Твърде много хора в България се чувстват изключени или изоставени, каза Кристалина Георгиева

Твърде много хора в България се чувстват изключени или изоставени, каза Кристалина Георгиева

© Велко Ангелов"България е добър пример за макроикономическа стабилност, но не е най-добрият пример за приобщаващо развитие. Твърде много от хората ни се чувстват изключени или изоставени. И това е глобален проблем. Така че, ако искаме да сме устойчиви, трябва да се справим с тази есклузивност на богаството, която се натрупа с времето."


Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на церемония в Благоевград, където Американският университет в България я удостои със званието "Доктор хонорис кауза" като признание за хуманитарната ѝ дейност, приноса ѝ към образованието и активната ѝ работа в областта на международното сътрудничество.


Споменаването на България в този контекст бе към края на речта, произнесена от нея, след награждаването ѝ с почетното звание. Управляващият директор на МВФ изреди три основни направления на усилията за изграждане на устойчивост от страна на човечеството, за да се справи то с бъдещите предизвикателства - добре образовани, здрави и социално активни хора, но със силни ценности; устойчива планета; устойчивост на икономиките. Георгиева посочи България като пример за последната необходимост.
Преди това тя коментираше значението на човешкия капитал в тази подготовка:


"Човешкият капитал е определящият за бъдещето. Седемдесет процента от богатството на този свят сме ние, хората. И въпреки това толкова често обръщаме повече внимание на пътищата, мостовете и сградите, а не на това, което ни прави силни - това сме ние самите." 


Кристалина Георгиева,

управляващ директор на МВФ


Според Георгиева все още се очаква растеж от 6 на сто за глобалната икономика, но прогнозата се колебае, а и някои държави се справят по-добре от други. Речта ѝ бе произнесена пред студенти и гости като американския посланик Херо Мустафа, последва и дискусия в закрит формат със следващи в университета.


Американският посланик Херо Мустафа бе сред гостите на събитието.

© Велко Ангелов

Американският посланик Херо Мустафа бе сред гостите на събитието.


Уроците от пандемията


"Все още живеем в криза като никоя досега. През 2020 г. световната икономика бе на ръба на срива и преминахме през най-голямата рецесия в мирно време след Голямата депресия. През 2021 г. прогнозираме възстановяване, но и то не е като никое друго, с колебания, а на хоризонта се очертават нови проблеми," каза тя.


"Какво научихме? Научихме за зависимостта си едни от други, научихме за зависимостта си от природата. Научихме за невероятната си находчивост - изследователите създадоха ваксини рекордно бързо. Научихме за способността си да правим немислими неща, когато сме под натиск да действаме," продължи Георгиева, като даде примери със стабилизацията на икономиката и фискалните и монетарни стимули. Тук тя изтъкна ролята на МВФ, предоставил помощ на 86 държави, но и направил връзка между ваксинирането и икономическото развитие.


България също получи средства чрез разпределение на т. нар. специални права на тираж (СПТ), еквивалентни на 2% от БВП (повече четете тук).


"А що се отнася до нас, европейците - ние отидохме на пазарите, за да вземем заем като колектив - нещо, което не вярвах, че ще видя през живота си."


Кристалина Георгиева,

управляващ директор на МВФ


Част от уроците са за предстоящите проблеми - неподготеността за пандемията; трудното впрягане на колективни способности за действие; възхода на ваксинния национализъм; възможността на по-богатите държави да са по-добре защитени, като наливат в икономиката си много по-големи средства спрямо размера на брутния вътрешен продукт, за да омекотят ефекта на пандемията.


"Какъв е резултатът? Опасни, задълбочаващи се различия в самите страни между хората, които се справят по-добре, хората с достъп до дигиталната икономика, и останалите, и още повече - различия между страните. Ако продължим така, това ще донесе нестабилност и несигурност в света, в който живеем."


Кристалина Георгиева,

управляващ директор на МВФ


"Трябва да признаем, че живеем в бързо движещ се свят и трябва да сме пъргави, адаптивни и устойчиви," продължи Георгиева и даде пример с урок, научила от внучката си за скоростта на промените. Когато разбрала, че нямало телевизори и компютри по времето на баба ѝ, попитала: "Имали сте само айпади, така ли?"

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1114 Неутрално  Не се кОси , Сталинке , ти нали си включена в най - голямата и най - важната схема - неограниченото печатане на кинти . 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Оооо, и другарката Херо се е настанила. Нещо е пропуснала уроците на фаучи, къде е дистанцията и десетте маски?


  Не желая другата другарка да ме нарича "богатство"...

 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Приобщаващото развитие не е възможно в страни в които няма истински свободен пазар както в България, истинска средна класа, истинска независисимост на властите и най сетне но не и по значение истинско доверие на обществото като цяло във всички аспекти на смисъла на тази дума.
  Всички плачове че Европа е несправедлива спрямо нас преди изпълнението на тези условия са смешни.

  klimentm
 4. 4 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  С такива нещастни 240 …тюф.. как да се чувства?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Така е Сталинке.
  Но за сметка на това Бойко спи на мека, пухена възглавничка!

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Кристалина Георгиева никога не изневерява на стила си. Изтъркани клишета и баналности.
  Първоначално помислих, че е отишла в ЮЗУ...

  Бивш tww09306483.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  До коментар [#1] от "bxr35608444":

  Глупоста на българинът е неподправена,органична и всеобхватна!
  Кинтите се печатат с хартия,мастило и печатарски машини,защо не започнете и вие драги същият изгоден бизнес?!

  klimentm
 10. 10 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Каква полза има България от Майдел, Габриел и Кристалин(а)?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  "Човешкият капитал е определящият за бъдещето."

  Бъдещето което трябва да плаща напечатания дълг 200 трлн от избралите те?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2644 Весело

  "... и даде пример с урок, научила от внучката си за скоростта на промените." - щом на внучката си трудно обяснява, всички тези философски разсъждения ще са със същия успех. Изключени и изоставени, но пък по европейски колективизирани. ДокторКА все пак, на американски - честито.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 15. 15 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Ясно е, че говори за циганите. Те са любима дъвка по калъп на "франкфуртската школа" .... разбира се, това че не желаят да учат, раждат от малки и т.н., се подминава, важно е да внушаваме, че са жертва - били изключени ..... не, другарко, те сами се изключват от обществото.

 16. 16 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Кристалина Георгиева никога не изневерява на стила си. Изтъркани клишета и баналности.Първоначално помислих, че е отишла в ЮЗУ...
  —цитат от коментар 7 на Petleshev


  Ми нео марксизмът е именно това - повтаряне до откат на едни и същи политкоректни клишета и тези .... точно както беше и при стария марксизъм.

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  Да, чувстват се, точно както у нас има усещане за корупция, както казваше една видна герберска активистка, отдавна изчезнала от публичния ни живот, очаквано защо.......

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Любопитно

  И последно за да напомня 'некои' тъжни фскти. Всичко което що годе изглежда прично в България - обществения транспорт в големите ни градове, санираните блокове, площади с облицовка и фонтани (напълно излишно според мен) или осветление е отбелязано като различни проекти на ЕС с които е финансирана страната ни. Малкото останало - жилищни или офис сгради е изградено с частни( най често откраднати) средства.
  В същото време българският гражданин дори и да работи е далеч назад от подобните си в ЕС!

  klimentm
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  До коментар [#16] от "Alex Ivanov":

  "Ми нео марксизмът е именно това "

  Ми не ли е да отричаш очевидни истини и да викаш с пълен глас
  "Те такова животно нема!"

  klimentm
 20. 20 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Твърде много хора в България се чувстват изключени или изоставени, каза Кристалина Георгиева

  Това е защото "пролетарии от вси страни - обединявайте се" е комуняшка отживелица. Днес, в капитализма и светата конкуренция имаме икономическа война на всеки срещу всеки, (демек конкуренция) и всеки е сам за себе си. Сам ще си строи къща, сам ще си копа глина за тухлите, сам ще си учи децата, сам ще си се лекува, сам от бандити ще си се защитава и пр, само и само да ней комунизъм! Щото алтернатива няма. Или към комунизъм с обединение, или към разединение, средно положение няма.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":

  Остови го невежата! Той си мисле, че МВФ "печата кинти"! Ама какви "кинти", тугрици ли, евро ли, долари ли - не знае!

 22. 22 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Твърде много хора в България са не "изключени или изоставени", ами са системно и целенасочено мачкани и тъпкани от един злонамерен елит...

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 23. 23 Профил на dzo26648504
  dzo26648504
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Общи приказки и пожелания за светло бъдеще на човечеството, както се и изисква на подобни безсмислени мероприятия.

 24. 24 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Всъщност огромна част от амбициозните, знаещи, можещи, работливи вече не сав България.
  Което пък поощрява чалго-мутро-циганзираните да си развяват байряка.
  Страдат свестните които са станали по една или друга причина.
  И най вече пенсионерите.

 25. 25 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Тая пък откога има представа за положението тук, лицемерие !!!

 26. 26 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":Остови го невежата! Той си мисле, че МВФ "печата кинти"! Ама какви "кинти", тугрици ли, евро ли, долари ли - не знае!
  —цитат от коментар 21 на vassilun


  Специалните права на тираж (https://bg.wikipedia.org/wiki/Специални_права_на_тираж ) са официална и конвертируема (в цял свят) валута на МВФ.
  Само че, МВФ рядко прибягва до емитиране (печатане) на СПТ, защото в света отношението към СПТ е доста негативно.
  Последно МВФ реши да финансира със СПТ инициативата Три морета (https://en.wikipedia.org/wiki/Three_Seas_Initiative ), което е нещо много добро за Източна Европа и за България (след като ЕС отказва да даде толкова пари за инфраструктурата в Източна Европа, колкото дава в Западна Европа).

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#26] от "Shteryu Atanaso":

  СПТ са един вид виртуална валута! Няма как да ги напечаташ!

 28. 28 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боян Баянов":

  Помощ от публиката: Никакъв!

 29. 29 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#25] от "valtoro":

  Какво очакваш от човек, който отдавна не е свързан с България.
  Като се сетя къф патос беше, че става шеф на МВФ..как плескаха мозъци в статии, че едва ли не сме лапнали парите на МВФ-то. Пхаххх...
  Другарката е в големите схеми и е все тая дали е от Булгаристан или Юнанистан.

 30. 30 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#25] от "valtoro":

  Какво очакваш от човек, който отдавна не е свързан с България.
  Като се сетя къф патос беше, че става шеф на МВФ..как плескаха мозъци в статии, че едва ли не сме лапнали парите на МВФ-то. Пхаххх...
  Другарката е в големите схеми и е все тая дали е от Булгаристан или Юнанистан.

 31. 31 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1114 Неутрално  До коментар [#9] от "klimentm":


  До коментар [#1] от "bxr35608444":Глупоста на българинът е неподправена,органична и всеобхватна!Кинтите се печатат с хартия,мастило и печатарски машини,защо не започнете и вие драги същият изгоден бизнес?!
  —цитат от коментар 9 на klimentm


  Българино , подвизаващ се под прикритието на кандидат - Англосаксонец :

  1 . Думата глупостта се пише с две букви Т , а не с една .

  2 . Съветът на управителите на централни банки на МВФ одобрява историческо разпределение на специални права на тираж в размер на 650 млрд. щатски долара
  2 август 2021

  Вашингтон, окръг Колумбия. За да повиши глобалната ликвидност[1], на 2 август 2021 г. Съветът на управителите на централни банки на МВФ одобри общо разпределение на специални права на тираж (СПТ) в размер на 650 млрд. щатски долара (около 456 млрд. СПТ). [1]

  „Това е историческо решение — най-голямото разпределение на СПТ в историята на МВФ и стимул за световната икономика в момент на безпрецедентна криза. Разпределението на СПТ ще бъде от полза за всички членове, ще отговори на дългосрочната глобална нужда от резерви, ще изгради доверие и ще насърчи устойчивостта и стабилността на световната икономика. То ще помогне особено на нашите най-уязвими държави-членки, които се борят да се справят с последиците от кризата от COVID-19“, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

  Общото разпределение на СПТ ще влезе в сила на 23 август 2021 г. Новосъздадените СПТ ще бъдат предоставени на държавите—членки на МВФ, пропорционално на съществуващите им квоти във Фонда.

  Приблизително 275 милиарда щатски долара (СПТ на стойност от приблизително 193 милиарда) от новите средства ще бъдат предоставени на нововъзникващите пазари и развиващите се страни, включително страните с ниски доходи.

  „Също така ще продължим да работим активно с нашите членове, за да идентифицираме жизнеспособни варианти за доброволно насочване на СПТ от по-богатите към по-бедните и по-уязвими държави членки, за да подкрепим тяхното възстановяване от пандемията и да постигнем устойчив и стабилен растеж“, заяви г-жа Георгиева.

  Един от основните варианти е членовете, които имат силни външни позиции, доброволно да насочат част от своите СПТ към увеличаване на кредитирането за страните с ниски доходи чрез Доверителния фонд на МВФ за намаляване на бедността и растеж (PRGT). Понастоящем преференциалната подкрепа чрез PRGT е безлихвена. МВФ проучва и други възможности за подпомагане на по-бедните и уязвими страни в усилията им за възстановяване. Възможно е да се обмисли създаването на нов доверителен фонд за устойчивост, който да улесни по-устойчивия и стабилен растеж в средносрочен план.

  3 . Ето ти и линк от МВФ : https://www.imf.org/bg/News/Articles/2021/07/30/pr21235-imf-governors-approve-a-historic-us-650-billion-sdr-allocation-of-special-drawing-rights

  Надявам се дори и на такъв бавноразвиващи се екземпляр като теб да му е станало ясно как Сталинка печати $ 650 000 000 000 от нищото , а именно като раздава наляво и надясно Специални Права на Тираж .

  А на малоумния ти въпрос защо и аз не започна да печатам кинти отговорът е по - прост даже и от самия теб . Единствената причина и аз да не печатам кинти като Сталинка Георгиева , е че аз не съм член на бандата оглавявана от нея . Аз съм от тези изоставени и изключени Българи , които ако започнат да печатат на своя глава пари бандата на Сталинка Георгиева веднага ще унищожи . 32. 32 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1114 Неутрално  До коментар [#21] от "vassilun":


  До коментар [#9] от "klimentm":Остови го невежата! Той си мисле, че МВФ "печата кинти"! Ама какви "кинти", тугрици ли, евро ли, долари ли - не знае!
  —цитат от коментар 21 на vassilun


  Африканец , здравей .

  " Съветът на управителите на централни банки на МВФ одобрява историческо разпределение на специални права на тираж в размер на 650 млрд. щатски долара
  2 август 2021

  Вашингтон, окръг Колумбия. За да повиши глобалната ликвидност[1], на 2 август 2021 г. Съветът на управителите на централни банки на МВФ одобри общо разпределение на специални права на тираж (СПТ) в размер на 650 млрд. щатски долара (около 456 млрд. СПТ). [1]

  „Това е историческо решение — най-голямото разпределение на СПТ в историята на МВФ и стимул за световната икономика в момент на безпрецедентна криза. Разпределението на СПТ ще бъде от полза за всички членове, ще отговори на дългосрочната глобална нужда от резерви, ще изгради доверие и ще насърчи устойчивостта и стабилността на световната икономика. То ще помогне особено на нашите най-уязвими държави-членки, които се борят да се справят с последиците от кризата от COVID-19“, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

  Общото разпределение на СПТ ще влезе в сила на 23 август 2021 г. Новосъздадените СПТ ще бъдат предоставени на държавите—членки на МВФ, пропорционално на съществуващите им квоти във Фонда.

  Приблизително 275 милиарда щатски долара (СПТ на стойност от приблизително 193 милиарда) от новите средства ще бъдат предоставени на нововъзникващите пазари и развиващите се страни, включително страните с ниски доходи.

  „Също така ще продължим да работим активно с нашите членове, за да идентифицираме жизнеспособни варианти за доброволно насочване на СПТ от по-богатите към по-бедните и по-уязвими държави членки, за да подкрепим тяхното възстановяване от пандемията и да постигнем устойчив и стабилен растеж“, заяви г-жа Георгиева.

  Един от основните варианти е членовете, които имат силни външни позиции, доброволно да насочат част от своите СПТ към увеличаване на кредитирането за страните с ниски доходи чрез Доверителния фонд на МВФ за намаляване на бедността и растеж (PRGT). Понастоящем преференциалната подкрепа чрез PRGT е безлихвена. МВФ проучва и други възможности за подпомагане на по-бедните и уязвими страни в усилията им за възстановяване. Възможно е да се обмисли създаването на нов доверителен фонд за устойчивост, който да улесни по-устойчивия и стабилен растеж в средносрочен план. " .

  Ето ти и линк от МВФ : https://www.imf.org/bg/News/Articles/2021/07/30/pr21235-imf-governors-approve-a-historic-us-650-billion-sdr-allocation-of-special-drawing-rights

  Надявам се дори и на такъв бавноразвиващ се Африкански екземпляр като теб да му е станало ясно как Сталинка печати $ 650 000 000 000 от нищото , а именно като раздава наляво и надясно Специални Права на Тираж . 33. 33 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 966 Неутрално
 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Освен изключени и изоставени много хора се чувстват и непредставени!
  Това е една от причините да правим често и безсмислено "избори", в които на практика няма избор...

 35. 35 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1702 Любопитно

  До коментар [#32] от "bxr35608444":

  Първо, МВФ не печата пари. "Печатат" ги страните членки, и след това увеличават своите вноски.

  https://www.imf.org/en/About/Factsheets/Where-the-IMF-Gets-Its-Money

  https://www.investopedia.com/articles/03/030703.asp

  Иначе или СПТ няма да са конвертируеми (т.е., свободно обменяни за щатски долари, европейски евро, японски йени, китайски юани или британски лири) или МВФ ще може по свое решение да създава инфлация в страните членки.

  Второ, какъв е проблемът с това МВФ да получи повече пари от едни страни- членки и да ги предостави чрез заеми на други точно когато пандемията налага това? Икономическият удар от пандемията е реален и ако МВФ не направи това за което е създаден бихме имали още една "голяма депресия"!

 36. 36 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Кажи го на този който те издигна за еврокомисар

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Каква полза има България от Майдел, Габриел и Кристалин(а)?
  —цитат от коментар 10 на Боян Баянов


  Каквато имаше и от Бокова.

 38. 38 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Твоят приятел Боко допусна това положение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK