Опозицията в общинския съвет в София: На 9 септември ГЕРБ извърши преврат в управлението на града

Борис Бонев

© Юлия Лазарова

Борис БоневУправляващото мнозинство в Столичния общински съвет, състоящо се от ГЕРБ - СДС и ВМРО - "Атака", днес пое контрола и на последната комисия в него, в която не доминираше, съобщиха съветници от опозицията. Със спорно процедурно решение броят на членовете на комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика е увеличен от 15 на 17 души, като двамата нови членове са бившият главен архитект на район "Младост" Румен Русев от "Атака" и представителят на ГЕРБ Ирина Йорданова.


Така управляващото мнозинство има вече 9 представители, а опозицията "Демократична България", БСП и Борис Бонев от "Спаси София" - осем. Решението е взето, въпреки че опозиционните партии протестираха и напуснаха заседанието.


"Това беше единствената комисия, в която опозицията имаше мнозинство като гарант, че криминални проекти за презастрояване на София няма да бъдат одобрявани. Но от ГЕРБ превземат и тази последна комисия, погазвайки интересите на софиянци и основните принципи на демокрацията. Квотното разпределение на комисиите беше решено в началото на мандата и ГЕРБ едностранно нарушават договореното. Това е поредното пълно безобразие на подчинените на Фандъкова, които остават верни на своето минало и точно на 9 септември извършват превратаджийски действия", коментира Борис Бонев.


Отварял се пътят за лобистки проекти
Той припомня, че именно съвместната работа на опозицията в тази ключова за развитието на София комисия е довела до спирането на редица вредни за обществото и града проекти, зад които прозират очевидни лобистки интереси. "Спряхме редица доклади, водещи до презастрояване и кражба на общински терени, е това е явно твърде голяма болка за ГЕРБ. Очевидно е, че от ГЕРБ ще опитат да направи всичко възможно до края на мандата да заграбят максимално, усещайки своя край. Овладяването на комисията го тълкувам като опит да се прокарат всички договорени лобистки проекти, за които вероятно са обещани тлъсти комисиони", подчерта Борис Бонев.


Един от проектите, които комисията успя да спре до момента, е този, които предвиждаше следващото продължение на метрото да не е към някой от кварталите на София с повече жители, като Студентски град, а да е към новостроящите се затворени комплекси в подножието на Витоша.


От "Спаси София" очакват също да се разреши и строителството на планирани огромни жилищни комплекси до гробищата в Бакърена фабрика, както и още да се уплътни застрояването за сметка на зелените площи


Борис Бонев призова колегите си от Демократична България и БСП да се бойкотират заседанията на Общинския съвет до отмяна на днешното решение.


"Демократична България": Променя се волята на избирателите


По-късно през деня "Демократична България" разпространи декларация, в която напомня, че днешните действия идват само два месеца, след като мнозинството в СОС отказа да попълни ключови комисии с представители на "Демократична България" и така наруши предварително установения квотен принцип. Все още мнозинството не допуска Тома Белев до комисията по транспорта, а Борис Милчев до комисията по архитектура и жилищна политика, напомнят общинските съветници от обединението.


"По този начин те не само промениха волята на избирателите, а точно на 9 септември демонстрираха с познатите от тоталитарния режим похвати, че са готови с всички средства да бранят статуквото на лошо, скъпоструващо и нефункциониращо управление на най-големия град в нашата страна", се казва в декларация на общинските съветници от "Демократична България". Според тях в последните два парламентарни избора столичани категорично са показали, че искат промяна, а в същото време получават окопаване от статуквото.


"Гражданите на София настояват корупцията и неефективните решения да си отидат. Да си отидат нефункциониращите проекти за милиони левове. Да се осигурят нормални социални услуги, като детска градина за всяко дете. Да бъде създадена нормална среда за живот. Вместо това получават окопаване и задушаване на гласа на демокрацията", се казва в декларацията.


БСП: Няма да подкрепим този фарс


"Няма да участваме в този фарс. Без нужното обсъждане от ГЕРБ се опитват тихомълком да превземат Комисията по архитектура", заяви председателят на БСП - София Калоян Паргов, цитиран в прессъобщение. Напомня се, че дейността на комисията е свързана с вземане на решения по изключително "горещи" теми, като одобряване на подробни устройствени планове, застрояване и зелени площи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK