Шефът на статистиката за срива: предоверихме се на електронната инфраструктура в страната

Шефът на статистиката за срива: предоверихме се на електронната инфраструктура в страната

© Анелия НиколоваСистемата за електронно преброяване е тествана за различни хакерски атаки, проблеми не са открити, включително при симулацията на опит за блокиране на работата й, каквито се случиха на 7 и 8 септември, каза днес пред депутатите от комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.


При тестовете се е стигнало до резултат от 36 800 преброявания на час, или 880 хил. за денонощие, което е доста над реалното, но системата не е можела да издържи на мащабните атаки тип "отказ от услуга" на 7 и 8 септември. "НСИ не е самотен остров, част сме от общата информационна услуга на държавата. Предоверихме се на електронната инфраструктура в страната. Ние и останалите 120 институции, който разчитаме на нея, не можем да изградим сами такава защита", обобщи Цветарски.


Заместник-председателят на Държавна агенция "Електронно управление" Красимир Симонски също се съгласи, че инцидентът е показателен за ситуацията с киберсигурността в страната. "Значи капацитетът ни и възможностите ни са недостатъчни и е необходима доста сериозна инвестиция", обобщи той.
Сергей Цветарски успокои за поред път, че при нито една атака няма опит за проникване до данните или източване на такива. На въпрос как ще гарантира, че данните са защитени, председателят на НСИ посочи, че институтът има сертификат по ISO 27001, който е точно за защита на данни.


В отговор на друг въпрос Цветарски каза, че към момента от атаките има имиджов негативен ефект, но не и финансов такъв. "Това е най-голямата загуба за нас като статистици, защото ще се отрази на броя на хората, които ще се преброят електронно", допълни той. Цветарски каза, че колко са финансовите загуби от атаката ще се разбере, след като се остойностят дейностите за тяхното противодействие.


В началото на заседанието на комисията той обясни на депутатите защо преброяването не е напълно електронно и генерираният от него код ще се събира от преброители, при какви случаи ще се налагат глоби на тези, които не са се преброили, и други актуални въпроси (вижте тук).

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK