Прокурорската колегия изслуша нови кандидати да работят с Кьовеши

Един от основните въпроси, които бяха задавани на всички канидати, бе дали са имали възможност да защитават обвинителни актове пред съд - едно от изискванията на Кьовеши за професионален опит.

© Цветелина Белутова, Капитал

Един от основните въпроси, които бяха задавани на всички канидати, бе дали са имали възможност да защитават обвинителни актове пред съд - едно от изискванията на Кьовеши за професионален опит.  1. Следователят Бойко Атанасов, който се кандидатира втори път за европейски делегиран прокурор, отново бе единственият, отправил критики към ръководството на прокуратурата и работата на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той бе един от изслушаните днес кандидати в рамките на втората процедура по подбор на европейски делегирани прокурори, които да работят съвместно с Лаура Кьовеши по дела, засягащи финансовите интереси на ЕС. Повторният подбор се налага, след като Кьовеши отхвърли 6 от общо 10 кандидати, излъчени от прокурорската колегия през месец май. Атанасов бе сред отхвърлените от колегията по време на първата процедура.

Главният прокурор Иван Гешев, който присъстваше в началото на заседанието на прокурорската колегия, си тръгна малко преди началото на изслушването на Атанасов. Следователят от Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, който традиционно от години използва всяка възможност да изрази мнението си към ръководството на държавното обвинение, и на днешното изслушване отправи серия от критики срещу Гешев. Той го обвини в обвързаности и зависимости с бившия премиер Бойко Борисов, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и олигарси.


По думите му в момента прокуратурата разполага с инструментариум да се бори с корупцията по високите етажи на властта, но няма такава политическа воля. По време на предишното си изслушване Атанасов разказа, че е бил подлаган на натиск заради работата си, а сега отново спомена, че през 2008 г. е преместен в Дулово.


"За щастие ВАС отмени това безобразие. Надявам се, че сега няма да ме изпратите в Африка, след като кандидатствам за европейски делегиран прокурор", коментира следователят.
Според него настоящият състав на прокурорската колегия е слаб, а прокурорите - зависими и на подчинение на главния прокурор. Следователят е на мнение и че в прокуратурата все още стои "сянката на Цацаров", за когото пък твърди, че е обвързан с Пеевски и Ахмед Доган.


Сред останалите кандидати най-добри отзиви и сред прокурорската колегия получиха прокурорът от Софийската градска прокуратура Виктор Тарчев, който е с дългогодишен опит в Евроджъст и в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Той демонстрира задълбочени знания и умения за спецификите на работата както на европейската прокуратура, така и на други международни органи и представянето му впечатли членовете на прокурорската колегия.


Подобна реакция на одобрение предизвика и представянето на зам. административния ръководител на окръжната прокуратура в Кюстендил Ивайло Илиев, който също показа задълбочени познания за работата на европейските делегирани прокурори.


Сред кандидатите бе и съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов, който заяви, че вижда възможност за професионално развитие. Той обясни, че след 20 г. професионален опит като съдия за него би било предизвикателство да смени професията.


Един от основните въпроси, които бяха задавани на всички кандидати, бе дали са имали възможност да защитават обвинителни актове пред съд - това е и едно от изискванията на Кьовеши към българските кандидати и това бе посочено като причина за отхвърлянето на част от номинираните при първата процедура. Изслушването на кандидатите продължава и утре (9 септември), а изборът на прокурорската колегия ще бъде ден по-късно - на 10 септември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK