На живо

Политическото напрежение: Партиите предлагат президентските избори да са на 14 ноември (хронология)

"Дневник" проследи на живо важните политически новини и реакциите по тях. Вижте политическите новини от деня накратко в хронологията.
Радев призова за редовно правителство и заради казуса със Северна Македония

Радев участва в XVI Бледски стратегически форум, който се провежда в Словения.

Радев участва в XVI Бледски стратегически форум, който се провежда в Словения.

Призовавам всички партии, от които зависи съставянето на редовно правителство, че натискът върху България ще се засилва и ние имаме нужда от редовно правителство и работещ парламент, които ясно да отстояват нашата национална позиция пред европейските ни партньори. Това обяви, цитиран от БНТ, президентът Румен Радев. Преди това македонският премиер Зоран Заев също изрази надежда скоро да има редовно правителство в България, за да продължат разговорите за европейската интеграция на ЕС.


Очакванията за компромис към България растат, защото през последните години отношенията със Скопие са били водени в задънена улица и България е останала изолирана, обясни президентът Радев. По думите му, гласувана през юли резолюция на парламента в Скопие бетонира неизпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г. Резолюцията очертава езикът и идентичността като червени линии, по които Скопие няма да преговаря със София.

Прокуратурата проверява сигнал на "Боец" срещу Петър Илиев

Политическото напрежение: Партиите предлагат президентските избори да са на 14 ноември (хронология)

© Георги Кожухаров

Прокуратурата извършва проверка по сигнал на Георги Георгиев от сдружение "Боец". Пред "Дневник" Георгиев потвърди, че е сезирал държавното обвинение за плагиатство и кражба на интелектуална собственост.


По-рано днес от статус на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов се разбра, че от полицията са търсили информация за книгата на Петър Илиев от издателството "Нова звезда". От МВР заявиха пред "Дневник", че това е по указание на държавното обвинение, което работи по сигнал срещу Илиев.


Срещу преподавателя и неуспял кандидат за вицепремиер тече проверка и в етичната комисия на Софийския университет. Сигналът на "Боец" е от 9-ти август, става известно от публикация на сайта на сдружението.

БСП пита Румен Радев за отношението му към проект на Кирил Петков

Политическото напрежение: Партиите предлагат президентските избори да са на 14 ноември (хронология)

© Юлия Лазарова

БСП иска да знае за отношението на президента Румен Радев към евентуален нов политически проект на министрите от служебното правителство Кирил Петков и Асен Василев. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски в предаване на "Българска свободна телевизия", водено от депутата на социалистическата партия Александър Симов.


От изказването на Свиленски се разбра, че БСП не би била очарована от евентуална подкрепа на държавния глава за проекта, за който усилено се говори, че ще бъде осъществен, особено след като премиерът Стефан Янев заяви, че би се включил в него.


"Преди няколко дни президентът Радев каза, че е благодарен на социалистите, които са го подкрепяли през петгодишния му мандат и сега едно такова поведение от неговия премиер, не вярвам, че радва българските социалисти", каза Свиленски.


В отговор на въпрос дали е заплашена БСП от потенциалния проект на Петков и Василев Свиленски каза, че не знае "доколко това ще се отрази на резултата, но със сигурност оставя неприятно усещане".

Калоян Методиев: Новият политически проект е в напреднала фаза

Политическото напрежение: Партиите предлагат президентските избори да са на 14 ноември (хронология)

© Президентство на Република България

Новият политически проект около президента и служебното правителство и министри е в напреднала фаза на изграждане. След като самият Стефан Янев каза, че би го подкрепил. Стефан Янев няма да кихне без разрешение от Румен Радев. Това коментира пред Би Ти Ви политологът Калоян Методиев, който е бивш началник на кабинета на президента.
"Вижда се, че са в напреднала фаза на изграждането на партийни структури. Дори Христо Иванов каза, че би подкрепил проект около Кирил Петков и Асен Василев", каза Методиев. По думите му структурите на бъдещата партия се изграждат с лица от "Демократична България" и БСП.

"Когато се прави политически проект докато си във властта е лесно. Но когато се заявиш и трябва да изкараш хората, да заявиш програма, тогава ще стане много по-сложно и трудно и може да последва разочарование", каза още Методиев.


Той допълни, че е напълно възможно новата партия да прескочи бариерата още на предстоящите парламентарни избори, като ще вземе от избирателите на БСП и на "Демократична България" най-вече.


"Ще се търси обявяване в последния момент, за да нямат време другите партии да издигат свои кандидати за президент", каза още Методиев.

Кирил Петков: Ще продължим да сме част от промяната

Служебният министър на икономиката Кирил Петков изрази страховете си от това да не се състои актуализацията на бюджета и заяви, че ако това стане, би било провал на Народното събрание.
Когато имаме наличие на два милиарда допълнителни средства и единственото, което се изисква, е оторизация за тяхното харчене, ние да посрещаме явно идващата огромна криза без средства - нито за лекарите, нито бизнеса, нито за пенсионерите, това би било пълен провал за мен на Народното събрание. Ако това се случи, бих казал - тези хора не си свършиха въобще работата, заяви пред журналисти министърът, цитиран от БТА.


В отговор на журналистически въпрос Петков заяви готовност да е министър в евентуално ново служебно правителство. "Когато президентът реши да направи този разговор с нас, ние ще го проведем по най-разумния начин - да помислим кой е най-добрият вариант това да се направи. Аз съм готов да бъда и служебен министър, ако това е най-доброто, което може да се направи. При всички случаи, в една или друга роля, ще продължим да сме част от промяната", каза министър Петков.


Днес той представи концепцията си за сертифициране на общини, в които няма корупция съвместно с "Трансперънси интернешънъл". Според него тези общини ще могат да привличат повече инвеститори.

Полицията търси информация за книгата на Петър Илиев от издателството

снимка: Стоп кадър тв 7/8

снимка: Стоп кадър тв 7/8

Заместник-директорът на "Национална полиция" старши комисар Атанас Илков е изпратил писмо до издателство "Нова звезда", с което иска подробна информация за книгата на неуспелия кандидат за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев. Това съобщи във фейсбук статус лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.


По думите му това е поръчка, която " тотално иска да смачка Петър Илиев, респективно да уязви мен". От статуса не става известно защо точно полицията се е интересувала от книгата. Етичната комисия на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проверява дали в книгата на Петър Илиев има плагиатствани части от труда на друг преподавател доцент Наталия Киселова.


"Добре. Разбрах посланието. А сега моето: Аз за Петър Илиев ще се погрижа, както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам. И също така ще се погрижа да разбера кой си ти или кои сте вие, които сте в състояние да изгорите книга, да съсипете човек заради амбициите си за власт. И след това всичко по реда си. Законовият ред", завършва статуса си Трифонов.


Пред "Дневник" от МВР обясниха, че действат по указание на прокуратурата, където е постъпил сигнал
и по който е разпоредена проверка.

Ръководството на парламента предлага президентските избори да са на 14 ноември

Решението за насрочване на президентските избори за 14 ноември ще бъде гласувано утре в пленарна зала, съобщи председателят на Народното събрание Ива Митева. "Дали ще бъде подкрепено е друг въпрос", коментира Митева. Решението беше взето днес на председателски съвет, в който влизат представители на всички партии.


Ако депутатите одобрят датата, това означава, че при балотаж, вторият тур ще бъде на 21 ноември. Тогава е крайният срок по Конституция за провеждане на президентски избори. "Въпросът дали президентските избори ще съвпаднат с парламентарните е от компетенцията на президента Радев. Нека не му се месим в работата", коментира още Митева.

Комисията "Росенец" пак ще опита да извика Доган

Решението на комисията "Росенец" за изслушване на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган на следващото й заседание в крайна сметка не е прието заради липса на кворум, съобщава нейният председател Калоян Янков. На вчерашното заседание на комисията Янков предложи Доган да бъде изслушан, защото е живял в резиденцията по около 4 месеца годишно от 2016 г. до 2020 г. От данните на арх. Влади Калинов, началник на ДНСК, се разбра че от 18 обекта в имота, само 4 имат разрешения за строеж, а единственият, въведен в експлоатация, е трафопост.


Подробности тук

Все още не се налага включване на армията в охрана на границите

Правим необходимо за подготовката на страната да посрещне бежанския натиск, обяви в парламента премиерът Стефан Янев. Заедно с министрите на вътрешните, външните работи и отбраната той беше извикан от депутати да отговаря на въпроси по темата. Янев отбеляза, че подробности за мерките могат да бъдат дадени на закрито заседание, защото засягат националната сигурност. Не се налага включването на въоръжените сили в охраната на границата, уточни премиерът. Следващата седмица се планира свикване на съвета по сигурността към Министерски съвет, като една от темите ще е тази, каза Янев


Министърът на отбраната Георги Панайотов коментира, че има готовност по границата с Турция да се изпратят до 1051 военни. Той уточни, че при участие на средно 600 военнослужещи на месец и нужната техника, до края на година са нужни 9.606 млн лв., с които бюджета на Министерството на отбраната не разполага.

Политическото напрежение: Партиите предлагат президентските избори да са на 14 ноември (хронология)

© Георги Кожухаров


Вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че мигрантския натиск е шест-седем пъти по-висок от същия период на миналата година. Според него към момента "Гранична полиция" се справя със задачата за охрана на границата. Бойко Рашков уточни, че се планира поддръжката на оградите по границата да мине от общините, на чиято територия са, към "Гранична полиция".

Парламентът изслушва премиера за бежанците

Парламентът гласува на първо четене трите законопроекта, които предвиждат бюрото за защита на свидетелите да премине от прокуратурата към Министерството на правосъдието. Предстои трите законопроекта да бъдат обединени в един, след което да се гласува колко време да има за предложения между първо и второ четене. Николай Хаджигенов от "Изправи се, БГ! Ние идваме" поиска този срок да е три дневен, от ГЕРБ настояваха да се спази седемдневният срок между двете четения.

Голямата промяна остава за следващия парламент, обяви Тошко Йорданов

Голямата промяна остава за следващия парламент, ако има достатъчно разум, обяви днес по време на среща с представителите на БСП председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. На срещата трябваше да се обсъди евентуално подкрепа на правителство, предложено от БСП с третия мандат.
Политическото напрежение: Партиите предлагат президентските избори да са на 14 ноември (хронология)

© Георги Кожухаров


Йорданов каза, че както е било обявено предварително, след като никоя партия не подкрепила кабинета, предложен от "Има такъв народ", така и парламентарната група на партията няма да подкрепи правителство, с мандат на която и да е друга формация.


Още по темата четете тук

Срещата между БСП и "Има такъв народ" за кабинет

Парламентът няма да заседава извънредно за актуализацията на бюджета

Парламентът няма да заседава извънредно в събота за актуализацията на бюджета. Не се приеме и предложението бюджетната комисия да се събере извънредно по темата в първия от трите почивни дни около 6 септември. Двете предложенията бяха на БСП, но не намериха подкрепа сред останалите партии.


Против гласуваха "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ!Ние идваме", а групата на ГЕРБ-СДС не участва в гласуването. "За" бяха единствено народните представители от левицата и от ДПС.

Политическото напрежение: Партиите предлагат президентските избори да са на 14 ноември (хронология)

© Юлия Лазарова


Повече от два часа продълиха дебати в пленарна зала по предложението актуализацията на бюджета да се гледа в съкратени срокове. С отхвърлянето на проекторешението срокът за внасяне на предложения за актуализацията на бюджета между първо и второ четене остава 7 септември включително.


Повече по темата тук

Тошко Йорданов към Нинова: няма да ви подкрепим мандата

Няма да подкрепим вашият мандат за правителство, но ще дойдем да ви го съобщим лично в знак на приличие, каза днес от парламентарната трибуна Тошко Йорданов от "Има такъв народ".


Той реагира на изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, която обвини т.нар. партии на протеста, че с нежеланието си да преговарят за съставяне на правителство с третия мандат, оставят на власт модела на управление на ГЕРБ. За по-късно днес е насрочена среща между двете формации.

Политическото напрежение: Партиите предлагат президентските избори да са на 14 ноември (хронология)

© Велко Ангелов


"Удържайте се с репликите, защото в момента се опитвате да спасите бюрото на Гешев, НСО да охранява всякакви хора и се опитвате да не се стигне до закриване на спецсъда и прокуратурата", завърши репликата си Йорданов.


Преди това Мая Манолова, коментира че от БСП спекулират с твърдението, че с тях преговори за кабинет не се водят.


До момента разговори за подкрепа на съставяне на кабинет с третия мандат имаше с "Изправи се БГ! Ние идваме!". Вчера от "Демократична България" отказаха да се явят на насрочената среща. В четвъртък Пленумът на БСП трябва да реши окончателно какво да се прави с третия мандат.

Депутатите викат два пъти премиера на изслушване за бежанците

Премиерът Стефан Янев, министрите на външните, вътрешните работи, както и на отбраната да дойдат днес на изслушване в Народното събрание за ситуацията по границите и готовността за бежанска вълна, гласува Народното събрание. Депутатите гласуваха по същата тема премиерът Стефан Янев да дойде в петък (3 септември), когато в рамките на т. нар. парламентарен контрол министрите отговарят на въпроси на депутати.


Политическото напрежение: Партиите предлагат президентските избори да са на 14 ноември (хронология)

© Юлия Лазарова

ГЕРБ с нов неуспешен опит да върне хартиените бюлетини

ГЕРБ направи нов неуспешен опит да бъдат вкарани в дневния ред промени в изборния кодекс. Председателят на Народното събрание Ива Митева ("Има такъв народ") отказа с мотива, че не е спазена процедурата предложенията да са имали два месеца за обществено обсъждане.


Политическото напрежение: Партиите предлагат президентските избори да са на 14 ноември (хронология)

© Велко Ангелов


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова припомни настояването на партията да се върне възможността за гласуване и с хартиени бюлетини, освен с машини.


Отказът на Митева за вкарване на точката на Атанасова в дневния ред, защото е в разрез с правилата, е пореден ясен знак, че настоящото Народно събрание няма да променя изборните правила.

БСП приключва консултациите за кабинет

Мандатоносителите от БСП ще се срещнат днес с представителите на най-голямата парламента група – тази
на "Има такъв народ", като това е последната от предвидените срещи в преговорния процес за съставяне на кабинет с третия мандат. До момента разговори имаше с "Изправи се БГ! Ние идваме!". Вчера от "Демократична България" отказаха да се явят на насрочената среща. В четвъртък Пленумът на БСП трябва да реши окончателно какво да се прави с третия мандат.
Политическото напрежение: Партиите предлагат президентските избори да са на 14 ноември (хронология)

© Лили Тоушек

Ръководството на парламента решава кога ще са президентските избори

Датата за президентските избори ще бъде окончателно решена днес на втори за деня председателски съвет, а проекторешението ще бъде разгледано утре в пленарна зала. Това заяви пред медиите зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова и депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, която допълни, че датата зависи от това кога ще бъде приета актуализацията на бюджета.
Политическото напрежение: Партиите предлагат президентските избори да са на 14 ноември (хронология)

© Велко Ангелов


Най-обсъжданите дати са 7 и 14 ноември и 14 и 21 ноември. По всяка вероятност президентските и предсрочните парламентарни избори ще са 2 в 1, допълни още Мая Манолова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK