Шест пъти се е увеличил броят на областите в червената COVID зона за седмица

Шест пъти се е увеличил броят на областите в червената COVID зона за седмица

© Лили ТоушекОбластите в т. нар. червена COVID зона, където заболеваемостта е между 250 и 500 нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни, вече са дванайсет. За седмица са се увеличили шест пъти, след като през миналата седмица официалните данни определяха два района към тревожната червена зона. Това показват седмичният анализ на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), базиран на данните от Единния информационен портал за коронавируса до неделя (29 август).Областите с най-висока заболеваемост са Търговище (486 нови заразени на 100 хил. население за период от две седмици), Бургас (402 нови заразени) и Русе (354). Така по всяка вероятност най-малко тези три области през следващата седмица ще попадат в т. нар. тъмночервена зона. В нея двуседмичната заболеваемост е над 500 нови заразени на 100 хил. население за 14 дни.


Според плана, който настоящият екип на Министерството на здравеопазването създаде, когато на национално ниво страната попадне в тъмночервената зона, би следвала обучението да е само дистанционно, с изключение на детските градини, само ако работещите там и родителите на децата имат сертификат за ваксиниране или преболедуване, както и упражненията в някои университетски специалности.
Актуалната средна заболеваемост в страната е над 260 нови заразени на 100 хил. население, заради което главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи редица мерки, обвързани със сертификат за COVID-19 (за ваксиниране, преболедуване и тестване). Засега обаче здравното министерство не бърза да въвежда ограничения. В интервю за "Нова телевизия" премиерът Стефан Янев обяви, че решението ще бъде взето в следващите няколко дни. "Решенията, които предстои да се вземат, ще са максимално обосновани и те се подготвят", твърди Янев.


На фона на увеличаващата се заболеваемост здравното министерство в понеделник публикува списък с COVID зоните в диагностично-консултативните центрове (бившите поликлиники) и медицинските центрове в страната, където хората със симптоми на заболяването могат да бъдат тествани и прегледани от лекар. Списъка може да изтеглите от тук или от прикачения в статията файл.От 18 юли насам здравните власти промениха праговете за отчитане на заболеваемост, при които следва да се взимат мерки за ограничаване на заразяването. Ако действаше предишната система, картата на страната щеше да изглежда така:Дневник следи ситуацията и коментарите около епидемията в страната в реално време. Статия на живо четете тук
Предложенията за нови мерки и как да се прилагат четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK