Стефан Янев: Не се наблюдава значително увеличение на мигрантския натиск по границата

Стефан Янев: Не се наблюдава значително увеличение на мигрантския натиск по границата

© Георги КожухаровОхраната на границата преминава изцяло към МВР, а към момента не се наблюдава значително увеличение на мигрантския натиск. Това се разбра от изявленията на служебния премиер Стефан Янев и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков след заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Те обявиха, че от началото на септември има лек спад на хората, желаещи да влязат на територията на Република България, в сравнение с месец август и на този етап не се налага включването на допълнителни части от Министерството на отбраната за охрана на границата.


В дневния ред на заседанието бяха включени въпросите за състоянието на системата за национална сигурност по отношение на потенциала на увеличаване на мигрантския натиск върху границата, както и за това как функционира съветът, както и създаване на секретариат като постоянно действаща структура към Министерския съвет. Темата за миграционния натиск стана повод за няколко изслушвания на служебния вътрешен министър Бойко Рашков и на служебния премиер Стефан Янев, беше сред въпросите и на Консултативния съвет при президента.


След заседанието на съвета премиерът Янев обяви, че е взето решение отговорността по охраната на границата да премине изцяло към Главна дирекция "Гранична полиция" към МВР. "Целта е освен за охраната те да се грижат и за поддръжката на съоръжението, на съпътстващата инфраструктура и на необходимите системи за наблюдение", уточни Янев.
Преди време стана известно, че по оградата по българско-турската граница има проблемни участъци, които се нуждаят от спешен ремонт. Управлението на т.нар. възпрепятстващо съоръжение е поверено на тримата областни управители за областите (Бургас, Ямбол и Хасково), през които преминава то. След заседанието на Съвета Рашков обяви, че ремонтът на проблемните участъци по оградата би струвал приблизително около 4 млн. лева. "Ремонт ще трябва да се направи по оградното съоръжение и поддръжката на пътищата в граничната зона, за да се осъществи безпрепятствено патрулиране там", заяви Рашков. Оградата беше финализирана през 2016 година и струваше над 100 млн. лева.


Той добави, че Министерският съвет (МС) е в готовност следващата седмица да внесе предложение за постановление на МС за създаване на Секретариат към Съвета по сигурност. Той ще функционира в рамките на Министерския съвет. Числеността и задълженията му са определени, допълни той, като уточни, че ще отнеме технологично време, докато служителите в него бъдат назначени. "Очакванията ни са, че на следващата година този Съвет вече ще функционира пълноценно", каза още Янев.


На въпроси от журналисти каква е ситуацията с мигрантския натсик по границата Стефан Янев отговори, че в началото на септември има лек спад, а Рашков допълни, че показателите са приблизително четирикратно по-ниски в сравнение с кризата от 2015 г.


"Погрешно е впечатлението, че границата ни се опитват да преминат единствено и само афганистански граждани. Гражданите на Турция, които се опитват да преминат през нашата граница, са 32%. Тези на Афганистан - 17%, на Ирак - 10%, и по-малък процент са сирийските граждани. Действително има успокояване на броя, т.е. лек спад в сравнение с август", каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, който допълни, че по границата са командировани повече служители от МВР.


Колко са задържаните мигранти четете тук


Най-много бежанци са настанени в центровете към дирекция "Миграция" на МВР, тъй като именно там се установява тяхната самоличност и се предприемат допълнителни карантинни мерки. Останалите центрове за настаняване са заети около 30%, добави Стефан Янев. "Ако се засили мигрантският натиск, може да открием и нови домове", уточни Рашков.


Янев заяви, че на следващото заседание на Съвета по сигурност ще бъде обсъдена цялостната политика на Република България. "Ще търсим практични решения, които да дадат тези отправни точки във външната политика на страната ни, така че тя да бъде разбрана сред своите съюзници в ЕС и да имаме устойчиви послания и бъдещи решения, които да са в национален интерес на Република България", допълни Янев.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  За съжаление не се наблюдава особена прозорливост и държавническо мислене от страна на така нареченото :"правителство"!!!

 2. 2 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1893 Весело

  Язък! Селянинът преди малко ни обясни, че не трябва да закачаме ГешефТ, защото имало три ВСЕОБХВАТНИ кризи. Не знам кои са другите две, ама тази явно отпада.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Весело
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  "Погрешно е впечатлението, че границата ни се опитват да преминат единствено и само афганистански граждани. Гражданите на Турция, които се опитват да преминат през нашата граница, са 32%. Тези на Афганистан - 17%, на Ирак - 10%
  _______________
  Първата вълна на пришелец от войната в Сирия от 2011г. под влияние на Арабската пролет, вече към 2021г са натурализирани турски граждани и те са готови за десант в Европа!
  !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  " Ораната на границата преминава изцяло към МВР, а към момента не се наблюдава значително увеличение на мигрантския натиск. Това се разбра от изявленията на служебния премиер Стефан Янев и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков "

  Сутринта слушах по БНР един експерт , който каза , че натискът се е увеличил в пъти в сравнение с миналата година.

 6. 6 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  " Ораната на границата преминава изцяло към МВР, а към момента не се наблюдава значително увеличение на мигрантския натиск. Това се разбра от изявленията на служебния премиер Стефан Янев и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков "Сутринта слушах по БНР един експерт , който каза , че натискът се е увеличил в пъти в сравнение с миналата година.
  —цитат от коментар 5 на star bastun


  Въпрос на дефиниции! Какво е голяма муха? А какво е малък слон? Ако под значителен натиск се разбират 100 опита дневно, миналата година е имало по един, а сега има по 5, то и двете твърдения са верни.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5419 Весело

  По границите не се наблюдава мигрантски натиск, защото ги хващат в Софийско

 8. 8 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 965 Неутрално

  "НА 09.09. – С НЕНАВИСТ И ПРЕЗРЕНИЕ КЪМ КОМУНИЗМА"
  Ужасите след 9 септември  Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци, лекари. Следват така нареченият „народен съд", концлагерите, съдебните процеси по сталински срещу минни инженери, електроинженери, строителни инженери, пожарни командири, оръжейни специалисти и други представители на елита, обявени за чужди шпиони, само защото са завършили европейски университети.

  „Комунизмът се оказа една фанатична и безчовечна религия, по-силна от исляма, чиито последователи престават да мислят, освен чрез фетиша на партията-диктатор, който убива всичко човешко у човека. Тук ние надминахме фашистите. (…) Нашият социализъм се оказа най-жестокият тоталитаризъм върху другомислещите“, свидетелства Стефан Богданов, шеф на контраразузнаването на ДС веднага след 9 септември 1944. По неговите думи, изпратените в НРБ съветски съветници във всеки отдел на ДС са били инициатори на най-жестоките инквизиции върху представители на стария български елит. Методите за подготовката на главорезите са директно заимствани от НКВД и се практикуват от изпратените в страната униформени и цивилни съветски инквизитори, които ръководят българските си слуги. Дори терминът „бивши хора“, използван от ДС за обозначаване на несвързаните с политиката елити на Царство България, е директна заемка от практиката на червения терор в СССР.

  Партизани, които в мнозинството си са необразовани, стават впоследствие министри, дипломати, директори. „Една от причините за колапса на социалистическата икономика е, че тя беше изградена именно от ръководители, инженери и технолози с партизанско минало, както и от завършили рабфакове и съветски ВУЗ-ове по съкратената процедура. НРБ бълваше продукция, която дори съветският пазар накрая отказваше да приема", припомня Вили Лилков. И допълва, че друга важна цел на комунистическия режим е пълното заличаване на спомена за образованите, талантливите, предприемчивите и успели хора от предишната епоха. Точно заради това в изследването „Погубената България“ са цитирани извънредно много факти, биографии и истории, които илюстрират съдбата и ценностите на погубените.

  Хората от елитите на Третото българско царство, които не успяват да избягат от НРБ, са изселвани и уволнявани. Отнемат им се всякакви възможности за професионално израстване, лишават ги от пенсии, а на наследниците им е забранено да учат в университетите и да заемат ръководни и по-добре платени длъжности. Накрая им е оставена единствено възможността да изживеят в несгоди края на дните си, вместо да съдействат за модернизацията на България и за облагородяването на нейния човешки капитал. Заклеймените като „бивши хора“ непрекъснато са под наблюдение - и първи се оказват в концлагери и затвори при всяко усложняване на отношенията между Изтока и Запада, каквато е например антикомунистическата революция в Унгария през 1956 година, заключава

  „Погубената България“ – проф. Вили Лилков.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK