Кои страници липсват в съкратената книга на Петър Илиев

Новият вариант вляво и оригиналът вдясно – съкратени са цели откъси от глави.

© Георги Кожухаров

Новият вариант вляво и оригиналът вдясно – съкратени са цели откъси от глави.Три части и половина липсват в новия, съкратен вариант на книгата на Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание", за която се разбра в началото на септември и която е предоставена на Етичната комсия и на деканата на Юридическия факултет на Софийския университет. "Дневник" установи липсата, като сравни новата версия, екземпляр от която вече се намира в Националната библиотека "Св. Кирил и Методий", със старата, която е налична в няколко библиотеки.


В началото на септември юридическата фейсбук общност "Правна лудост" разкри, че монографията, която е обект на проверка за плагиатство в Етичната комисия на СУ, вече има втора версия от 618 страници - с 80 страници по-тънка от първоначалната, издадената през 2015 г. от "Нова звезда" е с обем от 698 страници. И двете книги не могат да се купят никъде. На сайта на издателството "Компетенцията на Народното събрание" се води изчерпана, като преди 10 дни в представянето й единствено беше сменен броят на страниците й.


Въпреки това издателството вече представя новата версия за единствената съществуваща, пренебрегвайки факта, че първият вариант от 2015 г. се намира в библиотеки в страната и в чужбина. Екземпляр от пълната версия предаде в Етичната комисия и съдията Васил Петров. Очаква се решението на комисията, като за него няма срок.
Повече объркване вместо повече яснота


Вариантът от 618 страници засега внесе повече объркване по казуса, защото няма публично обяснение нито от автора Петър Илиев, нито от издателството какъв е той и защо заменя първото издание от 698 страници сега.


Проверката започна по сигнали, след като Петър Илиев беше обявен за кандидат на "Има такъв народ" първо за министър на правосъдието, след това беше спряган за министър-председател, а накрая беше предложен за вътрешен министър и вицепремиер по сигурността. Той е адвокат, доктор и главен аситент по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", във визитката му пише, че е почетен консул на Барбадос.


След като излезе информация, че в две катедри на Юридическия факултет от няколко години се знае за съмнения за неправомерно копиране от чужд научен труд без цитиране в негова юридическа монография, "Дневник" направи собствена проверка. Тя показа съвпадение на множество страници в книгата му "Компетенцията на Народното събрание", издадена от "Нова звезда" през 2015 г., с дисертацията на доц. д-р Наталия Киселова "Парламентарният контрол", защитена през 2008 г.


Какви са разликите в краткия и дългия вариант


"Дневник" сравни съдържанието на по-краткия вариант на книгата с това от оригинала (698 страници).


Установихме, че от първата глава "Парламент и парламентаризъм" са отпаднали няколко подглави. Това са параграфите 2,3 и 4: "Ранен (дуалистичен) парламентаризъм", "Класически (монистичен) парламентаризъм" и "Съвременен (рационализиран) парламентаризъм" с три подточки към него, описващи трите вълни на "рационализация" на парламентаризма.


Изваждането на тези параграфи е наложило преномериране на съдържанието. Така параграф пети към първа глава - "Парламентарното управление на Република България", е станал втори и започва на 46-а страница, вместо на 107-ма, както е в оригиналното издание. Това е най-мащабното съкращаване в книгата - 60 страници.


Една страница е отпаднала и в следващите няколко глави. Още страници липсват от параграф 3 на глава Трета - "Контролни правомощия". В по-обемния вариант на книгата тази част е от 28 страници. В новия вариант тя е 11 страници, тоест съкратени са 17.


При сравнение на съдържанието се виждат ясно липсващите части от глави.

© Георги Кожухаров

При сравнение на съдържанието се виждат ясно липсващите части от глави.


Общият обем на съкращенията е 78 страници до библиографията. В първия вариант тя започва на 657 страница и е дълга 40 страници. Във втория започва на 579 и е 39 страници, тоест и оттам има съкратена страница, въпреки че броят на посочените източници е един и същ.


Разликата от 80 страници е видима.

© Георги Кожухаров

Разликата от 80 страници е видима.


Това е обяснието за липсващите общо 80 страници. Двете издания са еднакви като размер, корица, баркод. Леко се различава оттенъкът на синьото на корицата. От издателството отказват информация коя е печатницата, отпечатала изданията. "Дневник" се допита до случайна печатница дали с днешна дата може да се наподоби издание от 2015 г., печатано при тях, и получи отговор, че е възможно да има разминаване, защото мастилата не са същите.


"Дневник" неведнъж се опита да се свърже с адвокат Илиев, но той си затваря телефона. От кантората му заявиха, че ако прецени, ще се свърже с нас. До този момент това не се е случило.


По случая върви и прокурорска проверка за престъпление от общ характер.


Според експерти в науката плагиатството е смятано за тежко нарушение и по света уличените в него напускат академични постове или политическата сцена, защото то им създава фалшива биография и нереална оценка за способностите им.


Съдържанието на книгата от 698 страници

Съдържанието на книгата от 698 страници


Съдържанието на съкратената книга от 618 страници, в което личи, че липсват части от 47 до 107 страница

Съдържанието на съкратената книга от 618 страници, в което личи, че липсват части от 47 до 107 страница


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK