До 2024 г. трябва да са готови едва 50 километра от "Хемус", план за следващите участъци няма

До 2024 г. трябва да са готови едва 50 километра от "Хемус", план за следващите участъци няма

© Георги КожухаровЗа участъци 1, 2 и 3 (с обща дължина 51 километра) от автомагистрала "Хемус" са сключени договори със срок за изпълнение 2024 г., на 4, 5 и 6 има незаконно строителство без нужните разрешения, а 7, 8 и 9 дори не са с уточнено трасе. Това съобщиха на пресконференция регионалният министър Виолета Комитова и шефът на държавния строителен контрол арх. Влади Калинов.


Така Комитова отговори на обвинения, че служебното правителство е спряло или бави строежа на ключовата магистрала, за която бившият премиер Бойко Борисов обявяваше неведнъж, че ако управлява, ще е готова изцяло през 2024 г.


Какво остава да се построи от "Хемус"


До 2024 г. трябва да са готови едва 50 километра от "Хемус", план за следващите участъци няма

© www.magistralahemus.bg
Участък 1 (15.26 км) - започва от Боаза, където ще приключва изграждащата се в момента отсечка, и ще е до пресичането с път III-307 Луковит - Угърчин, включително пътен възел "Дерманци".


Участък 2 (19.2 км) - от края на пътен възел "Дерманци" - при пресичане с път III-307 Луковит - Угърчин, до връзката с път III-3005 Радювене - Катунец, включително пътен възел "Каленик".


Участък 3 (17.08 км) - започва от края на пътен възел "Каленик" при пресичането с път III-3005 Радовене - Катунец до връзката с път II-35 Плевен - Ловеч, включително и пътен възел "Плевен".


Участък 4 (26.8 км) - от края на пътен възел "Плевен" при пресичане с път II-35 Плевен - Ловеч до път III-301 Летница - Ловеч, включително пътен възел "Летница".


Участък 5 (23.2 км) - от края на пътен възел "Летница" при пресичането с път III-301 до път III-303 Бутово - Павликени, включително и пътния възел.


Участък 6 (32.6 км) - от края на пътния възел на път III-303 Павликени - Левски до път 1-5 Русе - Велико Търново, включително и пътния възел.
Тези шест участъка трябва да се изградят от "Автомагистрали" АД с 1.3 млрд. лева


Участък 7 (43.6 км) - след пресичането на път I-5 Русе - Велико Търново до км 265 при пресичането с път II-51 Бяла - Търговище.


Участък 8 (33.5 км) - след пресичането с път II-51 Бяла - Търговище и е до връзката с път II-49 Търговище - Разград.


Участък 9 (11.9 км) - участъкът е от пресичането с път II-49 и до изграждащия се в момента участък Белокопитово - Буховци, при пресичането на път I-4 с път III-5102.


1.38 млрд. лева са предвидени за тези участъци.


Подробна карта можете да разгледате тук.


Незаконно строителство и липса на трасе


"Участъците 1, 2, 3 имат одобрен подобен устройствен план, отчуждаване, одобрен инвестиционен проект, разрешения за строеж. По тях няма забележки и в момента се строят", обясни Калинов след проверка на ръководената от него дирекция.


За участъци 4, 5 и 6 има одобрен подробен устройствен план, няма приключило отчуждаване, няма одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж. В тях е установено незаконно строителство - в участък 4 са извършени строително-монтажни работи на 16.5 км от трасето, в 5 е отнет хумусът и са проведени изкопни работи на около 8.3 км от общо 23, в 6 няма изпълнени строително-монтажни работи.


За участъците 7, 8 и 9 няма одобрен подробен устройствен план, няма отчуждителни актове и инвестиционни проекти, няма разрешение за строеж, няма и строително-монтажни работи. Няма избрано трасе за участъци 7 и 8 също няма установено трасе.


"Агенция "Пътна инфраструктура" е сключила договори с проектанти, с консултанти, с различни фирми, изпълняващи специфични видове строежи - подлези, надлези, виадукти. За всичко останало изпълнител би трябвало да е "Автомагистрали". По тяхна информация за 1 година биха могли да изпълнят 3 км магистрала. Държавното дружество е сключвало договори за големи суми с други фирми с две споразумения - за доставка на материали и наем на техника", каза Калинов.


Виолета Комитова заяви, че в министерството обмислят казуса и е много трудно е да се каже как ще продължи строителството.


"Копано е в неотчуждени имоти от анонимен строител, защо собствениците не реагират? Това са много странни обстоятелства. Насипите са без установено качество, защото няма официален строител. Най-важното на един път е основата, затова често се сблъскваме с ремонт на ремонта. Няма съставени актове от строителството и като се набразди асфалтът впоследствие, няма от кого да се търси отговорност", обясни тя, като изтъкна, че цената на магистралата е 17 млн. лева на километър, а 1.5 млрд. са разплатени на фирми доставчици през 2019 и 2020 г. Съобщи също за сигнал за незаконни насипи от магистралата в горска територия и съсипани 187 декара гора.


Заместникът й Иван Шишков каза, че строителството тепърва трябва да започне, след като незаконното бъде спряно.


"Комитова хал хабер си няма от големи инфраструктурни проекти"


"Министерството на регионалното развитие и благоустройството се ръководи от министър, която хал хабер си няма от държавно управление, устройствени процедури и как се изпълнява голям инфраструктурен проект", отговори по-късно на брифинг на ГЕРБ в парламента бившият заместник-министър Николай Нанков.


"Правителствата на ГЕРБ осигуриха за "Хемус" финансиране, проектна готовност, законосъобразни процедури и ясен времеви хоризонт до 2024 г. магистралата да бъде готова", добави Нанков, като посочи, че повече от 4 месеца министерството не придвижва процедурите с цел да компрометира ГЕРБ. "Ами стартирайте проектите, ние ви оставихме цялата документация. Комитова не е стъпила на строящите се участъци 1, 2 и 3. Обричат Северна България и милиони български граждани на безперспективност", добави той.


В министерството е настъпил тотален хаос, безпътица и безсилие да се управлява административният процес, смята бившият министър Петя Аврамова. Тя бе категорична, че магистралата не се строи със същите темпове, с които това е правено преди и апелира в следващото служебно правителство ресорът да бъде водещ и да бъдат назначени хора, които могат да управляват както административно, така и политически процеса.


Без разрешение за строеж са ремонтирани и язовири


"Нито една от стените на десет язовира не е ремонтирана с разрешение", каза по повод възложените дейности от Държавната консолидационна компания министърът на икономиката Кирил Петков, който също присъства на пресконференцията.


"Няма кой да поеме отговорността, ако стените се напукат или стане авария", каза той и анонсира, че поради тази причина днес ще уволни последния несменен член на борда на директорите на ДКК.


"Става дума за сигурност. Това е максималното ниво на безхаберие. Емблема какво означава да се строи в режим на корупция. Ще търся и друга отговорност освен уволнението", каза Петков и добави, че назначаването на нови шефове на компанията е приоритет.


Гаранция за извършените ремонти трябва да поеме държавата. Всички частни фирми не носят никаква отговорност, обясни за ремонтите на язовирите Влади Калинов.


Държавната фирма "Монтажи", която е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК), също както и "Автомагистрали", е сключвала договори с подизпълнители за изпълнение на възложени на нея дейности, като са плащани милиони в аванс. Това показва проверка на Министерството на икономиката в ДКК, за която Петков съобщи през юни.


Според данните през 2018 година ДКК е сключила с "Монтажи" 266 договора за ремонт на язовири на обща стойност 632 млн. лева, които са били изплатени авансово. "Монтажи" няма капацитет да извърши планираните дейности и без конкурс ги превъзлага на частни компании.


Министърът направи и проверка на един от ремонтираните язовири - "Пазар дере" до Ловеч, за който са дадени 2.35 млн. лв. Инж. Владимир Барзов от междуведомствената група, извършила проверката, коментира, че на база отчетната документация на ремонта цените на материалите и отделните дейности могат да бъдат определени като "бутикови".


"Един специфичен хидротехнически бетон, който в София е 126 лева, тук е актуван за 219 лева плюс 30 лева транспорт, т.е. приблизително двойни цени за бетона. По-фрапиращи са цени на транспортни разходи. Обикновено цените варират между 15-20 стотинки на тон/километър. А тук цените, които са искали и са взели съответно от държавата, са 1.16 лева на тон/километър, т.е. 5 пъти по-скъпо", допълва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Министърката явно не желае Хемус да се построи, на принципа "асфалт не се яде"?

 2. 2 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Разпад. Абсолютен. Закривай.


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  ДрОгарката най-сетне след много усилия успя да спре строителството на "Хемус"....БРАВО!!!
  Цяла Северна България отново за доста години напред ще образува насочена въздушна струя с уста!
  Жалка история!!!

 4. 4 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Тази така и не разбра, че хората в Северна България искат магистралата възможно най - скоро. Тях не ги интересуват процедурни или законови пречки. ГЕРБ вече им я обещаха, с което минираха всякакви опити за оправдания на следващите.

 5. 5 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1262 Любопитно

  Хахахаха....ей само и само да набедят политическите си противници. Тая е като здравния министър, плю, плю, изчегъртва и сега като опря работата до него с мерките и помна да дава на заден и да се оплита като пате в кълчища.
  Тая е същата, може да изчегъртва, ава на изчегъртаното е способна да направи само едно нещо....ако.

 6. 6 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Фирмите показаха други фактури. И се оказа, че Кирил Петков лъже.


  Абсолютна манипулация на обществото с една единствена цел Да се сложат техните хора и да се краде.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 7. 7 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3039 Неутрално

  Жалка история!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  И още по-лошо ще става. Много ще изтрезнеят.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 8. 8 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Нещо в ТОЛ системата да въведете ред?
  Ще онези с автобусите на които платихте десетки милиони помощи и сега на 28.09 щели да блокирват пътища за още, продължават да плащат по 1 ст/км такса.

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Добре, няма.

  Ама има 3 години да направите план и да я построите.

  Какво се мотаете.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  На никой не му се слушат оправдания.

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#7] от "AModoMio":

  Както се пееше в едно парче : "...ха дано, ама надали"...!
  Ще видите резултатите от предстоящите избори...при избирателна активност около 35 % ще бъде ужас и безумие....

 12. 12 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 519 Весело

  Министърката явно не желае Хемус да се построи, от неуго на принципа "асфалт не се яде"?
  —цитат от коментар 1 на Дария Колев


  Асфалт може да не се яде, но от него явно може да се краде. И ето това явно не желае министърката. Но от друга страна, това също така явно се разминава с желанието на кохортата на твърдолинейния банкянски башибозук.

 13. 13 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Благодарим ти Борисов, благодарим ти ГЕРБ.
  Парите са по чекмеджетата, част от тях платиха формацията ИТН да създаде политически хаос! Явно са останали достатъчно и за тролската фабрика на бившата ДС!

 14. 14 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 996 Весело

  Кефи ме герболяка как се оправдава, когато му се каже, че трябва да се съобразяваш със закони и правила - все едно се опитваш да обясниш на някакви маймуни, че не трябва да пикаят навсякъде 😄

 15. 15 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Тази така и не разбра, че хората в Северна България искат магистралата възможно най - скоро. Тях не ги интересуват процедурни или законови пречки. ГЕРБ вече им я обещаха, с което минираха всякакви опити за оправдания на следващите.
  —цитат от коментар 4 на 4okuto


  ГЕРБ за почти 12 години колко километра построиха от Хемус ??

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Боко си е направил сметката, да има къде да се снима и през/евентуално/ следващ мандат.

 17. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  [quote#12:"the_librarian"][/quote]

  БСП и ДПС крадяха без да полагат асфалт, щото остава повече излишък в бюджета! Служебното на Радев не случайно има много кадри на БСП!

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak":

  ГЕРБ никой не може да ги надмине. За 12 години много се изучиха.

 19. 19 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Според ГЕРБиджа трябва да се строи, независимо, че няма отчуждения, ПУП, проекти , разрешения за строеж и т.н. Майната му на закона.

 20. 20 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#4] от "4okuto":

  Като ГЕРБ са обещали какво са свършили?
  Похарчили са парите и насреща нищо!

 21. 21 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Как се строи магистрала от неизвестен строител?
  Пътна полиция няма ли?
  Собственици на копани имоти,мълчат.

  Корупционни практики и схеми.

 22. 22 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Министърката явно не желае Хемус да се построи, на принципа "асфалт не се яде"?
  —цитат от коментар 1 на Дария Колев


  Какво значи не желае? Не знам ако в двора на Борисов някой разкопае дали той ще си мълчи? Няма отчуждаване, но има разпореждане с чужди имоти. Колев, понеже си в Германия, сещаш ли се какво стана в Бранденбург покрай строежа на фабриката на Тесла? Там за гората...дали Мъск влезе в гората и изсече или чакаше разрешение от държавата?

 23. 23 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Благодарим ти Борисов, благодарим ти ГЕРБ!
  —цитат от коментар 13 на petrapetra


  Правилно постъпваш, че им благодариш! При тях имаше строителство, имаше саниране, имаше ремонти на детски градини, училища, културни сгради итн. При хунтата такива неща липсват. Има само чегъртане, ама я тръгни да си караш колата по чегъртвано, та да те видя.

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  ГЕРБ за почти 12 години колко километра построиха от Хемус ??
  —цитат от коментар 15 на Alex Ivanov


  ГЕРБ като дойдоха ни Тракия имаше, ни Марица, нито нищо.

  Барем завършиха Тракия и Марица. По Струма така и се забатачиха нещата. Ама поне Хемус строяха с пари от бюджета. И още 2-3 важни има се строят.


 25. 25 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Тази така и не разбра, че хората в Северна България искат магистралата възможно най - скоро. Тях не ги интересуват процедурни или законови пречки. ГЕРБ вече им я обещаха, с което минираха всякакви опити за оправдания на следващите.
  —цитат от коментар 4 на 4okuto


  в смисъл, дай да живеем в беззаконие, щото така ще е по-добре. Ами, да, после всички се оплакват, че убиецът на Милен го пуснаха в домашен арест, братя Галеви ги няма, Гешев си прави оглушки. Ако искаме беззаконие ще се превърнем в Афганистан.

 26. 26 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  Строи се по Герберски, както всичката им останала дейност. Хаос и беззаконие.

 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2889 Гневно

  До коментар [#1] от "Дария Колев":
  До коментар [#3] от "selqnin":

  Не ви ли е поне малко срам? Оня с чекмеджето поне е завлякъл милиарди. А вие къде сте тръгнали с голите си задници?

 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2889 Гневно

  До коментар [#1] от "Дария Колев":
  До коментар [#3] от "selqnin":

  Не ви ли е поне малко срам? Оня с чекмеджето поне е завлякъл милиарди. А вие къде сте тръгнали с голите си задници?

 29. 29 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Крадене, крадене, крадене! И гепене в хаоса...

 30. 30 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Тях не ги интересуват процедурни или законови пречки.
  —цитат от коментар 4 на 4okuto


  За герберастите законите са „пречки“, сега разбрахте ли всички какъв материал подкрепя и се кефи на СИКаджийската мутра?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 31. 31 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Според ГЕРБиджа трябва да се строи, независимо, че няма отчуждения,
  —цитат от коментар 19 на Doge


  Хмм, строяло се върху частни неотчуждени имоти, пък нито един от техните собственици, не се е жалвал. Министърката да не послъгва нещо?

 32. 32 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  [quote#24:"realguru"][/quote]

  Марица не пропадна ли скоро след като я построиха. ГЕРБ достроиха ли Струма? Успяха ли участъка от Перник до Долна Диканя да го превърнат в магистрала, защото все още се води скоростен път (а преди това беше с ограничение 90км/ч). Въобще, тази отсечка дори няма акт 16. Международен път без акт 16. Мирише на ГЕРБ.
  На Тракия видяхме, че е правен ремонт преди няколко години, с некачествени материали и е бил приет въпреки възраженията на стоителния надзор. Сега пак му правиха ремонт.
  Ами отсечката за избягване на Долни Богров? Тя е вече на вълни, там трябва да караш вляво, за да не друса.

 33. 33 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  [quote#31:"uvtest"][/quote]

  или е страх от държавна репресия да не си кажеш, че ти строят в имота? ИПОН с какво е известна фирма?!

 34. 34 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Ако го бяхте оставили Борисов на мира Хемус щеше да е готов до края на годината.
  До сега поне никога не се е оправдавал и си е вършил работата.
  Не спря да наглежда пътища и магистрли и им решаваше проблемите веднага.
  Тая заспала лелка, която се чуди само как да се оправдава не може нищо да реши преди д се оплаче за каквото и скимне.

 35. 35 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Оставка, некадърници. Махайте се.

 36. 36 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  [quote#23:"uvtest"][/quote]

  При строителството и ремонтите е най-лесно да се краде. Особено при държавните такива - реално контрол липсва. За тва Баце "Строителя" им беше голям фен, за по-сложни машинации не му стигаше акъл.

 37. 37 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Министърката да не послъгва нещо?
  —цитат от коментар 31 на uvtest  Не, не послъгва. Все пак тя не е осъдения лъжец Бойко Методиев Борисов. Други тъпи въпроси?

 38. 38 Профил на Тирбушон
  Тирбушон
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#19] от "Doge":

  Е па според най-популярния министър "майната и на конституцията, за да може аз да съм министър" , защо един път да не може да построим нещо за хората без чакаме всичките обжалвания и процедурни хватки за бавене на строежите. Решението всички магистрали да се строят през държавно дружество и да се избегнат тръжните процедури беше едно от добрите решения на предишната власт, скъпо решение но ефективно. Преди това търга минаваше за 1 година, обжалванията на загубилите - още 5 години, офертата на спечелилия търга вече не е актуална и почвахме на ново ..... другарката ще ни върне в тази цигания

  Накрая всичко ще бъде наред, ако нещо не е наред, това просто не е края
 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Весело

  До коментар [#27] от "Един препатил":

  Мен не ме е срам от нищо!
  Научили са ме да живея така, че да не се срамувам от онова, което съм направил!
  Южното подножие на гърба ми е надлежно облечено, както казваше баба ми /светла и памет/ :" Може да си с кръпки, но никога с лекета".
  Иначе, нали си знаете :" Високият тон и ниският стил са сигурни индикации, че не сте прав"!!!
  Хубав ден Ви желая!

 40. 40
  uvtest
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  или е страх от държавна репресия
  —цитат от коментар 33 на alabalko


  В щаба да не са пропуснали да ти кажат, че от три месеца държавата се управлява от радевата хунта? Или искаш да кажеш, че собствениците ги е страх от нея, затова не се жалват?

 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  в смисъл, дай да живеем в беззаконие, щото така ще е по-добре. Ами, да, после всички се оплакват, че убиецът на Милен го пуснаха в домашен арест, братя Галеви ги няма, Гешев си прави оглушки. Ако искаме беззаконие ще се превърнем в Афганистан.
  —цитат от коментар 25 на alabalko


  Никой не е за беззаконието. Искаме от каката законно да строи, а не да се оправдава. Ако не може, да си ходи.

  За убиеца на Милен, Галеви и пр. имаме съвпадения.

 42. 42 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Ако го бяхте оставили Борисов на мира Хемус щеше да е готов до края на годината.
  .
  —цитат от коментар 34 на cpl40723722


  Глупости! Още миналата година щеше да е готов. И не само Хемус ми още полвин милиард километра.

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  "За участъци 1, 2 и 3 (с обща дължина 51 километра) от автомагистрала "Хемус" са сключени договори със срок за изпълнение 2024 г., на 4, 5 и 6 има незаконно строителство без нужните разрешения, а 7, 8 и 9 дори не са с уточнено трасе. Това съобщиха на пресконференция регионалният министър Виолета Комитова и шефът на държавния строителен контрол арх. Влади Калинов."


  Това са фактите и студената реалност зад лъжите и самохвалствата на една мутра с жипка у нас !

 44. 44 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Оставка, некадърници. Махайте се.
  —цитат от коментар 35 на kzj35678888


  Ей ся

 45. 45 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#19] от "Doge":Е па според най-популярния министър "майната и на конституцията, за да може аз да съм министър" , защо един път да не може да построим нещо за хората без чакаме всичките обжалвания и процедурни хватки за бавене на строежите. Решението всички магистрали да се строят през държавно дружество и да се избегнат тръжните процедури беше едно от добрите решения на предишната власт, скъпо решение но ефективно. Преди това търга минаваше за 1 година, обжалванията на загубилите - още 5 години, офертата на спечелилия търга вече не е актуална и почвахме на ново ..... другарката ще ни върне в тази цигания
  —цитат от коментар 38 на Тирбушон


  държавата не е частна фирма, за да има удоволствието да си харчи парите без надзор и търг. Въпреки че в частните фирми акционерите (особено при АД) са доста стриктни по отношение на разходването. При нас прокуратурата хич не е стриктна, но тя играеше белот с изпълнителната власт.

 46. 46 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тирбушон":

  Като ви пречеха законите, имахте 12 години законодатлна власт, защо не променихте законите?

 47. 47 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#19] от "Doge":Е па според най-популярния министър "майната и на конституцията, за да може аз да съм министър" , защо един път да не може да построим нещо за хората без чакаме всичките обжалвания и процедурни хватки за бавене на строежите. Решението всички магистрали да се строят през държавно дружество и да се избегнат тръжните процедури беше едно от добрите решения на предишната власт, скъпо решение но ефективно. Преди това търга минаваше за 1 година, обжалванията на загубилите - още 5 години, офертата на спечелилия търга вече не е актуална и почвахме на ново ..... другарката ще ни върне в тази цигания
  —цитат от коментар 38 на Тирбушон


  Ама те търгове пак са се провеждали, ама бързи. Три четири фирми ги питаш, ако ти дам 1 милиард да строиш магистрала (респективно ремонт на язовир) колко ще ми върнеш в чекмеджето. Отговор до утре. И един вика 50% другия 60 и те така...

 48. 48 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  План няма. План или проект?
  Ми той, е част от строителството което спряхте. Планирайте, проектирайте, стройте.
  Не по плюенето по Боко на пресконференции ще ви оценят, а по това което сте направили, а то е едно нищо.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 49. 49 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Разликата между Борисов и днешните е
  че при Борисов всичко вървеше, движеше се и се развиваше.
  независимо от писъците на определени среди.
  Явно среди, които бяха далеч от баницата.
  При днешните НИЩО НЕ ВЪРВИ
  Погледнете магистралите, погледнете пенсиите, погледнете скандалите.
  Но за сметка на това винаги намират убедителни доказателства, защо нещата не вървят.

 50. 50 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  [quote#40:"uvtest"][/quote]

  Собствениците чакат едни кинти и не смеят да гъкнат, да не се промени плана и да ги заобиколи.

 51. 51 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Служебните откраднаха парите и сега викат.
  Магистрала няма да има.

 52. 52 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Министър Комитова, защо не си вършите работата и вложите усилия в АМ Хемус ?
  Ако не сте в състояние и нямате компететността, подайте оставка.
  Не е сложно.
  Нямам желание да слушам измислени оправдания и подобни глупости!!!

  Бих искал да чуя, какво точно ВИЕ сте направили за последните 3 месеца, за да продължи работата по АМ Хемус ?
  Нека да позная - нищо !

 53. 53 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#32] от "alabalko":

  Лот 0 на АМ Струма го построиха македонци много преди да има ГЕРБ. Може-би затова продължава да е най-качествен участък от всичките след него.

 54. 54 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4566 Весело

  Министърката явно не желае Хемус да се построи, на принципа "асфалт не се яде"?
  —цитат от коментар 1 на Дария Колев


  Я делегация бе трол, Твоят ББ обеща, че ще го построи до 2017, ама съм сигурен че ти не помниш толкова дълго...никоя златна рибка не помни повече от 0.30 сек 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 55. 55 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#23] от "uvtest":

  Умнико, в нормалните държави се строи и се харчат обществени средства при строги правила и отчетност! Това не ти е зайчарник в задния двор на Баце ти в Банкя!
  Борисов похарчи милиарди от джипката със спорен ефект. И ако са ти саниращи панелката на наш гръб и си доволен, това не значи че цените не са завишени 2 двойно.

 56. 56 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Може и да е по-добре така. Щото Тракия през седмица я ремонтират. Ясно е, че БГ няма капацитет за бърза и качествена работа.
  Май това Съединение от 6 септ. по-добре да не го е имало....

 57. 57 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Вместо да ревът от министерството да се запретнат и да започнат да работят. Тия неща са поправими и е тяхна работа да ги свършат.

  agent
 58. 58 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До сега 100 пъти съм пътувал по магистралата към Сандански.
  Е как на едно място не видях да се ремонтира.
  Но ако не се поплюе, за да се оправдаят днешните батаци не може.

 59. 59 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  кое точно е спряла - за първите три лота се строи и се работи, за втората част явно има отчасти незаконно строителство, което е проблем - ако това което пише в статията е вярно, то по-добре да не се строи- аз искам да има гаранции за строителството, парите да се разпределят по законен и прозрачен начин, а не на наши хора завишени в пъти - пари, които ние данъкоплатците сме осигурили.
  За последната част очевидно нищо не се прави - нито има проект нито нищо- там не е започвало за да се спира каквото и да е.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 60. 60 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Па някой журналист ако вземе да ровне кви са били обезщетенията при отчуждаването по Хемус, може да стане интересно.

 61. 61 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Плането авансово. Непостроено или забавено и за постоянен ремонт. Гарантирано от чекмеджийниците Герб.

 62. 62 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#19] от "Doge":

  Така излиза. Вместо да обвиняват сегашните, нека да задават въпроси - защо няма ПУП, няма отчуждаване, няма проекти - защо?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 63. 63 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  ДрОгарката най-сетне след много усилия успя да спре строителството на "Хемус"....БРАВО!!!Цяла Северна България отново за доста години напред ще образува насочена въздушна струя с уста!Жалка история!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  ДрОгарката е от служебен кабинет. Я ме открехни селтакът от Банкя какво направи за 12 години? 12 км! По 1 км на госина. 7 км до Ябланица, и други 5 до Шумен! Педерунгели, вече 47 години строят, не знам дали и 200 км успяха да построят.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  няма как да се строи без разрешение, кое не схващаш
  —цитат от коментар 64 на diegos


  Кой го казва това ? г-жа Комитова, дето правеше репортажи на 12 км от трасето ли ?

 66. 66 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Пореден геноциден над Северна България.
  Когато лекаря ви каже, че децата ви са починали в следсвие от катастрофата - дано се сетите за тази статия. Колко жертви има по този път, а по Тракия? Е, нито Тракия щеше да е толкова натоварена, ако имаше път към другата половина на държавата, нито пътя София-Варна щеше да е толкова опасен. Всичко се връща, но да не плачете после на гробищата и да се чудите кой е виновен - вие сте.

 67. 67 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  управлението на ГЕРБ може да се опише най-кратко като : КРАЖБИ, ЛЪЖИ, БЕЗЗАКОНИЕ

  НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕБ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 68. 68 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  ДрОгарката най-сетне след много усилия успя да спре строителството на "Хемус"....БРАВО!!!Цяла Северна България отново за доста години напред ще образува насочена въздушна струя с уста!Жалка история!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  ВЗЕМИ ПРОЧЕТИ СТАТИЯ БЕ ТРОЛ ГЕРБАВ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 69. 69 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Лелче, ако не бяхте взели парите, щеше да стане!

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 70. 70 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  И излезли двамата министри, единия от които погазил конституцията, точно в деня когато КС каза, че ще работи по него, да ни разправят за нарушения на законите.
  Некадърници. Малко ви остава.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 71. 71 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Оставка, комунисти мръсни!

 72. 72 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Пореден геноциден над Северна България. Когато лекаря ви каже, че децата ви са починали в следсвие от катастрофата - дано се сетите за тази статия. Колко жертви има по този път, а по Тракия? Е, нито Тракия щеше да е толкова натоварена, ако имаше път към другата половина на държавата, нито пътя София-Варна щеше да е толкова опасен. Всичко се връща, но да не плачете после на гробищата и да се чудите кой е виновен - вие сте.
  —цитат от коментар 66 на realismisthename


  За катастрофите не са виновни пътищата. За катастрофите са виновни едни олигофрени, дето си мислят, че като се качат на 10 годишен немски кошник и са безсмъртни.

 73. 73 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Некадърници. Малко ви остава.
  —цитат от коментар 70 на zz_s


  Малко, малко, колко да е малко....

 74. 74 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Весело

  До коментар [#68] от "БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ":

  Изключително много "харесвам" брутално неумни съвети, които изобщо не съм искал!!!
  Иначе, се надявам, че дори Вие чисто хипотетично би трябвало да имате възможността да осъзнаете, че крясъците и нефелните опити за обиди не са никакъв аргумент!!!
  Хубав ден Ви желая!

 75. 75 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Умнико, в нормалните държави се строи .
  —цитат от коментар 55 на мики маус


  Прав си, докато бяхме нормална държава у нас се строеше. Сега, с хунта на власт, с министри назначени в разрез с Конституцията, с парламенти еднодневки, които не могат един закон да приемат, ни правителство да направят, вече не се строи.

 76. 76 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#36] от "courage.tcd":

  Ами не.
  Най-лесно се краде от ИТ проекти. Като сайта за преброяването или този за регистрация в деските градини. Ама това е върха на айсберга, което се вижда от всички.
  Знаещ колко ИТ проети има по министерства, правителствени организации и общини, които се предават документално и не се ползват.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Да се издирят гербавите пишман бизнесменчета на които е платено, по 20 грама демокрация в кратуната и да приключваме с тоя цирк.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 79. 79 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#65] от "Хай Буй":Умник тролски... ако си мислиш, че минавайки с джип по строящо се трасе, то е законно имам изненада за теб. Трябват документи, разрешения от съответните институции. Иначе е НЕЗАКОННО. И ако стане нещо (примерно скала падне от "укрепен ГЕРБ скат") няма кой да носи отговорност, защото строителството е било незаконно! Не е работа на министър да ходи по строежи, за това има милион чиновници, които си клатеха краката защото Буци си вееше с джипа шлифера и шкафчето му се пълнеше с кюлчета заради беззаконието което беше въвел като норма. Що не коментираш линковете където момата, наследник на тежката БКП номенклатура каза, че АМ ще е готова 2017-та? Кажи бе, трол? Неудобно ли ти е?:)
  —цитат от коментар 77 на diegos


  Това го твърди министър Комитова. За тези 3 месеца от управлението на служебното правителство, не помня за едно нещо да не са излъгали.

 80. 80 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Весело

  [quote#31:"uvtest"][/quote]

  Всички служебни министри на Радев са такива, хвърлят в пространството някаква неистина, естествено без доказателства и малинките им тук се хващат на голата въдичка!

 81. 81 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Къде има такава цена 15-20 ст./тон- километър за превоз на бетон с бетоновоз?!Питам за една комшийка само....

 82. 82 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Руски паток нали го построихме, ще правим пачки от него

 83. 83 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Весело

  Прав си, докато бяхме нормална държава у нас се строеше. Сега, с хунта на власт, с министри назначени в разрез с Конституцията, с парламенти еднодневки, които не могат един закон да приемат, ни правителство да направят, вече не се строи.
  —цитат от коментар 75 на uvtest


  Попаднахме в задънена улица, най-нормалното би било на следващите избори електоратът да му дойде акъл в главата.

 84. 84 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Весело

  Къде има такава цена 15-20 ст./тон- километър за превоз на бетон с бетоновоз?!Питам за една комшийка само....
  —цитат от коментар 81 на val1320


  Такава цена няма никъде, поредната измислица на някакъв уж експерт!

  Може би по времето на Живков този експерт е работел в държавно предприятие?

 85. 85 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Ай честиту!

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 86. 86 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Ай честиту!

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 87. 87 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#75] от "uvtest":

  Да бяхте направили правителство!
  Радев ви даде мандата, да се бяхте възползвали вместо сега да ревете.

 88. 88 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Весело

  като се набразди асфалтът впоследствие, няма от кого да се търси отговорност


  Като се подредят планетите в права линия и дойдат извънземните, кой ще носи отговорност, питам аз ?

 89. 89 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#79] от "Хай Буй":

  Аз по голяма лъжа от това АМ ще е готово до 2017-та не се сещам

  :)

  Но не ти се коментира, м? :))))))))))))))

 90. 90 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#79] от "Хай Буй":Аз по голяма лъжа от това АМ ще е готово до 2017-та не се сещам:)Но не ти се коментира, м? :))))))))))))))
  —цитат от коментар 89 на diegos


  С тия новите управляващи и щетите които нанесоха, един бог знае кога ще завърши. Може и дори той да не знае.

 91. 91 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  абе с новото служебно правителство дали не може да се каже какво се случва с момчето, което загина от тока в центъра на софия?

 92. 92 Профил на STALKER
  STALKER
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Догодина ГЕРБ ще я започнат отново и ще я завършат цялата до 2024

 93. 93 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#90] от "Хай Буй":

  законът трябва да се спазва... дано милиционерите научат това, но се съмнявам... за това няма да бъдат повече управляващи... :)

  Иначе, според мома Павлова, вече пета година откак трябваше да караме по готовата АМ Хемус. Лъжци бяха, лъжци си останаха.

 94. 94 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  [quote#31:"uvtest"]
  —цитат от коментар 80 на Дария Колев
  Всички служебни министри на Радев са такива, хвърлят в пространството някаква неистина, естествено без доказателства и малинките им тук се хващат на голата въдичка![/quote]

  На калъп да та фанат ша отричаш...

 95. 95 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Догодина ГЕРБ ще я започнат отново и ще я завършат цялата до 2024
  —цитат от коментар 92 на STALKER


  Затворниците ползват ли ги вече на пътни строежи?

 96. 96 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  абе с новото служебно правителство дали не може да се каже какво се случва с момчето, което загина от тока в центъра на софия?
  —цитат от коментар 91 на karatista


  Ами още е мъртво.

 97. 97 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Разстроено

  Много герберски трол, много нещо. Видимо никога нищо не са строили. Препоръчвам им да си направят барака без парцелът да е техен, без ПУП, без инвестиционен проект и разбира се - без разрешение за строеж. И след това да видят какво ги чака. Ама като е държавно и с нашите пари - що да не го направим. Ами защото не е законно, затова.
  Иначе е ужасно, че се забавя строителството на Хемус, но трябва да е ясно кой е виновен - ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ. И тези двамата неглеци, които разказват, че нищо не разбираме.

 98. 98 Профил на wqf541063367
  wqf541063367
  Рейтинг: 185 Неутрално

  Пак се претоплят стари манджи, за да се покрие скандала около Кирчо Канадеца.

  За шест месеца от служебното правителство всяка седмица ни говорят колко много пари са откраднати от магистралите и язовирите.

  Добре, разбрахме - ама може ли вместо всяка седмица да правите специални пресконференции с тези нечувани разкрития, да вземете най-после да направите нещо по-конкретно?

  Иначе така само с приказки, пресконференции и интервюто нищо не става.

 99. 99 Профил на STALKER
  STALKER
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#95] от "courage.tcd":
  Да, ще работят хвърчилото и шайката му.

 100. 100 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Пак се претоплят стари манджи, за да се покрие скандала около Кирчо Канадеца.За шест месеца от служебното правителство всяка седмица ни говорят колко много пари са откраднати от магистралите и язовирите.Добре, разбрахме - ама може ли вместо всяка седмица да правите специални пресконференции с тези нечувани разкрития, да вземете най-после да направите нещо по-конкретно? Иначе така само с приказки, пресконференции и интервюто нищо не става.
  —цитат от коментар 98 на wqf541063367


  Герберите първо се оплакваха, че служебното правителство прави нещо повече от това да организира избори...сега се оплакват, че не прави достатъчно...как да им урдисаш?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK