МВР задържа най-много мигранти във вътрешността на страната

МВР задържа най-много мигранти във вътрешността на страната

© Георги КожухаровНа фона на политическите коментари и очакванията, че мигрантският натиск се засилва след превземането на Афганистан от талибаните, официалните данни на вътрешното ведомство показват, че опитващите се да влязат през август са по-малко в сравнение с юли. Те не срещат пречки да проникнат в страната през българско-турската граница, откъдето минава основният поток, но биват спирани във вътрешността по пътя им към западни държави, т.е. докато се опитват са стигнат до другата граница. Това означава, че те по-скоро минават нелегално първата граница към Европа (българската) и биват задържани вътре или при опит да излязат.


Това потвърждава тенденцията, че България остава транзит за мигрантите. Тя се затвърждава и от факта, че много малко хора остават в центровете за настаняване - напускащите ги по своя воля са повече от тези, които остават и търсят статут на закрила у нас. Това показват данните от миграционната статистика на МВР за месеците август и юли.


Темата за миграционния натиск стана повод за няколко изслушвания на служебния вътрешен министър Бойко Рашков и на служебния премиер Стефан Янев, беше сред въпросите и на Консултативния съвет при президента. В четвъртък (9 септември) Янев свиква и съвета по сигурност към Министерския съвет заради ситуацията с мигрантите. Темата на съвета ще бъде готовността на системата да се справи с по-засилен поток на мигранти.
Преди време стана известно, че по оградата по българско-турската граница има проблемни участъци, които се нуждаят от спешен ремонт. Управлението на т.нар. възпрепятстващо съоръжение е поверено на трите областни управителя за областите, през които преминава то. Очаква се правителството да прехвърли оградата към МВР, за да може да се поправят тези пробойни. Оградата беше финализирана през 2016 година и струваше над 100 млн. лева. От вътрешното министерство вече съобщиха, че са в готовност да включат и военните в охраната на границата, където вече има командировани допълнителни полицейски сили.


По-малко засечени при опит да влязат, повече задържани вътре


През август се забелязва спад на хората, опитващи се да влязат в страната - над 130 души - това са тези, които според статистиката на МВР са били задържани на самата граница, докато се опитват да проникнат (при над 170 през юли). Повече са и задържаните при опит да излязат от страната - тези, които са преминали през цялата държава и искат да излязат, за да продължат по пътя си (над 180 през август срещу 112 през юли) през границите със Сърбия и Румъния.


Данните показват, че траен ръст има и при установените в незаконен престой, т.е. тези хора, които органите на МВР са открили, след като вече са влезли в страната. Броят им показва, че притокът на мигранти, влезли в страната нелегално, е много по-висок от тези, които полицията успява да хване на самата граница.


От началото на годината до 29 август задържаните във вътрешността на страната са 3518, като сред тях мнозинството са тези от Афганистан, следвани от тези от Сирия. Тоест в страната има постоянен брой хора, които са влезли, без да са били регистрирани, които след това се опитват да напуснат


През юни задържаните са над 400 души, през юли - 1109, като през август са били отново над хиляда души, което потвърждава, че натискът се е засилил през последните три месеца.


Миналата седмица служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че бежанците, които пристигат у нас, се свързват не с български трафиканти, а с хора, които вече са получили статут у нас. Те се опитват да влязат по всякакви начини, дори и в товарни автомобили, превозващи дървен материал.


Центровете все още не са със запълнен капацитет


Териториалните центрове за прием на мигранти към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) са с капацитет 5160 места, но по последни данни са заети 31% и в тях сега има 1628 души (данните са за последната седмица на август). Преобладават сирийците, афганистанците и иракчаните. От настанените над 200 са с предоставена закрила - хуманитарен или бежански статут.


Тези мигранти са влезли без виза в страната и след задържането им са поискали закрила от българската държава - да получат бежански или хуманитарен статут. В центровете на ДАБ от отворен тип те чакат, докато се реши техният случай в срок до шест месеца, обясни в интервю за "Дневник" заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Даниел Инджиев. През това време могат да излизат и влизат, немалко от тях обаче не дочакват решението за закрила и продължават към Западна Европа.


Според статистиката на МВР за юли и август само за последната седмица на август "самоволно напусналите" са над 200 души, докато за целия месец юли те са над 700. Тоест хората в центровете, в които те могат да минат в процедурата да поискат статут, не се задържат и ги напускат вероятно по пътя им на запад.


В София има три регистрационно-приемателни центъра, където в момента са настанени общо 767 на лица, които са потърсили закрила - бежански или хуманитарен статут. В кв. "Овча купел" има 192 души. В кв. "Военна рампа" са настанени 355, в центъра във "Враждебна" - 220 души.


Най-големият регистрационно-приемателен център на ДАБ е в Харманли, където пребивават 743 лица, което е 27% от капацитета му. В новозагорското село Баня са 38 лица, или 54% запълненост, а в транзитния център в с. Пъстрогор, Свиленградско, има 54 души, което е 17% от възможностите му.


Незаконно влезлите в страната лица от трети страни, които са задържани от органите на МВР без документи и не искат закрила, директно се настаняват в лагери от затворен тип към дирекция "Миграция" на МВР. Те са два - в град Любимец и в софийското село Бусманци, и се наричат специализирани домове за временно настаняване на чужденци. Те са със затворен режим и излизането е забранено.


От началото на годината до 31 юли там са били задържани общо 3673 души. Те са над 4 пъти повече спрямо миналата година, обобщават от МВР. Тези от тях, за които е установено, че не са били подложени на опасности и гонения в страната си, вече са изведени от България и върнати в "страната им по произход".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  И защо ги задържа, вместо да ги конвоира по-бързо до границата?

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 987 Неутрално

  България е жандарма на Европа и срещу това не успя дори един Шенген да договори.

 3. 3 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  И защо ги задържа, вместо да ги конвоира по-бързо до границата?
  —цитат от коментар 1 на ivanpopov


  защото Румъния или Сърбия ще ни ги върнат. Сърбите като хванат някой на границата го бутат назад към България.
  Явно оградата на Борисов не работи. Качество като на магистралите. За рязяне на лентички е ок, после пропада и има пробойни.

 4. 4 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  България е жандарма на Европа и срещу това не успя дори един Шенген да договори.
  —цитат от коментар 2 на Lazarus


  Всъщност, ако сега бяхме в Шенген натискът щеше да е много по-голям, защото щяхме да сме външна граница, а зад нас почти нищо (освен ако Румъния не беше в Шенген).
  В крайна сметка дали сме в Шенген или не не е голяма драма за редовните пътуващи. Влизането в Гърция, която е в Шенген е бързо, дори на едно гише. Влизането в Унгария през Румъния е бързо, същото важи и за влизането в Румъния от наша страна. На летищата седенето на опашки е 5-10мин. В крайна сметка обаче не охраняваме като последни границата на ЕС, предвид корупцията в МВР и държавата.

 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6052 Неутрално

  Рашков стегни си гранична полиция, пазете границата.

 6. 6 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 620 Любопитно

  "Те не срещат пречки да проникнат в страната през българско-турската граница, откъдето минава основният поток..."
  Въпросче: Защо премиер Янев каза, че оградата на ГЕРБ е ОК?
  Това не говори добре и за оградостроителите на ББ. И за поддръжката на съоръжението. Накратко: Границата не се охранява ефективно. А трябва!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 7. 7 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 266 Неутрално

  нека ЕС осигурява полети за мигрантите -- и директно към САЩ дето ги забъркаха тея лайна

 8. 8 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 620 Любопитно

  До коментар [#5] от "Тsonkooo":

  Рашков няма нито време, нито пари за това. Всъщност има нужда от Гранични войски с постоянна дислокация, а не от временно командироани полицаи. Отива там Сульо за месец, не познава района, брои колко дни му остават и гледа през пръсти на службата. Мигрантите няма да идат при него.
  Има и друго: организирания трафик от Турция през България. Имаше публикации, че и полицаи участват. Изглежда, бизнесът е изгоден и държавата не го пресича с по-строги мерки.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  "Те не срещат пречки да проникнат в страната през българско-турската граница, откъдето минава основният поток"

  Нали щяхте да пращате допълнително хора да я охраняват тази граница. Нали военния министър разправяше че има план, че всичко било цветя и рози, само трябвало да ги пратят на границата и готово вече птиче няма да може да префръкне.

  Айде малко по-сериозно се задействате и я пазете тая границата.

 10. 10 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 620 Любопитно

  До коментар [#1] от "ivanpopov":

  Уместен въпрос. Като ги задържаме, увеличаваме броя им в центровете.
  Доколкото помня, имаше някакви пари от ЕС според броя на мигрантите.
  Може там да се крие истината. За какво и къде ще отидат парите.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#10] от "3.14":

  Задържат ги, щото не могат да си затворят очите.

  Пазач видял цяла тумба над Ихтиман - не могат да не ги задържат, щото ще се разчуе.

  Преди това имаше във влака Свиленград-София мигранти. Трудно е да се правиш на ударен за такива случаи.

 12. 12 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 387 Весело

  Бягащите от война подминават територията.. Населението на територията е доволно от начина си на живот, трича всичко ново и не иска промяна..
  Новите са лоши, тези дето са ни докарали до тук са най-добрите..

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  "МВР ги хваща, след като минат границата нелегално"

  Значи границата ни е разграден плет и се охранява проформо.

 14. 14 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#8] от "3.14":

  Oсобено, ако командированите са от някой град без 1 байр, където стълбите до втория етаж ти се струват като "изкачване" - смятай какво пазене пада, евентуално от колата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK