Ще пази ли Националната служба за охрана Борисов и Гешев – гласуване с неясен край

Двата законопроекта предвиждат ограничаване на кръга лица, които в момента ползват охрана от службата.

© Юлия Лазарова

Двата законопроекта предвиждат ограничаване на кръга лица, които в момента ползват охрана от службата.Ще има ли промени в Закона за Националната служба за охрана и ще бъде ли ограничен кръгът от охранявани лица - тези въпроси след първо гласуване в пленарна зала така и не получиха отговор, тъй като според някои парламентарни групи законопроектите на "Изправи се.БГ! Ние идваме" и "Има такъв народ" са приети, според други - не. Гласувани ли са законопроектите, приети ли са или не са ще се разбере едва утре сутринта (3 септември) като има вероятност да се стигне и до прегласуване.


Миналата седмица двата законопроекта, които са със сходни текстове, бяха обсъждани в комисията за контрол над службите за сигурност и те минаха на първо четене. Проектите, представени и днес в пленарна зала от вносителите Ива Митева ("Има такъв народ") и Николай Хаджигенов ("Изправи се.БГ! Ние идваме") предвиждат с малки разлики ограничаване кръга на лицата от различните власти с право на охрана и специализиран транспорт от НСО.


Право на охрана ще имат както и досега президентът, премиерът и председателят на Народното събрание, но не и семействата им. Председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд и главният прокурор ще имат право на специализиран транспорт, а охрана ще им се полага само при "доказана застрашеност" след мотивирано решение на специалната комисия.
Администрацията на президента няма да има право на специализиран транспорт. Предвижда се да отпадне сегашното положение за президента, премиера и председателя на Народното събрание след напускане на постовете 4 години да имат специализиран превоз. Така на практика, ако бъдат приети промените, бившият премиер Бойко Борисов няма да ползва охрана от НСО, а главният прокурор Иван Гешев ще може да ползва специализиран транспорт, а охрана - само, ако е застрашен.


Според проектите отпадат от охрана и специални автомобили администрацията на президента, съпругата му, част от Министерския съвет, столичният кмет - за транспорт и охрана. Ще бъдат охранявани длъжностни лица, ако има реална заплаха за сигурността им.


Гласуване с неясен край - минаха ли законопроектите или не


Гласуването на двете предложения за промени в закона за Националната служба за охрана (НСО) завърши с хаос и скандал в пленарната зала в Народното събрание и освиркване на председателстващия заседанието Росица Кирова от ГЕРБ. По време на обсъждането и дебата парламентарната група на ГЕРБ напусна залата в знак на несъгласие с предложенията като за гласуването остана единствено Десислава Атанасова.


Парламентарната група на БСП също отсъства, а от ДПС в залата бе единствено Хамид Хамид.
Вместо да направи проверка на кворума, председателстващия Народното събрание Росица Кирова обяви гласуване по първия законопроект, предложен от "Изправи се.БГ! Ние Идваме". "За" законопроекта бяха 98 депутати, против гласува 1 и един от народните представители гласува "въздържал се". Кирова обяви, че само 100 депутати са гласували и законопроектът не е приет, тъй като не са събрани 121 гласа "за". След възражения на депутати, че на таблото е записано, че законопроектът е "приет", Кирова обяви почивка, слезе от трибуната, освиркана от депутатите. Няколко минути по-късно обяви, че закнопроектът не е приет. След това започна процедура по прегласуване.


"Моля ви, някой да обясни на председателстващия какво се случва и че трябва да направи проверка на кворума, защото тя очевидно не знае къде се намира", каза Тошко Йорданов от парламентарната трибуна.


Зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ обяви, че законопроектите не са приети, тъй като не е събрано нужното мнозинство от поне 121 гласа "за".

© Юлия Лазарова

Зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ обяви, че законопроектите не са приети, тъй като не е събрано нужното мнозинство от поне 121 гласа "за".


Мая Манолова настоя за поименна проверка на депутатите, а Десислава Атанасова от своя страна настояваше проверката да се извърши чрез електронните карти. Заради хаоса в полупразната пленарна зала, прераснал в скандал, председателят на Народното събрание Ива Митева, която е в среща, е поискала да опълномощи Виктория Василева да води заседанието, което обаче не се случи, а няколко минути по-късно мястото си зае и друг зам.-председател - Татяна Дончева. След поименната проверка и помощта на
Татяна Дончева с броенето на депутатите, Кирова подложи на прегласуване законопроекта на "Изправи се. БГ! Ние идваме". 101 депутата гласуваха "за", нито един не гласува "против" и нито един "въздържал се".


След като обяви, че законопроектът отново не е приет, защото няма 121 гласа "за", Кирова прекрати заседанието, а в залата депутатите останаха да спорят и да дискутират правилника. Подобна бе съдбата и на законопроекта на "Има такъв народ" - след допълнително гласуване, в което участваха 105 души, така и не се разбра дали законопроектът е приет.


Тошко Йорданов: "Борисов да не се мандахерца с НСО"


"Возенето на определени длъжностни лица с автомобили на НСО е вид охрана. Жалкият диктатор Бойко Борисов още се охранява от НСО. Комисията се запозна със сигналите, които обосновават охраната и те са наистина жалки. Не е налице нито една обективна причина данъкоплатците да осигуряват това за Борисов", заяви Николай Хаджигенов след като представи законопроекта.


"Вземаме този ореол, който създава илюзията за власт - това е смисълът на внесения от нас законопроект", обобщи накратко Хаджигенов.


Председателят на НС Ива Митева, която по закон е една от охраняваните, каза, че срещите й с НСО са й показали, че това е една работеща институция с много подготвени хора. Въпросът е обаче кои лица трябва да бъдат охранявани, а според парламентарната група на "Има такъв народ" те трябва да бъдат още веднъж внимателно преразгледани.


Мая Манолова припомни, че през 2018 г. е започнала реформата в НСО, когато бившият финансов министър Владислав Горанов обявил, че започва реформа и първото действие се е изразявало в отнемането на автомобила със специална цел на омбудсмана.


"Горанов обяви, че НСО се е превърнала в скъпа таксиметрова служба и че първият, който трябва да остане без специализиран транспорт. Казвам ви от личен опит - няма нищо страшно, защото открихме предимствата на пътуването с влак, с автобус и с метро. Трябва да се признае на Горнов, че още в далечната 2018 г. прозря, че е необходима сериозна реформа да спести пари и да върне при хората лицата на високи публични позиции. Не е страшно да останеш без автомобил на НСО. Напротив - много е полезно", добави Манолова.


Депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Маноил Манев бяха най-активни, защитавайки обратното становище - че законът за НСО не трябва да се пипа.


Атанасова припомни ангажиментите на службата по охрана на Папата при последната му визита в България, както и на всички чуждестранни делегации, посетили страната в рамките на българското европредседателство.


Преди дебатите Николай Хаджигенов и Ива Митева представиха двата законопроекта за промени в закона за НСО.

© Юлия Лазарова

Преди дебатите Николай Хаджигенов и Ива Митева представиха двата законопроекта за промени в закона за НСО.


"Тотална и абсолютна грешка категорично да бъде премахната охраната на главния прокурор. България има трима живи бивши президенти, не е голяма тежест за държавния бюджет. Къде е президентът и няма ли да изкаже мнение по законопроектите или направо ще наложи вето?", попита от трибуната Атанасова.


Маноил Манев многократно подчерта, че промяната в този закон е "мечтата на всеки новоизлюпен популист".


"Желаещите да дойдат в България държавни лица от други страни рязко ще намалеят. В закона сте записали, че чуждестранни представители или делегации трябва да имат същата охрана, каквато имат и в изпращащата държава. Давам два примера с прецеденти, които създавате със собствения си законопроект - Израел от една страна или Швейцария и Белгия, където охраната е изключително занижена охрана. Ние трябва да им завишим охраната, защото при нас може да има завишен риск, но вие го забранявате в закона. Освен това 4 закона ще промените със заключителните разпоредби и всички те са свързани с националната сигурност", каза Манев. По думите му, целта е да се закрие НСО.


"Всички, които не са били депутати през последните години, знаят какво е дивашкото шофиране и избутване от пътя, возейки някакви председатели. Лицата на държавата трябва да имат охрана, но те са премиерът, президентът и председателят на Народното събрание. Прекрасната кърджалийската председателка Цвета Караянчева, бившият премиер Борисов и кметът на София Фандъкова не са лицата на държавата. Да им возят децата, гаджетата и жените насам-натам - не заслужават и няма да имат НСО. Бойко Борисов няма да се мандахерца с НСО", заяви Тошко Йорданов от парламентарната трибуна.


И отправи критика към Манов: "Не ми говорете вие за популизъм, защото сте представител на най-отвратителната партия".


Реакциите: Цирк, демонстрация и скрито мнозинство


"Всички видяхме цирка, който демонстрираха партиите на статуквото. Те пожелаха по всевъзможен начин да съхранят и главния прокурор Иван Гешев, и Бойко Борисов, и тяхната бивша председателка, която в момента в тази сграда играе ролята на сътрудник. Беше важно за всички нас като данъкоплатци тези личности да нямат повече охрана и да не се възползват повече от привилегиите на НСО и от парите на всички български данъкоплатци", коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ".


"Започнаха абсолютни циркове в пленарна зала с напускане на залата, с регистриране и негласуване, после поименната проверка показа, че в залата има 125 човека. И между другото по новия правилник на това НС след като има регистрирани над 121 души поименно и след като повече от половината са гласували "за" решенията трябва да бъдат приети. Росица Кирова е срам за председателстващ от най-представителната трибуна на България. Вече всичко е в ръцете на председателя на Народното събрание Ива Митева, която утре трябва да каже какво се случва с тези два законопроекта, защото е недопустимо това, което наблюдавахме в пленарна зала", подчерта още Балабанов.


"Тези хора са изпратени в НС, за да вършат работата си като представители на хората. Днес това, което видяхме - три от парламентарните групи не бяха в залата. Променихме новия правилник точно заради подобни случаи и тези закони бяха приети. За съжаление, доста неопитна, меко казано, беше председателстваща НС и това повлия негативно. На практика по новия правилник със 63 гласа "за" от 125 души в зала, трябваше да бъде прието решението, но това не се случи. По-интересен е въпроса защо ГЕРБ и ДПС не бяха в залата", коментира от своя страна Ивайло Мирчев.


По думите му, може би Бойко Борисов се притеснява, че ще му бъде свалена охраната. "Защо когато става въпрос за важни закони се появява едно скрито мнозинство, което или гласува против, или изчезва от зала и по този начин бламира важни решения. Това е по-важният въпрос, а не дали председателстващата е чела правилника, защото тя очевидно не го беше чела", добави депутатът от "Демократична България".


"На всеки трезвомислещ човек стана ясно, че двата законопроекта се правят с цел да унижат определени лица. Даже имаше коментар от трибуната, че най-лесно щеше да бъде ако са написани имената на хората, които трябва да бъдат уязвени. Само че тук става дума за нещо много по-сложно - за най-старата служба за охрана, която не може да бъде закрита с лека ръка. За нас категоричното мнение е, че двата законопроекта не бяха приети", заяви Александър Ненков от ГЕРБ.


"В новия правилник беше включена ясната формулировка, че трябва да има 121 народни представители в гласуване, за да може един законопроект да бъде приет, следователно и за двата нямаше необходимия кворум в залата. Ние сме длъжни да сме в залата и бяхме в нея, но с излизането си заявяваме ясно и категорично, че не подкрепяме този законопроект. Който има желания да приема такива законопроекти, би трябвало да си организира съответното мнозинство", смята Ненков.


"Има решение на КС, който казва в такива хипотези, че право на всеки депутат е да не гласува. Всички сме спокойни, чакаме да стане утре и в 9 ч. Тази конкретна председателстваща няма изобщо защо е тук. При поименната проверка тя не довърши списъка. Видяхме как изглежда статуквото. Според нас текстовете са приети. Утре сутринта Ива Митева ще има удоволствието да съобщи какво се случи днес, освен цирка", коментира Николай Хаджигенов.

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fgc39648497
  fgc39648497
  Рейтинг: 14 Неутрално

  "Право на охрана ще имат както и досега президентът, премиерът и председателят на Народното събрание"

  И от какъв зор председателят на НС да има право на охрана? Че той е г-н/г-жа никой. Класен ръководител. Президент, премиер, главен прокурор и семействата им е задължително. Вътрешният министър също.

 2. 2 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  И двамата трябва да ги пази националната гвардия! Даже трябва да им построим мавзолей за да се помни какви идиоти сме били щом сме допуснали тези да стигнат толкова високо.

 3. 3 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Охрана на най-големите разбойници - Борисов и Гешев ?

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#1] от "fgc39648497":

  По конситуция България е парламентарна република, въпреки усилията на менискуса да я превърне в премиерска с управление от жипката! Апропо БХ изнесоха ли го от резиденцията в Бояна?

 5. 5 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 367 Неутрално

  бесепарите са се покрили
  защо ли

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Не може ли да се прекопира холандският закон - премиерът и председателят на пармалента имат право на личен велосипеден транспорт. И само при изпълнение на строго официални задължения - на пазвантин и кола от НСО. Главният прокурор има право на брониран каскет.

 7. 7 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#4] от "telqk":

  Парламентарна република означава,баш премиерска република

 8. 8 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 510 Весело

  До коментар [#7] от "peen40":

  Да, добре.

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 9. 9 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  А защо Десито на Радев ползва също охрана от НСО???Тя по - влажна ли е от прокурора например, който и да е той???
  Хора, предстоят нови избори, затова давайте да си връщаме ГЕРБ и Борисов,и фа си върнеме спокойствието в България. Единственото с което съм съгласна е, че трябва да има реформа в съдебната система. Всичко друго в което бяха обвинявани ГЕРБ, се оказаха празни приказки на пазара.Само за няколко месеца болните амбиции на Радев съсипаха държавата .

 10. 10 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#7] от "peen40":

  Само в бойколандия има такова разбиране, т.е при управление на ОПГ.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Въпросът който ясно се постави днес е ще има ли втора "мисия 121"?Или вече ще търсим шлифера на Борисов?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Закривай кочината НСО и пращай всичките им служители в панделата те си знаят защо.

 13. 13 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Странно, тук е предадено по съвсем различен начин. Кой казва истината?
  https://www.24chasa.bg/novini/article/10142592

 14. 14 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 351 Весело

  Националното богатство трябва да се пази като
  Панагюрското съкровище

 15. 15 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  "Право на охрана ще имат както и досега президентът, премиерът и председателят на Народното събрание"И от какъв зор председателят на НС да има право на охрана? Че той е г-н/г-жа никой. Класен ръководител. Президент, премиер, главен прокурор и семействата им е задължително. Вътрешният министър също.
  —цитат от коментар 1 на fgc39648497


  Имаш ли представа кои са властите в България? Слава богу още не сме прокурорска държава.

 16. 16 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  А защо Десито на Радев ползва също охрана от НСО???Тя по - влажна ли е от прокурора например, който и да е той???Хора, предстоят нови избори, затова давайте да си връщаме ГЕРБ и Борисов,и фа си върнеме спокойствието в България. Единственото с което съм съгласна е, че трябва да има реформа в съдебната система. Всичко друго в което бяха обвинявани ГЕРБ, се оказаха празни приказки на пазара.Само за няколко месеца болните амбиции на Радев съсипаха държавата .
  —цитат от коментар 9 на galina georgieva


  А защо Пеевски и Доган ползваха НСО? Защо и Борисов да го ползва?
  Никога повече ГЕРБ. Дори и да трябва да гласуваме всеки 2-3 месеца.

 17. 17 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#10] от "telqk":

  А Борис Джонсън какъв е в Англия?Меркелица в Германия?Да не би да се допитват за нещо преди да вземат решение?

 18. 18 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#10] от "telqk":А Борис Джонсън какъв е в Англия?Меркелица в Германия?Да не би да се допитват за нещо преди да вземат решение?
  —цитат от коментар 17 на peen40


  А защо мислиш, че не се допитват? Поне имат качествени съветници и анализатори.

 19. 19 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Та какво за БСП? Шараните, които гласуват за тях, имат ли да кажат нещо?

 20. 20 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#18] от "Vesselin Velkov":

  Да бе допитват се,но Джонсън отряза всички депутати,които не гласуваха както трябва в предния парламент,а пък Меркелица,най-яркото и допитване е:
  -Willkommen!

 21. 21 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Дори и да трябва да гласуваме всеки 2-3 месеца
  —цитат от коментар 16 на Vesselin Velkov


  А ние, нормалните българи, дали ще искаме да се водим по акъла на необолшевиките и да харчим по 60-70 милиона на всеки 2-3 месеца? Дали ще сме съгласни, заради патологичната ви жажда за власт, да живеем в такова безвремие, или ще ни писне и грабнем сопите? Как мислиш?

 22. 22 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Странно, тук е предадено по съвсем различен начин. Кой казва истината?https://www.24chasa.bg/novini/article/10142592
  —цитат от коментар 13 на uvtest


  Е, точно "24 часа" ще ви кажат истината! И "Труд"!

 23. 23 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Що, какво им има на "24 часа"? Не изповядат правата необолшевишка вяра ли?Това прави ли ги автоматично лъжци?

 24. 24 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Нито единия, нито другия не трябва да пази.
  Няма с моите данъци да пазят на Борисов кюлчетата 😤 😬

 25. 25 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Ще пази ли Националната служба за охрана Борисов и Гешев – гласуване с неясен край
  ===
  Те, горките нямат идея какво гласуват, председателя на парламента не знае дали е гласувано или не...Важното е, че Бойко го няма.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Винаги може да се намери соломоново решение. Например, че каскетът няма нужда от охрана, но мултитемпературният му калибратор трябва да бъде охраняван 24/7 като стратегически обект на националната сигурност.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#7] от "peen40":

  Да, добре.
  —цитат от коментар 8 на MrHide


  Ами добре, зле- така си е горе- долу. Това е като 240 човека да имат 100% от акциите в някаква фирма. Демек- те колят и бесят, те избират директора и т.н..

  Пък в действителност- директорът коли и беси. Той взима изпълнителните решения, той действа.

  Дейността на акционерите свършва горе- долу с 2 действия- да налеят парите, и да изберат директора.

  И с парламентарните републики- горе- долу така- бюджета, и премиера.

  Затова всички реват срещу Бойко, или срещу министри- персонално. И никви браншове и синдикати не ходят на сгляди в парламента, ми ходят при премиери разни. Изпълнителят, баце- той е важен за детайлиъе, не акционерите.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Е добре като няма кворум може ли да работи парламенто? ;)

 29. 29 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Правилник на НС
  Чл. 64. (1) Предложението се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители, освен ако в Конституцията е предвидено друго
  Кое не е ясно?
  Имаше в зала 125 депутата след поименно преброяване. Тоест има кворум. Решенията при гласуване се приемат с половината от присъстващите. Гласувалите ЗА са повече от половината присъстващи.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Неутрално

  До коментар [#1] от "fgc39648497":

  Нека Ви припомня, че по конституция България е парламентарна република! Председателят на парламента е на по-висока длъжност от премиера. За съжаление тази длъжност при ГЕРБ бе маргинализирана с Цецка Цачева и онази ПКП!

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Имаше в зала 125 депутата след поименно преброяване. Тоест има кворум. Решенията при гласуване се приемат с половината от присъстващите. Гласувалите ЗА са повече от половината присъстващи.
  —цитат от коментар 29 на Darkman


  Е, да де, ама имаш 100 гласували от 125 - другите 25 уж са там, ама не са гласували.


 32. 32 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  След като с десетки"велики народни въстания" не успяха да бутнат Каскета,след като на две комисии той ги направи сами да си приказват, в безсилната си злоба и яд, "партиите на промяната" решиха да му отмъстят, като му свалят охраната.
  Жалка работа!

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Весело

  До коментар [#9] от "galina georgieva":

  Хе-хе! Борисов е бита карта, леля! Забравете за Бойко Борисов от Банкя!

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Весело

  До коментар [#14] от "vjo23696630":

  "Националното богатство трябва да се пази като Панагюрското съкровище."

  Викаш да го пазим под ключ?! Банкянското съкровище - в ЦСЗ!

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Любопитно

  До коментар [#19] от "gogo2011":

  А тези гласуващи за ИТН дали имат да кажат нещо?

 36. 36 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Ха-ха, Курнелка се покри в подкрепа на сараите. Онзи ден и с бюджета се беше разбързала, пак за да брани статуквото. Курнело, на следващите избори и 10% ще са ви много

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Неутрално

  До коментар [#21] от "uvtest":

  "А ние, нормалните българи"

  Ами изберете си го да управлява зайчарника в Банкя! Защото за друго да го изберете не ви стигат гласовете!

 38. 38 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Те хвърлиха 300 млн. за безмислени избори, сега ще правят икономия от там, където не трябва. Да не си охраняваш главния прокурор, значи си на страната на мафията. България потъна в хаос.

 39. 39 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Те хвърлиха 300 млн. за безмислени избори, сега ще правят икономия от там, където не трябва. Да не си охраняваш главния прокурор, значи си на страната на мафията. България потъна в хаос.
  —цитат от коментар 38 на НеКой


  Нещо много си се объркал, в случая да охраняваш главния каскет значи да охраняваш мафията. Ама прост народ бол, робството си иска...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Нещо много си се объркал, в случая да охраняваш главния каскет значи да охраняваш мафията. Ама прост народ бол, робството си иска...
  —цитат от коментар 39 на rumen_s


  Предполагам, че като сложат техен човек веднага ще върнат охраната :)

  Щото разбираш ли се борел с мафията. :)

 41. 41 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  [quote#21:"uvtest"][/quote]


  И ти говориш за « необолшевики « при положение, че КОМУНИСТА БУЦИ лидерства в « дясната « ГЕРБ ???
  Баси наглостта, баси !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 42. 42 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#31] от "realguru":

  Ами това си е тяхно право. Да са гласували. Щом са били в залата по време на гласуването, правилника и Конституцията са спазени.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Неутрално

  До коментар [#31] от "realguru":

  Който не е гласувал, му се отнема заплатата! Плаща им се да гласуват!

 45. 45 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#39] от "rumen_s":
  Махнем ли охраната на Каскета,веднага ставаме свободни, така ли? От злоба и безсилие, някои хора напълно загубиха връзка с разума.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2974 Неутрално


  НСО да продължава да пази Бойко Борисов?

  Моля Ви се, не разсмивайте Сретан Йосич.

 50. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Не разбрах на какво основание Борисов трябва да има охрана. Нали вече не е премиер?

 51. 51 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2609 Весело

  Странно, тук е предадено по съвсем различен начин. Кой казва истината?https://www.24chasa.bg/novini/article/10142592
  —цитат от коментар 13 на uvtest


  Това е описание на случилото се по-рано днес. След като Митева напусна, а мястото й зае Росица Кирова.
  Ключето на "загадката" е в един текст от Правилника за ОДНС (чл.52, ал.5), приет под вещото ръководство на др. Митева, а той е, че при приемането на закони, решения, декларации и обръщения следва да са ГЛАСУВАЛИ (общо "за", "против" или въздържали се) не по-малко от 121 депутати. В двата случая днес бяха гласували първо 98, а след поименна проверка на кворума- 102 депутати. Останалите депутати от ГЕРБ, които бяха в залата не гласуваха. Така че, кворум имаше, а решение - йок!
  Затова не може да се заключи, че законопроектите за ЗИД на ЗНСО от Хаджигенов и Митева НЕ СА ПРИЕТИ.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 52. 52 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  До коментар [#46] от "НеКой":

  Недейте да слагате Гешев заедно с Филчев.

  Все пак става дума за различни параграфи от Наказателния кодекс.

 53. 53 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Хаха, тук прокурори ли съдите?
  С пишман адвокати като Х.И. и Н. Х...

 54. 54 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#41] от "niksan1":Какъв е Буци и къде лидерства, как променя факта, че мислите и действате като типични болшевики?
  —цитат от коментар 48 на uvtest  Навремето болшевиките устроиват пуч на законното правителство на Керенски, свалят го от власт и този пуч наричат « ВОСР «, която ние и братушките изучавахме в училищата и институтите .
  Днес кой/кои организират болшевишки пуч, след като имахме два парламентарни избора и отиваме на трети ? И за какви болшевики бълнуваш, след като се знае, че болшевики/комунисти са Борисов, Цачева и още 18 такива от ПГ на ГЕРБ в 44-то НС, а колко са по вертикала - само един Господ знае .
  Не употребявай думи чиито смисъл не ти е известен .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 55. 55 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  [quote#21:"uvtest"][/quote]

  По-добре по 60-70 милиона за избори , а не 5-6 милиарда на година за Борисов, Доган, Пеевски и сие.

 56. 56 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  Поправка! Може да се каже, че законопроектите не са приети на първо четене.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 57. 57 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#54] от "niksan1":

  Как пък все пропускате Радев?
  А вече и достатъчно анализатори ви написаха, че ДБ също си е реално лява структура.

 58. 58 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#51] от "Непукистка":

  Благодаря! Понеже виждам , че сте запозната, може ли да попитам? Вече във второ НС , "партиите на промяната" са мнозинство, имат ли приет поне един закон и кой е той? ПП. ИК, приет по нощите не го броим.

 59. 59 Профил на fgc39648497
  fgc39648497
  Рейтинг: 14 Неутрално

  По конситуция България е парламентарна република
  —цитат от коментар 4 на telqk

  И? Парламентарна значи власт на депутатите над изпълнителната власт, а председателят на НС е никой, води се пръв сред равни и до там. Сигурността му е застрашена точно толкова, колкото на всеки друг депутат. Ай стига сте пляскали безсмислици.

 60. 60 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#55] от "Vesselin Velkov":

  Що само 5-6 милиарда. Напиши направо 500-600 милиарда, като заемите дето спирал Кирил Петков. То и без това лъжата е на мода в момента, давайте по на едро.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2609 Весело

  Другото, което може да се каже, че вместо да изпишат вежди, протестърите под "вещото ръководство" на бай Тошко и не твърде умната Виктория Василева, заместничка на пионерската ръководителка др.Митева, заедно с Маяма, Хаджигенов, Бойкикев и Капонката (също възпитаничка на ПУЦ Харвард), ИЗВАДИХА ОЧИ.
  Показаха си рогцата като войнстващи игноранти, държейки се като каруцари спрямо Кирова. Отврат!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  "скрито мнозинство"
  То се появява винаги, когато има важно гласуване. Кажете поне, кой провали кворума.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#51] от "Непукистка":Благодаря! Понеже виждам , че сте запозната, може ли да попитам? Вече във второ НС , "партиите на промяната" са мнозинство, имат ли приет поне един закон и кой е той? ПП. ИК, приет по нощите не го броим.
  —цитат от коментар 58 на uvtest


  Не знам да имат. Те трудно се справят и в постоянните комисии.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 67. 67 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Навремето болшевиките устроиват пуч на законното правителство на Керенски,
  —цитат от коментар 54 на niksan1


  Това малко напомня на събития случили се у нас миналото лято. И Никсъне, съвсем добронамерено, опитайте се да се освободите от обсесията си към Боко. Ще ви помогне, ще видиш.

 68. 68 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#65] от "niksan1":

  Ти милионите за нищо ги нямаш. Интересна логика. Сигурно само, когато са чужди.
  А Пиночет вече си имаме, той държи властта в момента. Другите са декор.
  Ама тук май повечето бяха против управление тип Ердоган или...

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  [quote#61:"fgc39648497"][/quote]

  Остава и да няма. Да не би да искаш да живеем в премиерска рупублика начело с ББ. Както и беше до април
  Ниска топка си.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Държавно_устройство_на_България

 71. 71 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  [quote#63:"fgc39648497"][/quote]

  Ама много си тъп. Не използвам подобни думи, но в случая просто няма какво повече да се каже.
  Мооже и O sancta simplicitas.

 72. 72 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#65] от "niksan1":

  На България не и трябват избори, а един нов Аугустино Пиночет !

  Аз затова ви казвам, че ДБ сте си леви в същността си. Само диктатурата ви харесва.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  Кирова като Караянчева, едно в едно.

 75. 75 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  Кирова като Караянчева, едно в едно.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  Всичкото им е такова на другарите протестъри. Приеха промяна в правилника, УЖ за да покажат, че закони няма да се приемат с 60 гласа "за" при кворум 121 депутати, а днес си показаха мутренската същност. Тропаха, крещяха, обиждаха, размахваха химикалки, ходиха да питат даже сътрудниците, дали Кирова се е съветвала с тях... Към протестърите присъединявам заслужено простаците от ИТН с претенции.
  Грозна мутренска картинка!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 78. 78 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2609 Весело

  Кирова като Караянчева, едно в едно.
  —цитат от коментар 75 на Тsonkooo


  Цонко, що не си гледаш работата, ами си тръгнал оценки да раздаваш? Какво разбираш ти от случилото се? Или плямпаш ей тъй, да се намираш на работа?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 79. 79 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#2] от "3biri":

  Да ги скрият в подземен бункер, да ги заключат там и да хвърлят ключа в морето. Така никой няма да ги безпокои и да ги заплашва.

 80. 80 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Весело

  До коментар [#6] от "spiegel":

  На ББ а и на Гешев, колелата трябва да са усилени, като за хипопотам. Иначе ще се разпаднат.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Весело

  До коментар [#34] от "vassilun":

  Най - добре. И до живот, та да не го умори народната любов.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#38] от "НеКой":

  То главния прокурор пази мафията.

 85. 85 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#66] от "Непукистка":

  Казвате, че партиите на борците със статуквото, където както знаем е събран цветът на интелектуалния ни елит, в 2 /две/ НС не са приели нито един закон?!?Сега чак разбирам за каква промяна са се борили-Парламенти, траещи по два месеца, които не приемат закони.Благодаря Ви за разяснението.

 86. 86 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Борисов да си го пазят СИК, Гешеф пък Пеефски.
  Свирено!

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#44] от "vassilun":

  И на тези, които не са били в залата без уважителна причина - също.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2974 Весело

  До коментар [#85] от "uvtest":

  До коментар [#66] от "Непукистка":...
  —цитат от коментар 85 на uvtest


  Отрадно е да виждам как нещастните герберчета сами си приказвате.

 91. 91 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1907 Любопитно

  "В рамките на Министерството на правосъдието (DOJ), както ФБР, така и службата на маршалите на САЩ са очертали функциите за лична защита, насочени към лицата в рамките на DOJ.

  ФБР защитава главния прокурор на Съединените щати, както и други, както е поискано от DOJ. Главният прокурор е единствената постоянна лична защитна мисия на ФБР. По някои ограничени начини ФБР може също така да извършва лична защита на високопоставени свидетели или жертви."

  Наште тошковски и хаджинезнамкоиси ко се правят на по-демократи от Американците? Ще правят закони не за длъжност а за определен човек за да може едни други определени хора по-лесно да ги свитнат, ммм?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 92. 92 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#91] от "Утопия":

  Ми те онези хора инсталираха Тошко, Колето и т.н.
  Бая се изръсиха...

 93. 93 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Хе-хе! Борисов е бита карта, леля! Забравете за Бойко Борисов от Банкя!
  —цитат от коментар 33 на vassilun


  Много хора казваха същото и през 2013-та

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 94. 94 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Спокойно, съвсем скоро всички нефелни изцепки на изчегъртителите ще бъдат поправени. Дотогава Гешев сам ще си плаща охраната, Борисов също.

 95. 95 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Спокойно, съвсем скоро всички нефелни изцепки на изчегъртителите ще бъдат поправени. Дотогава Гешев сам ще си плаща охраната, Борисов също.
  —цитат от коментар 94 на Галя Станчева


  Мда.. Мечтай си. Герб са минало. Още 3 месеца служебно правителство може да помогне на Борисов да се озове при бай Ставри.

 96. 96 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#95] от "Vesselin Velkov":

  Не ви ли омръзна, тези неща си ги пишете вече от 12 години...

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 844 Неутрално

  "Право на охрана ще имат както и досега президентът, премиерът и председателят на Народното събрание"И от какъв зор председателят на НС да има право на охрана? Че той е г-н/г-жа никой. Класен ръководител. Президент, премиер, главен прокурор и семействата им е задължително. Вътрешният министър също.
  —цитат от коментар 1 на fgc39648497


  Уважаеми , според Конституцията , най - важното държавно лице е точно Председателя на Народното събрание.
  И е редно да има специализиран транспорт и охрана.
  Има много правилни предложения в промяната на закона за НСО и моето мнение е , че все пак трябва да се пипа внимателно , да се обмисли в детайли. Не е трудно , но трябва политическа воля за това , кой да има привилегии , защото е много чувствителна тема за хората , притиснати от нестихващи грабежи и посегателства върху дома им и личността им.
  Нас кой ни пази ? Аврам бакалина ли? Баба Пена кой я пази ?
  Всяко директорче или шефче на нещо си , има кола , шофьор и секретарка! Аре сиктир…аз да не съм Рокфелер , та да им плащам екстри?

 99. 99 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  [quote#97:"fgc39648497"][/quote]

  Не бягяй от отговора. Да, трябва да се променят законите. Но в момента и за съжаление за още дълго Гешев е прокурор. Та защо ти е важен той?

 100. 100 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  [quote#95:"Vesselin Velkov"][/quote]

  Мечтай си, на никого не пречиш, а и ти е безплатно. Видяхме капацитета на изчегъртителите. За 5 стинки работа не свършиха, освен изхарчените милиони, друго след тях няма да остане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK