ДПС се прави, че не знае как се обжалва актът "Магнитски"

Делян Пеевски в кулоарите на Народното събрание, 2019г.

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски в кулоарите на Народното събрание, 2019г.За 24 часа Хамид Хамид, зам.-председател на парламентарната група на ДПС, гостува на двете водещи частни телевизии Нова и БТВ и даде интервю за "24 часа" с едни и същи твърдения по повод бившия депутат Делян Пеевски, зад който партията застана и след санкционирането му от САЩ. Той повтаря навсякъде три неща: САЩ са наложили санкции срещу него по Глобалния закон "Магнитски", подведени от платени лобисти; Европейската комисия има официално становище за незаконни действия на служебното правителство на България; няколко институции опровергават едно от основанията за санкциониране на Пеевски.


Нито едно от тези твърдения не е вярно


и завършилият право адвокат и пети мандат депутат най-вероятно много добре знае това. Също така Хамид и ДПС знаят какъв е редът за оневиняване на Пеевски в САЩ - с факти пред министерството на финансите във Вашингтон или пред американски съд. (Вижте подробностите по-долу.) Временната парламентарна комисия в Народното събрание, известна като "Магнитски", може само да събере информация от институции - български (ако изобщо има такава и законът наистина ги задължава или не ги възпрепятства да я предоставят на депутатите) или американски (ако проявят добра воля да споделят нещо, само толкова). Но нищо повече. Ако актове на институции трябва да паднат, това става през доказване на незаконността им пред Върховния административен съд (ВАС).
"Докато не видим факти, за нас всичко това си остава твърдения и лобизъм", повтаря Хамид Хамид в интервютата си. Ако не се съберат достатъчно доказателства - а такива трябва да има в българските служби, защото санкционираните действия са се вършили на наша територия, "ще се окажем в хипотезата, че някой е заблудил съответните чиновници в американската комисия", допълва той.

В телевизионните си участия членът на Централното изпълнително бюро на ДПС замеси и името на Маршал Харис и интервюто му пред "Дневник" с внушение, че американският лобист ясно бил разказал как срещу пари се въздейства върху решенията на администрацията на САЩ, която била подведена. Потърсихме Харис за коментар и той обясни, че в действителност много малка част от дейността му има нещо общо с Пеевски, защото той представлява интересите на братя Бобокови като жертви на действията на прокуратурата в България. (Но Маршал Харис отправи и много остри критики срещу ДПС и политици в България - коментара му можете да прочетете тук.)

Кой как чете документи от Брюксел


Хамид Хамид директно заявява, че решението 441 на правителството за т.нар. черен списък с фирми е незаконно и това било "официалното становище на Европейската комисия, която в доста гневно писмо към българското правителство категорично заяви, че едностранните действия на която и да е страна членка противоречат на правото на ЕС и няма как страна членка едностранно да взема решения и да налага санкции".


Всъщност, становище на ЕК няма. Има питане от една от дирекциите до правителството да обясни законовите основания за действията си, за което първо съобщи сайтът "Биволъ".


Отговорът на финансовото министерство е изпратен в края на август и в него се обяснява, че няма екстериториално прилагане на американски санкции, а мерки за защита на български дружества с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите по този закон [Магнитски]", пише "Свободна Европа".

ДПС често цитира, включително на заседание на парламентарната комисия "Магнитски", мнение на зам.-председателя на Европейската комисия Федерика Могерини, което било показвало незаконността на действията на сегашното правителство в София. Няма такова нещо - мнението от 8 ноември 2019 г. засяга случаи на блокиране на активи заради санкции на трета страна, докато в българския случай нищо не е блокирано. Управителят на БНБ каза в парламента, че всички предприети след обявяването на санкциите от САЩ на 2 юни действия са по линия на борбата с пране на пари. За тях има ясни български закони, срокове и институции и това не са банките и правителството, а ДАНС, прокуратурата и съда. Нямам данни да е блокирана незаконно която и да е сметка на изброените лица и фирми или който и да е от тях да е лишен от операции по тях, както настоява ДПС, че санкционираните нямало как да си плащат сметките за ток, вода и храна.

Хамид Хамид казва, че от министъра на правосъдието и от вицепрезидента на България получили официални отговори, че не знаят Делян Пеевски да е участвал в лобиране за незаконно предоставяне на българско гражданство на чужденци, както е описано в американското съобщение от 2 юни. Всъщност такава информация е от правомощията на прокуратурата или ДАНС, а не на министерството и президентството, които също няма как да знаят дали други части от българската правораздавателна система провеждат активни оперативни действия по този въпрос (а и да знаят, нямат право да съобщят).


Какво знаят американците по въпроса може никога да не научим, включително ако се допусне, че Делян Пеевски стигне до обжалване на това обвинение в съд в САЩ. Причината е, че начинът на събиране на такава информация не подлежи на съдебен контрол и в САЩ често е секретна и съдът може да не позволи огласването ѝ, а само да я приеме или отхвърли.


Как Хамид Хамид и ДПС стигат до заключение, че такава информация е резултат на подвеждане на САЩ изобщо не е ясно, след като не разполагат с нея. Те и няма как да разполагат, защото не са страна по случая, нито са представители на Делян Пеевски пред финансовото министерство или съда на САЩ, за да я изискат. Затова и вмъкват конспиративна теза, че има подвеждащо влияние от лобисти, на които неизвестно кой и как плаща.


Хамид Хамид в предаването "Лице в лице" на БТВ

© btv.bg/lice-v-lice

Хамид Хамид в предаването "Лице в лице" на БТВ


Как се обжалва санкционирне по "Магнитски"


Всъщност финансовото министерство на САЩ дава подробно обяснение как санкциониран може да поиска отстраняване от списъка му. "Днвник" писа по въпроса още в деня след обявяването на санкциите, но допълваме как става то:


- крайната цел не е наказанието, а предизвикване "положителна промяна в поведението", под което се имат предвид действия както на засегнатия, така и на правораздавателните органи на държавата, на която са граждани


- засегнатият попълва документ (наречен петиция) до Комисията за контрол на чуждестранните активи (OFAC) и го изпраща по пощата или на електронен адрес (изрично е написано, че не става "по телефона")


- това става лично или от представители на засегнатия, не е нужно наемането на адвокати


- в искането подробно се обяснява защо засегнатият трябва да бъде изваден от списъка


- може да е нужна допълнителна информация, аргументи, доказателства за неоснователност на санкциите или промяна в обстоятелствата заради които санкциите вече не са приложими (например сгрешена самоличност или смърт на санкционирания, както се случи преди дни с изваждането от списъка на известен боснески сърбин, починал от COVID-19 миналата година)


- в срок от 7 работни от OFAC потвърждават, че са получили петицията по електронна поща (или 15 работни дни, ако е по обикновената поща)


- разглеждането отнема различно време, OFAC може да започне кореспонденция с искане на още документи и информация или разясняването им; първият подобен въпросник стандартно се изпраща в рамките на 90 дни; може да следват още въпросници, проверка на претенциите и т.н.


- ако е нает адвокат/кантора, трябва да се кандидатства за специално разрешение да се плати за тази услуга, тъй като иначе примане на средства от засегнатия са нарушение на санкцията; същото важи, ако парите изпращат близки, приятели или друг източник


- подаване на нова петиция е възможно и то става по същия път, но с важно условие: нужни са нови факти, документи, информация и т.н. или промяна в обстоятелствата - в противен случай OFAC не разглежда жалбата.


Обжалващият трябва да има предвид, че когато OFAC реши да наложи санкции, тя се позовава не само множеството правителствени агенции на САЩ, но и на данни от други правителства, експерти от ООН, медии и публични доклади. Комисията извършва подробно и задълбочено проучване на информацията в нейната цялост и оформя заключенията в мемрандум за доказателствата. Той е един от факторите при преценка дали определено физическо или юридическо лице покрива някой от критериите за санкциониране. Преди обявяването на санкциите предложението за тях се ревизира от министерствата на финансите, на правосъдието (прокуратрата в САЩ е част от него), на външните работи и на други американски агенции, имащи отношение към случая.


Парламентът ще се разпусне преди края на комисията "Магнитски"


Българската комисия "Магнитски" е с 3-месечен мандат до 6 ноември 2021 г., но всичко сочи, че този парламент ще приключи живота си още преди това.Тя е с 12 членове с право на глас, двама от които са от ДПС - Хамид Хамид и Цветан Енчев. С какво трябва да се занимава е казано в самото ѝ име, което е най-дългото за парламентарна комисия: Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка наложените на 2 юни 2021 г. санкции на български физически и юридически лица от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати на основание Глобалния закон 'Магнитски" за отговорност при нарушаване на човешки права.


Управителят на БНБ Димитър Радев и правосъдният министър Янаки Стоилов на заседанието на комисията "Магнитски".

© Георги Кожухаров

Управителят на БНБ Димитър Радев и правосъдният министър Янаки Стоилов на заседанието на комисията "Магнитски".


ДПС избягва - доколкото е възможно - да споменава името на Делян Пеевски в споровете. Но с настояванията си, че по принцип Министерството на финансите, НАП, ДАНС, Министерски съвет и БНБ са действали незаконно ДПС настоява да бъдат отменени решения, засягащи и останалите санкционирани, включително Васил Божков. Това прави дори хипотетично подобно решение на комисията за практически неприемливо, защото - особено в предизборна ситуация - депутатите от никоя друга партия не биха се подписали под подобен политически акт, а двамата от ДПС трябва да проявят завидна гъвкавост, за да го оправдаят. Което прави партията лобист и адвокат на бившия си депутат, но като че ли по-скоро казусът се използва за политическа агитация.


Междувременно засегнатите Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков са внесли десетки жалби в българския съд, какъвто е законовият ред.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Гневно

  Мазната политическа корпорация е един от най-системните и неприятни и зловредни проблеми пред българската обществено- политическа система!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4
  svoboden
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  От статията:

  "крайната цел не е наказанието, а предизвикване "положителна промяна в поведението", под което се имат предвид действия както на засегнатия, така и на правораздавателните органи на държавата, на която са граждани".

  Положителна промяна в поведениято в нашия случай не може да се очаква нито от едната страна, нито от другата.

  Така че, г-н Пеевски, остава ти да пребориш Магнитски с американски съд (това в рамките на фантастиката).

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Нахалството на ч....(изберете си от ченгета,чекисти,читаци)няма край.Положителното в случаяе,че взе да добива форми на небивала наглост и гьонсуратлък.До степен,че вчера от трибуната на НС,данчо цонев м.драматично обяви,че на тях им пука за България и ТЕ ще направят правителство.Мисля,че всичко вече лъсна!ИТН направиха необходимия хаос,всяха недоверие в протестърството,така че самите протестъри да се разочароват от себе си.И да настане време за нова Тройна коалиция!!!Спасители от хаоса.Хамид Хамид и Мамуд Мумуд, само си представете ,моля ви се!Ченгета -библиотекари,това скоро ще звучи смешно.

 7. 7 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#4] от "svoboden":

  В България, по презумпция има Слободия!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  "Мазната политическа корпорация е един от най-системните и неприятни и зловредни проблеми пред българската обществено- политическа система!"

  Вождът ви направи всичко възможно тя да се превърне именно в това - от схеми за милиони, ДПС в момента имат схеми за милиарди ! Думата отговорност ви е непозната, но колкото ДПС се правят на неразбрали как може да се обжалват решенията на " Магнитски", толкова и вие се правите, че нямате общо с този престъпен модел !

 10. 10 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  От ДПС не за първи път се правят на ощипани момички

  Комунистите са виновни!
 11. 11 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Весело

  "Докато не видим факти, за нас всичко това си остава твърдения и лобизъм", повтаря Хамид Хамид в интервютата си. Ако не се съберат достатъчно доказателства - а такива трябва да има в българските служби, защото санкционираните действия са се вършили на наша територия, "ще се окажем в хипотезата, че някой е заблудил съответните чиновници в американската комисия", допълва той.“

  Да да… нас българите може да заблудите, ама Хамериканците-малко трудно…

 12. 12 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Весело

  До коментар [#8] от "Хи-хи":

  …ама виж как се изниза от комисията…като пръдня из гащи

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Весело

  На снимката : най - големите борци срещу корупцията у нас.......

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хи-хи":
  До коментар [#8] от "Хи-хи":

  Спешно трябва да се лекуваш. Впрочем доста сте така. Но и да не вземеш сам мерки, не е проблем - животът е и учител и лечител - важи и във физически и в духовен план, където изцелението е особено бързо, когато е налице обида на големи групи от хора. То всъщност вече се вижда с просто око - тече болезнена терапия, даже е вероятна и хирургическа намеса.

 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Е нали Ментата каза . че знае как да защити Шиши. Пък и годежарите ше го подкрепят. Дали ще им се получи престои да видим.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  "Какво знаят американците по въпроса може никога да не научим, включително ако се допусне, че Делян Пеевски стигне до обжалване на това обвинение в съд в САЩ. "

  Как няма да научим!? Нали нашата Каскетатура е предала данни на американските власти. Сами се похвалиха, ако после да се правиха на ударени с мокър парцал, че били поискали допълнителни доказателства от САЩ за "престъпните лица".
  Вместо да се самосезира за Татяна Дончева, Каскетатурата да се беше самосезирала за Делян Пеевски! И преди 6 ноември да вкара в съда измислен обвинителен акт, който съдът ще отхвърли и така Пеевски ще стане чист като сълзата Софиянски. Сега, като се разтури Народната парлама, Пеевски пак ще остане в черния списък, на всеки който борави с американски долар. И няма КОЙ да финансира за изборите либералните Сараи.

 18. 18 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  На снимката : най - големите борци срещу корупцията у нас.......
  —цитат от коментар 13 на samoedin


  Те са.

  SHADOWS of SOFIA
 19. 19 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Цялото нещо е голяма политическа тупурдия.
  САЩ иммат право да търгуват или не търгуват с който си искат.
  Ако не искат да търгуват с контрагенти на определени хора не търгуват и толкоз.
  Който иска да търгува със САЩ се пази, който не иска - не се.
  Българската позиция е съвсем смислена - правиме списък на всички, които могат да ни застрашат търговията със САЩ.
  Пеевски очевидно е бил предупреден и то отдавна.
  Като се замисли човек нищо чудно това да е била наградата на Борисов за сделката с боингите.
  Щото иначе той беше следващия...прокуратурата според мен е на подчинение на Пеевски, а не на Борисов.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  В България нямаше ли презумпция за невинност!?
  —цитат от коментар 4 на svoboden


  Има. Но не важи за тия, които са над Закона - "Божия инструмент", "погаленият по тиквата от трима папи" и "жандарма на света".
  Всъщност, по закона Магнитски, никой никого не обвинява в престъпление - само се предупреждават боравещите с американския долар, че авоарите им могат да бъдат блокирани при непрозрачна транзакция към или от обявените за съмнителни фирми и лица. А всеки сам си решава (дали да му блокират кореспондентска сметка за стотина милиона долара затова, че Пеевски и либерализма на Сараите са му симпатични).

 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Цялото нещо е голяма политическа тупурдия.САЩ иммат право да търгуват или не търгуват с който си искат.Ако не искат да търгуват с контрагенти на определени хора не търгуват и толкоз.Който иска да търгува със САЩ се пази, който не иска - не се.Българската позиция е съвсем смислена - правиме списък на всички, които могат да ни застрашат търговията със САЩ.Пеевски очевидно е бил предупреден и то отдавна.Като се замисли човек нищо чудно това да е била наградата на Борисов за сделката с боингите.Щото иначе той беше следващия...прокуратурата според мен е на подчинение на Пеевски, а не на Борисов.
  —цитат от коментар 19 на Боби Колев


  Шегуваш ли се? Или се опитваш да ни пробурваш някакво внушение.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Тези приказки са щото се очаква пореден удар, за да бъдат смекчени предварително. За това е този тур на Хамид Хамид. Вчера Херо Мустафа се среща с Янев, така че се очаква скоро нещо да се случи.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  До коментар [#16] от "К2":

  "Е нали Ментата каза . че знае как да защити Шиши."

  Е, той като магьосник, опс магистър богослов вече е отправил нужните молитви към Бога. Чака се само инструментите на Бога да реагират.

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#16] от "К2":"Е нали Ментата каза . че знае как да защити Шиши."Е, той като магьосник, опс магистър богослов вече е отправил нужните молитви към Бога. Чака се само инструментите на Бога да реагират.
  —цитат от коментар 23 на wanderer


  Дааа инструмента на Бога!

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  До коментар [#15] от "voodoo_child":

  Негат отношение към лоясалите на снимката явно дразни еничарските натури.

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  До коментар [#19] от "Боби Колев":

  "САЩ имат право да търгуват или не търгуват с който си искат."
  Зависи какви договори са подписвали. Защото, когато става въпрос за Китай, рИват като заклани, че Китай се е отказал от американска царевица и соя ... в полза на реднеците.
  От друга страна, който се е отказал от американския долар, го чака съдбата на Садаам Хюсеин и Муамар Кадафи. Първият прие само разплащания в евро за нефтената търговия, а вторият се канеше да въведе "африкански динар" за разплащане в Африка.

 27. 27 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  ДПС - проклятието на България и туморът на демокрацшята ни.

 28. 28 Профил на jubs
  jubs
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Дневник, назначете си редактор, през който да минават поне заглавията :/
  той се обжалва - актЪТ се обжалва

 29. 29 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1217 Разстроено

  На път са да ми направят Прасчо симпатичен...., а това вече чи идва в повече.

 30. 30 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Нали точно Пеевски нае лобискта фирма да защитават интереса му в САЩ?
  Тоя Хамид като твърди, че лобисти са накиснали пра.. опа прекрасното му момче да каже кои са - в САЩ всички лобисти се регистрират?

  Карай, с лъгане вече 30 години са в управлението на държавата, а последните 12 години определено те командват. Само дето номерата им не минават по белият цвят.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#22] от "Doge":

  Хм-м-м-м...! Да не подрежат перцата на Сокола, тия пусти кравари?! Това ще е политически катаклизъм. Той и шофьорът на джипката беше много нервен тия дни... ;)

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#28] от "jubs":

  Все пак, актът не обжалва сам себе си. Някой го обжалва (акта).

 33. 33 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#28] от "jubs":Все пак, актът не обжалва сам себе си. Някой го обжалва (акта).
  —цитат от коментар 32 на razor


  Департамента по финанси налага санкции по закона "Магнитски".
  Департамента по финанси не е съд и решенията му не се обжалват.
  Единствения начин е молба да преразгледа решението си.

  SHADOWS of SOFIA
 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#30] от "Аз":

  "Нали точно Пеевски нае лобискта фирма да защитават интереса му в САЩ?"

  В САЩ има дело, където и Пеевски, и БНБ са ответници по зачезването на едни 64 млн. долара американски капитал, инвестирани уж в курорт/земеделска земя край Балчик.

 35. 35 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Весело

  До коментар [#23] от "wanderer":

  🤣

 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  До коментар [#22] от "Doge":

  “Тези приказки са щото се очаква пореден удар, за да бъдат смекчени предварително. За това е този тур на Хамид Хамид. Вчера Херо Мустафа се среща с Янев, така че се очаква скоро нещо да се случи.”

  Асен Василев преди повече от месец намекна за предстоящо разширяване на обхвата на санкциите по Магнитски.

  А от самото начало беше ясно, че това е само началото.

  Предчувствам отлив на евроатлантическия ентусиазъм сред засегнатите “десни” и “прозападни” лица.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Това, че ДПС са най-крадливата политическа ОПГ в Българско, не отменя факта, че "Магнитски" у нас има единствената цел да се спре Балкански поток. САЩ тук се интересуват 0 % от българската демокрация и 100 % да се вреди на Русия. Удрят се спонсори на ДПС и ГЕРБ, които са за потока.

 38. 38 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Кой назначи Пеевски като медиен магнат?
  Кой е упълномощен от Пеевски да прави плетеницата от фирми?
  Помощният персонал ДПС може само да лае по контролираните от Задкулисието медии.

 39. 39 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Весело

  """"ДПС се прави, че не знае как се обжалва акта "Магнитски"""""" но сигурно знаят как го обжалваха в Мексико примерно преди година .......един мексикански генерал беше задържан в САЩ и бяха блокирани милиарди и Мексико казаха обирайте си крушите до 72 часа всички Дея, Меа... ЦРУ до последният човек....... и генерала го върнаха с почести а парите деблокирани.......

 40. 40 Профил на Iordanka Strauss
  Iordanka Strauss
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Смях през сълзи. Остава прасето да стане мексикански гражданин, щото иначе не знам как ще му се получи.

 41. 41 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 888 Неутрално

  льошите американци вече почти година си казват едно ново, но простичко нещо - че корупцията като инструмент на държавното управление и като основа на политическата система е заплаха за тяхната национална сигурност; и за тази на съюзниците им.

  Ако нашите крадливи дебелосерковци си мислят, че тази работа ще свърши с правения-в-час-по-трудово и черепахата, жестоко се лъжат.
  Но май не мислят така, та затова вият като флексове.

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  До коментар [#41] от "Bira":

  “... вият като флексове.”

  Много хубаво, много цветисто и остроумно сравнение.

  “Евроатлантиците” от Зайчарника и “либералите” от Сарая в очакване на поредния залп от US Treasury.

  Хиии-хииииии... 😆😆😆😆😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на wqf541063367
  wqf541063367
  Рейтинг: 185 Неутрално

  ДПС, Пеевски - ок, тук всички ни е ясно как стоят нещата.

  Но да мислим, че изведнъж на америкацните им е запукало, че има корупция у нас и едва ли не са се загрижили за нашата държава... мм скептичен съм.

  Определено се гонят някакви доста по-големи и важни интереси от проблемите с корупция у нас.

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Весело

  До коментар [#14] от "selqnin":

  " "Вожд" имат индианците, както и хората, които имат Вашата схема на мислене/ако изобщо допуснем хипотезата, че притежавате необходимият капаците за да извършвате подобен вид дейност/...
  Не мога да ви бъда полезен - необходимата ви помощ могат да ви окажат само съответните специалисти!!!
  Хубав, усмихнат , слънчев и успешен ден Ви желая!!!"

  Да, благодаря ви за уточнението ! Нямате вожд, имате си " прост човек", самонарекъл се така, който много иска да е кръстник, затова му и целуват ръка !
  Хайде, предупредете ОПГ - то, че все още Слафчу и компания го пазят !

 45. 45 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Пеевски, Пеевски...
  Комисията "Магнитски" трябваше досега да е повикала за изслушване този велик политик, бизнесмен и медиен магнат.

 46. 46 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#41] от "Bira":

  ======льошите американци вече почти година си казват едно ново, но простичко нещо....и т.н=====льошите американци им било запукало, че има корупция у нас и едва ли не са се загрижили за нашата държава........ Бля-бля........"льошите американци" такава корупция ги тресе че няма другаде втора такава......... само ако докладите на Sopko за програмата G222 да прочете и ще го втрисе....... Що милиарди са откраднати чрез корупция в САЩ....... "Waste and corruption !!!!!" десетки доклади....

 47. 47 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Добре че е САЩ да сложат малко ред в превзетата от Доган и статуквото държава!

 48. 48 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Хамид, кой си ти бе, че да спориш със САЩ. Само Съветският съюз се хващаше да се противопоставя на САЩ, но вече и него го няма. Нито Пеевски, нито Доган сте от значение за САЩ. Запомни го!

 49. 49 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#42] от "Norman Granz":

  Това за флексовете - както описанието на Пеевски, че сякаш е правен в час по трудово - е на Тони Филипов, д-р.
  Жалко че ни напусна точно преди да разковат кочинката на бацата и дьонметата ...

  п.п. мъпетр, не ме заговаряй, моля те.

 50. 50 Профил на Dreamcatcher
  Dreamcatcher
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Хламид Хламид се прави на ударен.

 51. 51 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2846 Весело

  До коментар [#28] от "jubs":Все пак, актът не обжалва сам себе си. Някой го обжалва (акта).
  —цитат от коментар 32 на razor


  Wrong!
  В такъв случай трябва да е
  "ДПС се прави, че не знае как да обжалва акта"

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 52. 52 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Г-н Хамид да отиде до САЩ и да им обясни, че в България законно се крадат пари от европейските и българските данъкоплатци.

 53. 53 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  """"""крайната цел не е наказанието, а предизвикване "положителна промяна в поведението", под което се имат предвид действия както на засегнатия, така и на правораздавателните органи на държавата, на която са граждани"""""""" нищо подобно! правораздавателните органи на държавата, на която са граждани по никакъв начин не са ангажирани и няма как да са!!! Защото както е написал писача: """"Какво знаят американците или си мислят че знаят по въпроса може никога да не научим..... Причината е, че начинът на събиране на такава информация не подлежи на съдебен контрол и в САЩ често е секретна и съдът може да не позволи огласването ѝ, а само да я приеме или отхвърли....въпреки че и това не е вярно!..... В статията има неточности и явни лъжи......и "Глобалния" закон "Магнитски" не е "Глобален" и няма как да е......

 54. 54 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Весело

  Интересно "Магнитски" дали лови американски президенти? или корупцията е въпрос само на външната политика ......... https://www.americanprogress.org/issues/democracy/news/2018/01/16/444997/cost-corruption-waste-abuse-president-trumps-cabinet/

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Да знаеш, че всичко е истина и че Пеевски ненапразно е посочен по закона Магнитски, да вадиш вода от девет дерета, за да го изкараш невинен, си е меко казано дебилщина и наглост.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 332 Неутрално

  "Глобалният закон "Магнитски" ?!?!


  Такова чудо "Глобален закон", измислен от една държава може да има само тогава, когато тази държава завладее целия свят и наложи собствената си юрисдикция над законодателствата на другите държави .
  А, в момента тя не само, че не успява да го направи, ами и губи все повече части от него.

  Не ща да влизам у затвора!
 58. 58 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  "Глобалният закон "Магнитски" ?!?! Такова чудо "Глобален закон",
  —цитат от коментар 57 на хитрушко


  САЩ като държавата с корупция в най-високи размери и създаваща по света корупционни практики и правителства (последния пример в Афганистан) под маската на "блокиране на авоари" фактически краде средства, които следва да бъдат върнати на българския бюджет, в случай, че са придобити от незаконна дейност на български граждани в България.

 59. 59 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#21] от "К2":

  Има такива, дето ще решат, че се шегувам, има такива, дето неминуемо ще видят внушение, а аз силно се надявам да има и поне трети.

  Всеки според главата си, предполагам...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 60. 60 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#19] от "Боби Колев":"САЩ имат право да търгуват или не търгуват с който си искат."Зависи какви договори са подписвали. Защото, когато става въпрос за Китай, рИват като заклани, че Китай се е отказал от американска царевица и соя ... в полза на реднеците.От друга страна, който се е отказал от американския долар, го чака съдбата на Садаам Хюсеин и Муамар Кадафи. Първият прие само разплащания в евро за нефтената търговия, а вторият се канеше да въведе "африкански динар" за разплащане в Африка.
  —цитат от коментар 26 на wanderer


  Ами...може би трябваше да кажа "имат свободата".
  Правото е малко по-тясно дефинирано, докато свободата означава, че могат да го правят ако искат, дори да не е правилно.
  И да, Щатите си прокарват политиката...където могат....както и всички останали.
  Какво, да започнеме сега да мрънкаме, че по-силните ползват силата си, ама не когато го икраят полицаи на световния ред в наш интерес, а когато не ни изнася?!
  Че ние това не сме спирали да го правиме всъщност!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 61. 61 Профил на Nikolay Marinov
  Nikolay Marinov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Какво знаят американците по въпроса може никога да не научим, включително ако се допусне, че Делян Пеевски стигне до обжалване на това обвинение в съд в САЩ. Причината е, че начинът на събиране на такава информация не подлежи на съдебен контрол и в САЩ често е секретна и съдът може да не позволи огласването ѝ, а само да я приеме или отхвърли." Пеевски няма как да обжалва нищо в американски съд, защото той никой не е (няма стендинг). Тези определения, спрямо чужди лица, не подлежат на съдебен контрол. И ако американец беше санкциониран, щеше да е много трудно, предвид закона, да направи нещо по съдебен ред.

 62. 62 Профил на Dimitar Ivanov
  Dimitar Ivanov
  Рейтинг: 401 Гневно

  До коментар [#19] от "Боби Колев":

  И в правото и в търговията и особено в политиката ,винаги е имало има и ще има двойни стандарти. Единият се води теоретичен ,а вторият практичен и последният има много разновидности в зависимост от от позицията и правото на силата. Но тук говорим за наглост от световно ниво. Като че никой от ДПС, не знае нищо
  ама абсолютно нищо , те току що падат от елхата. Каква плаха и наивна партия бяха в началото и в какви зверове се превърнаха . Какво нещо са парите, в един момент имащите се започват да се възприемат, като можещи и става страшно и невъзможно за останалите да живеят нормално.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK