Без кулинарни фестивали и с по-малко концерти: как COVID мерките промениха забавленията

Без кулинарни фестивали и с по-малко концерти: как COVID мерките промениха забавленията

© Анна ХристоваКулинарните фестивали и концертите на открито се очертава да бъдат най-големите потърпевши от влезлите в сила тази седмица по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19 в България, показа проверка на "Дневник". Повечето от тях бяха отменени дни преди датата, на която трябваше да се състоят, разреждайки чувствително традиционно богатия на събития в цялата страна септемврийски календар.


Макар и със затруднения, градските фестивали по улици и паркове успяха да пренаредят програмите и правилата си, за да се вместят в изискванията. Най-предвидима изглежда картината при културните форуми на закрито, които вече натрупаха опит със спазването на противоепидемичните мерки през изминалата година.


Действащите от 7 септември на територията на цялата страна мерки поставиха като ключов критерий за допускане на посетители на събитие продажбата на билети и осигуряването на фиксирани места, които гарантират дистанция между посетителите. Въпреки че в интервю за БНР зам.-министърът на културата Борислава Танева определи новите ограничения като далеч "по-щадящи" от предишните въвеждани в страната, ограниченията предизвикаха острите критики на културния сектор, че несправедливо не се прави разлика между събирането на хора на закрито и открито, а правилата "удрят" отново по бизнеси, пострадали тежко от предишните вълни на коронавируса.


Сезонът на кулинарните фестивали завърши преди да започне
Септември е може би най-силният месец на кулинарните фестивали - докато още е топло, хората са в лежерно следотпускарско настроение и се търсят нови преживявания. Почти всички големи събития, посветени на храни и напитки тази година обаче са отменени заради невъзможността да спазят противоепидемичните мерки.


Това важи и за форуми с традиция от години като фестивала на сливата и сливовата ракия в Троян, рибния фест в Царево, както и септемврийския рибен уикенд в Бургас. И трите изложения съчетават дегустацията на храни и напитки с развлекателна програма на открито и именно поради тази причина няма как да се проведат тази есен. Организаторите им потвърдиха пред "Дневник", че не могат да спазят мерките, записани в заповедта на здравния министър, и са принудени да ги отменят. Определят ефекта от новите разпоредби като "пагубен", въпреки че миналата година и трите фестивала са успели да се проведат.


Загубите заради отмяната на насрочения за 11 и 12 септември в София Bar & Snack Fest ще достигнат десетки хиляди левове, коментира за "Дневник" мениджърът на кулинарното списание "Бакхус" Андреа Пунчева. Изданието е организатор на първия в България фестивал за авторски коктейли, крафт бири, бутикови вина и високоалкохолни напитки, както и за сладки и солени хапки. Той трябваше да се състои в градината пред НДК, но беше отменен в последния момент заради затягането на мерките, а новата му дата е 15 април догодина.


Без кулинарни фестивали и с по-малко концерти: как COVID мерките промениха забавленията

© Николай Дойчинов


По думите на Пунчева ограниченията са "разумни и разбираеми", но организаторите все пак са се надявали събитията на открито да не бъдат засегнати в такава степен. Обяснява, че след оповестяването на мерките решението за отмяна е било най-разумното от бизнес гледна точка, тъй като организаторите и изложителите разчитат на определен брой посетители - едните за приход от билети, другите, за да покажат продуктите си, и драстичното намаляване на публиката е решаващо: "Имиджово започваше да става доста голям проблем - нямаше да е оптимално и за изложителите, и за партньорите".


Концертите на открито: някои да, други - не


Решението дали да се състоят насрочените за септември множество концерти на открито изглежда оставено до голяма степен в ръцете на изпълнителите и организаторите. Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени", например, отмениха концерта си на 9 септември, който трябваше да се състои на лятната сцена "Арена София" в Борисовата градина в столицата. Музикантите обявиха нова дата за май догодина.


Планираният за 10 септември концерт на Поли Генова обаче се състоя "при стриктно спазване на наложените ограничения и при 50% капацитет на публиката". Феновете на изпълнителката можеха да посетят събитието без изисквания за представяне на негативен PCR тест или ваксинационен сертификат. Носенето на защитна маска бе водеща мярка за допускане на публиката до събитието", посочват организаторите на концерта.


Две от чаканите с нетърпение от почитателите на твърдата музика събития за есента - концертите на групите "Содом" (Sodom) и "Лайбах" (Laibach) също бяха отменени. Германската траш метъл банда трябваше да излезе на 15 септември на стадион "Юнак", подгрявана от "Ера" и Милена, но изпълнението им се отлага за същата дата догодина. Организаторите от "София мюзик ентерпрайсис" обвиниха здравните власти в "поредна объркана и недообмислена заповед" и заявиха, че не разбират логиката концерти на закрито да са позволени при заемане на 50% от капацитета или със 100 % документирано ваксинирани, тествани и преболедували, а на открито това да не важи. "Не можем да си представим публиката на Sodom на стадион "Юнак", разположена на столчета с дистанция и пляскаща с ръце, като на партийно събрание, се казва в изявление на фирмата, която стои зад събитието. С аргумента да се спазят изискванията да няма струпване на хора, дори и на открито, общината в Русе отмени насрочения за 11 и 12 септември на централния градски площад "Грийн рок фест 2021", специален гост на който трябваше да е група "Кикимора".


"Лайбах" пък обяви, че не може да осъществи мащабния спектакъл, създаден специално за Античния театър в Пловдив. Словенските музиканти трябваше да излязат на сцената заедно с оркестъра и хора на Държавната опера в града, а част от концерта беше мапинг шоу, проектирано специално за сградата на театъра. "Заради новата вълна от COVID-19 рискът за артистите е голям - за да се осъществи спектакълът, групата трябва да репетира четири дни в затворено помещение с над 80 души оркестър и хор, което крие огромен риск за всички", заявиха организаторите от Blue Hills Events. Оттам уточниха, че изискването за 1.5 м разстояние между артистите прави невъзможно да се осъществи предварителният замисъл на спектакъла, тъй като на сцената по план трябва да излязат около 100 души. Новата дата е за септември 2022г.


Другият концерт в Античния театър, който традиционно се радва на голям интерес от публиката - на Лили Иванова на 14 септември, се очаква да се състои. Причината е, че мястото позволява контролиран достъп и дистанция между посетителите.


Градските фестивали: трансформация или изолация


Повечето от градските фестивали, които също напоследък са съсредоточени през септември, вероятно ще се състоят, но при променени правила, за да се спазят мерките.


Организаторите и тук са силно критични към ограниченията, за които казват, че ще "доубият малкия и среден бизнес" и са изцяло в ущърб на независимия културен сектор. "Несправедливо е събития на открито в такова топло и приятно време да бъдат отменени за сметка на фитнесите, които продължават да работят", смятат създателите на "КвАРТал Фестивал". Техни колеги са на мнение, че мерките са недообмислени и казват, че е абсурдно да се позволява събирането на хора на закрито, а да се ограничават мероприятията на открито.

"По тази логика не трябва да се разхождаш по улиците или в парка. Всичко прилича на някаква великолепна каша, в която никой не знае какво се случва", обобщава човек, който от години се занимава с провеждането на фестивали на открито, но иска да остане анонимен.

Шестото издание на фестивала за култура и начин на живот "КвАРТал", който тази година е включен в календара на културните събития на Столична община, няма да прави промени в датите на провеждане (17 и 18 септември). Посетителите отново са поканени да се обиколят улиците на стара София, да разгледат работилниците за предмети на изкуството и занаяти, кътовете за музика, танци и градски забавления и да се уверят в артистичния потенциал на района между булевардите "Мария Луиза", "Дондуков", "Васил Левски" и "Сливница". Тази година обаче мерките ще наложат стриктна организация на движението по улиците в рамките на фестивала, а част от по-големите концерти от програмата ще трябва да отпаднат.


Фестивалът Sofia Lights пък ще се отложи със седмица спрямо първоначалните дати, за да позволи на организаторите да пуснат в продажба билети за събитието. Това ще даде възможност за контролиран достъп до територията на парк "Врана", където е планирано единадесетото издание на проекта за градско изкуство Urban Creatures, също част от календара на културните събития на Столичната община.


Традиционният за столицата книжен базар на открито - "Алея на книгата", продължава до 12 септември при известни ограничения. Най-много посетители се очакват в почивните дни в самия край на събитието, но организаторите обясниха, че са въвели разделение на преминаващите в различните посоки хора, регулира се броят влизащи, а търговците на щандовете с книги носят задължително маски. "Извиняваме се на всички за неудобството и дискомфорта, но не съществуваше вариант, в който да отменим изложението. След една много тежка година за целия кногиздателски сектор и при положение, че коледния панаир беше отменен, всяко такова събитие се чака с нетърпение. Хората, които обичат книгите имат нужда от тях и ние от тях.", посочиха от асоциация "Българска книга".


Промени ще има и за Празниците на Стария град в Пловдив. Те включват въвеждането на обедна почивка за дезинфекция на обектите от общински институт "Старинен Пловдив". Останалите събития в програмата засега няма да претърпят промени.


В Русе програмата на фестивала "Реките на града" беше преустановена, за да се спазят ограниченията, но организаторите посочват, че арт-пространството,което е изградено на брега на Дунава остава на разположение на жителите и гостите на града.


На закрито - най-малко въпросителни


Засега изглежда най-малко засегнати от новите мерки заради вече уточнените в предишни ограничения детайли се очертават събитията на закрито и изложенията.


Най-големият филмов фестивал в България "Sofia Film Fest" ще бъде открит на 14 септември без промяна в програмата, потвърдиха за "Дневник" от пресофиса на фестивала. От там обаче уточниха, че ще допускат само до 30% заетост на киносалоните, за да гарантират безопасността на посетителите, а не 50%, както е посочено в заповедтта на здравното министерство. Изготвен е и специален Ковид-протовкол, който ще бъде достъпен за всички от сайта на фестивала. Събитията от програмата на "Sofia Summer Fest" също няма да бъдат отменяни, тъй като са съобразени с всички противоепидемични мерки, посочиха организаторите на фестивала.


Международният фестивал за съвременен танц ONE DANCE WEEK също ще се състои, увери в интервю за БНР Асен Асенов от фондация за култура и изкуство "Едно" - организатор на форума. След двукратното отлагане през миналата година, сега фестивалът е обявен от 9 до 24 октомври в Пловдив, а фокусът му е върху Гърция. Част от програмата е новият спектакъл на световноизвестния хореограф Димитрис Папайоану. "В залите ще се влиза с един от следните три определени от властите документи: ваксинационен паспорт; отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане PCR тест или валиден цифров COVID сертификат за преболедуване", уточни Асенов.


Програмите на театрите, киносалоните, оперните и концертните сцени остават непроменени. Изискването за посещение е да се запълват не повече от 50% от капацитета на залите, да се заемат само седящи места през едно, да се спазва физическа дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите и да се носят защитни маски за лице.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Защо не ги ограничат посещенията на тези мероприятия само за напълно сертифицирани (със съответния брой дози според текущите правила).

  Никакви други мерки не са нужни - ни маски, ни социална дистанция, ни организация на еднопосочено движение - ще могат да си кихат един на друг в лицата колкото си искат без да се притесняват че може да убият някого.

  За простосмъртните могат да сложат по една будка за ваксинация пред входа на загражденията с надпис 'Боцнете се и елате пак след 2 седмици'.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3811 Разстроено

  Еееееее, язък! Щеше да бъде гот да си похапнем специалитети, приготвени от майстори и подсещащи на манджите на баба...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Весело

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  Внимавай какво си пожелаваш, за да не се сбъдне 😉


  До коментар [#1] от "Ан Он":
  "Защо не ги ограничат посещенията на тези мероприятия само за напълно сертифицирани (със съответния брой дози според текущите правила)."

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на itu30648505
  itu30648505
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Тия фестивали и без друго са насила създадени, колкото да има фестивали, защото местната управа видела, че и на Запад имало такива. Подобни прояви следва да възникват спонтанно, от само себе си, както селските събори например.

 5. 5 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Ричитата ако се бяха стегнали в кръста май-юни месец да подемат кампания за разясняване или да дадат малко зор на МЗ да засили ваксинационния процес и сега не бяхме с 20% а с 60%, може би картинката щеше да е съвсем друга. Ама Ричитата не се славят с много акъл и не хвърлят много напред във времето с мислите си и като ги освобидиха да работят пролет/лято те само това правиха. Бачкаха колкото се може, с ниско ДДС и пост-пандемични цени. Сега протестират против ваксинирането на персонала и 100%капацитет за ваксинирани само, било фашизъм тва.

  You don't know what you don't know.
 6. 6 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#5] от "meteowrite":

  Горе-долу разбирам идеята за обществен дълг и ако нещата бяха останали на "две ваксини, пазят от разпространение и повече няма да има", най-вероятно щях да рискувам да се боцна.

  Сега като се заговори за бустъри, плюс че с ваксина си закачат и носят вирус - сделката почва да става куца. Даже от маска не се отървавам.

  А в името на Рафи пък изобщо нямам мотивация да рискувам инсулт и неврологични увреждания...

 7. 7 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 936 Неутрално

  И какъв точно вирус ще носиш в себе си? И от коя ваксина се получава това? Ваксиниран съм , мога само да ти препоръчам да го направиш и ти!

  agent
 8. 8 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2656 Весело

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  Това е единственото правилно решение, което доказано работи. България не влиза в тъмно червената зона, тя отдавна е влязла в изключително простата.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 9. 9 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  За сметка на това в Солун ще има октомври фестивал на уличната храна с изключително много участници, хората и концерти си правят, 30 минути със самолет или 3 часа с кола и си там. Е, проверяват дали си ваксиниран, но всичко останало си работи нормално.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Разстроено

  Можем да помечтаем колко по-малко жертви и щети щеше да има ако мерките се спазваха...

 11. 11 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2656 Любопитно

  До коментар [#9] от "fpyyh":

  Тепърва много събития ще започнат в нормалните държави, а у нас Ковид Варварина държавата му е виновна, вместо простото народонаселение.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 12. 12 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Трябва да си много тъп за да принудиш хората да се ваксинират, та нали новите щамове няма да ги ловят , настоящите ваксини , какъв е смисъла тогава , ааа да върви далаверата с тестовете, ваксините и овцете да са по кошарите

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Данчо
  Данчо
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Флорида, Тексас и още 18 щата глобяват с 5000 долара всеки работодател или директор на училище, учреждение, който изиска ваксиниране от някого.

  Глобите влизат в сила от 16 септември 2021, а вече има глоби на директори на училища, които са налагали носене на маски в училищата.

  Източници:

  https://eu.tallahassee.com/story/news/local/state/2021/09/02/florida-desantis-5000-fines-requiring-proof-vaccination-vaccine-passport/5694871001/

  https://www.usnews.com/news/national-news/articles/2021-09-02/schools-businesses-to-be-fined-in-florida-for-requesting-proof-of-vaccination

  https://edition.cnn.com/2021/09/03/us/florida-school-mask-ban-governor-appeal/index.html

 15. 15 Профил на Johnny Bravo
  Johnny Bravo
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#14] от "Данчо":

  “ Флорида, Тексас и още 18 щата глобяват с 5000 долара всеки работодател или директор на училище, учреждение, който изиска ваксиниране от някого.

  Глобите влизат в сила от 16 септември 2021, а вече има глоби на директори на училища, които са налагали носене на маски в училищата.”

  Бъркаш се, това е дълбока конспиративна теория. Или тези налагащи глобите в споменатите щати са Ганьовци дълбоко инфилтрирани в САЩ и пиещи Пиринско от PVC...

  Поне доколкото може да се вярва на професорите по всичкология тука де , хахахаха

 16. 16 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2656 Любопитно

  Ще бъда изключително благодарен на българите в САЩ, четящи форума да коментират горните постове.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 17. 17 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Жалко , особено за събитията в Троян и Царево.

 18. 18 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Еееееее, язък! Щеше да бъде гот да си похапнем специалитети, приготвени от майстори и подсещащи на манджите на баба...
  —цитат от коментар 2 на дедо Андро


  Коя е баба ти?Лили Иванова?🙉👧

  Много съм прост
 19. 19 Профил на Николай Тодоров
  Николай Тодоров
  Рейтинг: 398 Любопитно

  А нещо като забрана за публика на закрито от.нар. концерти на живо по НОВА Тв, на Домус Ага от "маскирания певец" с тези измислени хартиеноцелуфанени маски.

  Niki_tailor
 20. 20 Профил на Николай Тодоров
  Николай Тодоров
  Рейтинг: 398 Любопитно

  А нещо като забрана за публика на закрито от.нар. концерти на живо по НОВА Тв, на Домус Ага от "маскирания певец" с тези измислени хартиеноцелуфанени маски.

  Niki_tailor
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK