Закриване на спецправосъдието: поредно извънредно заседание с обещание за продължение

Главният прокурор Иван Гешев дойде на заседанието на комисията по правни въпроси за обсъждането на двата законопроекта - за закриването на спецправосъдието и за преместването на Бюрото по защита на свидетелите към Министерството на правосъдието.

© Юлия Лазарова

Главният прокурор Иван Гешев дойде на заседанието на комисията по правни въпроси за обсъждането на двата законопроекта - за закриването на спецправосъдието и за преместването на Бюрото по защита на свидетелите към Министерството на правосъдието.След няколко прекъсвания и повторни събирания заради паралелно провеждащото се пленарно заседание, след скандали, остри реплики и викове правната комисия в парламента успя да приеме на второ четене единствено първия от двата предвидени за гласуване днес законопроекта. С решението на комисията Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор се мести от държавното обвинение на подчинение на Министерството на правосъдието като отделна структура, а законопроектът предстои да бъде разгледан и гласуван на второ четене в пленарна зала.


Повече за промените и обсъждането за Бюрото по защита на свидетелите - четете тук


Вторият законопроект, предвиден за гласуване на първо четене днес, не успя да мине в рамките на поредно заседание на правната комисия, свиквана извънредно поне 4 пъти през последните седмици. Той касае промени в Закона за съдебната власт, с които се предвиждат основно закриване на специализираните съдилища и прокуратури.
На днешното заседанието бяха поканени и представители на заинтересовани институции и присъстваха главният прокурор Иван Гешев, председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев, представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев и други.


"Няма такова заседание"


Заседанието започна от 10 ч. тази сутрин, след като на извънредно събиране вчера (9 септември) след 20 ч. правната комисия реши да обсъжда двата законопроекта днес. Заради началото на пленарното заседание, комисията прекъсна работа, а после отново се събра, за да продължи обсъждането. Междувременно поканените за обсъждането представители на институции и депутатите обикаляха между двете сгради - на бившия партиен дом и на Народното събрание, което накара главният прокурор Иван Гешев настоятелно да поиска да му бъде дадена думата с обяснението: "за да не се наложи за трети път да тичам от сграда в сграда".


Председателят на правната комисия Андрей Михайлов (ИТН) няколко пъти прекъсваше заседанието заради паралелното обсъждане на други теми в пленарна зала.

© Юлия Лазарова

Председателят на правната комисия Андрей Михайлов (ИТН) няколко пъти прекъсваше заседанието заради паралелното обсъждане на други теми в пленарна зала.


Хаосът в правната комисия, станал типичен за работата на комисията в настоящия парламент, достигна до размяна на реплики между присъстващите, надвикване и пререкания и в крайна сметка остана неясно кога комисията ще заседава отново. Проверка на "Дневник" показа, че има възможност това да се случи както до края на деня, така и следващата седмица, но въпросът ще се решава "в движение". А по този повод Димитър Делчев от "Изправи се БГ. Ние идваме!" се възмути с репликата: "Няма такова заседание".


Малко преди първото прекратяване на заседанието Атанас Славов от "Демократична България" призова то да не се превръща в повторно обществено обсъждане, а да се премине към гласуване. Предложението му срещна критиката не само на някои парламентарни групи, но и на главния прокурор Гешев, който също се намеси. "Забранявате на съдебната власт да говори ли? Ако не се интересувате от мнението ни, не ни канете повече. Незаконно не искате да изслушате съдебната власт. Ако вие забраните на съдебната власт да говори - добре! Във вашата компетентност е да приемете или не законопроекта", репликира Гешев.


Гешев сравни спецпрокуратурата с ФБР


По време на хаотичното обсъждане все пак успяха да се чуят някои позиции и коментари по съществото на законопроекта и предвижданите от него промени. Очаквано, главният прокурор Иван Гешев, председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев и представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев се обявиха против промените, макар и с различни мотиви.


Главният прокурор сравни спецпрокуратурата с ФБР като посочи, че това е най-ефективният национален орган за ефективно разследване на организирана престъпност и корупция. Гешев подчерта, че прокуратурата е длъжна да предупреди какви ще бъдат последиците от приемането на тези промени, но няма да носи отговорност за решението на законодателния орган.


"Не съм участвал в общественото обсъждане. Надявам се отличната работа на най-ефективните и ефикасни структури да не е точно причината за всичко, което се случва с тях. Анализът за въздействието на този закон на прокуратурата го казвам не толкова заради вас, но за българските граждани. Прокуратурата е длъжна да предупреди - оттук нататък отговорността е на Народното събрание и прокуратурата не може и отказва да носи отговорност.


"Независимо какво се говори тук, има много политически тези и малко юридическа аргументация, а резултатът за висящите дела е, че ще бъдат "смачкани", смята Гешев. Той изреди няколко знакови дела на спецпрокуратурата като даде пример и посочи, че ако промените бъдат приети, то делото срещу Димитър Желязков може да започне евентуално след 2 г. в съда в Бургас, процесът срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви - в Пловдив, а срещу Николай Банев, съпругата му Евгения и майка му Мария може би ще се прехвърли в съда във Варна.


"Резултатът ще е, че тези дела може би ще приключат практически и фактически безславно", смята Гешев, а основната причина за това според него е, че има местни обвързаности между престъпни групи и властта.


Шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев обърна внимание на проблемите, които вижда и за които предупреди и по време на общественото обсъждане - че в момента Висшият съдебен съвет (ВСС) прави анализ, при който ще бъде сравнена работата на окръжните съдилища за 10-годишния период на работа на спецструктурите, че не е достатъчно добре уреден статутът на съдиите, служителите и съдебните заседатели и че не е достатъчно добре уредена подсъдността.


Магдалинчев предупреди за риск от блокиране на избора на нов шеф на ВКС


Боян Магдалинчев се спря на други предвиждани в законопроекта промени, които касаят работата на Висшия съдебен съвет.


"Предстои избор на председател на Върховния касационен съд. Ако приемете предложенията, това ще блокира избора", предупреди Магдалинчев депутатите от правната комисия в Народното събрание.


"В момента 4 съдии да избрани от съдии, след като двама от тях подадоха оставки (Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев - бел. ред.). Вашите предложения предвиждат изборът на "тримата големи" да става с поне 17 гласа като от тях мнозинството трябва да е от съдии, избирани от съдии? Ще заставим членове на съдийската колегия да не гласуват или ще дадем двоен глас на съдиите, избирани от съдии?", коментира Магдалинчев.


"Съдиите в България са около 2200 души. Те са хората, които са избрали шестима от членовете на съдийската колегия. Останалите 6 са избрани от парламентарната квота. Вие сте представители на народа и избрани от суверена. Вие избирате членовете от парламентарната квота с мнозинство 2/3. На какво основание ще има такава дискриминация при избор на председатели на ВКС и ВАС?", отправи въпроси Магдалинчев.


Атанас Славов от "Демократична България", който е сред вносителите на законопроекта, отговори на Магдалинчев, че предложенията не са противоконституционни, тъй като основният закон не урежда мнозинствата, с които се вземат решенията на ВСС.


"Двойното мнозинство е предложено от Венецианската комисия като изход от недовършената реформа в съдебната власт", добави Славов. По думите му, това е единственият начин да се доближи системата до европейските стандарти в рамките на Конституцията.


Дебатът - в двете крайности и без ясен край


Атанас Славов и Надежда Йорданова от "Демократична България", които са сред вносителите на предложенията за промени увериха, че между първо и второ четене са предвидени разпоредби, с които да се изчистят някои от спорните в момента въпроси. Надежда Йорданова подчерта, че през последните години се вижда как умишлено не се разследват дела, дори не се образуват досъдебни производства.


Славов подчерта, че за съдиите и прокурорите ще бъде направена препратка към ЗСВ и да бъде уреден статутът им. Ще има допълнителни разпоредби между първо и второ четене за подсъдността на делата за тероризъм, престъпления против републиката, срещу магистрати и други тежки престъпления, които да се разглеждат в Софийския градски съд.


Атанас Славов ("Демократична България") обясни, че между първо и второ четене ще бъдат внесени за обсъждане промени в някои от текстовете в ЗСВ.

© Юлия Лазарова

Атанас Славов ("Демократична България") обясни, че между първо и второ четене ще бъдат внесени за обсъждане промени в някои от текстовете в ЗСВ.


От БСП декларираха подкрепа, но с някои забележки, защото според социалистите има текстове, които трябва да бъдат изчистени в рамките на добрия тон.


"Вярваме, че тези проблеми ще бъдат преодолени и законопроектът ще мине и на второ четене. Също така вярваме, че вносителите не правят тези предложения с цел да бавят законодателния процес, а с добри намерения", коментира Тодор Байчев.


Според Явор Божанков целта на ГЕРБ е да правят максимално дълги изказвания, за да изтече времето и да не се стигне до гласуване на предложенията и днес. "Гешев обяви, че няма да носи отговорност и тя е на депутатите. Той е спокоен, защото знае, че няма кой да действа. А настоящата ситуация е резултат от многохилядни протести. Ако бяхте подал оставка, вие щяхте да улесните всички", обърна се Божанков към Гешев.


Екатерина Захариева и Анна Александрова от ГЕРБ бяха най-активни от опозицията по време на обсъждането. Александрова многократно отправи остри реплики и критики за процедурите и начина на водене към председателя на комисията Андрей Михайлов от "Има такъв народ".


"Оказахме се царе на разкриването и закриването на институции без анализ. Докладите на ЕК всеки ги чете както му е удобно. Служебният министър на правосъдието е възложил анализ. Няма ли да го изчакаме? Специализацията на съдиите и прокурорите е много важна. Не мога да съм убедена, че ще имаме по-бързо разследване и наказване на виновните лица а организирана престъпност и за корупция. Нека направим този анализ и ако трябва тогава да предприемем действия", призова по-сдържано Захариева.


Николина Ангелкова пък цитира броя на делата, които Татяна Дончева и Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ. Ние идваме" разглеждат в спецсъдилищата - Дончева има 11, а Хаджигенов - 4, според данните на Ангелкова. Според нея те имали пряк интерес от закриването на специализираните структури.


В дебата се намеси и Мая Манолова, която не е член на комисията, но участва в заседанието като депутат. Тя пък отправи критики към "Има такъв народ", че за пореден път не успяват, председателствайки комисията, да приемат законопроекта.


"Има сериозно изкривяване от целта, с която бяха създадени към осъществяването на репресия спрямо неудобни лица. Съпътстващите мерки за неотклонение също са вид репресия. Несъразмерен е броят на делата за специални разузнавателни средства - той е около 2/3 от общия брой", смята Манолова.


До гласуване на текстовете от предложението за промени в ЗСВ така и не се стигна.


Малко по-късно съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обвини ГЕРБ и ДПС за "поредния успешен опит за бламиране на ключови парламентарни заседания".


"След като снощи заседанието не се състоя заради процедурни хватки, днес коалицията "Гешев" от ГЕРБ и ДПС използва всички трикове, за да печели време и да не се стигне до гласуване, въпреки че заседанието се състоя в две части. В правната комисия днес наблюдаваме парад на лицемерието, опит да се съхрани непокътнато царството на Гешев. Очевидно страшно много хора не искат да се стигне до гласуване в зала за закриването на специализираните съд и прокуратура. Очевидно много хора ги е страх. Очевидно много хора идват да се отчетат пред главния прокурор колко самоотвержено дерат ризи за това да бъде непокътната цялата инфраструктура на репресията в България", заяви Иванов.

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Всичкото съдилища требе се закрие!Те имаха наглостта да безпокоят честният частник г-н Прокопиев!👹
  —цитат от коментар 1 на Контрол на съзнанието


  И осъди ли г-н Прокопиев това "правосъдие" ??

  Въобще някого осъди ли??

 5. 5 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  [quote#4:"Alex Ivanov"][/quote]

  Осъден честен частник!?Тва е оксиморон!🐷🐪🐷🐪🐷👍

  Много съм прост
 6. 6 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Николина Ангелкова, тая къде ходи на Оскарите, беше доста активна и нагла в шиканирането днес. Екатерина Захариева също. За Анна Александрова няма какво да говорим. Насъскали са яко метресите. Десито Атанасова в парламента, Сачева в медиите - диверсифицирали са ги стабилно.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Шикалкавенето първо на БСП, а сега и на ИТН по темата "Спецправосъдие" ще бъде пагубно за тях. На избирателите на ДПС и българското им етническо крило ПП ГЕРБ им дреме, че партиите им вървят в пакет с Ушев и Франтишек, но при опозицията трябва да е точно обратното.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  Една по една измъкват бухалките от ръцете на Сарайско-Зайчарската мафия.

  Джипката е на трупчета, сифоните са запушени, Бойко го охранява Ипон, Гешев - ... Делта Гард, може би?

  Сега остава да закрият и КОНПИ, и ... осиротяхме, брей!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Рестартиране на цялата съдебна система и МВР с нови и млади кадри до 35 години , необременени от миналото ,назначавани със свободни избори за местен съдия , окръжен съдия ,прокурор от населението , шефа на МВР също ,мандатност от 4 години и пак наново избори ,иначе както е тръгнало ,след още няколко години хаос и няколко милиона мигранти преминали през нас ,ще трябва напълно да се изселим от тази държава .

 11. 11 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2031 Весело

  Страх тресе кочин...президентството.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 12. 12 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2031 Весело

  Опит на мафията да обезоръжи прокуратурата.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  “ДПС и българското им етническо крило ПП ГЕРБ ...”

  😆😆😆😆😆😎 +++++++

  Велик лаф!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Дано да успеят да закрият спец. правосъдието, че иначе някои депутати могат да дадат фира. Обвинените и подсъдими олигарси хич не обичат да си хвърлят парите без резултат.

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Една по една измъкват бухалките от ръцете на Сарайско-Зайчарската мафия.Джипката е на трупчета, сифоните са запушени, Бойко го охранява Ипон, Гешев - ... Делта Гард, може би?Сега остава да закрият и КОНПИ, и ... осиротяхме, брей!!
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  Няма да могат да рекрутират млади еничери за партийните си клубове с обещанието, че когато Цацаров разкулачи Прокопиев, ще им хвърлят ключовете от мерцедеса му да минат с него по Главната и най-сетне мадамите да спрат да им се подиграват

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 16. 16 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 624 Весело

  Не му късайте крилцата на т#пото милиционерче Гешев едно по едно! Оставете го на мира! Все пак той е "радост"!

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#15] от "cinik":

  “... когато Цацаров разкулачи Прокопиев, ще им хвърлят ключовете от мерцедеса му да минат с него по Главната и най-сетне мадамите да спрат да им се подиграват...”

  😆😆

  Днес си в отлична форма.

  Наздраве с един джин, който открих неотдавна: Le Tribute, правят си и тоника... 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Крайното решение ще се гласува в Парламента.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  След като две години "носителите на промяната" се мъчиха да свалят Гешев-пред резидента коленичеха,въстания вдигаха, революции правиха и успяха само да му накривят каскета, сега са решили да си отмъстят, като отнемат БЗС. Ама,като знаем колко са кадърни"носителите на новия морал" и тая няма да я свършат май.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на kvg08393766
  kvg08393766
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Опитът да се правят някакви реформи в последния момент, набързо, е абсолютно губене на време. Учудвам се как е възможно да се правят такива протяжни обсъждания и коментари, както и анализ на това какво правят някакви второстепенни персони. Без одобрението на ДПС нищо няма да мине, всичко друго е миманс и имитиране на ангажираност. Какво е решила правна комисия няма абсолютно никакво значение, важно е какво става в залата, т.е. решението е пак в ръцете на ДПС, останалите са фигуранти.

 26. 26 Профил на rqm431061711
  rqm431061711
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Иначе и аз съм съгласна, че Татяна Дончева и Николай Хаджигенов нямат място точно в тая комисия...както нямаше място Терзийски в комисията за полицейското насилие....Другите в комисията що си траят бе ..дее*а...

 27. 27 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Така и не разбрах защо ни е нужно специализирано правосъдие. И нормалното правосъдие може да арестува хора и да ги държи в арестите месеци или години, делата да висят, а обвинените след време да ги пускат обратно на свобода под формата на домашен арест или подписка.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Хайде да се закрива този цирк и да мирясаме. Имам пред вид НС.

 30. 30 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 508 Весело

  Аре гласувайте го и го махайте. Ненужно се занимавате с тъпотии и протакания. И по-важното - чакаме премахването на гешев и търсенето на отговорност от него и от боко.

 31. 31 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Дано да успеят да закрият спец. правосъдието, че иначе някои депутати могат да дадат фира. Обвинените и подсъдими олигарси хич не обичат да си хвърлят парите без резултат.
  —цитат от коментар 14 на uvtest


  Посочи един осъден олигарх и/или дупетат от това "спец. правосъдие" ??

 32. 32 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Опитът да се правят някакви реформи в последния момент, набързо, е абсолютно губене на време..
  —цитат от коментар 25 на kvg08393766


  Ще бързат. Взели са едни пари от едни хора, обещали са да свършат работата, времето им изтича, как няма да бързат.

 33. 33 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#24] от "kaiser":

  Някои от поддръжниците на ДБ започнаха да губят почва под краката и започнаха само с епитети. Култура на високо ниво.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#27] от "Locke":

  “Така и не разбрах защо ни е нужно специализирано правосъдие.”

  Защото там са доказано най-лоялните.

  Колкото и да се напъва, Сарайско-Зайчарската мафия не може да подчини всички прокурори и съдии в България.

  Затова си е подбрала елитна шпицкоманда, която е на разположение 24/7 да опраска, когото и да й посочат.

  Намело с “администратора”, който иначе не се меси в дела, вечно е ни чул, ни видял, няма информация, отговаря само за хигиената в кенефите и пускането на алармата след работно време.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Едиснственият начин да се случи нещо в правосъдието, е отстраняване на фигури като ГешеФ и радикални мерки, една от които е закриване на спец отделенията. Нито работят ефективно, нито в годините, които са работели има някаква свършена работа.
  Митьо Очите е клиент на прокуратурата от поне десет години , а Ветко и оня крадец Банев, трябваше отдавна да търкат наровете . Само осъдителни присъди отвън и наказателни акции за разчистване на сметки.
  В същото време най-големият разбойник на прехода Бай Тиквун, който си назначи Главен, се размотава жив и здрав по градове и паланки без косъм да падни от темето му.
  Да искаш мнение от един милиционер за правосъдни реформи е все едно да спориш с катаджия - нищо не произлиза от това, само нерви и разправии.

 37. 37 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Една по една измъкват бухалките от ръцете на Сарайско-Зайчарската мафия.Джипката е на трупчета, сифоните са запушени, Бойко го охранява Ипон, Гешев - ... Делта Гард, може би?Сега остава да закрият и КОНПИ, и ... осиротяхме, брей!!
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  Всъщност , къде по света ( имам предвид развитите държави) има съд различен от общоприетия ?
  Май никъде.
  Според мен специализирани съдилища не са нужни , както и спец прокуратура , ако съдебната власт си е на мястото и просто спазва разписаните правила по Конституция. И затова смятам , че този кански рев от бригадата на Гешев е абсолютно в защита на нещо ,използвано досега за разчистване на политически и икономически сметки , за установяване на тотален контрол върху конкуренцията и свободните граждани , за установяване на диктатура на мафията и едрия престъпен капитал.
  Самия Гешев се опитва да защити тази съвсем умишлено изградена структура от ГЕРБ/ДПС заради своята принадлежност , макар и прикрита, към това статукво. И понеже по закон трябва да е политически неангажиран, но дефакто е , не му остава друго освен по лицемерен , йезуитски начин да се опитва да вмени страх от несъществуваща отговорност към законодателната власт.

  Виждайки слабостите на парламентарно представените партии , особено ИТН , е решил ( разбирай му е наредено) да бламира всячески опитите за връщане на нормалността на трезвомислещите ДБ , които все повече набират сила.

  Играта е ясна .
  Статуквото е силно заплашено от разгром , има силен президент , много кирливи ризи излязоха на яве и за капак— народа вече не се връзва на балоните на Боце…

  Тоест , посоката е правилна.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  ГЕРБ и ДПС вече почнаха да си изпускат нервите. Гешев също. Само това да е, пак е нещо. Поне всички разбраха, на кого е прокуратурата и защо няма осъдени от високите етажи на властта.

 39. 39 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#37] от "strymski":

  Няма такова животно като нашето. Навремето направиха спец правосъдие, за да замажат очите на Брюксел, че нещо се върши. Но всъщност погрома над правосъдието започна още от времето на Цецо Физкултурника, не че нещо се вършеше и преди това. Но гербаджиите надминаха всички, като докараха най лоялната им и безпросветна прослойка, мазни милиционери и недоклатени магистратите, които изпълняваха единствено поръчки и разчистваха сметки с опоненти.
  Колкото повече ги режат, толкова повече ще квичат.
  Питай ги колко влезли в сила присъди има за корупция. Питай и отговор не чакай, само ще мрънкат, че някой излезнал на свобода. То, скоро всички тия ще излезнат, щото обвиненията им са пунта мара, се едно Баце ги е писал

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#37] от "strymski":

  “Всъщност , къде по света ( имам предвид развитите държави) има съд различен от общоприетия ?
  Май никъде.”

  Ами ... сещам се за ЧК, НКВД, Гестапо ... ти не бяха точно съд, но раздаваха провосъдие. ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#1] от "Контрол на съзнанието":
  Този коментар ще бъде ценцуриран. :-)

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#37] от "strymski":“Всъщност , къде по света ( имам предвид развитите държави) има съд различен от общоприетия ?Май никъде.”Ами ... сещам се за ЧК, НКВД, Гестапо ... ти не бяха точно съд, но раздаваха провосъдие. ☠️
  —цитат от коментар 40 на Norman Granz


  😂👍
  Точно така!
  Ученикът завършил “два университета” — Тошовия и Царския , очевидно не е присъствал на най- важните уроци.
  В главата са му останали само уроците на Маджо , Пашата и Маргините.

 47. 47 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Пък тоя Гешев много корав бил ве, погледах заседанието . Прави ги за 2 ст'инки цялата банда мишоци насреща :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 48. 48 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 884 Весело

  хапчетата,мойсеев:))))
  До коментар [#41] от "David Moyseev":

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 830 Неутрално

  [quote#45:"David Moyseev"][/quote]

  Искрено се надявам , че не осъзнавате глупостите , които пишете!

 51. 51 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  [Искрено се надявам , че не осъзнавате глупостите , които пишете!
  —цитат от коментар 50 на strymski


  Де да беше само той.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 52. 52 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ахах, Каскета го изловили как си чати със Севда ТВ - https://www.facebook.com/photo/?fbid=10219279664894227&set=a.10200180086296699

  Каскетя верно е толкова тъп, че без да иска нанася супер поражения на Тиквата и Шиши хахха

 53. 53 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Да, Божков, Бобокови, Прокопа знаят как да си спасят имането и да отърват пандиза! Трябват им само платените партии на "протеста". Целта е да бъдат смачкани всички дела срешу олигархичната мафия в Бг. Именно заради тези криминали Евросъюзът поиска Бг да въведе спецправосъдието и спецпрокуратурата. Но когато адвокатите на подсъдимите милиардери лично ръководят закраването на антимафиотското законодателство и правоприлагане големите бандюги в Бг ще са вечно в задкулисните управления. Откъдето като кукловоди ще ръководят болшевишки приплоди като Бойкикев и Сестра Галева!
  —цитат от коментар 41 на David Moyseev


  Ахахах, тези всички ще осъдят България и всички нас, защото любимият ти и каскет и спецкаскетите му са тъпи като гъзове. Дори и от твоята тролска заплата ще вземат.

 54. 54 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Па вземето си един модератор там, не че ще помогне, но все пак е по-професионално.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1369 Весело

  Ахах, Каскета го изловили как си чати със Севда ТВ - https://www.facebook.com/photo/?fbid=10219279664894227&set=a.10200180086296699 Каскетя верно е толкова тъп, че без да иска нанася супер поражения на Тиквата и Шиши хахха
  —цитат от коментар 52 на bulgarofilche


  хих... "Pi ar" псевда

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#50] от "strymski":

  strymski, в условията на здравна, икономическа и социална криза, в един отиващ си парламент, който нищо не е успял да приеме досега, да се драпа спешно да се закрие спец.правосъдието-проблем който въобще не касае 99.99% от хората , може да има само една причина-взети са едни пари. Ако ти се сещаш за друга, с радост ще я чуя.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#50] от "strymski":strymski, в условията на здравна, икономическа и социална криза, в един отиващ си парламент, който нищо не е успял да приеме досега, да се драпа спешно да се закрие спец.правосъдието-проблем който въобще не касае 99.99% от хората , може да има само една причина-взети са едни пари. Ако ти се сещаш за друга, с радост ще я чуя.
  —цитат от коментар 59 на uvtest


  Първо ,условията за социална криза ги създаде не някой друг , а ГЕРБ. По този въпрос не трябва да има никакво съмнение , защото изборите го показаха два пъти.
  Второ , вие откъде знаете и съдите , че има взети пари? Кой ги е дал и кой ги е взел ,според вас— само спрете с аферата Божков….той може и да има интерес , но в момента никой не го представлява , защото е отровен колкото Борисов и Пеевски.
  А защо спец правосъдието е излишно съм писал по горе.

  Не може да има сигнали за присвояване на бизнес публично огласен , не може да има дигнали за злоупотреба с власт — Джуджета,Франтишек ,Пеевски и прочее…..
  И никой нищи да не предприеме !
  За какво ми е куче което не лае крадеца?

 62. 62 Профил на wqf541063367
  wqf541063367
  Рейтинг: 185 Неутрално

  Дали ще е възможно някой от лилавите умнокрадавци, родени на пъпа на София и завършили първа английска гимназия с отличен, да обясни на мен - простия и неук провинциалист, с какво закриването на спецправосъдието ще спомогне и как ще спомогне в борбата с Божков, Баневи, Бобокови и стотиците други незнайни мафиотчета?

  Щото според моя слабообразован ум целта на съдебната реформа е просто отнемането на властта от едни хора само за да се прехвърли във властта на други хора.

 63. 63 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Страх тресе кочин...президентството.
  —цитат от коментар 11 на kaiser


  На мен президента ми изглежда напълно спокоен. От друга страна Гешев днес, докато го интервюираха, беше доста задъхан и леко потен .

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Имахте ( към ГЕРБ) възможност от ТРИ мандата , да промените каквото беше нужно за да просперира държавата , изляха се милиарди евро фондове , които вие позволихте и участвахте да бъдат окрадени по най- долнопробен начин! И за капак се опитвате да възродите системата създадена от БКП чрез толериране на чиновнически ешалон , облагодетелстван по всевъзможни начини , за сметка на обикновените хора. Вие издигнахте корупцията до невиждани висоти , направихте България символ на мафиотския модел при който няма елементарна справедливост , държава в която безнаказаният грабеж е политика на една престъпна каста безскрупулни хора.
  И ще си платите за тези грехове!

 66. 66 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Дано да успеят да закрият спец. правосъдието, че иначе някои депутати могат да дадат фира. Обвинените и подсъдими олигарси хич не обичат да си хвърлят парите без резултат.
  —цитат от коментар 14 на uvtest


  Пак питам, за пореден път. Кои са тия олигарси, които могат да бъдат недоволни от прокуратурата? Поименно, моля.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Какво ви пречи спецпрокуратурата и специсъдилищата - че съдят боклуците, които финансират Бойкикев, Маямата, Хаджиклеветников, продажниците на Радев?
  —цитат от коментар 45 на David Moyseev


  Съсдиха, съдиха, колко да са съдили....

 69. 69 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#63] от "courage.tcd":ми и ти шеше да бъдеш бая запотен със Строга Господарка трънската мангалка Севдалина Аранаудова. ...
  —цитат от коментар 67 на педофили-ГЕРБ


  Да, и леко изцъклен беше....Разбирам. С камшик ли са го били?

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Баси, извратеняци баце...

 72. 72 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Така става когато олигарсите си напазаруват депутати

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  онаинст, в кереча

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Скромен, та други хвали.
  Избегва похвали.
  А има.

  Депутатите Божанчов и Хаджигенков :)
  "Браво Гешев! Браво Иване! Съсипа юнашко ГерБ реноме"

  https://www.mediapool.bg/geshev-e-ulichen-da-si-chati-s-piara-na-boiko-v-pravnata-komisiya-news326223.html

  пп
  dnevnik.bg :
  "Гешев сравни спецпрокуратурата с ФБР

  По време на хаотичното обсъждане все пак успяха да се чуят някои позиции и коментари по съществото на законопроекта и предвижданите от него промени. Очаквано,

  главният прокурор Иван Гешев, председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев и представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев се обявиха против промените, макар и с различни мотиви..."

 76. 76 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 768 Неутрално

  не знам какво е това "специализирано" правосъдие, ама откакто е подкарало Миньо Стайков, той вече спечели дело срещу него-България в Страсбург, скоро ще излезе и решение по второто му такова, а доколкото е известно води 5.
  - Да напомням ли, че Миньо е на свобода и срещу него циклат нещата
  - Ветко - горе долу същата работа
  - Банев същата работа

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#62] от "wqf541063367":

  Как ще помогне? Ами може някой нов да се захване и да успее да докаже обвиненията в съда и изброените да получат ефективни присъди, ако това заслужават. Борба в момента няма, има разграбване на бизнеси и незаконно задържане по арестите на хора без присъди, както вече Страсбург потвърди с делото на Стайков.

  След като арестантите успяват да осъдят прокуратурата по-бързо отколкото прокуратурата успява да осъди тях, може би е време специализираните да се отдръпнат и да оставят някой друг да се пробва.

 79. 79 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1277 Весело

  Ха-ха, на Каскета не му харесва да тича от едната сграда до другата. Ами да не тича! Нещо много се е активирал. Както не искаше да уважи Народното събрание за изслушване, така сега ходи неканен на заседания, пък и тича от сграда на сграда. Усетил е жегата под краката си, заряза дори битовата престъпност - горките баби по селата!

 80. 80 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Заседанието си е редно, ... и продължението.
  Да пожелаем успех.

  Извънредните съдилища са недопустими.

  Изрично казано от Великия законодател на Република България,
  в 1991., с и в (КРБ) Конституция на Република България.

  Ако чукча е все тъй не читател, да влезе и чете:
  Първия, основен и върховен закон КРБ, Чл. 5.

  Хрумки "спецправосъдие", "спецченгесъдие", "спецкаскетумие" и подобни
  безумия представляват Извънредни умки Непредписани и Несъвместими
  с най-общия закон, основен, върховен и с непосредствено дествие: КРБ.
  Справка, пак там: КРБ Чл. 5.

  "Закриване на спецправосъдието:
  поредно извънредно заседание
  с обещание за продължение"

 81. 81 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Демокрацията ни отне много.

  Спецбавно право... брани ни лявото.
  Сега и това ли?

  До коментар [#78] от "Locke":
  До коментар [#62] от "wqf541063367":

  Как ще помогне? Ами може някой нов да се захване и да успее да докаже обвиненията в съда и изброените да получат ефективни присъди, ако това заслужават.
  Борба в момента няма, има разграбване на бизнеси и незаконно задържане по арестите на хора без присъди, както вече Страсбург потвърди с делото на Стайков.

  След като арестантите успяват да осъдят прокуратурата по-бързо
  отколкото прокуратурата успява да осъди тях,

  може би е време специализираните да се отдръпнат
  и да оставят някой друг да се пробва.

 82. 82 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Личи си за представителите на кои партии Гешефт има най-много папки в касата си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK