно

  До коментар [#14] от "sim4o":

  Ти си престъпник и подстрекаваш към смърт! Трябва да те изгонят от Форумя!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 53. 54 Профил на LifeGiving
  LifeGiving
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ако продължите да се ваксинирате, този вирус толкова ще се изроди, че азбуката в английската азбука няма да стигнат за всички щамове които ни чакат...Използвайте си мозъците, моля..

 54. 55 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  """""дванадесет области са вече в червената зона""""" като я минем тази червената зона следващата каква е ? или ще превъртаме часовника след като измрем пак яко а? Щото на хората почна да им писва......

 55. 56 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#14] от "sim4o":Ти си престъпник и подстрекаваш към смърт! Трябва да те изгонят от Форумя!
  —цитат от коментар 53 на Сатана Ликующий


  Подстрекавам към спиране на Заразителството и разобличавам путиновите купени тролове!

  А в Русия - е ковидният Мордор - Путин се е разбеснял и уволнява, ограничава, съди ..

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/08/03/4239339_bivsh_jurist_v_ekipa_na_navalni_poluchi_zabrana_da/

  "Преображенският районен съд в Москва е признал за виновна Любов Собол (бивш юрист на ръководения от Алексей Навални Фонд за борба с корупцията - ФБК) по обвинение в подстрекателство към нарушение на санитарните норми по време на пандемията от COVID-19. .. Сред участниците в мероприятието, провело се на Пушкинския площад в Москва на 23 януари тази година, е имало лица, които е трябвало да бъдат карантинирани поради това, че са били болни от коронавирус.."

  И да сравним със Свободния Свят !

 56. 57 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#14] от "sim4o":Ти си престъпник и подстрекаваш към смърт! Трябва да те изгонят от Форумя!
  —цитат от коментар 53 на Сатана Ликующий


  Подстрекавам КЪМ СПИРАНЕ НА ЗАРАЗИТЕЛСТВОТО..

  Ваксинираните- в лагери с бодлива тел!!!!

  Ваксинираните ще стават все повече, принципно разнасят вируса и най-важното .. те нямат НИКАКВА ИДЕЯ, че трябва да пазят околните ..

  - Ето ги част починалите от вчера. Помисли колко от тях биха могли да оцелеят след като няколко пъти на ден се сблъскват с вакстърски вирусен товар , дори и да са боцнати , щом тъпите вакстърите нагло тръгнат да не спазват Мерки и безотговорно да сеят зараза .. !!!!

  жена на 73 г. със сърдечно заболяване;

  жена на 85 г. със сърдечно заболяване;

  жена на 76 г. с диабет;

  жена на 81 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 81 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 74 г.,

  мъж на 64 г. с диабет и сърдечно заболяване;

  жена на 76 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 68 г. с диабет;

  мъж на 68 г. със сърдечно заболяване;

  жена на 88 г. със сърдечно заболяване;

  жена на 81 г. със сърдечно заболяване;

  жена на 80 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 75 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 72 г. с хронично бъбречно заболяване;

  мъж на 73 г. със сърдечно заболяване и диабет;

  мъж на 96 г.,

  жена на 79 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 87 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 74 г. със сърдечно заболяване и диабет;

  жена на 72 г.,

  жена на 77 г. с хронично неврологично заболяване;

  жена на 68 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 85 г. със сърдечно заболяване;

  мъж на 75 г. със сърдечно заболяване.


  - дори и самите тези хора да са ваксинирани , то те едва ли биха изкарали заразата "леко".. най-малкото ще са в болница..

  И ако имаме МАСОВА ваксинация, какво ще се промени, откъм смъртност или влизане в болници ?
  Неваксинираният, при среща с вируса поне ще има неразположение и температура.
  В дните , когато е с най-голям вирусен товар ще си е в къщи ..

  А вакстърът - кара всичко леко - и от вакстърската енергия го напиня да да скача в дискотека (ефект от ваксината) ..

  Така той обикаля и убива , убива, убива най-уязвимите и безспомощните ..

  Ако не вкараме ваксинираните в лагери - положението ще е все по-тревожно..

 57. 58 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Любопитно

  https://www.24chasa.bg/novini/article/10133726

  Но отлагаме мерки и се радваме, че го няма Бокаса?

  Еретик
 58. 59 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  https://www.24chasa.bg/novini/article/10133726 Но отлагаме мерки и се радваме, че го няма Бокаса?
  —цитат от коментар 58 на Костадин Иванов


  А защо отлагаме Мерки??

 59. 60 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#12] от "inn":Номерът е да се ваксинираш!2 пъти! 3 пъти! И т.н.!
  —цитат от коментар 43 на pontius_glarus


  Третият път е решен, да очакваме четвърти!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK