Чиновническа безотговорност "бетонира" незаконно строителство на "Пристанище Варна"

Новите заведения на някогашните 3 и 4 корабни места на варненското пристанище

© Спас Спасов

Новите заведения на някогашните 3 и 4 корабни места на варненското пристанищеС разрешения за поставяне на леки преместваеми обекти собственици на ресторанти и нощни клубове върху кейовете на варненското пристанище - изключителна държавна собственост, са изливали бетонни плочи и са зидали масивни стени. Всичко това се е случило в последните месеци от управлението на правителството на ГЕРБ (документите се подписват от министъра на транспорта), а мениджмънтът на държавното дружество "Пристанище Варна" е затварял очи за случващото се върху терени, които управлява. Фактите са документирани в справка на служебния министър на транспорта Георги Тодоров, представена в рамките на парламентарния контрол.


Според съдържанието на документа всички търговски обекти, намиращи се в територията за свободен достъп на варненското пристанище, трябва да са преместваеми по смисъла на специална наредба за вида на този тип обекти. Проверките, извършени в края на миналата и началото на тази година от "Морска администрация" - Варна, обаче са установили


нарушения на правилата и разпоредбите


"При проверките на преместваемите обекти, разположени на пристанищния терминал, на обект "Брик - бар" освен монтирането на метални конструкции се констатира изграждането на стени с тухли и зидарски разтвор, е записано в протокола от проверка, извършена на 21 декември м.г. Такива материали и действия - тухли и зидане, не са описани както в проектната документация, така и в разрешението за строеж, издадено от министъра на транспорта на 11 май 2020 г.", пише още в протокола. Той е цитиран от Георги Тодоров в отговорите на въпроси, зададени от депутата Стела Николова ("Демократична България").
По време на строителството на "Брик - бар" възражения срещу нарушаването на издадените разрешения не са направили нито "Пристанище Варна" ЕАД - стопанин на кейовете, нито от териториалното поделение на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", става ясно от отговора на министър Тодоров, публикуван в сайта на Народното събрание.


Веднага след проверката, извършена от "Морска администрация", е издадено разпореждане


незаконно изградените стени да бъдат съборени


а в случай на неизпълнение на това разпореждане собственикът на заведението - дружеството "Дивиде", да премахне целия обект.


Проверката за изпълнение на това разпореждане е извършена от "Морска администрация" - Варна, на 1 март т.г. Но отразеното в протокола от нея предизвиква недоумение. Оказва се, че на обекта е премахнат частично само външен слой зидария, покриваща незаконните стени, като в същото време са изградени нови, вътрешни. Освен това собственикът на заведението - дружеството "Дивиде", е поискало от тогавашния министър на транспорта Росен Желязков ново разрешение за поставянето на "интериорни елементи" в заведението, които на практика се оказват именно новите масивните тухлени стени. Желязков удовлетворява веднага това искане, става ясно от отговорите на служебния му наследник на поста Георги Тодоров. А с това на практика изграждането на масивна вместо преместваема конструкция вече става напълно законно.


Второто нарушение на издадените строителни разрешения,


констатирано от проверката на "Морска администрация", е свързано с полагането на метална арматура и изливане на плоча с използване на бетонпомпа за второто ниво на друго заведение, собственост отново на "Дивиде". "В същото време в проектната документация за обекта като материал за подовете са посочени подови панели от LTE ламарина с пълнеж от лек бетон, е записано в протокола от извършената проверка. В разрешението за поставяне на преместваем обект, издадено от министъра на транспорта на 21 януари т.г., не са посочени дейности като изграждане на кофраж, полагане на арматурна мрежа и изливане на бетон."


Според протокола, съставен след проверката, на собствениците на заведението е бил даден срок от две седмици, за да приведат доброволно обектите си в съответствие с нормативните изисквания или да ги премахнат напълно. Но нищо подобно не се е случило.


Датировката на документите от проверката показва, че препращането на протокола с констатираните нарушения от централата на "Морска администрация" в София до транспортното министерство, оглавявано и по това време все още от Росен Желязков, е отнело две седмици. Следи от каквато и да било реакция след това обаче няма. Освен едно писмо с информация, изпратено от "Пристанище Варна" до "Морска администрация". Според неговото съдържание "изпълнителят на обекта е започнал незабавни дейности за привеждането му в съответствие с нормативните изисквания". Но тъй като от писмото не ставало ясно как "незабавните дейности" са били удостоверени документално, "Морска администрация" е предприела нова проверка. Резултатите от нея са вероятно


една от най-ярките илюстрации на административната немощ


в противопоставянето на незаконното строителство.


В протокол от повторната инспекция, съставен на 6 август т.г., е записано буквално следното: "Подовете на първо и второ ниво на обекта са покрити с облицовка и на практика е невъзможно да се установят видът и материалът на подовата конструкция, без да се премахне настилката."


На 27 август т.г. - само три дни след като народния представител от Варна Стела Николова отправя парламентарното си питане до служебния транспортен министър Георги Тодоров, от дружеството "Дивиде" - изпълнител на обектите, са изпратили писмо до всички институции, ангажирани със случая, с което информират за следното: "Всички констатирани нередности, включително тези за изливане на бетонна плоча, са изцяло премахнати, като всички действия са извършени в присъствието на "Пристанище Варна" ЕАД." В заключение на писмото си от компанията предупреждават, че "считат за незаконосъобразно и нецелесъобразно издаването на последващи предписания, с които се изисква премахване на вече положена облицовка".


Дружеството "Дивиде" е сред


трите най-големи наемателя на площи


в т.нар. зона за свободен достъп в "Пристанище Варна". Другите два са компаниите "Профектус систем" и "Профектус трейд". Трите дружества са регистрирани между 2016 и 2019 г. с уставен капитал между 10 до 100 лв.


"Дивиде" е наемател на малко над 13 дка на мястото на бившите трето и четвърто корабни места с договор за срок 10 години. Останалите две компании са сключили с "Пристанище Варна" договори със същата продължителност за наем на близо 14 дка. Документи, публикувани пак в сайта на Народното събрание в рамките на парламентарния контрол, показват, че


всички терени са отдадени на изненадващо ниски цени,


достигащи в някои случаи до 1,89 лв. на кв.м без ДДС.


Дружеството "Дивиде" е основано през 2019 г. със 100 лв. капитал от Никола Атанасов, Никола Ангелов и Огнян Рангелов. Другите две компании - "Профектус систем" и "Профектус трейд", са регистрирани на един и същ адрес в софийското с. Желява и имат едни и същи собственици - Димитър Петров и Здравко Ахлквист. През обща собственост в друга компания - наемател на площи във варненското пристанище, двамата са съдружници с Борислав Лазаров и Невен Райков. Името на тяхното дружество "Порт Варна" влезе в медиите със сделката за близа 6 дка в Морската градина на Варна. Те се оказаха продадени от бившия областен управител Стоян Пасев в разгара на летните протести срещу правителството на ГЕРБ през лятото на м.г. Цената на продажбата е малко над 708 хил. лв., което прави под 120 лв. на кв.м в изключително атрактивен парков район, където сделки на практика не се извършват.


Във връзка с информацията, оповестена от служебния министър на транспорта Георги Тодоров, "Дневник" изпрати въпроси до мениджмънта на "Пристанище Варна" и ДП "Пристанищна инфраструктура". До публикуването на този текст отговори не бяха получени. Дружеството "Дивиде" не е посочило телефон или адрес на електронна поща при регистрацията си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Поредната илюстрация на същността на ГЕРБ: Беззаконие. От нас и само от нас зависи в каква България искаме да живеем, и ще допуснем ли същата грешка с шоу-"партията" ИТН.

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Варна е корупционната столица на България. Корави българи се оказаха варненци - носят на корупция и си гласуват за ГЕРБ+патерици, без въобще да се сърдят

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Най-много прокуратурата да се самосезира по публикации в печата и дискусии в народното събрание.

  Ама надали - изпълни си квотата за седмицата вече.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  каскетурата оглушително мълчи за стотиците корупционни престъпления на ОПГ ГЕРБ!

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Поредната брутална ПРАСЕЩИНА!!!

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Много дълго време чиновници работеха безнаказано в полза на лични интереси.Дето се казва , закона е врата в полето.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на Един заблуден
  Един заблуден
  Рейтинг: 114 Весело

  Баце да даде пресконференция. Това служебно правителство направо не се търпи.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2541 Любопитно

  Във Варна всичко е възможно, стадион по-хубав от олимпийския в Токио, интегриран градски транспорт по-добър от Цюрих, нива на заплати по-високи от Лондон, не без помощта на ТИМ разбира се.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 939 Неутрално

  " Чиновническа безотговорност "бетонира" незаконно строителство на "Пристанище Варна" "

  Напротив много са отговорни !
  Спазват си обещанията.... за които им е платено !!!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Зад тази чиновническа безотговорност стоят конкретни имена!
  И е крайно време някой мърляч чиновник да отиде на топло за неглижиране на задълженията си. Примери в администрацията много!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  "Всичко това се е случило в последните месеци от управлението на правителството на ГЕРБ..."

  Хайдуците във Варна пък и не само там, добре са се ориентирали!
  Усещат, че заедно с герп си отива и незаконното строителство като масова, ненаказуема практика...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2215 Весело

  Как ни трябва един Пиночет,мама му стара...
  —цитат от коментар 16 на Димитър Димитров


  Не ни трябва Пиночет, а спазване на законите и некорумпирана съдебна система!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 19. 19 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 735 Неутрално

  благодаря за статията. аз съм фен на спас. но чиновниците не са виновни за такива безобразия. на тях им се нарежда и те правят. можете да ги обвините в страхливост или желание да не бъдат уволнени. но всички знаем че това е политиеска без-отговрност, не чиновническа.

 20. 20 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Това не е безотговорност, а съвсем нагла и демонстративна корупция. Ама какво да говорим, след като бреговата ивица е изклюìтелна държавна собственост, което е записано в конституцията. Въпреки това има изградени хиляди постройки по нея, върху частни "ниви".

 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1995 Весело

  "Такива материали и действия - тухли и зидане, не са описани както в проектната документация, така и в разрешението за строеж, издадено от министъра на транспорта на 11 май 2020 г.", пише още в протокола."
  Това казва всичко! Министъра не е разрешил, а контрола се извършва от???? Ето виновника. Посочете го, сигнализирайте...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Новият ни голям брат в действие….
  В случая има позитивна роля, но е много обидно друг да ни решава проблемите.

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  Тая имитация на държава най - добре цялата да се закрие и да се започва от начало ! Всичко е омазано и то до ушите ! Мъка, навсякъде корупция, демагогия, престъпност, облечена във власт !
  Благодарим на банкенската мутра за всичко това !

 24. 24 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Варна, Варна и пак Варна ...

 25. 25 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#9] от "Consumer":

  На пристанището, където е тази свинщина не командва ТИМ, концесионер е Маджо.

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Тц...! Обърка се. Това не е ПРАСЕщина, това е МАДЖОвщина. В ГЕРБ би трябвало да ги знаете тия работи...! ;)

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#21] от "chichka":

  Да се сигнализира, ама на кого?!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#25] от "diegos":

  о мафията е дала на друга мутра мъничка частичка, принос към дайвърситито и приобщаването както биха казали някои интернационални деятели

 29. 29 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Разрушиха дюните на пристанището тия вагабонти :D

 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Весело

  "Дневник" изпрати въпроси до мениджмънта на "Пристанище Варна" и ДП "Пристанищна инфраструктура"
  _______________
  Аз не се сещам за парк в страната в който да няма такива обекти със зидария и бетон изградени с благословията на герберска администрация! Лично съм виждал шамани на професионалните либерасти да си пият биричката в такива заведения и да познават и шефовете.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 884 Любопитно

  Герболяка ? Коментар ? Или ви е срам ?

 32. 32 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Нарушителите на съд , да не пропуснат и корумпираните служители !!!

 33. 33 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Хахаха, една сюрреалистична картинка от по-миналата седмица.

  2 Зърновоза ги товарят със жито на пристанището и се вдига прах до небесата.
  В същото време тузари настанени в рестроант Джанам точно най-близо до корабите, доволно обгазени и опушени от прахта от житото. Който е живял на село знае колко нелно щипе и колко е задушлив тоя прах.

 34. 34 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2541 Любопитно

  До коментар [#25] от "diegos":

  Добре, а за останалите многобройни свинщини, кой командва?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 35. 35 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1412 Гневно

  После ЗАЩО нормалните хора, които искат да вършат ЗАКОНЕН бизнес и нямат дебели връзки по високите етажи се махат и изчезват от нашата територия.
  ЗАТОВА.
  Защото ако до този тулуп и съседите му се появи човек, спазващ правилата, конкуренцията на баровците ще го смачка още преди да е започнал.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 36. 36 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#34] от "Consumer":

  На пристанището принципал е министерството на транспорта. Кое не е ясно? То си пише в статията КОЙ точно е позволил тази свинщина да се случи. Разбира се, Община Варна е виновна със своето мълчание. Там уж щеше да има опера, аквариум, експо център. Сега има автомивка, чалга дискотеки, селски панаир и огромен паркинг. Общината гък не каза когато транспортното министерство даде на Маджо пристанището за 10 години концесия.

 37. 37 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Пак са ни окрали ли? Някой изобщо очаквал ли е нещо друго? В България всички институции са ОПГ-та без изключение и всеки който се е докопал до управленското ниво на дадена институция я използва да краде.

 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  До коментар [#31] от "Индиана":

  "Герболяка ? Коментар ? Или ви е срам ?"

  Герболяка и срам ? Ти майтап ли си правиш ?

 39. 39 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik":

  Абе най-обикновени борсуци ако питаш мен. Ако не е тяхната, все някой им крив. Това как ще стане е друг въпрос, който е описан в статията. Жалко, че за чиновническата безотговорност и последствалата отговорност следва да се строи, събаря и после пак да се строи. Не е като да няма по-различна съдба половината ни икономика, нарязана и продадена от праведните, за да изградят наново същите фабрики докато прибират по някой милион в джоба.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 40. 40 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Кой от тук коментиращите е от Варна?
  Кой от тук коментиращите е ходил във въпросната зона на бившето пристанище изток?
  Кой от коментиращите ще си позволи да сподели какво представляваше зоната преди заведенията?
  Кой от коментиращите му харесва сега по-малко от колкото преди 2 години?

  Статия е супер тенденциозна. Заведнията са огромни, и който е влизал в тях може да види че са използвани метални конструкции. Да не споменавам че се построиха за няколко месеца от старта до влизането в експлоатация. Да всички те не са преместваеми фургони, но се прави тенденциозно внушение че това са някакви масивни сгради.... което не е вярно. Да не говорим че се възстанови паважа, реслсите си останаха, и се асфалтира голяма част от лошата повърхност на кея.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 41. 41 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#40] от "AllLivesMatter":

  Тея кибици тук не излизат от вкъщи. Какви ходения и дяволи чакаш от тях. Цялата им представа за Варна идва от "Шок БоНба" статиите на Спасов. А благодарение на тази статия можем да отбележим и старта на предизборната кампания. Както знаем Спасов се активизира преди избори, после заспива като мечка "зимен сън" :)

 42. 42 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Какво е казал Матрин Лутър Кинг - Имам една мечта...
  Та и аз имам една мечта - ако може само за месец ... да се върне социализма със съдилищата си, с прокурорите си, със смъртните присъди за престъпления срещу държавата в особено големи размери, пък да се напълнят както Сливенския затвор със счетоводителки, така и Старозагорския затвор със стопански ръководители, крали от държавната пара.
  Апостола какво ни написа -Който краде от народната пара заслужава само една наказание -смърт.

  кратък
 43. 43 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мариана Кълвачева":

  Смешник! Мислиш ли , че преди се е крадяло по-малко? Тука е тъй...от край време. И не държавата е такава, хората......

 44. 44 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мариана Кълвачева":

  Смешник! Мислиш ли , че преди се е крадяло по-малко? Тука е тъй...от край време. И не държавата е такава, хората......

 45. 45 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#44] от "nickkal":

  Смешник ?
  Ти на майка си в мъжки род ли и говориш ?
  При разговор с непознати се използва обръщението Вие.

  кратък
 46. 46 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2541 Любопитно

  До коментар [#36] от "diegos":

  Това е ясно, спор няма. Аз питам и за стадиона, околовръстното, градския транспорт, дупката....

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 47. 47 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мариана Кълвачева":

  На живо? Да. На тролчета...дори мъжки род не бива... Смешниче бе по-удачно!

 48. 48 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Трол ?
  Имаш ли представа какво е трол, та употребяваш тази непозната за теб дума.
  И как така определяте непознат човек и го дарявате с епитети, кой ви дава това право, анонимността ли.
  Аз казвам ли нещо за вас, нито ви познавам, нито ме интересувате защото мненията ви са с по две думи, дотам ви стигат възможностите.

  кратък
 49. 49 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#40] от "AllLivesMatter":

  Ако, варненеца... Ако харесваш автомивка там където хората социализират старите си пристанища със сгради които стават символ на града , (както в Марсилия, Хамбург, Барселона) , то имам новина за теб. Не си варненец, а селянин който се радва на поредния панаир с розов памук, стрелбище и люлки. И понеже не си варненец и идея нямаш как това пространство трябваше да изглежда по проект. За да стане това което направи СИК София. Да харесваш мутренските инвестиции, говори много за културата ти

 50. 50 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 246 Весело

  И как така определяте непознат човек и го дарявате с епитети, кой ви дава това право, анонимността ли.Аз казвам ли нещо за вас, нито ви познавам, нито ме интересувате защото мненията ви са с по две думи, дотам ви стигат възможностите.
  —цитат от коментар 48 на Мариана Кълвачева


  В това дълго изречение си противоречиШ! Съдържанието на първия пост, казва всичко....сори. Не изнасям лекции. Кратко , ясно дано се разбере.

 51. 51 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Няма да им приседне явно!
  Апетитът на мутрагените е безкраен!
  "Усвояване", бутафория. Държавните "органи" броят мухите, люпят семки и гледат сеир - с широко затворени очи!

  Не безхаберие, не управленска немощ, - не ПРЕСТЬПНА БЕЗОТГОВОРНОСТ и СЬУЧАСТИЕ е това.

  Помагачи - знайни и незнайни - много. Чакат да падне някой кокал от трапезата на голем ците - клептократи!
  Необяснимо богати - доста по-малко.

  Това че БГ е Огрухана Територия не е счучайно, а закономерно.
  Виновни - българското племе и андрешковски менталитет; а не Костов, масоци, евреи и цигани!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 52. 52 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 565 Неутрално

  :Ако, варненеца... Ако харесваш автомивка там където хората социализират старите си пристанища със сгради които стават символ на града , (както в Марсилия, Хамбург, Барселона) , то имам новина за теб. Не си варненец, а селянин който се радва на поредния панаир с розов памук, стрелбище и люлки.
  —цитат от коментар 49 на diegos

  Ако ще приказваш приказки за твоето лично мнение - кое ти харесва и кое не - ще ти кажа че си сбъркал човекът - твоето мнение не струва. Колкото до самата автомивка - статия никъде не я споменава.

  И понеже не си варненец и идея нямаш как това пространство трябваше да изглежда по проект. За да стане това което направи СИК София. Да харесваш мутренските инвестиции, говори много за културата ти
  —цитат от коментар 49 на diegos

  Понеже не е твоя работа да ми казваш какъв съм, се опитваш да отклониш темата за София, и по инерция започна да ми говориш за разни 'мутри'. Изказвай си некомпетентно мнение пред хеитърите зад блока


  И понеже ти в Марсилия, Барселона или Хамбург само си минавал с екскурзия ще ти обесня как да разбереш колко много грешиш - за автомовиките на пристанището.
  Намираш браузър - пише maps.google.com, и пишеш:
  marseille port car wash
  barcelona port car wash

  И с лекота намираш автомивки директно на прастанището на круизните кораби в Барселона, и така на алеята срещу яхтите на марината в Марсилия.

  Хайде говори си за мутри, ти и без друго само от такива папагалски приказки не можеш

  'progressives' is the politically correct word for communists
 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  И Росен Желязков, и кмета на Варна са за затвора. Абе и цялото правителство на ГЕРБ е затам.

 54. 54 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#52] от "AllLivesMatter":

  Да, определено си личи, че си селянин, продал нивите на дядо си и дошъл във Варна със селските си навици... автобус 20 от квартала в който си купил двустайно и хоп, да се качиш на виенското колело, после да пиеш бира в мутренско кичозно заведение, докато на 100 метра разтоварват зърно и вятърът вее праха в чиниите... дори пред заведенията има пясък и циментов прахоляк още от строежите на "временните постройки"... зад тях няма да коментирам какво е, снимката не показва... от задната алея се виждат кухните, персонала който седи на щайги, съответната кухненска мърсотия изразяваща се в гадни миризливи поточета, обелки, опаковки, остатъци от зеленчуци и разбира се, всичко това в чудесните контейнери които преливат...

  Мястото е гнас, само селяк може да харесва това нещо.

  Толкоз

 55. 55 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Ха ха ха зидарски разтвор. Казва се "хоросан". След като в закона няма точна дефиниция какво е преместваем обект,всеки ще си прави ,каквото пожелае...

 56. 56 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Аз ходих до Варна лятото и не мога да отрека, че на Морска Гара е станало много хубаво. Широки алеи, голям удобен паркинг, много хора на разходка и да консумират по заведенията - които не са 2-3, а поне 15. Има ресторанти от различни кухни (без Хепи няма как да мине във Варна, разбира се, но има и 5-6 бутикови), 2-3 нощни бара, чалгаджийница, рок-бар, дискотека - абе за всекиго по нещо.
  Като видях колко пари са инвестирани, викам си това го държи я ТИМ, я някоя мутра... сега разбирам, че бил Маджо. Не се учудвам, в България е така.
  Станало е хубаво (много по-хубаво, отколкото беше преди), на хората явно им е приятно да ходят там и да си харчат парите, ама защо не можа и държавата да спечели малко от тези пари, ами ги е харизала на мутрите?

 57. 57 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  ".............всички терени са отдадени на изненадващо ниски цени,

  достигащи в някои случаи до 1,89 лв. на кв.м без ДДС..............................."


  Поредната мошенгийска схема на жълтите във Варна!

 58. 58 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#4] от "хм":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Непрекъснато ни изненадват с невероятни "схеми" за прецакване на данъкоплатците у нас!В статията пише , че някои места са отдавани за под два лева наем на квадратен метър и при това става дума за пристанище ,което по закон е изключително държавна собственост!Тотална злоупотреба!

 59. 59 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  благодаря за статията. аз съм фен на спас. но чиновниците не са виновни за такива безобразия. на тях им се нарежда и те правят. можете да ги обвините в страхливост или желание да не бъдат уволнени. но всички знаем че това е политиеска без-отговрност, не чиновническа.
  —цитат от коментар 19 на saz391051887


  Кмет софиянец, ТИМ сменени от Маджо (не че ТИМ бяха по-добри).
  Но там съдето стъпи БГ милиционер трева не никне, на ла.на мирише. А и варненци имат вина, щом осигуряват парични потоци на тези мутренски заведения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK