Книгата на Петър Илиев, изследвана за плагиатство, е съкратена със задна дата

Една седмица след образуваната проверка за интелектуална кражба в Националната библиотека е депозиран екземпляр, датиран 2015 г. и с 80 страници по-тънък

Една седмица след образуваната проверка за интелектуална кражба в Националната библиотека е депозиран екземпляр, датиран 2015 г. и с 80 страници по-тънъкДокато Етичната комисия на Софийския университет "Свети Климент Охридски" разглежда три сигнала за плагиатство срещу главен асистент доктор Петър Илиев, монографията му, която е във фокуса на процедурата, намаля с 80 страници.


Как и защо се е случило това е изключително важен въпрос, тъй като поводът за проверката е съвпадението на около 80 страници от книгата на Илиев "Компетенцията на Народното събрание", издадена през 2015 г. от "Нова звезда", със защитената през 2008 г. докторска дисертация на доц. д-р Наталия Киселова "Парламентарен контрол".


Разкритието за намаления обем на проблемното издание беше направено от юридическата фейсбук общност "Правна лудост", която преди месец откри и други примери за преписване. В понеделник вечер (30 август) тя публикува съобщение: "Нещо се случва с "Нова звезда": когато правихме разследването за плагиата Петър Илиев, на сайта на издателството пишеше, че книгата е от 698 страници, а и тя реално беше от толкова. Днес вече са обявени 618 страници. Някой май прави ново издание със задна дата за замитане на следи..."
Към този текст бяха прикачени снимките на страницата на издателство "Нова звезда" преди и сега.


Така изглеждаше доскоро информацията за книгата на Илиев на страницата на издателството

© "Нова звезда"

Така изглеждаше доскоро информацията за книгата на Илиев на страницата на издателството


Снимка от електронната страница на издателство "Нова звезда" от 30 август 2021 г. показва, че съдържанието на книгата на Илиев е намалено с 80 страници

© "Правна лудост"

Снимка от електронната страница на издателство "Нова звезда" от 30 август 2021 г. показва, че съдържанието на книгата на Илиев е намалено с 80 страници


От "Правна лудост" посочиха още, че съдържанието на книгата е достъпно в страницата на Библиотеката на Конгреса на САЩ, а самото издание е описано пак там с брой страници 697. Там се вижда и съдържанието на книгата - на стр. 644 например се намира заключението, а на стр. 657 започва библиографията.


Такова е съдържанието и на екземпляра от издадената през 2015 г. книга, по което "Дневник" направи проверка в края на юли.


На страницата на библиотеката на Конгреса на САЩ

На страницата на библиотеката на Конгреса на САЩ


"Дневник" се свърза с издателство "Нова звезда", което преди месец твърдеше, че не разполага с нито един екземпляр от книгата на Илиев, тъй като той си бил изкупил тиража. Освен това не беше депозирало и задължителните бройки в Националната библиотека.


Сега от компанията, която е еднолична собственост на Николай Иванов Иванов, който е и управител на издателството, както и на конна база "Нова звезда" в полите на Витоша, дадоха следния отговор:


Книгата "Компетенцията на Народното събрание" няма нов тираж. "Изданието не е ново, то е пак от 2015 г.", каза сътрудничка на фирмата, с която разговаряхме, видимо затруднена да изясни казуса. На въпрос как е възможно това получихме неясни обяснения, от които разбрахме, че: има две издания, но книгата не е преиздавана от "Нова звезда".


Мистериозното второ издание на книгата с по-малкия обем е датирано също с годината 2015 и няколко бройки са получени в издателството от автора скоро след медийните публикации за съвпаденията в книгата му. "Не знам откъде ги е взел", каза служителката. "Нова книга не сме правили на този автор с това заглавие, нито с друго. Нямам онова издание от 2015 г., за да мога да ги сравня", каза жената за "Дневник" и отказа да отговаря на повече въпроси, а препрати към управителя, който обаче отсъствал.


Пред медията "Клуб Z" от издателството дават малко по-различно обяснение: Признават, че авторът е поискал да се поправи "грешката". "Имам бройка пред мен, 618 страници е", заявява служителка на издателството. На въпрос на медията, след като имат бройки, дали може да се купи, служителката казва: "Не, имаме само една, тя е за депозиране в Националната библиотека."


Няколко часа по-късно пред "Дневник" служителката вече не говореше за "поправяне на грешка", не спомена, че има една бройка, и съобщи, че книгата вече е депозирана в Националната библиотека. Пред "Дневник" въпросната дама не можа да си спомни и в коя печатница е отпечатана оригиналната книга на Илиев, името й не е изписано на последната страница, каквото е добрата практика в книгоиздаването.


Три броя от новия, по-тънък вариант на "Компетенцията на Народното събрание" издателството наскоро е депозирало в Националната библиотека, се разбра от обясненията.


"Дневник" се свърза и с отдел "Депозит" на библиотеката. Оттам съобщиха, че на 13 август са получили само един екземпляр вместо изискваните по закон 3 при тираж до 100 бройки и той отива директно за архива, който не се помещава в библиотеката. Тоест въпросната книга няма да бъде на разположение на читателите в библиотеката. Служител на отдел "Депозит" потвърди, че книгата е със същия уникален издателски номер ISBN като оригинала. По закон при второ издание на книга библиотеката издава нов номер, а задължението да бъде уведомена е на издателя.


Потърсихме отново автора Петър Илиев. Той не вдигна мобилния си телефон. В кантората му отговориха, че е в среща, и обещаха да го уведомят, но не поеха ангажимент кога. Но пък бяха категорични, че винаги, когато е бил търсен, Илиев е бил уведомяван за това и е преценявал дали да върне обаждане. Петър Илиев беше търсен неведнъж от "Дневник" още преди първата ни публикация по казуса на 4 август - и на мобилния си телефон, и в кантората си. Тогава той очевидно отказа да говори с наш журналист.


В интервю по "Нова телевизия" на 9 август Илиев отрече да е плагиатствал и изрази съмнение, че сравняваните пасажи са действително от неговия труд. А на въпрос вярно ли е, че книгата е изтеглена от пазара, отговори, че това са твърдения, хвърлени в публичното пространство на принципа "Една жена каза", и заяви, че разполага с екземпляри от нея. За "Дневник" по същото време от издателството казаха, че не могат да ни продадат нито една книга, защото нямали, а авторът им бил казал, че е изчерпал всички бройки и също не разполага с нито един екземпляр.


"Дневник" се свърза и с групата "Правна лудост" с въпрос как са се сетили да погледнат на страницата на издателство "Нова звезда", където книгата на Илиев е отбелязана с изчерпан тираж, и как са установили, че страниците вече са по-малко. Отговорът беше, че вчера са проверили на сайта на издателството, тъй като "чули за предстояща подмяна".


В интернет архива на "Гугъл" са запазени множество доказателства, че оригиналът на "Компетенцията на Народното събрание" е по-обемист от посочения на страницата на издателството в момента. Има необорими доказателства и че книгата в пълния си обем от 697 страници е продавана в големите електронни книжарници и в университетите в страната, но внезапно тиражът й е бил изтеглен неясно от кого.


Скрийншот от архив от 2016 г.

Скрийншот от архив от 2016 г.


Информацията от страницата на електронния търговец "Озон"

Информацията от страницата на електронния търговец "Озон"


Броят страници е същият и в "Стор.бг"

Броят страници е същият и в "Стор.бг"


От страницата на Националния институт на правосъдието

От страницата на Националния институт на правосъдието


"Копия от оригинала има. Според тази справка книгата е налична в читалнята на ВСУ", откри bird.bg

© bird.bg

"Копия от оригинала има. Според тази справка книгата е налична в читалнята на ВСУ", откри bird.bg


Очаква се да приключи проверката на Етичната комисия по казуса. Проверката за допустимост на сигналите беше извършена от заместник-ректора на Софийския университет проф. Николай Витанов. След като установи, че те са допустими, Етичната комисия започна работа по тях. След като изслуша засегнатите и експерти, тя ще излезе със становище и ще го изпрати на ректора на висшето училище проф. Анастас Герджиков. Той ще вземе окончателното решение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK