Над 30 млн. лв., събрани от частна фирма на границата с Турция, са неоткриваеми

Част от членовете на комисията по ревизия - Владислав Панев, Георги Георгиев и Росен Димов

© Георги Кожухаров

Част от членовете на комисията по ревизия - Владислав Панев, Георги Георгиев и Росен Димов32 милиона лева, събрани от такси от частна фирма на границата с Турция, не са открити при проверки на НАП. Това се разбра по време на днешното заседание на парламентарната комисията по ревизия. Тя работи по сигнал на граждани и Антикорупционния фонд за случващото се на гранично-пропускателен пункт Капитан Андреево.


Представителите на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев и адвокат Лора Георгиева-Матеева разказаха, че става дума за тежко нарушение, продължаващо 8 години, състоящо се в договор между Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и фирмата "Пи.Еф.Си", който смятат за нищожен и нанасящ щети на фиска. В края на 2019 г. Антикорупционният фонд прави разследване по случая съвместно с журналистката Генка Шикерова, озаглавено "Златната локва".


От фонда твърдят, че от 2013 г. досега частната фирма дезинфекцира влизащите от Турция автомобили, като събира и държавната такса. Така според тях е нарушен законът за държавните такси, защото те трябва да се събират от държавен орган, в случая БАБХ. Сезират и за нарушение в размера на таксата, тъй като по закон тя се определя от размера на разходите за извършване на услугата. Към този момент се събират две такси - една за БАБХ и другата за частния изпълнител, като определиха това за скандално, тъй като БАБХ получава такса, без да извършва услуга. Фирмата "Пи.Еф.Си" от 2013 г до 2020 г. е генерирала по официални данни печалба в размер на 33 млн. лева, без да има друга дейност. "Става дума за фирма, регистрирана седмица и половина преди да й бъде предоставено правото да извършва дейността по дезинфекция", казаха от Антикорупционния фонд.
"При проверка на НАП се оказа, че касовите апарати не са свързани с НАП. В същото време кешовите наличности в пунктовете са в размер на 32 млн.", заяви Лора Георгиева-Матеева. Добави, че са подавани сигнали до БАБХ, Агенцията за държавна финансова инспекция и прокуратурата, но не е получена никаква информация. "Сигнализирали сме през октомври 2019 г., АДФИ 2 години няма капацитет да разгледа сигнала. Софийската градска прокуратура на първа инстанция не намери нарушение и заключи, че фирмата безвъзмездно дезинфекцира границата, което не е вярно", каза юристката. По думите й е нарушен и законът за ветеринарномедицинската дейност, защото дезинфекцията трябва да се извършва от служител на БАБХ.


Фондът е поискал от земеделския министър Христо Бозуков да упражни функциите по контрол на БАБХ и да обяви за нищожен договора с "Пи.Еф.Си". Смятат да сигнализират и европейски институции, тъй като "всеки, който минава през границата, е обект на този рекет".


В разказа се включи председателят на комисията Мая Манолова, обяснявайки, че таксата е 5 лв. на автомобил и 20 лв. на ТИР и се плаща единствено в брой. По нейни данни дневно през контролно-пропускателния пункт минават 1400 тира. Съобщи, че договорът между фирмата "Пи.Еф.Си" и БАБХ е сключен в последния ден на кабинета "Борисов 1" (12 март 2013 г.), като е продължен за още 5 години от министър Десислава Танева. По думите на Манолова фирмата прави и фитосанитарен контрол на границата, а през него дневно минават по 450 - 500 камиона с плодове и зеленчуци. Манолова твърди, че от тях 10% подлежат на проверка, информацията й е, че са повече, а таксите са 350 лв. без ДДС за лабораторно изследване и 500 лева за разтоварване. Така е изчислила, че на годишна база се генерират 15 - 20 млн. от лабораторията и 10 - 15 от "Златния гьол".


Заместник-министърът на земеделието Крум Неделков обясни, че през 2012 г. проверка в докладни записки на областните директори на БАБХ в Ямбол и Хасково е записано, че дейността по дезинфекцията е възложена на външни лица с граждански договори, тъй като в агенцията не е предвиден бюджет за това, липсват и кадри. Проверка установява, че с гражданските договори се прикриват трудови взаимоотношения. Предвид това се предлага дейността да се възложи на фирма, която да изгради и съоръжения за целта. Ресорният зам.-министър тогава одобрява направеното предложение.


Неделков обясни, че никъде в закона не е записано, че БАБХ трябва да извършва дейността по дезинфекция и тя може да се извършва от ветеринарни техници или хора, минали обучение в агенцията. Няма нужда от висше ветеринарномедицинско образование. Избрана е фирма изпълнител и е сключен договор. Процедурата по подбор според неговото обяснение е публикувана на страницата на БАБХ и е даден срок, по който всички заинтересовани лица могат да участват. Твърди също, че е проведена обществена поръчка, въпреки тази дейност да не изисква, защото по изпълнението на договора не се изплащат никакви средства. От Антикорупционния фонд съобщиха, че прокуратурата е установила, че БАБХ не предоставя данни и няма информация да е проведена публична процедура.


Възрази му й финансовият министър Асен Василев. Той заяви, че в договора има клауза, че освен финансова такса има такса обслужване - 1-2 лева или 10 евро на чужди тирове, т.е. договорът е възмезден и е трябвало да бъде проведена обществена поръчка.


Василев добави, че фирмата "Пи.Еф.Си" се е оказала в челото на списъка на фирми с касови наличности, като е с над 30 млн. лева по документи. Направена е проверка, според данните на Василев първата в историята на фирмата, за установяване налични ли са тези пари. "Те не са предоставени за преглед и преброяване, нямаме представа дали са налични", каза Василев. В хода на проверката са установени серия от данъчни нарушения, вследствие на което са наложени обезпечителни мерки. "Всеки ден отиват колеги от НАП и събират обезпечение от оборотите на фирмата за деня, тъй като тя няма влогове. Законът предвижда запечатване на обекта, но това означава запечатване на границата. Затова трябваше присъствие да присъстват инспектори на НАП, докато се вържат правилно касовите апарати. Обезпечени са 1.5 млн. лева до този момент", обясни още Василев.


Разсъждавайки къде са парите, Румен Гечев от БСП допусна да са изчезнали покрай парламентарните избори през тази година.


Асен Василев каза, че фирмата печели 50% с такса обслужване и таксата е по-висока, отколкото трябва да бъде. "Ще искаме фирмата да си внася правилно данъците. Можем да наложим санкция за скрито разпределение на печалба - в размер 20 на сто от средствата, които са скрито разпределение на печалбата", добави Василев.


На заседанието стана известно, че отчисленията на изпълнителя на договора към държавата за периода от март 2013 до април 2021 по дезинфекцията са 27.9 млн. евро и над 17 млн. лева.


Заместник-директорът на НАП Георги Димов добави, че са локализирани физически и юридически лица, извършващи дейности около тази фирма. "Ако не ни предоставят парите, сме готови да приложим техники, с които можем да начислим задължения на юридическото лице", обясни той. Димов информира, че управителят на "Пи.Еф.Си" Борислав Карев, който определи като здрав мъж, след първата акция на НАП и търсенето на парите е претърпял доста медицински интервенции и е в невъзможност да бъде от полза. Приходната агенция по-скоро не препоръчва прекратяване на договора, тъй като смята, че може да върне в държавата над 10 млн.


Контрол от частна фирма в сграда на Агенцията по храните


Заместник изпълнителния директор на БАБХ Николай Роснев обясни, че фитосанитарният контрол няма връзка с лабораторията на пункта. "БАБХ няма контролни функции, предоставени на външни лица и сключени договори с тях. Те се изпълняват от официални инспектори. Други съпътстващи дейности да, но контролът е от БАБХ", каза той.


По думите му лабораторията за анализ е официална и в съответствие с изискванията за безопасност на храните и е минала официален одит от Европейската комисия, а има и регулярен контрол от националната референтна лаборатория. Дълги години на границата не е имало лаборатория, а пробите са били пращани до Плевен, в това време тировете са чакали на границата. За да се реши този проблем, от турската страна дори са предложили да изградят такава лаборатория.


На въпрос на Манолова той обясни, че частната лаборатория, която си събира таксите и няма прехвърляне към БАБХ, се помещава в сграда на агенцията, а на питане защо лабораторията не е държавна отговори, че няма финанси.


Той обясни, че товаро-разтоварната дейност преди е била извършвана от инспекторите на пункта, но след инцидент е въведено лице, отговорно за товара, като дейността се извършва от спедиторски фирми. "Имат си договори с вносители и износители и БАБХ няма отношение", каза Роснев. За агенцията единствено е важно стоката да бъде предоставена за контрол, а таксите се определят от спедиторските фирми.


Накрая на заседанието бе решено държавните органи да отговорят допълнително и в писмен вид на въпроси, възникнали по време на заседанието.


Цялото заседание може да гледате във видеото:


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK