Две хакерски атаки е имало в първия ден от преброяването

Две хакерски атаки е имало в първия ден от преброяването

© ДневникДве хакерски атаки е имало в първия ден от преброяването, когато данните се попълват онлайн, съобщи зам.-председателят на Националния статистически институт Диана Янчева, цитирана от Би Ти Ви. Първата е била вчера около 11 часа с източник Швеция, а втората е засечена към 19.30 часа и е идвала от Китай.


И в двата случая системата за преброяване не е спирала напълно, но е имало затруднения при въвеждането на данните, тъй като е генериран паразитен трафик. При вечерната атака той е бил седем пъти по-силен от сутрешната.


Янчева уточни, че за инцидента е докладвано е в Държавна агенция електронно управление и в Съвета по киберсигурност. Тя подчерта, че няма проблем със защитата на данните на гражданите.
Първата хакерска атака е била блокирана още на първото ниво на защита на системата. Втората е била по-сериозна и е класифицирана като инцидент.


От НСИ отчитат голям интерес от желаещи да се преброят още в първия ден. Освен хакерските атаки и технически проблем със свързаността с бази данни на останалите институции, с които НСИ работи и обменя информация по отношение на идентификацията на гражданите, създаде проблем. В резултат за няколко часа вчера не беше възможна и първоначалната регистрация, с която започна преброяването.


Това е 18-ото национално преброяване, като първото е през 1871 година. То започна на 7 септември и ще продължи до 3 октомври на два етапа. До 17 два ще върви електронното самопреброяване, а от 18 септември до 3 октомври данните ще се събират по класическия начин с анкетьори.


Участването в преброяването е задължително по закон, като който не се включи е застрашен от глоба от 160 лева. Тя ще се налага от общинските и централните комисии по преброяването. Председателят на НСИ Сергей Цветарски обяви вчера, че очаква електронно да се преброят около 70% от хората.

Практически съвети за онлайн преброяването четете тук


Най-често задаваните въпроси около преброяването и техните отговори вижте тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK