Комисията "Росенец" ще гласува отново дали да извика Ахмед Доган

Комисията "Росенец" ще гласува отново дали да извика Ахмед Доган

© Юлия ЛазароваРешението на комисията "Росенец" за изслушване на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган на следващото й заседание в крайна сметка не е прието заради липса на кворум, съобщава нейният председател Калоян Янков във "Фейсбук".


На вчерашното заседание на комисията Янков предложи Доган да бъде изслушан, защото е живял в резиденцията по около 4 месеца годишно от 2016 г. до 2020 г. От данните на арх. Влади Калинов, началник на ДНСК, се разбра че от 18 обекта в имота, само 4 имат разрешения за строеж, а единственият, въведен в експлоатация, е трафопост.


"Това на практика означава, че сградата е била използвана, преди да има необходимите за това разрешения. Освен това, по наша информация, не са плащани данъци", каза Янков. Той се обоснова, че поиска изслушването тъй като Доган е човекът, който се е ползвал най-много от резиденцията. "Да видим какво е правил там, колко време е стоял, защо, какви са му взаимоотнощенията със собствениците и т.н." каза Янков, като допусна той да знае повече и за незаконните строежи.
С четири гласа "за" и един "против" (на Хамид Хамид - бел.ред.) комисията гласува следващият вторник да извика Доган. След гласуването Хамид напусна заседанието, като попита дали решението е взето при валиден кворум. Той определи заседанието като "предизборно шоу на колегите, които на гърба на господин Доган искат да станат пак депутати". Според правилника на комисията тя заседава, когато присъстват повече от половината от членовете й. Ако след обявеното време за започване на заседание кворумът не е налице, комисията може да заседава и при наличния състав, когато той не е по-малко от една трета от всичките й членове. След гласуването за викането на Доган, заседанието бе закрито заради липса на кворум. След като Хамид си тръгна, останаха председателят, зам.-председателят Светослав Колев и двама от 10-те члена на комисията.


Янков съобщава още, че в закритата част на заседанието депутатът от "Демократична България" Димитър Найденов е задал въпроси на началника на НСО ген. Емил Тонев за дисциплинарните проверки срещу гардовете на НСО, които на 7 юли 2020 г. захвърлиха българския флаг при опита си да изблъскат от брега на Росенец съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Димитър Найденов. От думите на началника на НСО се е разбрало, че част от дисциплинарни наказания са отменени от съда поради неправилна процедура, извършена от службата.


Арх. Влади Калинов от ДНСК съобщи, още, че няма никакви документи за строителството на кея в района. "Този кей е нараснал в периода от януари 2019 г. до април 2019 г. от около 40 метра на 280 метра, видно от сателитни снимки на Google Earth. За това огромно по мащаби строителство няма документи, няма одобрени инвестиционни проекти, няма разрешения за строеж, няма нищо. Това също говори за това как тази територия е била забравена от закона. За сметка на това му е издадено разрешение за пристанище с подписите на трима министри от кабинета Борисов 3 - Росен Желязков, Красимир Каракачанов и Николай Нанков", коментира Янков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK