На живо

Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

© Георги Кожухаров"Дневник" следи на живо важните политически новини от деня и реакциите по тях.
Кирил Петков поиска Държавната петролна компания да бъде закрита

Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

© Юлия Лазарова


Държавната петролна компания да бъде закрита, поиска министърът на икономиката Кирил Петков на заседание на временната комисия за ревизия в парламента. Депутатите изслушаха ръководството на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и Държавната петролна компания, след получени сигнали за нарушения.


Обвиненията са, че неправомерно в държавния резерв са заделени пари за охрана, дейност и ремонт на цистерни на точно определени фирми. Не стана известно дали е така, защото председателят на Държавния резерв Станимир Пеев отказа да даде подробности пред депутатите. Той настоя и за закрито заседание на комисия заради наличие на информация, засягаща националната сигурност.


Договор на ВМЗ-Сопот със сръбска фирма е изпратен в ДАНС и прокуратурата


Министърът информира още, че документация по договор на ВМЗ-Сопот със сръбска фирма от август 2018 г., по който не са правени доставки, е изпратена в ДАНС и вече е в прокуратурата. Председателят на комисията Мая Манолова обясни, че по договора ВМЗ авансово е превело 10.2 млн. долара, като е било предвидено след 60 дни да бъде получена продукция, но това трета година не се случва, а информацията по сделката е засекретена.


Манолова цитира публична информация, според която разплащането е станало "по нареждане на ниво министър на икономиката или председател на Министерския съвет и че ставало дума за такса "спокойствие" - с публични пари, в посока Сърбия", съобщи БТА. "Мисля, че ние като принципал сме направили нужното, за да защитим интереса, но за мен много по-важно е да има прозрачен конкурс за назначаване на новия борд, предприятието да продължава да работи максимално добре, заяви министърът и повтори, че през следващите месеци дружеството, което сега е към Държавната консолидационна компания (ДКК), трябва да премине директно към Министерството на икономиката. Моята надежда е, че другата седмица вече ще сме в контрола на ДКК, което ще ни даде и още по-експедитивно действие за ВМЗ", допълни Кирил Петков.

Цветозар Томов: Изглежда, че парламентарните избори ще са малко преди президентските

Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

© Георги Кожухаров


Изглежда парламентарните избори ще са малко преди президентските - това коментира говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов в интервю за Би Ти Ви.


По думите му ако на 7 септември БСП върне мандата и ако президентът издаде указ за разпускане на Народното събрание на 8 септември, то най-късната дата за избори е 7 ноември, по Конституция – в двумесечен срок след разпускането.


Ако обаче парламентарните избори бъдат след президентските, това означава, че указът трябва да се издаде не по-рано от 29 септември. "Не вярвам това Народно събрание да издържи един месец", коментира Томов.

БСП връща нереализиран мандата за правителство на 7 септември, съобщи Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на партията. Решението е взето със 108 гласа "за", 6 против и 8 въздържали се.


"Смятаме, че е безсмислено да се продължават тези усилия, да се предлага министър-председател проформа. Няма смисъл от всичко това. Ясно е, няма формирано мнозинство и желание за редовен кабинет", коментира лидерът на социалистите.

"Аргументите на Трифонов да не ни подкрепят бяха три. Единият, че сме лява партия. Едва ли това са го разбрали в последния момент. Вторият беше, че ние не сме подкрепили техния кабинет. Това не е съвсем вярно. Ние приехме решение за подкрепа без Петър Илиев. Третият беше старата теза, че сме партия на статуквото. Тази честа смяна в позициите, без да почива на факти, оставям вие да тълкувате", каза Нинова по повод позицията на "Има такъв народ", която предпостави неуспеха на реализирането на мандата.


По думите и мандатът няма да бъде върнат днес или утре, за да се даде възможност за актуализация на бюджета. Според Конституцията, ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

В приходната агенция са постъпили над 2 млрд. лв. повече спрямо периода за миналата година

Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

© Георги Кожухаров


Към 31 август в НАП са постъпили 18 млрд. лв., което е 2.1 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година, съобщават от ведомството. Общо данъчните приходи са 10.1 млрд. лв., като 2.8 млрд. лв. са от данък върху доходите на физическите лица, 1.8 млрд. лв. корпоративни данъци и 5.4 млрд. лв. ДДС. За 8-те месеца от осигуровки са събрани общо 7.5 млрд. лв. С най-голям ръст са приходите от корпоративен данък – близо 27 %. Тези от данъка върху доходите на физическите лица растат с близо 15%, а от осигуровки - с почти 10% спрямо същия период на миналата година.


Цитиран от пресцентъра си изп. директор Румен Спецов коментира, че се наблюдава "все по-добро доброволно деклариране и плащане от страна на бизнеса".


С очакването за това преизпълнение кабинетът предложи актуализация на бюджета.

Гласуването на закона за НСО предизвика хаос и скандали в парламента

Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

© Юлия Лазарова


Гласуването на две предложения за промени в закона за Националната служба за охрана (НСО) завърши с хаос и скандал в пленарната зала в Народното събрание и освиркване на председателстващия заседанието Росица Кирова от ГЕРБ. По време на обсъждането и дебата парламентарната група на ГЕРБ напусна залата в знак на несъгласие с предложенията, като за гласуването остана единствено Десислава Атанасова. Парламентарната група на БСП също отсъства, а от ДПС в залата бе единствено Хамид Хамид.


Промените бяха приети на първо четене миналата седмица в ресорната парламентарна комисия и предвиждат охрана да имат както и досега президентът, премиерът и председателят на Народното събрание, но не и семействата им. Председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд и главният прокурор ще имат право на специализиран транспорт, а охрана ще им се полага само при "доказана застрашеност" след мотивирано решение на специалната комисия.Предвижда се да отпадне сегашното положение за президента, премиера и председателя на Народното събрание след напускане на постовете 4 години да имат специализиран превоз.


Вместо да направи проверка на кворума, председателстващия Народното събрание Росица Кирова обяви гласуване по първия законопроект, предложен от "Изправи се.БГ! Ние Идваме". "За" законопроекта бяха 98 депутати, против гласува 1 и един от народните представители гласува "въздържал се". Кирова обяви, че само 100 депутати са гласували и законопроектът не е приет, тъй като не са събрани 121 гласа "за". След възражения на депутати, че на таблото е записано, че законопроектът е "приет", Кирова обяви почивка, слезе от трибуната, освиркана от депутатите. Няколко минути по-късно обяви, че закнопроектът не е приет. След това започна процедура по прегласуване.
"Моля ви, някой да обясни на председателстващия какво се случва и че трябва да направи проверка на кворума, защото тя очевидно не знае къде се намира", каза Тошко Йорданов от парламентарната трибуна. Мая Манолова настоя за поименна проверка на депутатите, а Десислава Атанасова от своя страна настояваше проверката да се извърши чрез електронните карти.


Заради хаоса в полупразната пленарна зала, прераснал в скандал, председателят на Народното събрание Ива Митева, която е в среща, е поискала да опълномощи Виктория Василева да води заседанието, а няколко минути по-късно мястото си зае и друг зам.-председател – Татяна Дончева.


След поименната проверка и помощта на Татяна Дончева с броенето на депутатите, Кирова подложи на прегласуване законопроекта на "Изправи се. БГ! Ние идваме". 101 депутата гласуваха "за", нито един не гласува "против" и нито един "въздържал се". След като обяви, че законопроектът отново не е приет, защото няма 121 гласа "за", Кирова прекрати заседанието, а в залата депутатите останаха да спорят и да дискутират правилника.

Кирил Добрев: Проблемът е в Нинова, да я номинираме за премиер или да върнем мандата

Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

© Юлия Лазарова


"На финала сме на един логичен завършек. След като човек, който няма как да обедини хората в собствената си партия, направи опит да обединява партиите в обществото и финалът е ясен. Проблемът е основно в Нинова. Дори преговарящите казаха, че те нямат проблем с БСП, а с основния преговарящ", коментира Кирил Добрев от социалистите преди заседанието на Националния съвет на партията.


По думите му, ако се следва политическата логика, партията трябва да номинира за министър-председател Корнелия Нинова или да върне мандата. "Ако органът декларира, че тя е подходяща за министър-председател, а тя се готви за това от 6 години, следователно трябва да поеме тази отговорност", добави той каза още, че сметката за всички упражнения ще бъдат платени от партията.

"Има два варианта пред БСП в момента. Eдиният е да върнем мандата, другият е да номинираме кандидат за премиер, който не е партийна фигура", коментира депутатът от "БСП за България" Александър Симов, цитиран от БТА, на влизане в сградата на партията за заседание на Националния съвет. Висшият партиен орган решава днес какво да прави с третия мандат за съставяне на правителство, след като не получи подкрепа от партиите на протеста.


Според него, имайки предвид каква е атмосферата в парламента, може би по-доброто действие към момента е да върнат мандата веднага и вече от волята на президента да зависи дали ще даде още една седмица да се актуализира бюджетът. "Това не е крайно мнение, склонен съм да чуя аргументи", добави Симов.


Според Кристина Сидорова, член на НС на БСП, трябва да върнат мандата след актуализацията на бюджета. Очевидно е, че нямаме подкрепа от партиите на протеста, по-логично е да върнем мандата, посочи тя и добави, че това трябва да стане след седмица.

Парламентът удължи работното си време и дневният ред продължава с първо гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Националната служба за охрана.

Шеговитият поглед на актуалната политическа обстановка на карикатуриста Чавдар Николов.

1880 служители на пътни фирми са останали без заплати за май и юни

Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

© Юлия Лазарова


Над 1880 служители на пътни фирми не са получили заплатите си за май и юни, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет Гълъб Донев по време на парламентарния блиц контрол. В пътната агенция няма финансов ресурс за обезпечаване на приключили и започнали дейности по ремонт и поддръжка на пътната инфраструктура, по които са сключени договори чрез обществени поръчки, тъй като не са предвидени в бюджета за годината, обясни Донев.


Той изрази надежда проблемът да бъде решен с приемане на актуализацията на бюджета.


"Работи се за осигуряване на необходимия финансов ресурс. Той е заложен в актуализацията на държавния бюджет за 2021 г., така че да бъдат изплатени заплатите на засегнатите над 1880 работници и служители от тези три фирми. Има ясен план за изплащане на тези суми, разбира се, след актуализация на бюджета, така че заработените от работниците и служителите заплати да бъдат изплатени", каза той.

Партията на Трифонов предлага промени при депозирането на печатни издания

Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

© Юлия Лазарова

Парламентарната група на "Има такъв народ" обяви, че внася предложения за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на печатни и медийни услуги. Предложението засяга случаите, в които се публикуват неподписани материали или такива от автор с псевдоним. От "Има такъв народ" настояват отговорността за публикуваната информация в печатно издание да се носи от главния редактор, а не само от собственика на медиата.


Предложението идва след като в началото на седмицата се разбра, че докато Етичната комисия на Софийския университет "Свети Климент Охридски" разглежда три сигнала за плагиатство срещу главен асистент доктор Петър Илиев(кандидат за министър в два проектокабинета на "Има такъв народ"), монографията му, която е във фокуса на процедурата, намаля с 80 страници. Освен това вчера Трифонов и Йорданов отправиха заплахи към подали сигнали за плагиатство по адрес на Илиев.

"Така главният редактор, който носи отговорността за редакционната политика, на което и да е издание, ще е в правото си да прецени дали да пусне подобна информация и да поеме този риск, или да понесе той тази отговорност. Това означава голяма част от жълтата преса да не може да напише, че сте изяли баба си", заяви Йорданов.

Второто предложение на партията засяга финансирането на медиите. То гласи медийните издания да не могат да получават държавно финансиране по всякакви проекти в размер на повече от 5% от годишния им оборот.
"Твърде много медии съществуват само на общински бюджет, да не говорим, че частните национални телевизии огромна част от бюджета им се формира точно по линия на разни оперативни програми и те зависят реално от властта... В крайна сметка медиите трябва да се борят на свободния пазар и да живеят от рекламата и стойността на продукцията си, а не да зависят от държавно финансиране", коментира Йорданов.

Той отговори и на въпрос за спекулациите около политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев, за който се коментира усилено през последната седмица. Според Йорданов е хубаво, че избирателите ще имат по-голям избор. "Това е смисълът на демокрацията. Ако хората смятат, че има нужда от такъв един проект, те ще го подкрепят", отговори Йорданов.


"Понеже има много шеги, че г-н Петков прилича на Джон Траволта, имаше един филм с него, наречен "Лице назаем". Ако нов политически субект се появи, да не се окаже, че ще вземе едно лице на заем от г-н Христо Иванов, и може да се окаже, че политическият десен, интелектуален електорат на г-н Иванов рязко ще намалее", добави Филип Станев, който обаче допълни, че това е шега.


Тошко Йорданов не коментира как появата на такъв политически проект би се отразил на политическата ситуация в страната. "Нищо не мога да коментирам, защото не съм врачка. Нека да се случи, нека видим какви гласове ще събере, тогава всички, които участваме на следващите избори приемаме реалностите такива каквито са и надявам се да има повече разум в следващия парламент", завърши Йорданов.

Актуализацията на бюджета ще се гласува на извънредно заседание на парламента

Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

© Юлия Лазарова


Председателят на Народното събрание Ива Митева свика извънредно заседание на парламента на 7 септември (вторник) от 11 часа. На него като трета точка ще се гласуват промените в бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и бюджета на Държавното обществено осигуряване. Предложението беше прието с гласовете на "Има такъв народ", БСП, "Демократича България" и "Изправи се.БГ!Ние идваме!". Против гласуваха 46 депутати от ГЕРБ и 16 от ДПС.

За Тошко Йорданов основната тежест за липсата на правителство е в другите две партии на протеста

Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

© Юлия Лазарова


"В следващия парламент, ако има разум, а не лицемерие, би трябвало, надявам се, да има редовно правителство", каза пред "Нова телевизия" Тошко Йорданов.


По думите му партиите на протеста са длъжници на хората. "Отговорността е споделена и колкото и да им звучи неприятно основната тежест е в другите две партии на протеста. Преди три месеца те ни молеха да направим кабинет. Месец по-късно първо не им хареса, по неясни причини, представения първи кабинет. След това пожелаха разговор за политики. При всеки разговор излизаха и казваха как сме се разбрали за всичко и след това излезе г-н Христо Иванов наприказва едни неща и взриви целия процес. Така, че да си понесат отговорността за това", категоричен бе Йорданов. В края на коментара си, той още веднъж коментира Иванов, като каза, че престъпва думата си.


На въпрос притеснява ли се "Има такъв народ" от евентуалния политически проект на Асен Василев и Кирил Петков, Йорданов каза:


"Демокрацията е такава, че всеки един български гражданин може да участва в политическия живот. Това е нормално и прекрасно - да има нови политически проекти. Ние не сме деца в пясъчника да се сърдим, че някой ни е взел кофичката. Всеки има право да играе в пясъчника".

Премиерът свиква съвет по сигурността към правителството на 9 септември

Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

© Юлия Лазарова


Служебният премиер Стефан Янев свиква на 9 септември заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който координира всички служби във връзка с мигрантския натиск над българската граница. "Този съвет работи в мирно време и най-общо казано е в състояние и е предназначен да управлява всички кризи, които може да се появят. Следващата седмица предстои свикване на този съвет, вече са изпратени поканите. Тази координационна среща ще бъде на 9 септември", заяви Янев в пленарната зала в парламента. По думите на премиера една от точките в дневния ред на заседанието на съвета по сигурността ще бъде за разглеждане на въпросите за мигрантския натиск и координация между всички служби.


"В началото на месец юли направихме заседание и една от констатациите беше, че неговият секретариат не е бил структуриран никога, не е работил никога. Една от задачите на този следващ съвет на 9 септември е именно тази – да затвори този кръг и да институционализира този секретариат. Имаме готовност да направим този секретариат постоянно действаща структура към МС както е записано в закона", подчерта премиерът.


"Съветът по сигурност поставя жалоните как се прави тази координация. Вече е създадена специална координационна група, която всеки ден анализира всички данни и обстоятелства, които се случват пряко на границата и във вътрешността на страната. Тази координационна група подпомага и съвета по сигурността, и министъра на вътрешните работи по противодействие на мигрантския натиск. Нямаме проблеми с взаимодействието с различните звена и служби", обясни Янев.


Служебният премиер посочи, че в момента не се налага задействане на механизма за участие на въоръжените сили в охрана на границата. По думите му, в момента органите на МВнР и гранична полиция са в състояние да изпълнят поставените задачи.


"България пази една от външните граници на ЕС, която в момента е подложена на допълнителен натиск. Сътрудничеството с Турция и Гърция върви на много нива – както на централно ниво, така и на професионално. Изграден е механизъм на границата с Гърция, който осигурява обмен на информация. Изявленията на турското държавно ръководство е, че има вече голям брой мигранти на своя територия и заявленията на политическо ниво са, че Турция няма да се превърне в буферна зона и да се грижи за всички тези мигранти. Трябва да търсим и общата европейска позиция за тези разговори", посочи Янев в отговор на въпроси на депутати.

Заседанието на Народното събрание продължава с изслушване на премиера Стефан Янев, министрите на отбраната Георги Панайотов, на вътрешните работи Бойко Рашков и на външните работи Светлан Стоев на основание чл. 110 от Правилника за организацията и дейността парламента, Темата е готовността и плановете на правителството за посрещане на нова мигрантска вълна и необходимите средства за обезпечаване на дейността на отговорните институции.

БСП представи предложенията си за актуализация на бюджета

Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

© Велко Ангелов


На брифинг в парламента БСП представи своите предложения, които да влязат в актуализацията на бюджета между първо и второ гласуване. Лидерът на партията Корнелия Нинова ги представи като разумни, обосновани и необходими. Те са групирани по 9 направления:


- млади семейства, деца и ученици,
- пенсионери,
- самоосигуряващи се
- дейци на културата
- здравната система
- икономиката и бизнеса
- МВР и отбраната
- общините
- земеделските производители.


По думите на Нинова предложенията са изработени съвместно с браншовите организации, синдикатите, лекарският съюз и служебните министри.


Социалистите предлагат да бъде предвидена еднократна финнасова помощ в размер на 6500 лв. при раждане на второ и трето дете на осигурени в последните 24 месеца родители; еднократна финансова помощ за начало на учебната година за деца от 2 до 4 клас в размер на 250 лв.; еднократна помощ за самоосигуряващите се в размер на една минимална работна заплата; увеличение на обещетението за отглеждане на дете между първа и втора година отново в размер на една минимална работна заплата.


Останалите предложения включват конкретно разпределение на 120 млн.лева за здравеопазване, сума, която да гарантира заплатите за ноември и декември на работещите в МВР, допълнитекна субсидия за културата, преизчисляване на пенсиите, мерките за бизнеса да бъдат преформатирани от 60/40 на 80/20, както и допълнителни 54 млн.лева за общините. По думите на Нинова тези предложения били разумно оценени до стотинка.


"Надяваме се, въпреки че не ни подкрепиха другите партии, между първо и второ четене да се стигне до такъв разум, че да се приемат най-необходимите неща", заяви още Нинова. Тя изрази надежда, че държавата няма да бъде поставена в риск чрез популистко наддаване и по този начин да не мине нито едно от тези предложения или да се приемат всички и с това да се взриви бюжета. "Надяваме са последно поне на разум и отговорност", каза Нинова.

Христо Иванов призова БСП да не бърза да връща мандата

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова БСП да не бърза да връща мандата, за да може да бъде осъществена част от съдебната реформа. "Защото ако това опропастят, просто ще стане ясно, че цялото това упражнение е било насочено към личното позиране на г-жа Нинова пред камерите. Право на всеки политик е това, но нека свършим някаква работа", коментира Иванов в кулоарите на парламента.
Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

© Велко Ангелов


"За всички беше ясно, че ако третият мандат бъде даден на БСП, няма да може да се формира мнозинство. Точно затова трябваше да има разговор преди връчването на третия мандат. Г-жа Нинова отказа и това доведе до тази ситуация. Третият мандат беше използван само за пиар", заяви още Иванов.


Той посочи още, че е скептичен към възможностите за смислен разговор и в следващия парламент, тъй като според него самата възможност за провеждане на разговори е силно проблематична в момента. "Политиците взаимно се изобличават за проведени срещи. През цялото време някой проблематизира формата на разговори, което силно поставя под съмнение как си представяме ние да разговаряме по-нататък", каза Иванов.

Президентските избори ще са на 14 ноември

Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

© Надежда Чипева, Капитал


Парламентът одобри датата на президентските избори. Те ще се проведат на 14 ноември, а евентуалният балотаж ще е на 21 ноември. Решението бе прието със 152 гласа "за". От парламентарната група на БСП гласуваха "въздържал се".


Според Конституцията изборите могат да се проведат не по-рано от три и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на настоящия държавен глава. Затова 21 ноември се явява крайният срок за провеждането на втория тур от президентските избори.


Дали една от двете дати ще съвпадне и с датата на предсрочните парламентарни избори зависи от президента Румен Радев. Според Изборния кодекс изборите за Народно събрание се насрочват не по-късно от 60 дни преди изборния ден.

"Демократична България" подкрепя предложения от служебния финансови министър Асен Василев проект за актуализация на бюджета, като ще внесе и свои предложения между двете четения. Това се разбра от интервю на депутата от обединението Антоанета Цонева пред БНТ. Според нея именно актуализацията на бюджета е основен приоритет за оставащото работно време на 46-ото Народно събрание. Тя добави, че приемането на няколко законопроекта също е сред важните цели пред депутатите.


По думите ѝ без разговори и без коалиционни споразумения България трудно ще има правителство.


"Трябва да се върнем към старомодните принципи на многопартийната демокрация, трябва да можем да си говорим, трябва да можем да конструираме коалиции, трябва да можем да подписваме споразумения", каза още тя.

Ако БСП върне бързо мандата, това означава, че няма да може да се работи по законопроекти, които са важни за хората. Това мнение изрази пред Би Ти Ви лидерът на парламентарната група на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова. Според нея в това Народно събрание трябва да се разгледат законите, свързани с реформата в съдебната власт, Закона за Националната служба за охрана, както и този за Бюрото за защита на свидетелите.


"Каква игра играят големите политически сили? При бързо връщане на мандата нито ще може да започне реформа в съдебната система, нито ще са защитени хората от предстоящата криза. Дано поне за актуализацията на бюджета да стигне времето, за да преизчислим пенсиите", каза още Манолова.

Депутат от БСП иска бързо връщане на мандата, за да няма обвинения в правене на пиар

Политическото напрежение: БСП връща неизпълнен мандат на 7 септември

© Велко Ангелов


Депутатът от БСП Явор Божанков заяви пред Би Ти Ви, че най-добре за партията е третият мандат за съставяне на кабинет, който им беше връчен миналата седмица от президента Румен Радев, да бъде върнат възможно най-бързо, за да не бъде обвинена левицата, че си прави политически пиар. Именно такива обвинения бяха отправени към лидера на БСП Корнелия Нинова от страна на "Демократична България" и "Има такъв народ". Двете партии обявиха, че няма да подкрепят правителство на левицата, а днес Националният съвет на БСП се събира на заседание, за да реши кога да върне мандата.


"Очевидно голяма част от колегите от другите партии въобще не са искали да има кабинет. Но трябва да знаят, че и в следващия парламент ще трябва да има разговори между лидерите на политическите сили", каза Божанков.


Той добави, че БСП ще обяви решението си кога да върне мандата веднага след края на днешното си заседание. По думите му това трябва да стане късно следобед.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK