ДПС се прави, че не знае как се обжалва актът "Магнитски"

Делян Пеевски в кулоарите на Народното събрание, 2019г.

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски в кулоарите на Народното събрание, 2019г.За 24 часа Хамид Хамид, зам.-председател на парламентарната група на ДПС, гостува на двете водещи частни телевизии Нова и БТВ и даде интервю за "24 часа" с едни и същи твърдения по повод бившия депутат Делян Пеевски, зад който партията застана и след санкционирането му от САЩ. Той повтаря навсякъде три неща: САЩ са наложили санкции срещу него по Глобалния закон "Магнитски", подведени от платени лобисти; Европейската комисия има официално становище за незаконни действия на служебното правителство на България; няколко институции опровергават едно от основанията за санкциониране на Пеевски.


Нито едно от тези твърдения не е вярно


и завършилият право адвокат и пети мандат депутат най-вероятно много добре знае това. Също така Хамид и ДПС знаят какъв е редът за оневиняване на Пеевски в САЩ - с факти пред министерството на финансите във Вашингтон или пред американски съд. (Вижте подробностите по-долу.) Временната парламентарна комисия в Народното събрание, известна като "Магнитски", може само да събере информация от институции - български (ако изобщо има такава и законът наистина ги задължава или не ги възпрепятства да я предоставят на депутатите) или американски (ако проявят добра воля да споделят нещо, само толкова). Но нищо повече. Ако актове на институции трябва да паднат, това става през доказване на незаконността им пред Върховния административен съд (ВАС).
"Докато не видим факти, за нас всичко това си остава твърдения и лобизъм", повтаря Хамид Хамид в интервютата си. Ако не се съберат достатъчно доказателства - а такива трябва да има в българските служби, защото санкционираните действия са се вършили на наша територия, "ще се окажем в хипотезата, че някой е заблудил съответните чиновници в американската комисия", допълва той.

В телевизионните си участия членът на Централното изпълнително бюро на ДПС замеси и името на Маршал Харис и интервюто му пред "Дневник" с внушение, че американският лобист ясно бил разказал как срещу пари се въздейства върху решенията на администрацията на САЩ, която била подведена. Потърсихме Харис за коментар и той обясни, че в действителност много малка част от дейността му има нещо общо с Пеевски, защото той представлява интересите на братя Бобокови като жертви на действията на прокуратурата в България. (Но Маршал Харис отправи и много остри критики срещу ДПС и политици в България - коментара му можете да прочетете тук.)

Кой как чете документи от Брюксел


Хамид Хамид директно заявява, че решението 441 на правителството за т.нар. черен списък с фирми е незаконно и това било "официалното становище на Европейската комисия, която в доста гневно писмо към българското правителство категорично заяви, че едностранните действия на която и да е страна членка противоречат на правото на ЕС и няма как страна членка едностранно да взема решения и да налага санкции".


Всъщност, становище на ЕК няма. Има питане от една от дирекциите до правителството да обясни законовите основания за действията си, за което първо съобщи сайтът "Биволъ".


Отговорът на финансовото министерство е изпратен в края на август и в него се обяснява, че няма екстериториално прилагане на американски санкции, а мерки за защита на български дружества с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите по този закон [Магнитски]", пише "Свободна Европа".

ДПС често цитира, включително на заседание на парламентарната комисия "Магнитски", мнение на зам.-председателя на Европейската комисия Федерика Могерини, което било показвало незаконността на действията на сегашното правителство в София. Няма такова нещо - мнението от 8 ноември 2019 г. засяга случаи на блокиране на активи заради санкции на трета страна, докато в българския случай нищо не е блокирано. Управителят на БНБ каза в парламента, че всички предприети след обявяването на санкциите от САЩ на 2 юни действия са по линия на борбата с пране на пари. За тях има ясни български закони, срокове и институции и това не са банките и правителството, а ДАНС, прокуратурата и съда. Нямам данни да е блокирана незаконно която и да е сметка на изброените лица и фирми или който и да е от тях да е лишен от операции по тях, както настоява ДПС, че санкционираните нямало как да си плащат сметките за ток, вода и храна.

Хамид Хамид казва, че от министъра на правосъдието и от вицепрезидента на България получили официални отговори, че не знаят Делян Пеевски да е участвал в лобиране за незаконно предоставяне на българско гражданство на чужденци, както е описано в американското съобщение от 2 юни. Всъщност такава информация е от правомощията на прокуратурата или ДАНС, а не на министерството и президентството, които също няма как да знаят дали други части от българската правораздавателна система провеждат активни оперативни действия по този въпрос (а и да знаят, нямат право да съобщят).


Какво знаят американците по въпроса може никога да не научим, включително ако се допусне, че Делян Пеевски стигне до обжалване на това обвинение в съд в САЩ. Причината е, че начинът на събиране на такава информация не подлежи на съдебен контрол и в САЩ често е секретна и съдът може да не позволи огласването ѝ, а само да я приеме или отхвърли.


Как Хамид Хамид и ДПС стигат до заключение, че такава информация е резултат на подвеждане на САЩ изобщо не е ясно, след като не разполагат с нея. Те и няма как да разполагат, защото не са страна по случая, нито са представители на Делян Пеевски пред финансовото министерство или съда на САЩ, за да я изискат. Затова и вмъкват конспиративна теза, че има подвеждащо влияние от лобисти, на които неизвестно кой и как плаща.


Хамид Хамид в предаването "Лице в лице" на БТВ

© btv.bg/lice-v-lice

Хамид Хамид в предаването "Лице в лице" на БТВ


Как се обжалва санкционирне по "Магнитски"


Всъщност финансовото министерство на САЩ дава подробно обяснение как санкциониран може да поиска отстраняване от списъка му. "Днвник" писа по въпроса още в деня след обявяването на санкциите, но допълваме как става то:


- крайната цел не е наказанието, а предизвикване "положителна промяна в поведението", под което се имат предвид действия както на засегнатия, така и на правораздавателните органи на държавата, на която са граждани


- засегнатият попълва документ (наречен петиция) до Комисията за контрол на чуждестранните активи (OFAC) и го изпраща по пощата или на електронен адрес (изрично е написано, че не става "по телефона")


- това става лично или от представители на засегнатия, не е нужно наемането на адвокати


- в искането подробно се обяснява защо засегнатият трябва да бъде изваден от списъка


- може да е нужна допълнителна информация, аргументи, доказателства за неоснователност на санкциите или промяна в обстоятелствата заради които санкциите вече не са приложими (например сгрешена самоличност или смърт на санкционирания, както се случи преди дни с изваждането от списъка на известен боснески сърбин, починал от COVID-19 миналата година)


- в срок от 7 работни от OFAC потвърждават, че са получили петицията по електронна поща (или 15 работни дни, ако е по обикновената поща)


- разглеждането отнема различно време, OFAC може да започне кореспонденция с искане на още документи и информация или разясняването им; първият подобен въпросник стандартно се изпраща в рамките на 90 дни; може да следват още въпросници, проверка на претенциите и т.н.


- ако е нает адвокат/кантора, трябва да се кандидатства за специално разрешение да се плати за тази услуга, тъй като иначе примане на средства от засегнатия са нарушение на санкцията; същото важи, ако парите изпращат близки, приятели или друг източник


- подаване на нова петиция е възможно и то става по същия път, но с важно условие: нужни са нови факти, документи, информация и т.н. или промяна в обстоятелствата - в противен случай OFAC не разглежда жалбата.


Обжалващият трябва да има предвид, че когато OFAC реши да наложи санкции, тя се позовава не само множеството правителствени агенции на САЩ, но и на данни от други правителства, експерти от ООН, медии и публични доклади. Комисията извършва подробно и задълбочено проучване на информацията в нейната цялост и оформя заключенията в мемрандум за доказателствата. Той е един от факторите при преценка дали определено физическо или юридическо лице покрива някой от критериите за санкциониране. Преди обявяването на санкциите предложението за тях се ревизира от министерствата на финансите, на правосъдието (прокуратрата в САЩ е част от него), на външните работи и на други американски агенции, имащи отношение към случая.


Парламентът ще се разпусне преди края на комисията "Магнитски"


Българската комисия "Магнитски" е с 3-месечен мандат до 6 ноември 2021 г., но всичко сочи, че този парламент ще приключи живота си още преди това.Тя е с 12 членове с право на глас, двама от които са от ДПС - Хамид Хамид и Цветан Енчев. С какво трябва да се занимава е казано в самото ѝ име, което е най-дългото за парламентарна комисия: Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка наложените на 2 юни 2021 г. санкции на български физически и юридически лица от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати на основание Глобалния закон 'Магнитски" за отговорност при нарушаване на човешки права.


Управителят на БНБ Димитър Радев и правосъдният министър Янаки Стоилов на заседанието на комисията "Магнитски".

© Георги Кожухаров

Управителят на БНБ Димитър Радев и правосъдният министър Янаки Стоилов на заседанието на комисията "Магнитски".


ДПС избягва - доколкото е възможно - да споменава името на Делян Пеевски в споровете. Но с настояванията си, че по принцип Министерството на финансите, НАП, ДАНС, Министерски съвет и БНБ са действали незаконно ДПС настоява да бъдат отменени решения, засягащи и останалите санкционирани, включително Васил Божков. Това прави дори хипотетично подобно решение на комисията за практически неприемливо, защото - особено в предизборна ситуация - депутатите от никоя друга партия не биха се подписали под подобен политически акт, а двамата от ДПС трябва да проявят завидна гъвкавост, за да го оправдаят. Което прави партията лобист и адвокат на бившия си депутат, но като че ли по-скоро казусът се използва за политическа агитация.


Междувременно засегнатите Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков са внесли десетки жалби в българския съд, какъвто е законовият ред.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK