Прокурорската колегия защити европрокурор, прекратил преписка за полицейско насилие

Калина Чапкънова

© Анелия Николова

Калина ЧапкъноваПрокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе с декларация в защита на европейския делегиран прокурор Вероника Трифонова, с която атакува председателя на временната комисия в парламента, създадена за да проверява случаи на полицейско насилие и превишаване на правата по време на антиправителствените протести на 10 юли и 2 септември миналата година.


Вчера (13 септември) временната комисия с председател адвокат Николай Хаджигенов излезе с решение, с което препоръчва отстраняване и разследване на европейския делегиран прокурор Вероника Трифонова, която миналото лято като прокурор от Софийската районна прокуратура е прекратила преписката за полицейско насилие над протестиращи заради липса на достатъчно доказателства.


"Прокурорската колегия на ВСС изразява тревога и безпокойство от поредния опит за грубо погазване на принципите за върховенство на закона, разделението на властите и независимостта на съдебната власт", се посочва в декларацията на колегията, прочетена пред журналисти от Калина Чапкънова.
"Свидетели сме на последователни и тенденциозни действия за дестабилизиране и подронване авторитета на Република България, както и на работата на българските прокурори. Съдебната власт и в частност български прокурор, понастоящем представител на европейската прокуратура, отново са обект на опит за институционална намеса и политическа злоупотреба в хода на поредната предизборна кампания", смятат от прокурорската колегия.


Колегията категорично се противопоставя на разгласената от председателя на временната комисия препоръка, тъй като дискредитира българската държава и Народното събрание като законодателен орган и я определи като опит за манипулация не само на българското общество, но и на европейската общност и европейската прокуратура.


"Под съмнение е поставено както решението на прокурорската колегия на ВСС за излъчване кандидатурата на Вериника Трифонова за европейски делегиран прокурор, така и решението на европейската прокуратура за нейното назначаване", пише още в декларацията.


Според колегията, отправените внушения за некомпетентност, нарушаване на професионалните и етични стандарти, злоупотреба със служебно положение и неправомерна обвързаност на прокурор Трифонова са в противоречие с етичните норми и дължимото поведение, което следва да има народният представител.


"Резултатът от работата на временната комисия е компрометиран от факта, че за нейният председател (адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме"- бел. Ред.) е налице конфликт на интереси предвид изявлението му, че е имал качеството на адвокат на страни по преписката. По негови думи той лично е съветвал тези лица и е дал насоки за тяхното пасивно поведение, а именно да не дават сведения по наблюдаваната от проурор Трифонова преписка с предмет неправомерни действия на полицейски служители, както и че това е била негова стратегия", припомнят в изявлението от кадровия орган.


Те заявяваме своята безусловна и безрезервна институционална подкрепа към Вероника Трифонова и призовават политиците да не превръщат съдебната власт и магистрати в залог на своите амбиции и интереси. "Прокурорската колегия на ВСС отново призовава настоящите и бъдещи народни представители да се въздържат от изявления и действия, с които накърняват независимостта на съдебната власт и доброто име на българските магистрати", завършва декларацията.


Документът ще бъде изпратен до президента, служебния премиер, председателя на Народното събрание и редица други европейски институции и посолства.В Европейската прокуратура е получено писмото с искане за освобождаване на Вероника Трифонова, но от институцията отказват да го коментират - това се посочва в отговор на въпрос до Клуб Z.


Темата за полицейското насилие на протестите през лятото на миналата година влезе в дневния ред на парламента, след като бе създадена специална комисия, която да проверява случаите. На заседание на 13 август за първи път бяха публично бяха разпространени кадри от случилото се на 10 юли м.г. пред сградата на Министерския съвет. Кадрите от камери "зад колоните на Министерския съвет" предизвикаха остра обществена реакция и доведоха до няколко опита на Народното събрание да поиска информация за случая.


На извънредно заседание на парламента депутатите изслушаха служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, а след това бяха задвижени две процедури за изискване на доклад и изслушване на главния прокурор Иван Гешев. Междувременно от Софийската районна прокуратура съобщиха, че са повдигнати обвинения на четирима служители на реда, а по-късно "Свободна Европа" съобщи, че един от служителите на реда, заснет на кадрите с насилие, е започнал работа в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор.


На 19 август близо 2 часа и половина главният прокурор Иван Гешев отговаря на въпроси на депутати в комисията по правни и конституционни въпроси, но без да влиза в детайли за конкретни дела и проверки. С влизането си в сградата на Народното събрание той обяви, че ще сезира Конституционния съд с искане да се произнесе по текста от правилника на парламента, по който бе извикан и го направи няколко дни по-късно.


По време на извънредното заседание в парламента служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обясни, че бившият прокурор в Софийската районна прокуратура Вероника Трифонова (в момента европейски делегиран прокурор) е прекратила преписката за полицейско насилие. Последва отговор от самата Трифонова чрез пресцентъра на прокуратурата. Няколко дни по-късно Николай Хаджигенов, който е председател на временната парламентарна комисия и адвокат на някои от пострадалите на протестите, сезира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за Трифонова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK