След градушката в Пловдивско към момента 640 дка са със 100% пропаднала продукция

След градушката в Пловдивско към момента 640 дка са със 100% пропаднала продукция

© ДневникОт понеделник се събират молби на пострадалите от градушка земеделски производители в Пловдивско и до вчера са подадени 106 - това информира министърът на земеделието Христо Бозуков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от депутата Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!" за заповедта за забрана за изстрелване на противоградови ракети и необходимите компенсации за загубите на фермерите в Пловдивско. С държавна помощ "Компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагопроятни климатични условия" ще бъдат обезщетени само загубилите 100% от продукцията си, а тези с по-малки загуби могат да кандидатстват за минимална помощ de minimis, средствата за която обаче са изчерпани за тази година.


В края на август села в Пловдивско бяха ударени от силна градушка, на която обаче не е можело да се противодейства с ракети заради планиран полет на военнотранспортен самолет от германското летище Рамщайн до летище Пловдив. "Чия е персоналната отговорност за непускането на ракети против градушка и кога ще бъдат покрити щетите на земеделските производители", попита Капон. Депутатът от БСП Минчо Куминев пък разви тезата, че НАТО трябва да плати щетите, които се изчисляват на около 15 млн. лв.


Прокуратурата се е самосезирала по казуса, посочи министърът и се правят проверки от министерствата на земеделието и транспорта, но по-важното е как ще се излезе от тази ситуация за компенсации на земеделските производители. От подадените 106 заявления за близо 15 хил. дка сформираните по разпореждане на министъра комисии са обследвали 31 (12% от заявените площи, от които 640 дка са 100% пропаднала реколта), обяви Бозуков. За пострадалите се обмисля и подпомагане чрез минимална помощ de minimis, информира той, обаче за тази година е достигнат максималният лимит и с останалите налични пари около 2-3 млн. лв. няма да могат да бъдат покрити. Чат от парите ще бъдат изплатени на земеделците в началото на следващата година.
Прилага се схема на държавна помощ, като подпомагането се състои от директни помощи в размер на до 80% от разходите за отглеждане на продукцията, изчислени на база технологични карти, каза Бозуков, като условието е обаче 100% от продукцията да е съсипано, за което стопанинът трябва да има издаден протокол.


"В разчета за актуализацията на бюджета на министерството на земеделието сме предложили 110.5 млн. лв., от които са ни необходими 15 млн. лв. като компенсаторни мерки от природни бедствия", каза Христо Бозуков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK