Съдийската колегия не наказа санкционирания от САЩ съдия Андон Миталов

Дисциплинарното производство започна преди година по настояване на бившия министър на правосъдието Данаил Кирилов, който поиска уволнението на съдия Андон Миталов

© Анелия Николова

Дисциплинарното производство започна преди година по настояване на бившия министър на правосъдието Данаил Кирилов, който поиска уволнението на съдия Андон МиталовСлед повече от два часа дебати при закрити врата съдийската колегия на Висшия съдебен съвет взе решение, с което не наказа санкционирания от САЩ съдия от специализирания съд Андон Миталов. Дисциплинарното производство срещу него се проточи повече от година, след като магистратът бе посочен като уличен в корупция, но факти и доказателства за това публично не са известни.


Решението на съдийската колегия за Миталов е взето с 6 гласа "за" дисциплинарно наказание срещу 4 "против", обясни след обсъждането и гласуването председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. За да бъде наказан Миталов, бяха нужни поне 8 гласа "за".
След допълнително обсъждане съдийската колеги реши, че отменя гласуването и точката отново ще влезе в дневния ред на 21 септември поради липсата на взето решение.


На 5 февруари м.г. държавният секретар на САЩ включи съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и семейството му в списъка на лицата със забрана за влизане в САЩ поради "негово участие в значителни корупционни дейности".
Съдия Миталов е магистратът, който пусна да отиде в Москва за получаване на орден "Дружба" от президента Владимир Путин обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов. Освен това през 2019 г. два пъти прекрати делото срещу двама души, които бяха обвинени в това, че са подготвяли убийството на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.


На извънредно заседание на 6 февруари м.г. съдийската колегия на ВСС взе решение да поиска от главния прокурор, КПКОНПИ и Държавния департамент всички възможни данни по случая.


Повече от година след налагането на санкции на съдия Миталов и до момента няма публично известни факти или обстоятелства, които уличават съдията в корупционни действия. Във ВСС бяха получени секретни данни по твърденията за корупция, които така и не бяха публично оповестени или обсъждани.


Въпреки липсата на категорични доказателства за корупция още тогава бившият министър на правосъдието Данаил Кирилов настоя за оставката на Миталов с твърдението, че престижът на българската съдебна власт е уронен, без значение дали от САЩ ще предоставят допълнително поисканите доказателства за корупция.


На 18 февруари м.г. съдийската колегия на ВСС реши да започне дисциплинарно производство срещу съдията. В края на февруари Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова международните организации да формулират стандарти на поведение на държавните институции в казуси, подобни на този със санкционирания от САЩ съдия Андон Миталов.


През май 2020 г. се разбра, че дисциплинарната проверка, която започна във ВСС срещу съдията, се бави заради извънредното положение заради коронавируса.


Как започна дисциплинарното производство срещу съдията - тук
Защо Данаил Кирилов поиска дисциплинарно уволнение за съдия Миталов - тук
Подробности за решението на Държавния департамент на САЩ срещу Миталов - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK