Излишъкът в бюджета гони 900 млн. лева в края на август

Излишъкът в бюджета гони 900 млн. лева в края на август

© Юлия Лазарова885 млн. лева се очаква да е излишъкът в държавния бюджет към края на август 2021 г. по данни на Министерството на финансите.


Според данни на министър Асен Василев, представени на 12 август, очакванията са до края на годината приходите да са 2 млрд. лева над заложените, а възможността те да се използват е основен довод за предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета, която вече мина на първо четене в Народното събрание.


През август продължава да се наблюдава положителното развитие от предходните месеци при основните данъци и осигурителни вноски, като на месечна база за август данъчните приходи нарастват номинално с около 18 на сто (700 млн. лв.) спрямо същия месец на предходната година, съобщават от ведомството.
За първите осем месеца на 2021 г. най-голям ръст спрямо същия период на предходната година се отчита при корпоративните данъци (около 26 на сто) и при данъка върху дивидентите и ликвидационните дялове на юридическите лица (над 55 на сто), за който допринася и кампанията на НАП за проверки в дружества с големи касови наличности.


Приходите, помощите и даренията в бюджета за първите осем месеца на 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 33.6 млрд. лева (70.5% от годишния разчет), като спрямо същия период на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 4.7 млрд. лева. Данъчните и неданъчните приходи нарастват с 4.9 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0.2 млрд. лева.


Разходите (вкл. вноската на страната в бюджета на ЕС) към август 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 32.6 млрд. лв., което е 62.2% от годишния разчет. За сравнение, разходите за същия период на 2020 г. бяха в размер на 27.2 млрд. лева. Значителният ръст на разходите към август 2021 г. спрямо същия период на предходната година е свързан, от една страна, с по-ниската база през 2020 г., когато през първото полугодие има отчетени значително по-малки по размер разходи за борба с пандемията от COVID-19, докато за първите осем месеца на 2021 г. тези разходи са съществени, и от друга страна - на политиката по доходите, политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 г.


Разгледани по икономически елементи, най-значително нарастване се отчита при социалните и здравноосигурителните разходи. В частта на разходите за пенсии са изразходени близо 845 млн. лв. за добавки в размер на 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до август. Наред с това влияние върху разходите за пенсии оказва и увеличението на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, на максималния размер на пенсията от началото на годината, базов ефект от увеличението на пенсиите през юли 2020 г., както и увеличението от месец юли 2021 г.


В частта на здравноосигурителните разходи се отчита нарастване, свързано с по-високите разходи за борба с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на извънредна епидемична обстановка: разходи за медикаменти, тестове, консумативи и предпазни средства, средства за подкрепа на персонала на първа линия в борбата с COVID-19 (допълнително месечно възнаграждение в размер на 1000 лв.), заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лв., на специалисти от професионално направление "Здравни грижи" в размер на 360 лв. и на санитари в размер на 120 лв., и други.


Принос за нарастване на разходите за субсидии за нефинансови предприятия имат плащанията по мярката "60/40", мярката "80/20", мярката "Запази ме", мярката "Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки", администрирана от НАП, и други.
Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към август 2021 г. от централния бюджет, възлиза на 972,4 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  "Това е, защото изместиха плащането на данъците за август!"

  Буци

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Весело

  "Според данни на министър Асен Василев, представени на 12 август, очакванията са до края на годината приходите да са 2 млрд. лева над заложените"

  Ех как съжеляват някои, че вече го няма онзи, който раздаваше милиони от джиПката!

 3. 3 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":

  Буци има обяснение за всичко... но не и за фирмите които печелят от локви на границата и които крият милиони и НАП не ги ловеше, заради протекции...

 4. 4 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Ах тииии - лош, лош Асен Василев!!!

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1682 Любопитно

  Да не би да има пак изместване на плащания към контрагенти и фирми за януари, за да се отчете излишък и раздадат коледни премии?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Излишъкът в бюджета гони 900 млн. лева в края на август
  ==========================
  А разправят, че не стигал.
  На кого да вярва човек?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 683 Неутрално

  След като спряха големите инфраструктурни проекти и дръпнаха парите, оставаше и да няма излишък. Даже тези 900 милиона сигурно са половината от парите за инфраструктура. Кой открадна останалата част?

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3076 Любопитно

  Повечето бюджети на Борисов, вкл. сегашният, са били планирани консервативно по отношение на разходите, така щото да има какво да се даде в края на годината на когото трябва, най-вече на послушните, разбира се. И без такива дреболии като ЗОП, разбира се. Моите уважения към финансовия министър, че не иска тази порочна практика да продължи и настоява за актуализация от Парламента.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#8] от "gfi141069668":

  Не само на тях. Раята беше учена десетилетия наред, че пари няма. Сега ако се окажа, че не точно така ще почнат да им идват интересни идеи…

 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3076 Неутрално

  Повечето бюджети на Борисов, вкл. сегашният, са били планирани консервативно по отношение на разходите, така щото да има какво да се даде в края на годината на когото трябва, най-вече на послушните, разбира се. И без такива дреболии като ЗОП, разбира се. Моите уважения към финансовия министър, че не иска тази порочна практика да продължи и настоява за актуализация от Парламента.
  —цитат от коментар 10 на boevbisser


  по отношение на приходите са планирани консервативно.

 14. 14 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 659 Неутрално

  В коментарите днес: Вода от 10 кладенеца защо това е лошо.
  Няма смисъл да се чете, мога да пресъздам в съкратен вид:

  "л0ш слАжебен куБинет" "дАбър Боко БЛорисов" "дЕЕ БГ" "риИСТю"

  България, къде е нашия change we can believe in?
 15. 15 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Бойко иска хартиени бюлетини и хиляди мъртви души в избирателните списъци.
  Бойко и аверите му подскачат като стане дума за повишаване на пенсиите.
  Не случайно, при влизането ни в ЕС се завиши контролът над.медиите. Беден и неосведомен народ лесно се управлява.
  Без излишък в бюджета нямаше да имаме феодали.

 16. 16 Профил на coy341048611
  coy341048611
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Нормално такъв ръст, при положение че пожарникаря мутра го няма вече. И то в условията на ковид пандемия.

  Тези екипи от министерствата на финансите и икономиката наистина трябва да се запазят, без значение коя партия ще управлява.

 17. 17 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Е то след 5 000 000 000лв нови дългове само за 2021г е лесно да се пише излишък.
  И защо им са нови 200млн нови борчове допълнителни при този "излишък"?

 18. 18 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  И едно “бюджетно” предложение от мен:
  В Гърция днес, 10 000 медици остават без работа понеже са се отказали да се ваксинират. Проекта инсинерстор за горене на евро боклуци в София е на стойност 300мл. Проста сметка показва, че тези пари могат да осигурят месечни заплати от 3000лв. , за цяла година на над 8000 медика.
  Комшиите сигурно са свикнали на по-високи заплати, но и с 3к в бг не се живее зле (особенно ако правителството ти те изхвърлило на улицата). Ние ще им помогнем в тая една година да си стъпят на крака и да се огледат за нова работа, а те ще ни ударят едно рамо с пандемията...
  Държавите с по-висок стандарт вече измукаха голяма част от медицинските ни кадри в чужбина. Защо да не го направим и ние като ни се отдава възможност?

 19. 19 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#16] от "coy341048611":

  Е всеки ден хора протестират (лекари, строители итн.) че не са си получили заплатите, халал да им е този "излишък"!

 20. 20 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#4] от "rotor":

  Не знам дали е лош, но е бая некадърен.

 21. 21 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 816 Неутрално

  То с некомпетентни министри ко очакваш ?Дърпат средства от всякаде и сега излишака с П.Р. акция ше го РАЗДАВАТ ????пРезидента правителство Му дай с подкрепата на бесепето и умнолилявите

 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  Когато този бюджет е правен миналата година (и гласуван) той е бил формиран на очаквания и прогнози в съответните сектори. Ако вземем цената на горивата, миналата година този бюджет е формиран на цена около два лв. за литър гориво. Мисля, че беше около лев и осемдесет. Сега горивото се вдигна почти с петдесет процента. Схващате ли за какво иде реч и за каква манипулация? Това са директни вземания за бюджета като акциз и ДДС. Още при чукане на касовия бон тези пари автоматично се прибират в бюджета. Събират се, казано на техния си Харвардски или Марксистко-ленински език и от министерството на Киро отиват в министерството на Асен. Или се преместват от десния в левия крачол на Служебното правителство...И не само от горивата. Всяка стока, която е поскъпнала вече формира едно преизчисляване и събиране в бюджета на републиката. Или, казано по-простичко - в Републиканския бюджет.

  [email protected]
 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Любопитно

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  Интересно, кой би планирал приходите оптимистично в ковид година с незнайно колко "вълни"?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 176 Неутрално

  * ПИ ЕФ СИ и Милиони “Кеш” са черната каса на Кой?

  * Това е Институционална Корупция в Особено Високи Размери, и въпрос на Национална Сигурност ?

  * Всяка една Фирма, или Държавна Агенция която извършва Дейности, финансови или други на Българската Държавна Граница е, и би трябвало да е в Раздел, Национална Сигурност.  Фактът, че парите на ПИ ЕФ СИ не са в “Банките” а се държат в Трезор ?
  * / НАП, ДАНС ?/ Означава следното,
  * създадена е безконтролна схема на присвояване/кражба на огромна финансова сума /НАП, ДАНС ?/ която принадлежи на българските граждани.
  Фактът че парите не са в “Банките” /НАП, ДАНС ?/ означава също че няма начин по който действително да се знае че се касае за тридесет милиона лева,
  вместо /НАП, ДАНС ?/ шестдесет милиона лева.
  Факт че парите на ПИ ЕФ СИ не са в “Банките” означава че собствениците на фирмата ПИ ЕФ СИ знаят за безотчетноста на милиони лв. /НАП, ДАНС ?/ и се страхуват в случай че парите са в “Банките”, сметките на фирмата ПИ ЕФ СИ ще бъдат запорирани и наличните суми в същите тези “Банки” иззети и предадени като веществено доказателство. /НАП, ДАНС, Прокуратура, Гешев/

  * И последно, но не на последно място, не се издават фишове/разписки които да се отчитат в НАП за да няма начин по който Реалният Оборот на фирмата ПИ ЕФ СИ да бъде доказан. / НАП, ДАНС ? /

  * За времето на Правителството на ГЕРБ и Премиер Министър Бойко Методиев Борисов, Фирмата ПИ ЕФ СИ със сигурност е под закрила от ДАНС, НАП.

  По същото това време на Правителство на ГЕРБ Борисов, НАП раздават глоби, /пример/ за неиздадена Касова бележка в Плод и Зеленчук, глобата е за няколко хиляди лв., собствениците бяха принудени да се откажат и закрият магазина.

  За неиздадена Касова Бележка, НАП по времето на Борисов закрива бизнеси, буквално!

  ПИ ЕФ СИ оперира със Пари В Наличност за Милиони Левове без това да бъде проблем за НАП и ДАНС, всичко това по времето на Премиер Министър Б. М. Борисов и Правителство на ГЕРБ, НФСБ, ВОЛЯ, ВМРО, АТАКА със “Благословията” на “опозицията” :) на ДПС, БСП

 25. 25 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3076 Весело

  До коментар [#23] от "hamiltonf":

  Не става дума само за тази година, а за абсолютно всички - винаги имаше по 1-2-3 млрд. лв. допълнително, които добрият чичко Борисов раздаваше щедро, все едно са негови. Айде, да беше само за тази - иди-доди.

 26. 26 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#7] от "gfi141069668":

  Няма да се върне вече никога. Може да спечели избори, но ще е нещо като на изборите пролетта в най- добрия за герберухите вариант. Ако някой се коалира с тях, означава политическа смърт. Виж Реформаторския блок, виж и "патриотите". Те наистина са токсични... а и гласоподавателите на всички други партии не искат ГЕРб за партньори, така че партиите ще трябва да се съобразяват. Или ще изчезнат.

 27. 27 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 176 Неутрално

  На Българина, “ако” някой му бръкне в джоба и открадне 1 лв. ще ореве махалата до Бога.
  За източени/откраднати милиарди лв. в лицето на българската Клептокрация/Олигархия няма ответно действие.
  “Прос Нарот, Слаба Тържава”

  “Клептокрацията в България е Черна Дупка в която изтичат Финасовите Ресурси на България и Бъднините на същата.”

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Излишъкът в бюджета се дължи на нищоправене, а то ще загроби държавата.

 29. 29 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 176 Неутрално

  За 10/15 хиляди € евро “graft “ в Европейският съюз се подават оставки в Правителството.
  За падарък, пример /Скъп Часовник/ и вечеря в Ресторант платена на Държавен Служител в Европейският Съюз се подават оствки.

  В България кражби за милиарди и присвояване на милиони няма ответно действие от Контролните Държавни Институции ?
  Колко време още според средно статистическият българин, Българската Държава и Българските Граждани и Селяни могат да оцелеят, буквално оцелеят ?

  Бифшата ДС- Държавна Сигурност, и създадената от тази ДС-Служба/Гестапо, МутроОлигархия са наложили бизнес модела за близките 10/15 години, дали ще бъде разгаден е въпрос с неясен отговор ?

 30. 30 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Е то след 5 000 000 000лв нови дългове само за 2021г е лесно да се пише излишък.И защо им са нови 200млн нови борчове допълнителни при този "излишък"?
  —цитат от коментар 17 на acarid


  Я дай линк.
  Откъде дойдоха тези пет миларда дългове?

 31. 31 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Всъщност, Селянин е горда дума навсякъде по Света.

  Селянин означава, Независимост, Притежание на обработваема земя, Традиция и Фолклор, хора които изкарват със пот на челото хлябът/всекидневният.
  Селянин означава Фермер/Земевладелец горди независими хора са Селяните по Света.
  Изключение е България, /“благодарение на БКП/БСП, Българските Комунисти унищожиха Българският Селянин/Селското семейство, унищожиха връзката между Градът и Селото и ултимативно унищожиха Българското Село и Традиция.

 32. 32 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1382 Весело

  Не се ли очакваха едно 3 млрд отгоре веке? Защо тъй слабо са "борите" със сенчестия бизнес?

 33. 33 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Весело

  "Излишъкът в бюджета гони 900 млн. лева в края на август"

  Ще трябва да поканят декември Баце да им покаже как се харчи.

 34. 34 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Аве, Партията на Корнелия Нинова/БКП/БСП и днес ако може ще спретне ТКЗС- като Концентрационен лагер, жените да работят за 0.40 стотинки на трудов ден.

  Незабравяйте на следващите избори да гласувате за Мутро Олигарсите от БКП/БСП/ГЕРБ/ДПС и ИТН, барбар със следващият ДС, суверен/месия Славчуу Учиндолски, чалга майна, и неговият ибрикчия Тошко.

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Само?!?!

  Предни години по това време минаваше милиард.

 36. 36 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#33] от "pet_fire":


  "Излишъкът в бюджета гони 900 млн. лева в края на август"Ще трябва да поканят декември Баце да им покаже как се харчи.
  —цитат от коментар 33 на pet_fire


  Лилавата либерастия вече 4-5 месеца това прави! Може пък да им се получи.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 37. 37 Профил на geparez
  geparez
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Щом има кинти, няма да е лошо да направят PCR тестовете безплатни. Ако данъкоплатците спрат да мрът, а се концентрират в плащане на данъци - още догодина ще има 2 пъти по толкова пари.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Показателен е примера със Златната локва. По документи трябва да има 32 млн. в касата, обаче никой не знае, къде са. Това са касичките на Борисов и ГЕРБ.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 40. 40 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Дневник, съвсем ни взехте за мезе.

  МФ очаква. повтарям очаква, потретвам очаква бюджетен излишък. Това не значи че го има....

  https://www.minfin.bg/bg/news/11470

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 41. 41 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  След като имаме почти милиард излишък, да разплатим "Топлофикация" и неплатените ремонти по АМ?
  Защо не видим и това?
  https://www.24chasa.bg/novini/article/10136141

  Еретик
 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#6] от "atmanpg":

  "Излишъкът в бюджета гони 900 млн. лева в края на август
  ==========================
  А разправят, че не стигал.
  На кого да вярва човек? "

  СТАР ВИЦ:
  - Стига ли ви храната, момчета?
  - Стига и артисва, гусин гинирал!
  - А какво правите артисалото?
  - Изяждаме го и пак не ни стига!

  Еретик
 43. 43 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#18] от "dwr30648311":

  "Държавите с по-висок стандарт вече измукаха голяма част от медицинските ни кадри в чужбина. Защо да не го направим и ние като ни се отдава възможност?"
  =============
  Защото няма да стане. Хората ще отидат направо там, където са избягали нашите.

  Еретик
 44. 44 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  "За първите осем месеца на 2021 г. най-голям ръст спрямо същия период на предходната година се отчита при корпоративните данъци (около 26 на сто)"

  Ръстът на корпоративните данъци е сензация. Излиза, че големите бизнеса са започнали да плащат повече.

  подпис
 45. 45 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#18] от "dwr30648311":
  "В Гърция днес, 10 000 медици остават без работа понеже са се отказали да се ваксинират. ...
  Държавите с по-висок стандарт вече измукаха голяма част от медицинските ни кадри в чужбина. Защо да не го направим и ние като ни се отдава"

  Няма ползата от лекари, които не практикуват съвременна медицина.

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK