Министерството на културата ще прати доброволна покана на "Труд" да напусне сградата на ведомството

Главният редактор на в. "Труд"

© Надежда Чипева, Капитал

Главният редактор на в. "Труд"Министерството на културата ще изпрати другата седмица доброволна покана към редакцията на вестник "Труд" да напусне помещенията в сградата на Музея на социалистическото изкуство, съобщи "Медиапул". Поканата ще бъде изпратена до фирмата наемател на помещенията - "Южен кръст 2001", притежавана от Петьо Блъсков-младши, защото ведомството няма договор с издателя "Труд медиа" ЕООД, а с компанията. Това ще стане най-вероятно следващата седмица, заявиха пред "Дневник" от Министерството на културата. Ако не бъде откликнато на доброволната покана, ведомството ще се обърне към областния управител.


На 12 август стана известно, че Минеков е поискал от главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков да напусне до понеделник (16 август) ползваните от редакцията помещения, които се намират в Музея на социалистическото изкуство. Причината е, че "Труд" плаща нередовно наем към Министерството на културата. По същото време на сайта на изданието се появи и коментар от Блъсков, в който той твърди, че Минеков ползва формално клаузи от наемния договор.


Блъсков заяви, че няма да напусне сградата и обвини министъра на културата Велислав Минеков, че действа срещу свободата на словото. Според него сградата била занамарена и не се ползва. Според Министерството на културата офисите са предназначени за Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).
В парламента, където Минеков наскоро бе изслушан по казуса с "Труд", заяви, че фирмата наемател ползва не само офиси в държавната сграда, но и кафене и паркинг, за който не плаща наем. Министерството смята да търси по съдебен път натрупаните задължения.


Бившите управляващи от ГЕРБ внесоха поправки в Закона за държавната собственост, които предвиждат печатни издания да наемат държавни офиси без търг и конкурс. Според предложения текст имоти или части от тях ­частна държавна собственост могат да се отдават под наем на юридически лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общополезна дейност, както и на юридически лица,­ издатели на печатни произведения.


Имотите могат да се предоставят без търг "от министъра, ръководителя на друго ведомство, или областния управител, на когото имотът е предоставен за управление". Според депутатите от ГЕРБ с тази промяна държавата създава предпоставки за "свободно и несмущавано издаване на печатни произведения".


Блъсков купи в. "Труд" и още няколко издания през 2015 г., като покупката беше финансирана от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Малко след това редакцията на "Труд" се нанесе в помещенията на Министерството на културата.


През 1990 г. Блъсков създава вестник "168 часа", а след това и "24 часа" (т.нар. Пресгрупа "168 часа", която продава на немската медийна група ВАЦ през 1996 г.). След това е сред създателите на "Монитор", "Телеграф" и "Политика", които продава на майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, през 2007 г. В биографията му влизат и други вестници - като редактор и издател.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK