Сакскобургготски и сестра му осъдиха България в Страсбург

Решението на съда се отнася до мораториума върху т.нар. царски имоти, който бе наложен от първото правителство на Бойко Борисов през 2009 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Решението на съда се отнася до мораториума върху т.нар. царски имоти, който бе наложен от първото правителство на Бойко Борисов през 2009 г.Симеон Сакскорургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България в Страсбург заради мораториума върху горите им, наложен през 2009 г., с който правителството наложи забрана семейството да се разпорежда с тях и да ги използва до приемането в сила на специален закон. Такъв обаче все още не е приет, а мораториумът действа върху всички имоти, върнати на Сакскобургготски след падането на комунистическия режим.


Междувременно семейството атакува мораториума пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), а с днешното решение съдът дава възможност в рамките на 6 месеца държавата и Сакскобургготски да постигнат договорка за обезщетение, което българското правителство да изплати за причинените на семейството материални щети. Към момента съдът е присъдил единствено 5000 евро разноски по делото, които правителството трябва да плати.


С днешното решение ЕСПЧ приема единодушно, че е имало нарушение на Европейска конвенция за правата на човека, която гарантира защита на собствеността поради забраната за всякаква търговска експлоатация на горски земи.
Установено е и нарушение на правото на справедлив съдебен процес, тъй като не е имало механизъм за съдебен контрол над наложения мораториум. Висящ остава въпросът по твърдяното нарушение на конвенцията, която гарантира справедливо обезщетение.


Съдът констатира, че действията на българските власти са поставили непропорционална индивидуална тежест върху Сакскобургготски и сестра му. ЕСПЧ отхвърля част от твърденията на семейството като недопустими, сред които е и жалбата, касаеща реституцията на имотите "Саръгьол" и "Ситняково".


Делата започнаха още през 2009 г. с идването на ГЕРБ на власт


Последното решение по едно от делата за т.нар. "царски имоти" е от края на юли за резиденция "Врана". Състав на Софийския апелативен съд прие, че тя е собственост на Сакскобургготски, а произнасянето е ĸopeннo пpoтивoпoлoжнo нa пocтaнoвeнoтo пo ĸaзyca oт Coфийcĸия гpaдcĸи cъд (СГС), ĸoйтo пpeз 2018 г. oбяви, че peзидeнциятa e и винaги e билa нa дъpжaвaтa. Делото все още е висящо също както и това за 16 500 дĸa горски площи в Рила.


През октомври 2020 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно прие, че дворецът "Царска Бистрица" е собственост на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. С това решение държавата загуби за първи път едно от делата за т.нар. царски имоти. По това дело държавата бе осъдена дa плaти нaд 81 000 лв. на Сакскобургготски за разноски.


Процесът бе един от многото за царските имоти, а преди да отсъди, съставът поиска тълĸyвaнe oт Koнcтитyциoнния cъд. Cлeд излизaнeтo мy пpoцecът бe възoбнoвeн, а в мотивите си магистратите се позовават именно на него. Тълкуването бе по въпроса какви са правните последици от отмяната на закони с еднократно действие и конкретно на решението на КС от 1998 г., с което бе отменен Законът за одържавяване на царското имущество от 1947 г.


Преди решението на ВКС две съдебни инстанции бяха пpизнaли двopeцa зa coбcтвeнocт нa дъpжaвaтa. В полза на държавата бяха произнесени и други решения по "царските дела" - зa имотите "Kpичим", "Cитняĸoвo" и "Capъгьoл".


Разноските на държавата към 2017 г. по "царските дела" са към 2.4 млн. лв., въпреки че по време на Тройната коалиция специална парламентарна комисия за царските имоти събра достатъчно документален материал, въз основа на който не стигна до заключение, че имотите са били държавни.


Държавата обаче предяви претенция за собственост като управляващото мнозинство прие и мораториум върху ползването на имотите от Симеон Сакскобургготски "до приемането на закон за царските имоти".


Не последва нито приемане на закон, нито мораториумът бе отменен, нито някой от управлението през изминалите години пожела да коментира как властта смята да реши проблема.


Междувременно състав на ВКС през 2012 г. прие, че чифликът "Кричим" е държавна собственост, като един от мотивите беше, че от отмяната от КС на Закона за одържавяване на царските имоти през 1947 не произтичат правни последици за статута им. След това решение за "Кричим" всички съдилища започнаха каскадно да решават делата с такъв мотив в полза на държавата.През 2017 г. държавата даде знак, че е разколебана в претенциите си за царските имоти и е готова на споразумение. Заради "общественото мнение" обаче според източници на "Дневник" премиерът Бойко Борисов се отказал от идеята.


Тогавашният министър на правосъдието Цецка Цачева обяви завоя на нарочна пресконференция (на 4 декември 2017 г.), когато се разбра, че до онзи момент разноските на двете министерства - на регионалното развитие и на земеделието, които водят делата от името на държавата, са достигнали над 2.4 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (169)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Дедо Мони ще бъде запомнен като внук на Фердинанд, а не като син на Борис.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Прав е Костов като беше казал веднъж - Ако можехме да предвидим какви щети ще нанесе с идването си в България, щяхме да му върнем имотите още миналия век, да се задави с тях.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 3. 3 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Цитат:
  върнати на Сакскобургготски след падането на комунистическия режим.
  ----

  За разнообразие на аудиторията може от време на време вместо "след падането на комунистическия режим" може да се употребява синонима "след реставрацията на капитализма и фашизма"...

 4. 4 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Национализирай всичко нищо за тоя комарджия мошеник.

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Горският цар се завръща с гръм и трясък. Добре е да се направят снимки на горите, докато ги има.

 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1774 Любопитно

  А царчето, може ли да бъде съдено, че съдебната система е на такова дередже след толкова години негово управление??? Що за наглост?

 7. 7 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Цървулът трандафор не става, но пък някои трандафори стават на цървули

  I shave with Occam's razor
 8. 8 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Лакомите старчета в действие.

  Граби, Царю, граби я тази България! 800 дена не успя!

 9. 9 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  2001 - идва дедо Мони
  2009 - идва неговият пазвантин
  2021 - дойде и техният шут

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 10. 10 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#6] от "ju.li":

  не, това не е законно като гледам и тези след него не ги съдят

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  не е незаконно*

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Гневно

  Мадридският измамник е срам за паметта на баща си!!!
  Още си спомням първото му интервю с ченгето Кеворкян, където твърдеше, че никога няма да има никакви претенции към България...!
  НЕДОСТОЕН!!!

 13. 13 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 794 Неутрално

  През 2001 година два милиона българи гласувахте за него.
  СЕГА що рИветИ?

 14. 14 Профил на olj361072341
  olj361072341
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Този алчник , отново излъга българите!!! Нали публично декларира, че няма да съди България в Страсбург??? !!! Жалко нищожество!!!

 15. 15 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#13] от "jmf29537805":

  сега ако направиш анкета, няма да намериш и 10 % да кажат че са гласували тогава за горския цар

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Аз да питам имотите дето останаха на държавата кога ще се съборят поради липса на поддръжка или ще бъдат приватизирани от "наши" хора :)

 17. 17 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Сякаш днес беше...

  След реставрацията на капитализма и фашизма у нас когато започна да се споменава НВ ЦС2 практически ВСИЧКИ жълтопаветници (тогава автентични седесари) бяха монархисти и го величаеха до Небесата. Нали помните бойният вик на жълтопаветниците (тогава автентични седесари) - "Искаме си Царя! Искаме си Царя!", придружено с подскоци и енергични ръкомахания...

  Да не говорим как милиарди жълтопаветници (тогава автентични седесари) излязоха по улици и мегдани да го посрещат при завръщането му...

  Но когато НВ ЦС2 заяви, че ще вземе думата при организацията на политическия живот у нас като по заповед всички жълтопаветници (тогава автентични седесари) изведнъж станаха върли републиканци* и започнаха да храчат НВ ЦС2 така, както не са го храчили комунягите след Девети**.

  -----
  заб. * - Ази съм заклет републиканец.
  заб.** - септември 1944 г.

 18. 18 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 923 Неутрално
 19. 19 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#17] от "Аскет":

  ще те видим колко си републиканец ако в Русия решат да правят Путин официално цар. :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 566 Неутрално

  А един управител на футболен клуб осъди клуба, че не му е бил изплатил заплата докато той самият е бил управител. Т.е. сам се осъди, че не си е платил заплата.

  Та и царя явно е прихванал от българският манталитет...

 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Поредното следствие от най-несправедливата реституция в Източна Европа.

 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  Фердинанд оставя само три (3)имота негова собственост с нотариални актове - ловна хижа с дом, няколко декара ливади и малка горичка (корийка, както се е казвало тогава). Борис няма собственост на негово име. Всички са върнати без оспорване на Симеон. Останалите имоти се водят собственост на интендантството - държавна, повтарям, ДЪРЖАВНА институция, според търновската конституция, която обслужва княжеското/царското семейство. Много ми беше любопитно, как конституционния съд отменя правен акт, който е наложен с международен договор. И, как се отменя с връщане в минало време на нещо еднократно. На същото основание, би трябвало да се отменят конфискациите на еврейските имоти по ЗЗД. Това обаче не стана.

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално
 26. 26 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Странно е, че бай ганьо се възмущава от това, че наследниците на царската династия си търсят законно притежаваните имоти, а не се възмущават на това, как примерно Гриша Ганчев,който е потомък на бедни преселници и син на кравар и готвачка изведнъж се оказа собственик на обширни територии гори и земи без документ, а по "свидетелски показания", и как замени същите тези гори и земи за най-луксозни имоти на брега на морето.
  В първия случай Европейския съд осъди България за незаконното отнемане на собствеността, а във втория случай осъди България за неправомерно облагодетелстване на частни лица с държавна собственост.

 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  През 2001 година два милиона българи гласувахте за него.СЕГА що рИветИ?
  —цитат от коментар 13 на jmf29537805


  2001 той и сестра му вече бяха подали молби за реституция. Връщането на имотите му не беше следствие от победата на НДСВ на изборите тогава и избирането му за министър-председател. Ако си спомняш, Иван Костов се среща с него и се интересуваше как вървят рестуционните му дела, преди той да обяви че се кани да прави партия и да участва на изборите.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Фердинанд оставя само три (3)имота негова собственост с нотариални актове - ловна хижа с дом, няколко декара ливади и малка горичка (корийка, както се е казвало тогава). Борис няма собственост на негово име. Всички са върнати без оспорване на Симеон. Останалите имоти се водят собственост на интендантството - държавна, повтарям, ДЪРЖАВНА институция, според търновската конституция, която обслужва княжеското/царското семейство. Много ми беше любопитно, как конституционния съд отменя правен акт, който е наложен с международен договор. И, как се отменя с връщане в минало време на нещо еднократно. На същото основание, би трябвало да се отменят конфискациите на еврейските имоти по ЗЗД. Това обаче не стана.
  —цитат от коментар 24 на Vlado Nikolov


  Кви имоти????? Фердо идва гол като пушка. Проиграл всичко на комар и за леки жени. Тук НС му гласува издръжка на тъпака и КОМЕНДНСТВОТО му дава "дворците", тоа немски пияндурник няма нищо тук в България.

  Комунистите са виновни!
 30. 30 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Въпрос:
  Материални претенции към България имате ли?

  Симеон Сакскобургготски:
  Ко?
  Не!

 31. 31 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Да обобщим дискусията...

  Хубав, лош, НВ ЦС2 изчегърта Костов от властта...

 32. 32 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 151 Неутрално

  Това са "спасителите" и старите и новите. Гледат да откъснат колкото се може повече...

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 33. 33 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Алчност и крадливо цар че дойде като ограби заедно със сина си БТК завъртяна дашавери за милиард с дълга и нагло обраха държавните имоти на интендантството...
  —цитат от коментар 28 на Daria


  Дълга го размята Милен Велчев. И обвиненията към него бяха "едва" за 200 милиона, до колкото помня публикациите от онова време. Той целият дълг към Парижкия клуб не беше толкова голям.

 34. 34 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Това са "спасителите" и старите и новите. Гледат да откъснат колкото се може повече...
  —цитат от коментар 32 на Мощ


  Дават ли ти - взимай. /народна мъдрост/

 35. 35 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Да обобщим дискусията...Хубав, лош, НВ ЦС2 изчегърта Костов от властта...
  —цитат от коментар 31 на Аскет


  И ни доведе Бойко.

  Комунистите са виновни!
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Той не е виновен, а тези , които го докараха. Докараха го, за да не може Иван Костов да получи втори мандат. Колко щеше да е всичко по-различно. И за всичко сме виновни ние, никой друг.

 37. 37 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 595 Неутрално

  КОМАРДЖИЯТА НАЛИ НЯМАШЕ ДА ТЪРСИ НИЩО ОТ ДЪРЖАВАТА , ГНУС МЕ Е ОТ НЕГО

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#35] от "Крадливото ромче":

  ако трябва да бъдем прецизни доведе БСП и ДПС... което натори обилно почвата за избуяване на тикви

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Е па кофти държава сме. Подучихме го да дойде да ни оправя и после не си платихме.

 42. 42 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#17] от "Аскет":


  ....Да не говорим как милиарди жълтопаветници... Ази съм заклет републиканец....
  —цитат от коментар 17 на Аскет


  Милиарди?! Ти си заклет комуняга!

 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Той не е виновен, а тези , които го докараха. Докараха го, за да не може Иван Костов да получи втори мандат. Колко щеше да е всичко по-различно. И за всичко сме виновни ние, никой друг.
  —цитат от коментар 36 на Роси


  Па той продължи политиките на Иван Костов - вкарани в ЕС и НАТО - парадокс :)

  Да беше ни завил към Евразия - поне да имаше за какво да го плюете, ама не би. :)

 44. 44 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  Екимджиев

  "Нарушението се състои в това, че царското семейство не е имало право на достъп до съд, пред който да обжалва решението за мораторуима. Единственият опит да бъдат защитени техните права прави националния омбудсман през 2010 г., когато сезира Конституционния съд (КС).

  Тогава обаче КС си измива ръцете, казвайки, че омбудсманът няма право да атакува решение на парламента, а само закони и с това казусът приключва в България.

  Така КС вместо да реши проблема, става част от него, защото съдът в Страсбург остава единствената форма на защита.

  Мораториумът е тотален провал на държавата, той противоречи на конвенцията за правата на човека, най-вече като продължителност."

  https://www.24chasa.bg/novini/article/10156725

 45. 45 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1987 Разстроено

  Защо в България си нямаме един Яков Михайлович Свердлов????

  Комунистите са виновни!
 46. 46 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 390 Гневно

  А защо толова години журналята НЕ СЕ РОВИХА из дълговете му в казина в Монако и Москва?Защо не се разровиха за продадените медали на дЕдо му и тейко му?ЗАЩО?От тоя педофил и комарджия започна главоломното падане на държавата в лицето на Доган и Борисов!Ама веке нЕма журналисти - има ЖУРНАЛЯ!

 47. 47 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Ти си заклет комуняга!:
  —цитат от коментар 42 на lz73

  Е, ти си заклет фашага, но аз казвам ли го?
  Не го казвам!

 48. 48 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#47] от "Аскет":

  нема нуждам ние знаем още от както се разтури сговора за подялба на Еворопа, че който не ви харесва е фашист ( не национал-социалист защото не звучи добре, някак си )

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 49. 49 Профил на drumeff
  drumeff
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Надявам се вече окончателно да сме скъсани с тази династия.

 50. 50 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#31] от "Аскет":
  "Хубав, лош, НВ ЦС2 изчегърта Костов от властта..."

  Костов сам се изчегърта, като предаде на комунистите мечтите на 2 223 714 българи, гласували през 1997 г. за "Обединените демократични сили".

 51. 51 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Зависимият си остава зависим, без значение дали става дума за цигари, алкохол, хазарт или по-тежки субстанции.
  Такъв човек не бива да заема ръководни постове, защото посредством неговата зависимост тъмните сили го манипулират и изнудват да върви по техния тъмен път, а не по пътя на просветлението и по пътя на служба на народа си.
  Жалко.

  кратък
 52. 52 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Е, честито на всички, които посрещаха влака от Мадрид. "Този ще разплаче майка България", каза Стамболов, когато посрещна Фердинанд на кораба във Видин.

 53. 53 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#2] от "Пипера е много лют":

  Ами да бяхте предвидили... Ама не бихте могли, зер 80 % българи са братовчеди на Костов. "Днешните истини с които се гордеем са нашите бъдещи грешки".

 54. 54 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3156 Весело

  Защо в България си нямаме един Яков Михайлович Свердлов????
  —цитат от коментар 45 на Крадливото ромче


  Или Лаврентий Павлович Берия???

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 55. 55 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Културното ниво на една нация си личи и по отношението към бившите монарси.
  Княз Александър I е погребан в София. И при празнуване на Съединението му отдаваме дължимото.
  Фердинанд не е погребан още...и при празнуване на 22.09 го споменаваме през зъби...
  Гробът на Борис III e осквернен от комунягите....

 56. 56 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#36] от "Роси":

  Съгласен съм с теб, Роси...
  Само трябва едно уточнение, че "го докараха" тук ДС за да не спечели Костов втори мандат.....Симо ментата си изигра "ролята"...повярва си, че това което му дадоха като реституция пак ДС ще бъде вечно негово....но ДС се извъртя и си поискаха реституираните имоти обратно....та така....
  А народът в БГ.....30 години се лашка насам натам като вода в бряг...безпаметно, безсмислено, недолавяйки, че съществува екзистенциален смисъл в този често кратък животец....
  Та така се живее в една държавичка (ако е останало все още нещо от нея) управлявана от откровенни ксенофоби....

 57. 57 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Надявам се вече окончателно да сме скъсани с тази династия.
  —цитат от коментар 49 на drumeff


  Ааа не е сигурно. Царо народи няколко "принцове и принцеси", а и те се размножиха. Нищо чудно да дойде някой княз след десетина години да ни обещае безусловна любов и щастие. Все пак умните се учат от грешките на другите, глупавите - от своите, а българите никога не грешим.

 58. 58 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1987 Разстроено

  [quote#54:"дедо Андро"][/quote]
  Имено , днес тоя Кобург нямаше да го има да съди държавата!
  А и Яков Михайлович Свердлов е душичка пред чичо Лаврентий!

  Комунистите са виновни!
 59. 59 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  С продажни съдии до тук е докарахме, да подаряваме държавни имоти на измамници ......... ""'""""""ВКС написа в решението си, че въпросните събития са се случили преди повече от век и разпитът на очевидци очевидно е невъзможен.

  "Сам по себе си фактът, че свидетелските показания не почиват на преки и непосредствени възприятия, не може да обоснове извод за тяхната недостоверност, а оттам и констатация, че твърдените от свидетелите факти не са се осъществили", се казва в окончателното съдебно решение."""""""........... https://www.svobodnaevropa.bg/a/30891275.html

 60. 60 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2215 Любопитно

  Да обобщим дискусията...Хубав, лош, НВ ЦС2 изчегърта Костов от властта...
  —цитат от коментар 31 на Аскет


  А редно ли е един заклет републиканец да нарича лицето Симеон Борисов Негово Величество цар Симеон втори?
  P.S Нали така се обръщаха твоите съпартийци към Мони преди да се коалират с него и ДПС

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Еха, ама тука имало бол народ, все по-компетентен от съдиите в Страсбург! Не бях зачел размислите на лъжливото ромче.

 63. 63 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Кеворк - Имате ли някакви претенции към България (за имоти и тн),
  Симеон - Кой? Аз? Никога!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 64. 64 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Гнъсно човече, слуга на руснаците и комарджия...
  —цитат от коментар 61 на pinoccio


  Лично на Путин ли е слуга?

  Комунистите са виновни!
 65. 65 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  "........ държавата печелише всички дела срещу бившия цар и премиер Симеон Сакскобургготски. Според различни съдебни състави т.нар. "царски" имоти винаги са били държавна собственост. Съдиите смятаха, че решението на КС за отмяна на еднократно действалия Закон за конфискация на имотите на бившите царе и техните наследници от 1947 г. сама по себе си не  може да е основание за реституция............но една шепа нищожества промениха всичко под натиска и лобирането на българските продажни Атлантици ..........

 66. 66 Профил на yyk44592176
  yyk44592176
  Рейтинг: 101 Неутрално

  Кризата в българското политическо пространство започна с идването на г-н Кобурготски. И досега му сърбаме попарата.

 67. 67 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Цялата история около царските имоти е отвратителна. Стотици хиляди си върнаха имоти заграбени от комунистите, защо да не могат и те? Ако не са били техни а, държавни, защо е имало нужда да бъдат национализирани?

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 68. 68 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Мадридският шмекер дойде тука да заграби квото може. Да беше само той пак добре, ама кой ли не разграби тая държава последните 30 години "евроатлантизъм"

 69. 69 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Няма по-несправедлив съд от прозападния. Винаги са били против Българско, независимо от фактите и законите.

 70. 70 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#6] от "ju.li":
  "след толкова години негово управление"

  Симеон не е управлявал. Управляваха тези , които го върнаха и курдисаха на премиерския пост. Той беше само една фасада , фигурант.

 71. 71 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Как пък не се появи един родолюбец , който да милее за природата и благосъстоянието на народа за цели 30г. Кой знае как ще ги изсече или какво ще направи с тях.

 72. 72 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Кризата в българското политическо пространство започна с идването на г-н Кобурготски. И досега му сърбаме попарата.
  —цитат от коментар 66 на yyk44592176


  Идването му аз оприличавам за поредната национална катастрофа от поредицата, сътворени от дядо му, защото чрез Симеон посткомунистическата мафия дойде на власт, от която българският народ трудно може да се освободи.

 73. 73 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Мисля си че каквито и глупости да е натворил Симо, това е нищо на фона на дедовите му "подвизи" ! Вместо Мидия/Енос до Атон, Скопския санджак и Битолско - оръфана България през 13 и дооръфана след Ньой. И всичко - благодарение на този педерунгел с безпочвена мания за величие и алчност (за Солун и Охрид, та чак и Истанбул). Но ...случиха на търпелив народ - вместо да го претрепят с камъни през 18-та, те възкачиха сина му, че го нарекоха и Обединител. Срам !!!

 74. 74 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Гнъсно човече, слуга на руснаците и комарджия...
  —цитат от коментар 61 на pinoccio


  Карточник му е агентурното название. Като зависим той е ползван от службите още по време на Студената война.

 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Надявам се вече окончателно да сме скъсани с тази династия.
  —цитат от коментар 49 на drumeff


  Други държави като Румъния , Гърция и Италия със закон са забранили на царските им династии да ги посещават , а ние направихме Симеон министър председател.

 76. 76 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  До коментар [#13] от "jmf29537805":

  "През 2001 година два милиона българи гласувахте за него.
  СЕГА що рИветИ?"
  =============
  През 2001 гласувах за Костов, някой може да не одобрява и този ми избор.

  Правителствата след Мони изпълниха очакванията на народа, който вече бе намразил Сакса и му викаше Крадлив Дедо. В Страсбург обаче съдят не по духа, а по буквата на закона. Това не винаги е приятно.
  Подчертано е откога са делата и това са камъни в гербаджийската градина, донякъде основателни. Трябваше да си напишат домашното. Отделно, никой не напомни казуса.
  По изключение читателите на "Дневник" не използваха този повод да плюят ГЕРБ, защото са премного отвратени от този "спасител".
  Е, както виждате, приказките не винаги имат щастлив край.
  Ако този тръгне да сече наред, аз, изненадан от себе си, ще съм сред зелените, които се опитват да го спрат.

  Еретик
 77. 77 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 130 Неутрално

  Убаф чувек е Царо!

  Я питайте Шулева ; Никиту ; Младенчу ; Владо Каролев... упс... (той е малко зеленчук...) и Барба Ганьос от Банкя!

 78. 78 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 509 Весело

  Цитат: върнати на Сакскобургготски след падането на комунистическия режим.----За разнообразие на аудиторията може от време на време вместо "след падането на комунистическия режим" може да се употребява синонима "след реставрацията на капитализма и фашизма"...
  —цитат от коментар 3 на Аскет


  В Русе до Халите има два блока с деца и наследници на активни борци срещу фашизма и капитализма. Населението там е достатъчно поне за една партизанска дивизия. Във всеки областен град сигурно е същото. Още не проумявам защо тези партизански армии бездействаха и позволиха реставрация на капитализма и на монархо-фашизма, срещу които се бориха настървено родителите и прародителите. Дори в момента наследницата на БКП е сред строителите на омразния капитализъм. Срам!

  master
 79. 79 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Нека помним историята: Тъкмо любимецът на Костов Стамболов докара Кобургите в Българско /а по-късно Фердинанд нарежда ликвидацията на Стефан/. За благодарност, последният със сигурност Кобург метна Костов в политическото небитие. Който не чете историята, си плаща.

 80. 80 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Крайно време е да се разбере основният постулат на цивилизованото общество - частната собственост е неприкосновенна! Обаче ... тя се облага и с данъци ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 81. 81 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  До коментар [#67] от "kaiser":

  "Цялата история около царските имоти е отвратителна. Стотици хиляди си върнаха имоти заграбени от комунистите, защо да не могат и те? Ако не са били техни а, държавни, защо е имало нужда да бъдат национализирани?"
  ================
  Защото това не са имоти на Гошо или Пешо, а на българския цар! Докато династията е царска, царски ползва всичко. Като не си цар, ставаш гражданин. Нещо като президентска резиденция. Върви с длъжността. Поне така го обясняваха юристи, преди да се забрави.

  Еретик
 82. 82 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#80] от "Сатана Ликующий":


  ... частната собственост е неприкосновенна! Обаче ... тя се облага и с данъци ...
  —цитат от коментар 80 на Сатана Ликующий


  И не трябва да е престъпление, ако подариш оловен имплантант на някой, натрапник в частната ти собственост!

 83. 83 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  А един управител на футболен клуб осъди клуба, че не му е бил изплатил заплата докато той самият е бил управител. Т.е. сам се осъди, че не си е платил заплата. Та и царя явно е прихванал от българският манталитет...
  —цитат от коментар 22 на Аз


  Бъркаш. Хубчев осъди Левски , че не му е изплатена зплатата като треньор на футболния отбор, както е било по договор при предсрочното му освобождаване. Хубчев не е бил управител на клуба.

 84. 84 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Перфектно решение на съда в Стрсбург в случая. Псевдоумниците, твърдящи че интендантството е държавна институция и други хора с комунистически манталитет, който по същество е завист и сребролюбие, ще се изядат от яд, но можем спокойно да им кажем - пийте една студена рилска вода. Европейските съдилища, тези в Европата, в която ни вкара Н.В. Царят, не отсъждат според дребнавия комунистически манталитет на 80-те процента.

 85. 85 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  До коментар [#17] от "Аскет":

  "След реставрацията на капитализма и фашизма у нас когато започна да се споменава НВ ЦС2 практически ВСИЧКИ жълтопаветници (тогава автентични седесари) бяха монархисти и го величаеха до Небесата. "
  ================
  Глупости! Седесарите си имаха Костов и гласуваха за него, аз покрай тях.
  Проблемът беше в КТ "Подкрепа", където откарвахме часове в спорове, но авторитетът на Тренчев още не бе разклатен. Четири години по-късно му трийнах провала в носа. Далеч по-именитият ми адаш само каза: "Единственият човек, който можеше да олицетворява българската монархия, я провали. Поне темата е завинаги приключена".

  Еретик
 86. 86 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Да обобщим дискусията...Хубав, лош, НВ ЦС2 изчегърта Костов от властта...
  —цитат от коментар 31 на Аскет


  и на властта се настани българската посткомунистическа мафия. От тогава започна кризата в българското политическо пространство.

 87. 87 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  Днес има повече статии за Симеон Сакскобургготски - 1 брой , отколкото за Христо Иванов и Атанас Атанасов- 0 броя! Нещо става под опашката на коня!!!!
  —цитат от коментар 21 на Dankol


  Ясно е, че става нещо. Просто не съм такъв човек - да се смея злорадо.

  Еретик
 88. 88 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Дори да са приети калпави лобистки закони, които позволяват на една фамилия да съди държавата, идва ред държавата да поправи нещата, а не да отстъпва. Въпросните имоти са на институцията цар, т.е. на държавността. Днес такава институция в България няма. Имотите не са лични, те са държавни. И винаги са били. Във всеки смисъл на думата и без оглед на правните еквилибристики. Държавни означава обществени..........а хора като Станимир Илчев, Огнян Герджиков ,Мехмед Дикме , Соломон Паси и т.н.....и т.н.... са срам за България.....

 89. 89 Профил на vetroval
  vetroval
  Рейтинг: 28 Неутрално

  "-Материални претенции към България имате ли?
  -Как? Не! Към "собствената" си страна!...
  ..... Не, при никакви обстоятелства..."
  и т.н. ала-бализми пред агент Димитър!!!

 90. 90 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  До коментар [#26] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  " а не се възмущават на това, как примерно Гриша Ганчев,който е потомък на бедни преселници и син на кравар и готвачка изведнъж се оказа собственик на обширни територии гори и земи без документ...."
  ==============
  А, това не го пиши и на моя Г. И от това се възмущавам.

  Еретик
 91. 91 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Симо горския си иска горите?
  Дали е измислил достатъчно голям джоб в ковчега да си ги отнесе накъдето се е запътил?

 92. 92 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  През 2001 година два милиона българи гласувахте за него.СЕГА що рИветИ?
  —цитат от коментар 13 на jmf29537805


  Два милиона българи гласуваха не за него , а за баща му, "монархофашиста" Борис. После наследниците на българските комунисти от БСП направиха коалиция със сина на "монархофашиста" и с турците. По своята безпринципност тройната коалиция беше абсурдна, но избирателите на БСП и ДПС са всеядни. Тези две партии оцеляха въпреки абсурдите , но НДСВ отиде в небитието.

 93. 93 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  [quote#75:"tacheaux"][/quote]

  Ми не баш. В Румъния всички дворци царчето им ги е дарил в полза на държавата. Те са музеи !

  Комунистите са виновни!
 94. 94 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#81] от "Костадин Иванов":


  ....Защото това не са имоти на Гошо или Пешо, а на българския цар! Докато династията е царска, царски ползва всичко. Като не си цар, ставаш гражданин. Нещо като президентска резиденция. Върви с длъжността. Поне така го обясняваха юристи, преди да се забрави.
  —цитат от коментар 81 на Костадин Иванов


  Не е точно така. Има имоти, които са на царя, като институция, например двореца. Има и имоти лична собственост на монарха...
  https://www.marica.bg/samo-v-marica/komentari/za-sramnata-saga-s-carskite-imoti

 95. 95 Профил на Hitar Petar
  Hitar Petar
  Рейтинг: 66 Гневно
 96. 96 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Весело

  До коментар [#31] от "Аскет":

  "Да обобщим дискусията...
  Хубав, лош, НВ ЦС2 изчегърта Костов от властта..."
  ===============
  Това ме предизвиква да припомня поне две неща.
  1. Не всяка смяна е за добро.
  2. Думата изчегъртване всъщност не е нова в политиката. Първи я употребиха ДПС в ранните години на ГЕРБ. Мрънкаха, че ги вадят от горските стопанства. Или беше изстъргване?

  Еретик
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Имотите ако са придобити по чисто частен път - да си ги взима . Но ако в обстоятелствата около придобиването има и най малък щрих относно монархията , която е върховен символ на Българската държавност за времето си- да забрави . Елементарно е , няма какво да му се мисли.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 99. 99 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Любопитно

  До коментар [#50] от "Боян Баянов":

  "Костов сам се изчегърта, като предаде на комунистите мечтите на 2 223 714 българи, гласували през 1997 г. за "Обединените демократични сили"."
  ===========
  При всички положения, много неща можеха да се случат по-добре. Но преди и след Костов, се случваха по-зле.
  С това сме разполагали, това сме ползвали. Ако имахме по-добри държавници, нямаше да споменаваме Костов с добро. А Симо някой да го похвали?

  Еретик
 100. 100 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#43] от "realguru":
  "Па той продължи политиките на Иван Костов - вкарани в ЕС и НАТО - парадокс :)"

  В предишният парламент Костов беше осигурил консенсус за влизането ни в НТО и ЕС. Беше взето решение да членуваме в тези организации и бяха започнали предприсъединителни преговори. Симеон нямаше как да спре този процес, започнат от Костов.
  Във вътрешната политика , обаче Симеон започна да продава печеливши предприятия , поднови строежа на АЕЦ Белене, от който изгубихме милиарди , преструктуира външния дълг от което също изгубихме милиарди, отказа се от изгодния за нас договор за дългосрочна доставка на газ от Газпром , от което също изгубихме милиарди, не защити интересите на България при воденето на преговори за членство в ЕС и поради това също изгубихме милиарди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK