Магистрала "Хемус" e eдна строителна илюзия, обяви регионален зам.-министър

Магистрала "Хемус" e eдна строителна илюзия, обяви регионален зам.-министър

© Надежда Чипева, Капитал"Създава се една илюзия как се строи и колко е важна магистрала "Хемус". Тя наистина е много важна, но от нещо, което наистина би трябвало да е приоритет на държавата, се превръща в строителна илюзия. Аз си представях, че цялата магистрала се строи. Не мога да си представя защо не е планирана цяла магистрала, защо не е отчуждена цялата, защо не е получила разрешение за строеж и да се строи на лотове, но да има процедура за всичко това." Това каза днес пред БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.


Държавата се оказа най-големият нарушител на закона


Той обясни, че в един момент е станало ясно, че никой не знае кога "Хемус" ще бъде завършена, но със сигурност това няма да стане през 2024 година, както обещаваше бившият премиер Бойко Борисов. По думите на Шишков държавата се е оказала най-големият нарушител на Закона за устройство на територията, след като е строяла участъци от магистрала "Хемус" и е ремонтирала язовири без нужните документи и разрешителни.


Зам.-министърът подчерта, че строежът на магистралата не е спрян. "За 4-ти лот вече има решение на Министерския съвет за отчуждаване. В момента се довършват процедурите по отчуждаване, т.е. заплащане на собствениците на имоти. За 5-и лот предстои да се внесе за решение в МС за отчуждаване", поясни той.
"Автомагистрали" е използвано за пощенска кутия


Арх. Шишков обясни, че държавното дружество "Автомагистрали" е използвано за пощенска кутия, тъй като се води официален строител на магистралата. "Автомагистрали" няма ресурс да строи. Тя обаче не прави договори за подизпълнители за строителство, а прави договори, свързани с доставка на материали и строителна техника.


Накрая ще се окаже, че държавното дружество е виновно и всички щети ще останат в държавата. Едни фирми ще си получат парите, защото ще доставят материали, едни фирми ще си получат парите, защото са доставили строителна техника, а накрая качеството и некачеството на строителството ще остане в "Автомагистрали", описа ситуацията той.


По повод договорите и плащанията, свързани със строителството на "Хемус", Шишков обяви: "Хаосът, който намерихме, е документален, юридически хаос. Те така са си работили." По неговите думи строежът на "Хемус" е бил една манипулация.


За трите лота на "Хемус", които имат одобрен подробен устройствен план, ще се направи всичко възможно да получат разрешение за строеж, за да започне строителството им законно, подчерта зам.-министърът и добави, че следващото правителство ще трябва да решава как ще ги строи, защото това е политическо решение.
"Ударно продължаваме документално да се свърши това, което е пропуснато във времето. Искаме да оставим на следващия редовен кабинет една почти свършена процедура за строителство от 4-ти до 6-и лот и едно изяснено трасе от 7-и до 9-и лот, за да може да се продължи", каза зам.-министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK