Нови шестима български магистрати са избрани за делегирани европейски прокурори

Нови шестима български магистрати са избрани за делегирани европейски прокурори

© Юлия ЛазароваПрокурорската колегия на Висшия съдебен съвет след изслушване на две заседания избра шестима магистрати за европейски делегирани прокурори от България. Кандидатираха се 23-ма, но пред колегията се явиха 19.


Петима от избраните са прокурори, двама от тях са заместник-окръжни шефове: Анита Джамалова /Окръжна прокуратура - Перник/ и Ивайло Илиев /Окръжна прокуратура - Кюстендил/.
Трима се редови прокурори от Софийска градска прокуратура: Анна Алексова, Виктор Тарчев и Станислав Стойков.
Шестата избрана е Елена Попова, съдия в Специализирания наказателен съд.


Повторната подборна процедура се наложи, след като европейският главен прокуор Лаура Кьовеши не одобри шест от излъчените през май 10 български кандидати за делегирани прокурори към Еропейската прокуратура. Едно от условията е кандидатите да са прокурори с опит по поддържане на обвинителни актове пред съда. От делегираните прокурори се изисква опит в изготвнето и поддържането на обвинителни тези пред съда по дела прединно за злоупотреби с европейски финансови средства.


Новите избраници на Прокурорската колегия са все още кандидати, тъй като оончателното решение е пак на Лаура Кьовеши. Шестимата ще станат европейски делегирани прокурори след като получат одобрението на Кьовеши.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK