Пътуване из Родопите? Защо не!

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Пътуване из Родопите? Защо не!


Колко често ви се е случвало да пътувате из красивите кътчета на България и ентусиазмът ви да бъде помрачен от липсата на подходящи места за отдих, табели или информация за мястото, където се намирате? За съжаление лошата инфраструктура в България понякога съпътства туристите, особено в по-отдалечените и труднодостъпни места в страната. За пет малки и живописни жп гари в Родопите обаче - Септември, Цепина, Аврамово, Св. Петка и Якоруда, нещата вече изглеждат по различен начин. Те се намират по маршрута на небезизвестната родопска теснолинейка и благодарение на един от водещите бирени брандове в България - "Пиринско", вече си имат нови информационни табели с интересни места в района, както и нови пейки за пикник, единични пейки и беседки за отдих.


Пътуване из Родопите? Защо не!


Инициативата на марката е свързана както със стогодишнината на уникалното транспортно и атракционно влакче, така и с дългосрочната кампания "Навън с Пиринско", която има за цел да насърчи връзката с природата. Родопската теснолинейка, която бавно се движи по релси, отдалечени една от друга едва на три педи разстояние (760 mm), свързва гара Септември с Добринище и лъкатуши през едни от най-красивите и труднодостъпни места на България цели 124 километра. И днес за хората в отдалечените планински села тя е ключов и често единствен транспорт, а за всички останали е страхотно туристическо изживяване, изпълнено с красиви гледки и забавни истории.


По първоначални изчисления на БДЖ близо 300 хиляди души годишно ще използват обновените спирки по маршрута - те са едни от най-посещаваните гари, затова са имали и приоритет за облагородяването. Сега туристите и местните хора ще могат комфортно да изчакват влака, наслаждавайки се на живописните гледки в много по-приятна среда, както и да откриват нови природни маршрути в България.
Това не е първата инициатива на "Пиринско" за теснолинейката. През юли компанията брандира със свежите цветове на марката специален "Вагон за отдих Пиринско" на влакчето, в който се предлага няколко вида пиво от бранда. Така пътуващите могат да се насладят на спиращите дъха гледки със студена бира и да получат безплатна карта - пътеводител с информация за интересни туристически обекти и места по пътя на теснолинейката.


Проектът за обновяването на теснолинейката и облагородяването на спирките по маршрута се реализира от "Пиринско" в партньорство с Български държавни железници, Национална компания "Железопътна инфраструктура" и Кристиан Ваклинов - основател на сдружението "За теснолинейката" и деен активист, отговорен за нейното спасяване и опазване:


"Безспорно теснолинейката Септември - Добринище е световно богатство и смятам, че всички ние като българи трябва да сме горди с това великолепно съоръжение и да се грижим за неговото развитие. Комуникационната кампания и проектът за облагородяване на спирките от последните няколко месеца допринесоха значително за наблюдавания възход на туристическия интерес. Щастлив съм, че теснолинейката започна да добива визията, която хората очакват да има, подобно на други атракционни железници по света", казва Кристиан Ваклинов.


Пътуване из Родопите? Защо не!

Сезонът на морето може и да е към своя край, но ранната есен е перфектното време за туризъм в планината. А кампанията "Навън с Пиринско" продължава и през есенните месеци. Теснолинейката чака своите приключенци, които могат да се подготвят и предварително за пътуването на интернет страницата www.навънспиринско.bg.


В секцията "Преоткрий Родния край на Пиринско" могат да се видят виртуални гледки от прозореца на "Вагон за отдих Пиринско", както и да се намери богата информация за местата, които могат да бъдат посетени. Потребителите имат възможност да изберат собствен маршрут чрез интерактивната карта на сайта, която позволява въвеждане на начална и крайна точка на пътуването и показва кои са интересните локации и забележителности около избраната дестинация.


Ако пък случайно сте тръгнали по маршрути в околностите на София, оглеждайте се за освежаващите pop-up барове на "Пиринско". Има ги на Витоша (Бистрица и Дендрариума), по Вазовата пътека, екопътеката на река Ерма и някои паркове в София. Всеки, който закупи две бири от pop-up баровете, може да участва за награда - билет за теснолинейката, раница за излет или още една бира "Пиринско". Така че няма извинения да си останете у дома.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK