Бюрото по защита на свидетелите се мести в правосъдното министерство, реши ресорната комисия

Служителите на Бюрото по защита влязоха в президентството през лятото на 2020 г., което бе един от поводите за продължили над 100 дни антиправителствени протести

© Юлия Лазарова

Служителите на Бюрото по защита влязоха в президентството през лятото на 2020 г., което бе един от поводите за продължили над 100 дни антиправителствени протестиС 12 "за", 7 "против" и нито един "въздържал се" правната комисия в парламента прие на първо четене и трите законопроекта (на "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и "Има такъв народ"), които предвиждат Бюрото по защита на свидетелите да бъде преместено от главния прокурор, на чието подчинение е в момента, в Министерството на правосъдието.


Законопроектите не бяха подкрепени от ГЕРБ с мотива, че промени се приемат "набързо" и създават хаос в държавата, в която вече няколко месеца няма редовно правителство, че законодателството не трябва да бъде политическа атака, насочена персонално към настоящия главен прокурор. "Против" гласуваха и депутатите на ДПС, които смятат, че промените и "прехвърлянето" ще създадат проблеми с охраната на защитени свидетели.


По време на дебата от БСП обявиха, че подкрепят промените и в трите законопроекта, които са доста сходни, но казаха, че си запазват правото да предлагат промени между първо и второ четене.
Представители на вносителите от "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и "Има такъв народ" защитиха предложенията с аргумента, че естественото място на Бюрото по защита е към Министерството на правосъдието, което не е страна в процеса. Освен това се нарушават принципите за разделение на властите и съществуването на самото бюро "под шапката" на прокуратурата е противоконституционно. Освен това партиите, предложили промените, са на мнение, че не би трябвало звено към прокуратурата да има и полицейски функции.


Според Атанас Славов от "Демократична България" не е редно прокуратурата да пази свидетели, които вероятно са участвали в извършването на тежки престъпления и които при смяна на показанията си веднага могат да се превърнат в обвиняеми.От прокуратурата се противопоставиха на промените с основния мотив, че намалялата бройка на защитени свидетели през последните години не зависи и не може да се контролира от бюрото и се охраняват толкова, колкото са поискали и на колкото е определена специалната защита. Освен това според заместника на Гешев Даниела Машева преместването създава напрежение не само сред служителите, но и сред защитените свидетели и ще се отрази негативно.


От Министерството на правосъдието дадоха допълнителен аргумент в подкрепа на промените като цитираха европейски препоръки от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, според които охраната на свидетели да нямат правомощия по разследване и по повдигане на обвинение, т.е. защитата не трябва да бъде изпълнявана от прокуратурата, нито пък от МВР.


По време на общественото обсъждане по темата служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че в момента главният прокурор Иван Гешев се охранява от три държавни структури, една от които е Бюрото по защита.


Миналата седмица Гешев бе поканен пред комисията, за да изнесе доклад за работата на бюрото през последната година и половина, а от думите на главния прокурор се разбра, че бюджетът на Бюрото е около 7.7 млн. лв. Повече за доклада на Гешев четете тук. На 11 март президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да обяви структурата и мястото й на подчинението на главния прокурор за противоконституционна. До момента няма произнасяне на Конституционния съд, а становищата на юристи и експерти по казуса застъпват тезата, че в този вид бюрото е противоконституционно.


През първата година от мандата на Иван Гешев като главен прокурор служители на Бюрото по защита участваха в няколко значими акции на прокуратурата. В края на май 2020 г. именно служители на това бюро изведоха от Министерството на околната среда и водите бившия зам.-министър Красимир Живков, обвиняем заедно с бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.


На 9 юли м.г. служители на бюрото влязоха в президентството при съвместна акция с прокуратурата, при която бяха претърсвани кабинети на съветници. По време на акцията бяха задържани бизнесменът Пламен Бобоков, президентският съветник Илия Милушев и секретарят Пламен Узунов.


По-късно различни съдилища в страната излязоха с решения, че техните арести са незаконни, неоснователни и немотивирани. Влизането на въоръжени служители от Бюрото по защита към главния прокурор бе един от поводите за продължилите над 100 дни граждански протести с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  Една дълго очаквана мярка срещу мафията на каскета ! Сега трябва да се гласува и в пленарна зала !

 2. 2 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 762 Неутрално
 3. 3 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Приемам, че част от гласувалите просто няат представа от материята! Но затова пък , вносителите обслужват директно престъпността!

 4. 4 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 725 Любопитно

  Ако искам да свирепствам срещу Гешев. Кой ще ме пази?
  1. Бюрото за защита на свидетели
  2. Гешев
  3. Или да си наема частна охрана

  Питам за един познат.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 5. 5 Профил на Анархо комунист
  Анархо комунист
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да се надяваме, че това бюро съвсем скоро ще охранява престъпниците борисов, гешев и аамед доган... Преди да ги поверят на бай Ставри, де...

 6. 6 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 402 Неутрално

  12 за и 7 против - Законопроектите не бяха подкрепени от ГЕРБ и ДПС. По делата ще ги познаете.

  Ще бъдем първата държава с главен прокурор охраняван от частна фирма. Делта Гард и Ипон ще предоставят безвъзмездно услугата. Все пак, Каскетчето предоставя подобна услуга за собствениците на тези охранителни фирми на едно по високо ниво.

 7. 7 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Пътя към ада е послан с добри намерения.!!

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Това е нормалното . Свидетелите да се пазят от държавата -министерството , а не от едната от страните в процеса.

 9. 9 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 608 Неутрално

  ДПС И ГЕРП , ШИШИ И БОКО , НАЙ МИ Е ГАДНО ЗА КАСКЕТА СА ЩЕ ОВИСНЕ КАТО СОПОЛ

 10. 10 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Каскета остана сирак.Мале,мале...

 11. 11 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Когато след стотици велики народни въстания, храбрите револУционери не успяха да гътнат Каскета, след като на две изслушвания милиционерът Гешев направи светилата на протестърската юридическа мисъл сами да си говорят, борците за промяна решиха да му отмъстят. Местят БЗС. Какъв ще е следващият удар, другари, закон забраняващ му да носи каскети ли?

 12. 12 Профил на tinucio
  tinucio
  Рейтинг: 467 Весело

  Ей, нещо положително да свърши тоз парламент. Само сега и прекратяването на мандата на онези наглеци ВСС да мине ще бъде пълно щастие.

 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2435 Весело

  До коментар [#11] от "uvtest":"Какъв ще е следващият удар, другари, закон забраняващ му да носи каскети ли?"

  Няма да посмеят! Пак ще си носи гордо каскета.
  Само дето каскета ще е раиран, в тон с дрехите.

 14. 14 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2474 Весело

  До коментар [#13] от "batzdravo":

  Забрави да споменеш бай Ставри, що така? Две години го пращате при него, въстания вдигахте, барикади правихте, яйца и домати хвърляхте....Засега, само леко му накривихте каскета, но нищо, продължавайте да си вярвате колко сте страшни и как ще го вкарате на топло.

 15. 15 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2435 Весело

  До коментар [#13] от "batzdravo":Забрави да споменеш бай Ставри, що така? Две години го пращате при него, въстания вдигахте, барикади правихте, яйца и домати хвърляхте....Засега, само леко му накривихте каскета, но нищо, продължавайте да си вярвате колко сте страшни и как ще го вкарате на топло.
  —цитат от коментар 14 на uvtest  До коментар [#14] от "uvtest":

  Щом ти е мъчно за бай Ставри, добави си го. Той си се подразбира, ама явно тия раб'ти не сте ги учили в РабФака на милиционерите. ;)

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Ако искам да свирепствам срещу Гешев. Кой ще ме пази? 1. Бюрото за защита на свидетели2. Гешев3. Или да си наема частна охранаПитам за един познат.
  —цитат от коментар 4 на The sphere


  Ако искаш да свидетелстваш срещу министъра на правосъдието или премиер министъра - кой ще те пази? ;)

  Структура подчинена директно на тях. :)

 17. 17 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  12 "за", 7 "против" и нито ..."
  С малко , но от сърце...
  Без друго Гешеф, " каскетите" го пазят

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  ДПС и ГЕРБ винаги заедно си гласуват, но иначе не се познават.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Прехвърлят ли тая структура в администрацията, то с пълна сила ще изскочи кадровият въпрос, защото заплатите по Закона за държавния служител ще са в пъти по-ниски и сериозен човек там няма да отиде.

 21. 21 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  =====Бюрото по защита на свидетелите се мести в правосъдното министерство, реши ресорната комисия=====браво, правосъдното министерство и без това никаква друга работа нямаха с години ... освен празните думи "градим политики" друго не можеха да отговорят на въпроса "какво точно правят".....но мъжа на Ива Митева още се води май на щат там с командировъчни 30000 за Брюксел......

 22. 22 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  Голяма работа е това "правосъдното министерство"......... Командировката на Георги Рупчев съпруг на Ива Митева възлизала в размер на 30 000 евро, като през цялото време той получава и заплатата си като шеф в родното правосъдно министерство. https://lupa.bg/news/samo-v-lupabg-mazhat-na-iva-miteva-zamazal-bdquomagnitskirdquo-v-bryuksel_121920news.html

 23. 23 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Този Конституционен съд умишлено протака решаването на важните казуси докато обществеността ги забрави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK