"Ще ги гоним до дупка": Комисията "Хаджигенов" иска още един парламент, за да довърши работата си

Според председателя на комисията за разследване на насилието на протестите и подслушванията Николай Хаджигенов работата по двете теми ще продължи в следващия парламент

© Юлия Лазарова

Според председателя на комисията за разследване на насилието на протестите и подслушванията Николай Хаджигенов работата по двете теми ще продължи в следващия парламентВременната комисия, която в 46-ия парламент се зае да разследва насилието по време на антиправителствените протести през 2020 година и скандала с подслушванията, препоръчва да бъде отстранен директорът на Националната служба за охрана Емил Тонев, както и европейският делегиран прокурор Вероника Трифонова, която е работила по част от случаите за насилие над протестиращи.


Това са част от изводите и препоръките на комисията, която няколко дни преди разпускането на Народното събрание прие доклад за работата си. Засега в него има само препоръки, които не са задължително обвързващи за посочените институции. Но според председателя на комисията Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме" работата на комисията е подготовка за продължаване на работата в следващ парламент. Освен с въпроси комисията е готова и със законодателни промени, които да бъдат внесени в бъдещо Народно събрание.


Това ще бъде разпуснато на 16 септември, а третите избори за парламент за тази година ще бъдат на 14 ноември ведно с вота за президент.
"Ще ги гоним до дупка, докато разберем докрай какво се е случило. Това няма да приключи с доклад", коментира пред "Дневник" Николай Хаджигенов, който е председател на комисията.


По думите му депутатите са открили нарушения и отправят препоръки, като в момента друго не може да бъде направено. "В следващото Народно събрание ще продължим работата по линията на парламентарния контрол и ще изискваме информация от всички ангажирани институции", каза още Хаджигенов.


Скрийншот от видеото от камерите под колоните на Министерския съвет, които са заснели побоя над протестиращи. Заради тяхното укриване се иска отстраняването на шефа на НСО

© Скрийншот:

Скрийншот от видеото от камерите под колоните на Министерския съвет, които са заснели побоя над протестиращи. Заради тяхното укриване се иска отстраняването на шефа на НСО


Отстраняване на шефа на НСО


Комисията иска отстраняването на Емил Тонев, защото е съдействал за укриване на видеозаписите от камерите под колоните на Министерския съвет. На тях се виждаше как на 10 юли вечерта полицаи бият и ритат задържани участници в един от първите дни на протестите. Според доклада на комисията той е допуснал унищожаване на оригиналите на записите от двете камери, прикривайки извършените деяния.


Емил Тонев беше назначен за директор на НСО лятото на 2020 година. Дотогава той беше заместник-директор на службата.

Емил Тонев

© Велко Ангелов

Емил Тонев


Комисията препоръчва да бъде отстранен и дежурният офицер и служителят на пост видеонаблюдение в сградата на Министерския съвет, наблюдавали пряко побоя, извършен от служители на МВР преди повече от година. Според депутатите той не е сезирал компетентните органи за извършено престъпление, на което е бил свидетел.


Кадри от побоя вижте - тук


Седемте полицаи, които са били ангажирани по това време със задържаните под колоните на Министерския съвет, са били наказани, стана известно на едно от заседанията на комисията. Всички са получили дисциплинарни наказания заради инцидента. Повече от разказите на пострадалите може да прочетете - тук.


Комисията препоръчва да бъде поискано отстраняване и разследване на наблюдаващия прокурор Вероника Трифонова. В момента тя е делегиран прокурор към Европейската прокуратура, но по време на протестите миналата година тя е прекратила разследването за полицейското насилие поради липса на доказателства.


Тя е наблюдавала преписка срещу трима пострадали - Евгени Марчев, Цветелина Цветкова и още един от младеж. Трифонова твърди, че по случая на Марчев е било образувано досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда през ноември, което е възложила на следствения отдел към градската прокуратура и то още продължава. За останалите двама тя постановила отказ от образуване на досъдебно производство поради липса на достатъчно данни за извършено престъпление спрямо тях.


Според комисията обаче налице са били всички необходими доказателства за извършени престъпления, а именно: разпитани са пострадалите, приложени са съдебномедицински удостоверения, назначена е съдебномедицинска експертиза, включително записът от камерите на НСО е част от доказателствата по извършваната проверка.


МВР да разследва незаконното подслушване


Комисията е установила, че подслушвани са били над 930 граждани, сред които политици, журналисти, бивши и настоящи прокурори, генерали от резерва, включително и журналист от голяма френска медия. "Затова комисията препоръчва цялостно разследване за неправомерно използване на СРС и грубо нарушение на установените правила, при което специализираната прокуратура не е внасяла постановления по преписките в ГДБОП, а служителите в отдел "Н" ("Контратероризъм") са принуждавани да докладват устно и да си водят записки "на листче", без писмени доклади и следи от експлоатация на специални разузнавателни средства.


Комисията препоръчва да бъдат разследвани служители на МВР от "Вътрешна сигурност", които са унищожавали доказателства за тази незаконна дейност на МВР спрямо протестиращи граждани.


*статията е коригирана в 16:20 ч.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK