Грешките в електронната система за преброяване са няколко, обясни експерт по киберсигурност

Грешките в електронната система за преброяване са няколко, обясни експерт по киберсигурност

© ReutersКазусите и грешките в електронната система за преброяване са повече от една и нещата не се правят по този начин. Когато искате да преброите такава голяма група от хора, не е нужно да ги вкарвате в срок 10 дни и да искате да ги глобите, ако не успеят да се справят в този период", каза пред Би Ти Ви експертът по киберсигурност Ясен Танев.


Коментарът му беше по повод срива на сайта, през който се прави електронното преброяване. След няколко хакерски атаки той беше спрян за неопределено време. Междувременно парламентарната Комисията по дигитализация и информационни технологии извика председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски да обясни откъде идват проблемите. Изслушването на Цветарски е утре.


Ясен Тенев посочи, че сайтът за преброяването е можело да бъде направен по-добре, а тестовете за неговата уязвимост - по-подробни. Като потенциална защита от хакерски атаки той посочи и възможността достъпът до него да става само от България.


Целта на атаката вероятно е политическа
Според експерта по киберсигурност Спас Иванов това вече е направено. Пред "Нова телевизия" той посочи, че мерките за защита, които са приложени от НСИ, сработват, а статистиката има една от най-модерните информационни системи в страната.


Според Иванов в случая не става дума за опит за достъп до данните, а се ограничава достъпът до сървъра. Той изрази мнение, че целта да се блокира системата най-често е политическа. "Идеята е да се внуши недоверие в дадена услуга или държавна инициатива", подчерта Иванов. Ясен Танев пък изрази предположение, че вероятно за атаките, идващи отвън, е платено от някой от България.


"На мен ви се вижда достоверно българската организация или личност да е инвестирала малка сума, за да може да компрометира електронните услуги в България и да каже, че не можем да се справяме. Ако го бяха сложили в държавния облак и защитата се правеше от държавните институции, Държавната агенция "Електронно управление", можеха да направят това нещо и първоначално бяха стартирали само в обхвата на България, нямаше да се стигне до този резил", поясни той.


Омбудсманът пита защо преброяването не е докрай електронно


Междувременно омбудсманът Диана Ковачева написа с писмо, изпратено до председателите на Националния статистически институт Сергей Цветарски и на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в 46-ото Народно събрание - Ивайло Мирчев, в което ги информира, че при нея има много жалби от хора за това, че електронното преброяване не е докрай електронно.


Тя посочва, че при е-преброяването системата генерира уникален преброителен код (УПК), с което обаче не приключва участието на гражданите, които са се преброили онлайн, защото те в последствие се събират от преброител. Според Ковачева е трябвало да се предвиди възможност за изпращане на кода по електронен път и с това да се финализира процесът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK