Кратки новини

Кратки новини

© ДневникКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Служебният кабинет предлага как да се плати на пътните фирми

Кратки новини

© Юлия Лазарова

Служебният кабинет ще предложи на парламента да позволи на Агенция "Пътна инфраструктура" с ясен списък на договорите, да подпише анекс към тях за реалната стойност на възложените пътни строежи, за да може да се направят разплащанията към строителните компании, обяви министърът на финансите Асен Василев на среща представители на пътно строителния бранш, в която участваха и представители на пътната агенция и строителното министерство.


От ведомството на Василев посочват, че това е единствено възможният начин да бъдат изплатени сумите за извършените дейности, без да се нарушава законът. Предвижда се в анексите да се запише конкретен план за изплащане на сумите, което би позволило на банките да направят факторинг на плащанията и фирмите да имат достъп до финансов ресурс. Тези решения идват в отговор на установените от служебното правителство подписани договори с направени възлагания значително над стойността им и в нарушение на Закона за обществените поръчки.


Ще се потърси съдействие от народните представители и да се позволи на пътната агенция да подпише анекс към всеки отделен договор за извършване на зимно почистване и поддръжка на пътната инфраструктура до края на април догодина, като междувременно се проведат обществени поръчки по правилата на Закона за обществени поръчки и да се изберат изпълнители на реалните суми.

Василев заяви, цитиран от пресцентъра си, че само съдействието на парламента може да доведе до за разрешаване на проблема със законно разплащане по договорите с гласуване на текстовете и актуализацията на бюджета.

Лозари затварят път край Поморие, искат доплащания за сектора

Кратки новини

© Николай Дойчинов


Сдружението на лозарите ще блокира с трактори пътя Поморие-Каменар до връзката с колелото за Слънчев бряг в четвъртък (02 септември) в 09:00 ч. Блокадата ще продължи половин час.


"Липсата на далновидна стратегия и дългосрочна политика в бранша доведе до намаляването на лозята у нас с 5 пъти за последните 20 години - от 1.6 млн. декара на 300 хиляди декара. Една от най-важните и наложителни мерки е предвиждането на национални доплащания за сектора. Ние сме единствената държава, в която тези доплащания са изключени, тъй като се счита, че виненото грозде не е плод. За сравнение - в другите страни от ЕС помощта за сектора е в размер на около 300 евро на декар. В България е през последните 5-6 години тя е достигнала максимум 22 евро на декар. Същевременно разходите по отношение на отглеждането на културата и производство на грозде са еднакви с колегите от ЕС, а през последните години дори скочиха драстично. В същото време имаме почти двоен спад на изкупната цена на гроздето", обясняват от сдружението.


Допълват, че себестойността на един килограм грозде се движи между 80 и 90 стотинки, а за да може секторът да оцелее, изкупната цена трябва да бъде поне един лев.


"Последните 3 години сме обиколили всички институции, но само ни лъжат и нищо не се случва. Ако и сега не ни чуят, ще пристъпим към национални протести, хората са ни готови за гражданско неподчинение", завършват от сектора.

Концесионерът на летище София няма да вдига таксите, планира и отстъпки

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал


Запазване на нивата на летищните такси в подкрепа на авиоиндустрията, която продължава да изпитва затруднения поради пандемията от коронавируса, е предложението на оператора на летище София за следващата година.


"В тези трудни времена за авиационния сектор, операторът на летище София търси най-добрите възможности, които да предложи на авиокомпаниите, за да поддържат ниски оперативните си разходи", сподели Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на "СОФ Кънект". "Водени от идеята за стимулиране на трафика и изграждане на стратегически партньорства с нашите клиенти, планираме да въведем различни насърчителни отстъпки, които ще дадат повече възможности на пътуващите и ще допринесат за икономическото развитие на региона".


Всички авиокомпании, които през 2022 г. достигнат поне 70% от броя на полетите, реализирани през 2019 г., ще имат право на отстъпка от такса кацане. Най-високата отстъпка от 15% ще бъде за тези, които достигнат или надхвърлят 90% от самолетния си трафик през 2019 г. Другите стимули, предлагани от "СОФ Кънект" включват 99% по-малко от таксата за кацане за междуконтиненталните полети, отстъпка от таксите за паркиране за базирани превозвачи; отстъпки от пътническите такси за трансферни пътници.


От "СОФ Кънект" съобщават още, че и на двата терминала вече работят COVID лаборатории за тестване при излитане или кацане.

Таванът на възнагражденията за юридическа помощ се вдига с 40%

Кратки новини

© Велко Ангелов


Министерство на правосъдието предлага да се увеличат с 40 процента максималните възнаграждения за оказване на правна помощ по наказателни дела. А максималните размери на възнагражденията за първична правна помощ по граждански и административни дела да се увеличат с 20 на сто. Това предвиждат измененията и допълненията в Наредбата за заплащането на правната помощ, които ще бъдат предложени за одобрение от Министерски съвет.


Промените се обосновават с липсата на актуализация на възнагражденията от 2006 година. "Предвидените размери на възнагражденията за предоставена правна помощ са неактуални и не съответстват на променените обществено-икономически условия. Допълнителен аргумент за обосноваване на необходимостта от промяна, е и увеличената разлика в заплащането на договорното възнаграждение (при упълномощаване на адвоката) и възнаграждението на служебно назначения адвокат", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.


С проекта се предлага да бъде уредено и заплащането на правна помощ за производства и дейности, които до момента не са били предмет на изрична или самостоятелна уредба, което води до неадекватно заплащане на правната помощ за определен вид дела и производства.

Добри Митрев е новият председател на стопанската камара

Кратки новини

© БСК


На проведено днес извънредно заседание на Управителния съвет (УС) на Българската стопанска камара (БСК) за председател на УС единодушно беше избран Добри Митрев, досегашен главен секретар на камарата, съобщи пресцентърът й. Заседанието започна с едноминутно мълчание в памет на Радосвет Радев, който беше председател на БСК от 2018 г., но почина на 6 август.


Добри Митрев е 49-годишен и е юрист по образование. Има дългогодишен административен опит, вклчително като председател на Общинския съвет на Перник. В екипа на БСК е от 2012 г, а от 2018 г. е главен секретар и член на УС.

Задържан е мъж, обрал няколко казина в Сливен

Кратки новини

© Красимир Юскеселиев


В центъра на Сливен полицията е задържала 27-годишен мъж, обрал две казина и е хванат при опит да обере трето. Въоръжен с газов пистолет, извършителят нахлувал в казината и искал парите от оборота. Успял да задигне около 2000 лв., съобщи Би Ти Ви. След сигнал полицаите го обградили в центъра на града. При опит да избяга се наложило да стрелят. Мъжът е арестуван тази сутрин и в момента е на разпит, официална информация по случая от полицията и прокуратурата ще бъде оповестена по-късно днес.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK