Служебният премиер би влязъл в партия на Кирил Петков и Асен Василев

Служебният премиер би влязъл в партия на Кирил Петков и Асен Василев

© Юлия ЛазароваСлужебният премиер Стефан Янев би се включил в нов политически проект, в който стоят негови министри като Кирил Петков и Асен Василев, се разбра от интервю пред "Нова телевизия". Според министър-председателя, при положение че се върви към трети избори в рамките на годината, явно има криза на политическото лидерство.


"В България се забелязва отдалеченост и липса на връзка между партии и граждани, а хората не се чувстват представени от тях. "Това отваря врата на нови политически субекти, които да запълнят тази ниша с правилно политическо поведение", допълни Янев.


В отговор на въпрос, той каза, че би гласувал за хора като неговите министри Кирил Петков и Асен Василев, за които вече вървят слухове, че готвят създаване на партия. На уточняващо питане, дали би се включил в тяхна формация, Стефан Янев уточни, че би участвал във всеки един проект, който работи за България.
През уикенда на въпрос от БНР дали готви свой политически проект, Кирил Петков каза, че в момента не знае какъв е точният отговор. "Нека го говорим, когато стане факт. Не мога това да го казвам в момента. В момента съм служебен министър, който трябва да е безпартиен. Останаха две седмици. Имаме енергия да продължим да бъдем част от промяната. Какъв е най-добрият начин да го направим, ще бъде много сериозен разговор не само с нашите съмишленици, но и с нашите семейства, с нашите партньори. Трябва да помислим внимателно, но знаем, че България има нужда от още промяна." Той допълни, че извън политиката животът му е бил по-добър и тя не е опиум за него.


Стефан Янев коментира и тълкуването, че включването му в подобна формация може да се приеме като създаване на президентска партия. "Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели. Те не принадлежат на един човек", е неговото мнение.


Според Стефан Янев не е невъзможно подобна нова формация да се яви още на следващите избори. "Всичко е възможно. Този проект би могъл да се яви и на следващите избори и това е въпрос на технология. Не съм подготвен да ги дискутирам, защото не съм правил такова проучване. Предстои да видим", добави той.


Христо Иванов: Те са наши съмишленици


Eвентуален политически проект на Кирил Петков и Асен Василев беше коментиран и от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Попитан от БНР, задава ли се нов десен проект на двамата, той отбеляза: "Те са наши съмишленици. Това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи. Това, че генерира и атаки, валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламента, тогава ще анонсират своите решения."
В отговор на въпрос може ли Кирил Петков и Асен Василев да влязат в листите на ДБ за изборите наесен, Иванов каза, че това са спекулации в момента.


Политолог: Такава партия може да стане свръхпобедител


Също пред БНР докторът по политически науки в университета "Света Анна" в Пиза Ивайло Динев коментира, че ако се появи нов проект с участие на служебни министри или служебни министри отидат в настоящи политически проекти, това би променило коренно политическата конфигурация. "Подобна нова формация би "изяла" голяма част от вота не само на протестните партии, но и на част от традиционните сили и би била свръхпобедител", е неговото мнение.


Янев е готов втори път да е служебен премиер

От думите на Стефан Янев се разбра, че би приел да е премиер и на второ служебно правителство, назначено от президента. Според него държавата има готовност да организира както отделни парламентарни и президентски избори, така и гласуване две в едно. "В голяма степен решението за избори 2 в 1 зависи от депутатите. Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да се купят нови машини, както и те да бъдат пренастроени", посочи министър-председателят. Той посочи, че подобен сценарий ще постави на изпитание Централната избирателна комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK