Бившият генерален директор на БНР: Апартаментът на Стефан Янев също е бил тарашен

Андон Балтаков.

© Надежда Чипева

Андон Балтаков.Бившият генерален директор на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков твърди, че апартаментът на служебния премиер Стефан Янев също е бил "тарашен" както неговия. В интервю за в. "24 часа" Балтаков, който подаде оставка преди месец, разказва, че Янев му е споделил, че е имал такъв инцидент през 2015 година, когато се завръща от САЩ.


Няколко дни след като напусна БНР, Балтаков заяви пред "Дневник", че една от причините да прекрати предсрочно мандата си, е че е имал съмнения за сигурността си.


По думите му, след като се прибира от командировка в края юни, намира кални стъпки в хола, разбита част от балконска врата, а дрехите му разхвърляни. Тогава той не подава сигнал до МВР, но няколко дни по-късно уведомява за инцидента служебния премиер Янев, след като той гостува в предаване на БНР. Пред "Дневник" Балтаков заяви, че не е последвала никаква реакция нито от Янев, нито от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който той е уведомил по телефона. Пред журналисти впоследствие Янев призова Балтаков да доразкаже докрай какво му е споделил Янев.
"Това, което ми разказа г­осподин Янев, е също толкова шокиращо. Предполагам, направи намек за дълбоката държава, за задкулисието и как се действа на определени нива. Разказа ми как, след завръщането му от САЩ през 2015 г., е намерил ­ по подобен начин ­ апартамента си разбит и "претършуван". И до ден днешен той няма яснота кой, какво и как", казва Балтаков пред "24 часа", като уточнява, че не е разказал това в интервюто пред "Дневник", защото се е притеснявал, че "това е лична информация".


Той казва, че не е подал сигнал до МВР, защото можело преди изборите "аз и БНР да бъдат използвани в политически контекст".


"Хипотезата за "изпращаме ти сигнал да внимаваш" е с по­висока вероятност (както ми казаха и криминалисти) ­ политически или икономически ­ не знам. Взломът е направен, така че да останат следи, защото можеше да бъде направен и много ювелирно. БНР винаги е било поле на политически и бизнес интереси ­ партии, фирми по обществени поръчки, организации, които са се възползвали от активи и творчески ресурси на БНР. Сметната палата осветли много от порочните практики, а по мое време дадох прозрачност на поръчките с обществени средства. Предполагам, че действията ми да огранича подобни практики са се сторили на някои хора заплашителни. Няколко пъти вече ми бяха казвали: "Господин Балтаков, тук е България, а не Америка." Каквото и да означава това. А и фактът, че 18 месеца опитите да ме "направят послушен" удрят на камък, сякаш оставиха физическата заплаха като единствена опция", коментира Балтаков причините за инцидента в апартамента му.


Сред мотивите да напусне БНР, Балтаков посочва и "координирана акция срещу моето ръководство", започнала след парламентарните избори на четвърти април. "Свободата на словото за мое огромно съжаление се оказа променлива величина "


Бившият генерален директор на БНР твърди, че е имало теч от радиото към таблоидни медии, в които преди време се появи информация, че той е причинил катастрофа до Благоевград, в която е бил ранен човек, но е избягал. Версията на Балтаков е, че на 1 юни се е връщал от Рилския манастир през село Смочево.


"Малко преди да направя остър (прав ъгъл) ляв завой, оттам изскочи движещ се с висока скорост (спускайки се по надолнище) велосипедист. Колизията беше неизбежна. Веднага се обадих на 112, като велосипедистът отказа линейка. Минаха около 30 минути, но никой не пристигна. Обадих се в РПУ­ Рила и попитах кога да очакваме техен патрул. Дежурният полицай ми каза, че при тях няма сигнал от 112 и попита как се чувства пострадалият и дали има някакви претенции. Съответно аз попитах колоездача и той каза, че няма никакви претенции и иска да се прибере у дома. Дежурният полицай ми отговори, че мога да напусна мястото на ПТП и да закарам пострадалия, където пожелае. Казах му, че ще закарам пострадалия в дома му в Благоевград и ако има въпроси, да ми се обадят допълнително и ще изчакам полицията на паркинга на РТЦ Благоевград. Качих се в автомобила и след като влязох в Кочериново, ми се обадиха от 112, за да ме попитат за ситуацията. Бях лаконичен, тъй като шофирах. Обясних, че ще оставя велосипедиста в дома му в Благоевград и ще изчакам полицията на паркинга на РТЦ Благоевград. Оставих пострадалия в дома му, след което паркирах автомобила пред РТЦ Благоевград и изчаках полицията, които ми казаха, че снемат само обяснения, които ще изпратят на колегите им в РПУ­ Рила, където е станало ПТП и да очаквам обаждане от тях, за да отида лично да дам показания. Както и стана. След седмица бях в гр. Рила да дам обяснения", разказва Балтаков.


Той твърди, че инцидентът няма нищо общо с оставката му, но е бил тест за лоялността на определени хора.


"Но това, което ме учуди, е скоростта, с която се разпространи информацията из жълто­кафявите медии, след като споделих информацията с колеги в БНР в понеделник. А още по­ужасно беше, когато казах каква е професията на колоездача (само на двама души) и това се появи в тези медии на минутата. И тук не може да се обвинява МВР за теч. Защото дадох информацията изключително контролирано, за да се убедя в лоялността на определени хора", казва още Балтаков.


За временен директор беше избран Милен Митев, който е шеф на Административната дирекция в БНР. Изборът на нов генерален директор ще бъде през октомври.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK