Шефът на службата за охрана: Промени са нужни, но да не са самоцелни

Шефът на службата за охрана: Промени са нужни, но да не са самоцелни

© Пресцентър на Национална служба за охранаПромени в Закона за Националната служба за охрана (НСО) са необходими. Но те не трябва да бъдат самоцел, а да почиват върху ясни принципи и да отчитат реалностите на средата на сигурност и опита на професионалистите, които го прилагат, каза днес началникът на структурата бригаден генерал Емил Тонев. Той изнесе поздравително слово по случай 142 години от полагане основите на НСО.


Ген. Тонев подчерта, че на фона на дискусии за бъдещите дейности на службата нейните служители са успели да застанат над равнището на ежедневното политическо заиграване. Началникът на НСО подчерта, че основните цели пред службата са по-ефективно използване на ресурсите, по-добра подготовка и мотивация на личния състав и модернизация на техническите средства и на оборудването, с които се работи.


На закрита церемония в централата на НСО, на която беше отбелязана годишнината, присъстваха председателят на парламента Ива Митова и служебният премиер Стефан Янев.

Шефът на службата за охрана: Промени са нужни, но да не са самоцелни
В началото на месеца парламентът прие на първо четене промени в Закона за НСО, предложени от "Има такъв народ", които предвиждат ограничаване кръга на лицата от различните власти да ползват охрана и специализиран транспорт от службата. Ако те бяха одобрени, на второ четене без охрана и транспорт щяха да останат бившият премиер Бойко Борисов, главният прокурор Иван Гешев, бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева, министрите и служители от администрацията на президента и други.


При положение че парламентът ще бъде разпуснат от президента тази седмица обаче, промените няма кога да се приемат окончателно и да станат факт. От "Има такъв народ" намериха връзка между предложените промени в закона за НСО и заплахите за убийство срещу председателя на парламента Ива Митева.


Във връзка с проекта за промени в Закона за НСО, председателят на Народното събрание заяви в словото си на церемонията, че целта на предложените изменения е била да се осигури по-висока прозрачност в работата на службата, по-голямо доверие на обществото към нея и по-добро управление. "Промените не са насочени към служителите на НСО, те бяха продиктувани от стремеж за осигуряване и редуциране на кръга на охраняваните от службата лица", уточни Ива Митева. "Основната дейност на НСО е охранителната, а не да се ползва като символ на престиж и на социално състояние", заяви председателят на парламента.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK