На живо

Коронавирусът в България: четвъртата вълна набира скорост (хронология)

Коронавирусът в България: четвъртата вълна набира скорост (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал"Дневник" следи на живо новините около развитието на четвъртата вълна от епидемията в страната. Статията се обновява.
Лекарският съюз иска да се върне старата схема на плащане за работа на първа линия

Българският лекарски съюз е залят с писма и жалби от лекари, че допълнителните средства за работа на пръва линия с вируса не се изплащат, каза пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.


Той отрече, че новата методика за определяне на заплащането е по тяхна инициатива. По думите му тя била на министерствата на финансите и здравеопазването.


Той допълни, че разговори с тях са се водили във времето, когато заболеваемостта е била 40 човека на ден, тогава те са се съгласили средствата за условия на работа да бъдат намалени, в извънболничната помощ те да кореспондират със заболеваемостта на база 14-дневен период.


Той посочи, че е решено да се изпрати писмо до здравната каса с искане да се върне старата схема на изплащане на помощта. Сега тя предвижда отчитане на часовете работа на първа линия.


Според Брънзалов голямата част от членовете на съюза са убеждавали своите пациенти да се ваксинират.


"За съжаление, не го крием, има и част от нашето съсловие, които се изказваха спорно по тези въпроси, което доведе до съответните последствия", заяви д-р Брънзалов и подчерта, че в България има мощна антиваксърска вълна, обхванала специално ваксините срещу COVID, която няма никакво научно покритие.

България ще препродаде 100 хил. дози ваксини на Норвегия

България ще препродаде 100 хил. дози от ваксината Spikevax на компанията Modernа на Норвегия. Предложението е на кабинета, а парламентът трябва да го одобри, за да стане факт. Всички разходи за доставката ще бъдат поети от Кралство Норвегия.
Коронавирусът в България: четвъртата вълна набира скорост (хронология)

© Юлия Лазарова

И през септември пенсионерите ще получат допълнителните 50 лв.

И през септември 2.080 млн. пенсионери ще получат добавка от 50 лв. към пенсиите си, реши правителството днес. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. Изплащането на добавка от 50 лв. към пенсиите всеки месец е мярка в подкрепа на пенсионерите заради епидемията от коронавирус, която започна през август 2020 г. Дали добавката ще продължи да се изплаща и занапред зависи от това дали депутатите ще приеамат предложената от служебното правителство актуализация на бюджета.

България ще дари ваксини на Северна Македония и Бангладеш

България ще дари на Северна Македония 51 480 дози от ваксината Comirnaty на "Пфайзер-Бионтех", а на Бангладеш 270 000 дози от препарата срещу COVID-19 Vaxzevria на "АстраЗенека", реши днес Министерски съвет.


Министрите предлагат на Народноно събрание да ратифицира две тристранни споразумения за дарения, сключени между производителите, даряващата и получащата ваксините страна. Всички разходи за доставките ще бъдат поети съответно от Република Северна Македония и Народна република Бангладеш.

Коронавирусът в България: четвъртата вълна набира скорост (хронология)

© Юлия Лазарова

Проверка на здравната инспекция накара депутатите да сложат маски

Проверка от членове на Районната здравна инспекция в парламента днес накара депутатите масово да си сложат маски, съобщи 24 часа. Проверяващите се качиха на балконите в залата и огледаха кой е с маска и кой не.
Депутатите знаеха за проверката и потенциалната възможност за бъдат глобени още преди представителите на РЗИ да се появят, твърди изданието.


Според Би Ти Ви актове, заради липса на маска, са били съставени на Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Стопанската камара критикува действията на държавата срещу COVID-19

Мерките срещу разпространението на коронавируса трябва да са добре обосновани от гледна точка на тяхната потенциална ефективност, недискриминиращи и съпроводени със съответните компенсации за нанесените икономически вреди. Това е позицията на Българската стопанска камара, изпратена до Министерството на здравеопазването. В нея се казва, че те трябва да са базирани на анализ и оценка на ефекта от прилаганите в предходни периоди общи противоепидемични мерки, което за съжаление не е факт.


От бизнеса не приемат поставянето на условия за процент ваксинирани работници. По повод компенсационните мерки, мнението на БСК е, че за тях повече се говори, отколкото ефективно да бъде подпомаган бизнесът, чиято дейност е силно или изцяло ограничена.

Действията на държавата станаха повод за започването на шафетни протести на работещите в заведенията в различни градове на страната.

© Георги Кожухаров

Действията на държавата станаха повод за започването на шафетни протести на работещите в заведенията в различни градове на страната.


От организацията подчертават, че въвеждането на ограничения "от днес за утре" е необосновано. В края на позицията се настоява преди въвеждането на каквито и да било ограничения, да бъдат оповестени ясни механизми за компенсация на засегнатите бизнеси, както и да се представи на общественото внимание анализ и оценка на ефективността на прилаганите до момента противоепидемични мерки.

Тирове блокират "Дунав мост" заради задължителен PCR тест

Представители на транспортни фирми ще блокират днес в 10 ч. движението по "Дунав мост" при Русе. В блокадата на граничния пункт ще се включат представители на бранша от Северна България. Недоволството им е породено от изискванията на румънската страна за задължителен PCR-тест и сертификат за ваксина на шофьорите. Според бранша новите изисквания са недопустими, тъй като след направата на теста на шофьорите им се налага да стоят много часове на опашка на границата и дори може да се стигна до момент, в който теста им вече да бъде невалиден.
Коронавирусът в България: четвъртата вълна набира скорост (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Усеща се недостиг на кадри в здравната система

Не достигат кадрите в здравната система, каза днес пред БНТ изпълнителният директор на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести д-р Татяна Червенякова. Тя допълни, че отново има заболели лекари, медицински и немедицински персонал, който е в лечебните заведения.
Коронавирусът в България: четвъртата вълна набира скорост (хронология)

© Юлия Лазарова


Според д-р Червенякова ситуацията е трудна, защото вирусът е по-заразен, ваксиналното покритие е ниско, а хората не спазват мерките. В Инфекциозна болница са ангажирани между 50 и 60 от общо 96 легла. Обикновено хоспитализацията е на средно тежки и тежки случаи.


"Няма съществена разлика в клиничната картина на новия щам на вируса. Типичните симптоми са засягане на горните дихателни пътища, висока температура, суха кашлица. Умората и липсата на апетит са по-специфични симптоми", каза Татяна Червенякова.

От днес важат нови правила за влизане в България

От днес (1 септември) се изменя списъка с държави, попадащи в т. нар. червена зона за COVID-19, пристигащите от които трябва да притежават отрицателен PCR тест за коронавирус, независимо от това дали са ваксинирани или преболедували. Това става известно от заповед на здравния министър Стойчо Кацаров. Пътуването на чужденци до България от държави в червената зона е забранено, освен ако не са семейство на българи, дипломати, лекари, ангажирани в хуманитарна мисия. От днес към тези изключения се добавят и чуждестранните студенти, които имат документ за дългосрочно пребиваване заради обучение.


От 1 септември към списъка с държавите в червената зона се добавят:

Северна Македония, Черна гора, Косово, Казахстан, САЩ, Света Лусия, Сейнт Китс и Нейвис и Ирландия

Пълния списък на държавите в червената зона може да видите в заповедта тук (Приложение 1)


От 1 септември от червена към оранжева зона преминава Италия, което означава, че пътуващите оттам пристигат само със сертификат за COVID-19 (за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест). Възможно е на случаен принцип част от пристигащите да бъдат тествани на границата.


От зелена към оранжева зона преминават:

- Германия, Естония, Хърватия, Италия и Сан Марино

Румъния вече преминава в зелената зона.


Коронавирусът в България: четвъртата вълна набира скорост (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Ваксинирани са само 7500 деца, засилен интерес към еднодозовата ваксина

До момента са ваксинирани само 7500 деца на възраст между 12 и 17 години, въпреки, че две ваксини ("Пфайзер Бийонтех" и "Модерна") могат да се поставят на хора в тази възрастова група, каза днес пред Би Ти Ви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той допълни, че са имунизирани и 2500 души на 18 години.
Коронавирусът в България: четвъртата вълна набира скорост (хронология)

© Велко Ангелов, Капитал


По последни данни завършен цикъл на ваксинация имат 1.72 млн българи. Общо поставените дози са 2.3 млн. от доставени общо 5.4 млн.


Кирилов посочи, че се забелязва засилен интерес към еднодозовата ваксина на "Яснес". До момента 138 хил души са се ваксинирали с нея, като на ден се слагат по около 3000 ваксини. От препарати са доставени 246 хил. дози, каза той.


В отговор на въпрос Богдан Кирилов каза, че все още в Европа няма решение дали и кога ще е нужно поставяне на трета доза ваксина. Данните за момента показват, че при сложени две дози, защитата е поне 8 месеца.


Каква е ситуацията с ваксинацията на деца в Европа вижте тук

Има опасност от вторичен пик на четвъртата вълна

Математикът на вече несъществуващия оперативен щаб за борба с коронавируса Николай Витанов изчисли, че в момента 10 души заразяват 13 с коронавирус, а обхватът на болестта расте. Пред "Нова телевизия" той уточни, че има реална опасност от вторичен пик на заразата и след очакваната четвърта вълна бързо да има нова такава.
Коронавирусът в България: четвъртата вълна набира скорост (хронология)

© Георги Кожухаров


Причина за това е големият брой заразени, които карат болестта по-леко и не се регистрират. "В момента не караме ферари, а летим със самолет рязко нагоре и това нещо ще продължи. Вълната има още мегдан да се надига. С ограничителни мерки може да се спре допълнителната вълна, но ще остане първичният пик", уточни той.


Според Витанов до края на септември ще продължи да има висока смъртност, като средно на ден около 60-70 души ще губят живота си от коронавирус. По думите му при 70% ваксинирано население смъртността ще е 10 пъти по-ниска. Той изчисли още, че следващата седмица новозаразените ще са 2300-2400 на ден.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK