Прокуратурата разпореди проверка за ремонта на банята в "Овча купел"

Сградата на минералната баня е паметник на културата.

© Термално-Нормално

Сградата на минералната баня е паметник на културата.Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира служебния министър на културата и кмета на София да организират проверка на обществената поръчка за реставрацията на сградата на минерална баня "Овча купел".


Във ВАП е образувана преписка въз основа на информация в медиите, в която се съобщава за недопустима намеса в предназначението и режима на опазването на сградата на баня "Овча купел" като културно наследство, както и засягане на нейния статут в нарушение на Закона за културното наследство. В медийните публикации са описани съмнения за нарушения при подготовката на обществената поръчка за трансформирането на баня "Овча купел" в научен център за върхови постижения, съобщават от прокуратурата.


По време на проверката Министерство на културата трябва да установи допуснато ли е нарушение на Закона за културното наследство и на издадените актове, касаещи предназначението, статута и режима на опазване на сградата на баня "Овча купел" като културно наследство.
ВАП изисква от Столичната община становище относно поставените в медиите въпроси и пълна информация за дейностите, касаещи обществената поръчка. Трябва да се докладват и действията, предприети от общината за законосъобразното провеждане на обществената поръчка от Регионалния исторически музей в София, целящи опазване режима на сградата като културен паметник в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство.


Резултатите от предприетите действия, както и направените констатации трябва да се изпратят до ВАП в кратък срок, съобщават от прокуратурата. Ако по време на проверките бъдат установени данни за престъпление от общ характер, те трябва да бъдат съобщени на компетентните прокуратури и структури на МВР, за което да се информира и държавното обвинение.


Преди няколко седмици Камарата на архитектите в България призова да се спре обществената поръчка за ремонта на минералната баня "Овча купел". От камарата предупредиха, че има риск от компрометиране на архитектурната стойност на сградата, която е паметник на културата, защото не се предвижда конкурс за проект за адаптацията и реставрацията й. Вместо това е избран методът инженеринг, при който строителят сам поръчва проекта, по който ще работи.


Още за проекта, цената на ремонта и опасенията на Камарата на архитектите - четете тук
Повече за проекта и плановете за бъдещето на банята в "Овча купел" - четете тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK