Глоби на хората, които не са се преброили, ще се налагат в краен случай

Глоби на хората, които не са се преброили, ще се налагат в краен случай

© Юлия ЛазароваГлоби на хората, които не са се преброили, ще се налагат в краен случай, увери председателят на Националния стотистически институт Сергей Цветарски депутатите от комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии. Според него това е било така и при предишни преброявания.


"Не може да има национална задача, без да има санкция. Но целта не е да се събират пари. Санкции ще се налагат на хората с недоброжелателно отношение към преброяването", подчерта Цветарски.


Може и да не се изисква генерираният код при преброяването


Той съобщи още, че на Министерски съвет е предложено предаването на кода, който се генерира след електронното преброяване, да не е задължително. Председателят на НСИ уточни, че такова удостоверяване е нужно, за да се убедят преброителите, че конкретният адрес и човек съществуват реално.
Друга задача на събирането на кодовете от адресите е да се даде описание на сградата. Проверката на посочените данни е важно и за да се създаде статистически регистър на адресите, който дава информация колко хора живеят на всяка една географска дължина и ширина.За хората, които се притесняват от физически контакт с преброителите, има алтернативи - съобщаване на кода по телефон или оставянето му на специални флайери, които ще се поставят в сградите.


Цветарски каза, че няма как хората предварително да бъдат уведомени кога ще бъдат посетени и затова обиколките ще са от 8 часа сутрин до 8 вечерта, включително и в събота и неделя. Той посочи, че все пак преброителите могат да се уговорят предварително с хората. В сградите ще има и телефон на преброителя със същата цел. Цветарски допълни, че ще поиска преброяването по електронен път да бъде удължено със седмица.


Отсъстващите от страната могат да останат и непреброени


Попитан защо се допуска електронно преброяване само от ай пи адреси от България, Цветарски уточни, че това е преброяване на населението в България."Българите извън страната ще се преброят при преброяването в съответната държава, това е общ европейски регламент", каза той. Хората, които живеят в страната, но отсъстват дълго, могат да бъдат преброени от роднини, но не се и изключва възможността да останат хора, които ще бъдат пропуснати.


Изслушването на Цветарски продължава, като темата е основно проблемите при електронното преброяване заради хакерски атаки.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Хората вече не вярват на никого и не отварят вратата нито на преброители нито на лица, които не познават.
  Твърде много години държавата умишлено не прибираше на топло разни квартирни крадци и мошеници, разни телефонни измамници, които правят пари в комбина с полицията.
  Как ще преброявате невярващи и мнителни хора, не е ясно.

  кратък
 2. 2 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Цитат:
  За хората, които се притесняват от физически контакт с преброителите има алтернативи - съобщаване на кода по телефон или оставянето му на специални флайери, които ще се поставят в сградите.

  ------
  Не е лошо НСИ, а и пресата, да преведе на български туй "флайери", защото говоренето и писането на чужди езици малце намязва на

  То бе ор нот то бе
  Тхат ис тне куестион

  и с тези префърцунине превземки журналята ще объркат преброяването...

 3. 3 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  То бе ор нот то бе
  Тхат ис тне куестион
  —цитат от коментар 2 на Аскет


  Да се чете

  То бе ор нот то бе
  Тхат ис тхе куестион

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мариана Кълвачева":

  100% ще има измамници. Хората са прави да не отварят а и не са длъжни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Николай Огнянов
  Николай Огнянов
  Рейтинг: 42 Весело

  Председателят на НСИ уточни, че такова удостоверяване е нужно, за да се убедят преброителите, че конкретният адрес и човек съществуват реално.

  Ето това вече е по - смешно от виц за Чапай и Петка... Защо, бе, аланкоолу, защо? Като че ли в анкетната карта не се попълва номер на лична карта, в страната няма изградена система "Български документи за самоличност", няма ЕСГРАОН и като имаш номера на личната карта на преброилия се, не може да се направи справка в нито една от тия системи... Уникална държава с уникални... преброители! Тури им пепел на всичките!

 6. 6 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Що за неандерталщина е да ти искат кода, че си преброен онлайн? На преброителя в списъка не му ли излиза кой е преброен електронно и кой не?

 7. 7 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#3] от "Аскет":

  Да, обаче всички разбраха когато адвокат Батков след един мач на Левски изригна пред една западна телевизия по адрес на съдията:
  "Диз бритиш хомосексуал брок дъ гейм".
  После го и наказаха от УЕФА.
  Да, коментарът не е по темата, но нали сме се събрали и да се повеселим и всеки да каже нещо, което да усмихне аудиторията. Няма все сериозни теми да чепкаме я.

  кратък
 8. 8 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  През 2011 май не искаха нищо след като си се отчел електронно.
  Или след толкова време съм забравил.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#8] от "Аскет":

  Точно така .Но мисля, че бе 2010, което няма значение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Е**си шизофренията. "Глоби ще се налагат само в краен случай", "може и да не се изисква генерираният код", "...за да се убедят преброителите, че конкретният адрес и човек съществуват реално".
  Абе вие да не сте луди?!! Веднъж тъй, после инак. Глоби или се налагат, или не се налагат - къде са регламентирани "крайните случаи"?! За какъв трибуквен е точно преброителите да бъдат убедени кой съществува реално - нима не става ясно, че някой е реален, щом се е преброил онлайн.
  Как веднъж нещо не е обмислено като хората, преди да бъде пуснато за прилагане в тая държава?!!

 11. 11 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Според мен има слабости...

  Би следвало лицето за изпрати с препоръчано писло и обратна разписка нотариално заверено изявление, че това е неговият код. Товя изявление да е приподписано от двама свидетели.

  Също така да се приложи заварен при нотариус препис от Протокол от Общото събрание на входа, улицата, че лицето пребивава на посочения адрес.

  Освен горното да се прилага и оригинал Справка от Кварталния, която може да не е нотариално заверена, но да бъде подпечатана и подписана от Кварталния, и с копие до Районното, което се удостоверява с вх.№ от самото Районно...

  Така ще бъде избегната бумащината и ще се спести много време...

 12. 12 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#8] от "Аскет":

  >През 2011 май не искаха нищо след като си се отчел електронно

  Искаха, но все пак тогава това беше първото онлайн преброяване.

 13. 13 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Значи непознат може да ти дойде до вратата неделя сутрин в 08:00, да те събуди и да те разпита какво има в апартамента ти, какво ти е образованието, къде работиш. И ако му кажеш да си ходи, това сигурно ще се приеме като "недоброжелателно отношение към преброяването" и ще бъдеш глобен, защото лишаваш държавата от важна информация. Същевременно ако питаш държавата как и защо харчи стотици милиони от твоите данъци за разни проекти, примерно удълбочаване на пристанище, не получаваш никакъв отговор.

 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  "Не може да има национална задача, без да има санкция. Но целта не е да се събират пари. Санкции ще се налагат на хората с недоброжелателно отношение към преброяването"

  обясненията защо е нужно преброяване не са заслужили и капка доброжелателно отношение

  лека полека възприемаме челния опит от книгата на Бенито (Добри) Мусолини... е, ние и преди си го имахме този опит де
  и той не прекъсна с падането на "комунизма"
  така че, нищо изненадващо

  връщайки се към преброяването - да се преброяват послушковците с детски йоден дефицит

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  До коментар [#13] от "Locke":

  защото нямаш право да питаш - по конституция

  т.е. можеш, но по СЪОТВЕТНИЯ ред, който е такъм, че НА ПРАКТИКА не можеш

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5840 Любопитно

  Значи след пет дена ще затваряме училища, кръчми и салони, а десетки хиляди хора ще се мотаят от къща в къща ....

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5840 Любопитно

  Кво стана с варианта делта - преброихме ли го ?

  [email protected]
 18. 18 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 810 Весело

  Аз пък, кой знае защо, се сетих какво направил доктор Анибал Лектър от "Мълчанието на агнетата" с един, дето му цъфнал да го преброява.

 19. 19 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#13] от "Locke":защото нямаш право да питаш - по конституцият.е. можеш, но по СЪОТВЕТНИЯ ред, който е такъм, че НА ПРАКТИКА не можеш
  —цитат от коментар 15 на Николай Теллалов


  Сетих се за един руски виц от соца.

  Успял някакъв дисидент да се промъкне във времето за прием на Льонката.*

  Здравеи, здрасти...

  Дисидентът: Леонид Илич, имею я право...
  Брежнев го прекъснал: Имеете!

  Дисидентът отново: Леонид Илич, имею я право...
  Брежнев го прекъснал отново: Имеете!

  Дисидентът потретил: Леонид Илич, имею я право...
  Брежнев го прекъснал за трети път: Имеете!

  Дисидентът: Леонид Илич, могу я...
  Брежнев го прекъснал: Не можете!

  ----
  заб.*- Брежнев, Л. И.

  заб. (генерална!) за съжаление така е не само при соца, но и при капа... Писани права - бол!

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Гневно

  Това преброяване минава по търлъци.
  Нито се чува, нито се вижда.
  Няма реклами, няма билбордове. Ни гък, ни стон.
  Ако мутрата Борисов беше се изплюл в някое родопско село, медиите щяха да ахакт и се възхищават на качеството на плюнката, ама за преброяването нищо.
  Например така и не се разбра само българите в България ли се преброяват, от кога до кога е.....?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 371 Любопитно

  Преброяването се прави за да се фалшифицират достоверно числата на следващите избори.
  Предричам проблеми със следващите избирателни списъци на отказалите се да бъдат преброени.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  До коментар [#16] от "karabastun":

  Защо да се мотаят, подавате им номера на вратата и толкова.

 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5840 Любопитно

  До коментар [#22] от "Роси":

  Аз ще им дам номера, ама който няма номер / а гарантирам, че ще има много стотици хиляди такива / нали ще ги описват поне половин час !

  [email protected]
 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5840 Любопитно

  До коментар [#22] от "Роси":

  И това ли ще става на вратата ???

  [email protected]
 25. 25 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Много интересно една глоба как би издържала в съда! За да се преброиш онлайн ти трябва устройство и интернет, а нито едно от тях не е безплатно и не се полага по право на гражданите, което означава, че не може да се изисква задължително да бъде извършено такова преброяване.

  Не по-малко интересен е въпроса и как дадено длъжностно лице ще удостовери, че ме е търсило, но не ме е открило на адреса. С просто твърдение някак не би било достатъчно достоверно, да не говорим, че закони и наложената практика изискват поне 3 посещения, за да се твърди, че някой отсъства, което пък в тези срокове няма как да се случи.

  Друг немаловажен въпрос е дали въобще съм бил длъжен да бъда на адреса си и да очаквам с трепет преброителя. Защото има цял куп причини, поради които в този ден и час да не съм на адреса си - на работа, в командировка, на почивка, заболяване и т.н.

  И не на последно място, как точно държавата е уведомила гражданите си за възникналото им задължение да се преброят. Познавам хора, които наистина не знаят за това, а са социално и икономически активни. Какво остава за възрастни, изолирани хора или пък за живеещи в отдалечени от големите центрове райони.

 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5840 Любопитно

  До коментар [#20] от "Храбър":

  И в Македония знам, че се преброяват..............

  [email protected]
 27. 27 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Могат да те глобят за недоброжелателно отношение към преброяването, но ти не можеш да глобиш за загубеното време, поради нескопосаният сайт на преброителите!

 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5840 Любопитно

  Във Фейсбук един от основателите на Турското националноосвободително движение в България и бивш член на ДПС
  А за това к'во ще кажете ???
  Касим Дал сподели, че се е вкюлчил в кампанията „Преброй се като турчин, мюсюлманин…“ Той призовава хората да последват примера му. Публикуваме текста без редакторска намеса: Приятели призовавам ви да участвате в преброяването на населението и активно и без страх да определяте етническата и религиозната си принадлежност!

  Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/society/kasim-dal-se-vkluchi-v-kampanijata-prebroj-se-kato-turchin-musulmanin-news_1643034.html © Actualno.com
  До коментар [#20] от "Храбър":


  До коментар [#14] от "Николай Теллалов":

  [email protected]
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5840 Любопитно

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#11] от "Аскет":

  А за това к'во ще кажете ???
  Припомняме ви, че в момента тече кампания, която призовава етническите турци в България да не игнорират раздела за етнически произход, вероизповедание и майчин език в електронната карта за преброяване на население.

  [email protected]
 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5840 Любопитно

  „Призоваваме хората да не се отдръпват от попълването на тези графи. Картината трябва да е ясна, такива са правилата на демокрацията. Както е важно да гласуваш, така е важно да помогнеш с всички данни, като бъдеш коректен при попълването на картата. Преброяването не бива да се подценява, а етническият произход, вярата и майчиният език, не са нещо срамно, нещо от което човек да се притеснява“, сподели пред 24rodopi.com един от инициаторите на кампанията „Не се отдръпвай, кажи, че си турчин, мюсюлманин и майчиният ти език е турския“.

  [email protected]
 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  До коментар [#28] от "karabastun":

  не разбрах защо питаш мен

  аз не участвам в това и приветствам всички неучастващи

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5840 Любопитно

  До коментар [#31] от "Николай Теллалов":

  Питам, какво ти е мнението, ако помаците, /Има такива хиляди в Родопите и в Западните, а и в Източните Родопи / , които не знаят и бъкел турски , се пишат в графа турци по националност ???

  [email protected]
 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5840 Любопитно

  До коментар [#31] от "Николай Теллалов":

  Да не разказвам, че познавам турци от Варна, които помежду си говорят на български, защото турският език ги затруднява / нищо,, че им бил майчин /....

  [email protected]
 34. 34 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5840 Любопитно

  До коментар [#31] от "Николай Теллалов":

  А за ония от махалите, не ми се и мисли, кой как защо и какво ще ги впише ???

  [email protected]
 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5840 Любопитно

  До коментар [#31] от "Николай Теллалов":

  Може да не участваш, и аз не бих участвал, ако бях сам за себе си, но някакво мнение със сигурност имаш ?

  [email protected]
 36. 36 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Да вземат и си опавят софтуера, че поне тези, които могат да го ползват да се преброят,как ще се глобяват хора,когато ти не си им дал реална възможност да го направят, защото трябва да си безработен да киснеш пред ПС-я компютър или при познат и да четеш непрекъснато при всяка поредна регистрация, че си на ОПАШКАТА........А бе..." има такъв софтуер...).

 37. 37 Профил на clw21688650
  clw21688650
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Това преброяване е най-тежката задача на този институт. Всичко друго се върши на бюро. Шефовете вършат работата на маса.
  Никаква идея си нямат как ще протече. Даже са сигурни, че няма да е гладко затова и не се афишира много много тази акция.
  До изборите ще ангажира мисленето на раята, после ще си продължат с извадките за раждаемостта, за малцинствата и за печките на твърдо гориво.
  Статистик и Астролог са сходни професии - извадки на база измислени данни могат да се правят вечно. И ще са правилно изчислени с процент на грешката.

 38. 38 Профил на lnp42648781
  lnp42648781
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пълен хаос - можело така, пък можело онака. Ами да сте го решили вече, а не в движение да променяте правила и условия, некадърни хрантутници!

 39. 39 Профил на lnp42648781
  lnp42648781
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Нито ще се занимавам със скапания им блокирал сайт, нито ще им отговарям офлайн. В условията на пандемия решили да се броят неадекватите. И каква файда, като народът масово ще ги отебе и дори нема да отваря на преброителите, нито ще си къса нервите с нескопосания им сайт, рискувайки и изтичане на лични данни? За какво ще им е тая изкривена статистика? Да го отложат за по-подходящо време първо, и да си оправят сайта второ, едва тогава да организират броене.

 40. 40 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Глоби за неверни данни или данни, представени както ги виждат респодентите, но не и държавата полагат ли се?

  CONTADOR GRATUITO!
 41. 41 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1777 Любопитно

  Що за неандерталщина е да ти искат кода, че си преброен онлайн? На преброителя в списъка не му ли излиза кой е преброен електронно и кой не?
  —цитат от коментар 6 на Bond007


  Именно де, аз мога да те "преброя" както си искам през нета, обаче няма как да дам номерчето на преброителя, дето ще звънне на твоята врата. Сещаш ли се, орязва се възможността за измама. Обаче гледам, че ми отварят вратичката, да туря номерчето на таблото (флаера) или направо да звънна на телефона на преброителя и измамата да мине.
  Сега, ще питаш за къв ми е такава измама? Ми примерно да си осигуря мъртви души за изборите. За всичките избори до следващото преброяване... което си е сериозна сума. Всъщност няма значение "защо ми трябва", важния въпрос е "как да се пресекат измамите".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 42. 42 Профил на Благовест Цветанов
  Благовест Цветанов
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Вижте, нямаме никаква гаранция, че данните няма да изтекат нанякъде. Даването на изключително ценни лични данни като собственост, квадратура и какво ли още не - според мен не е препоръчително. Плюс това държавната администрация може да намери други начини да изброи населението. Почти всички имаме дебитни карти, банкови сметки , шофьорски книжки, глоби в КАТ, телефонни номера, сметки за ток и вода и т н. Смятам, че е почти невъзможно някой да остане "невидим" ако се обединят данните от всички системи. Дори и да има такива - те ще са в рамките на до 2 % максимум.

  “Най-добрия начин да отмъстиш на врага си е да не приличаш на него.“ - М. Аврелий
 43. 43 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Целта е да се проверяват имат ли нещо по така за крадене като ти влезнат в дома.

 44. 44 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Еееех глупаци некадърни. Имах най-доброто желание да се преброя, но бъгавата ви страница не ми го позволява. Напразно загубих един час, опитвайки се да се регистрирам. А съм сигурен че е имало кой да усвои добро финансиране. Поне да бяхте направили нещо достъпно и работещо ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK