На живо

Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

Избрано от редактора
Асен Василев и Кирил Петков разтоварят с председателя на парламента Ива Митева.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Асен Василев и Кирил Петков разтоварят с председателя на парламента Ива Митева.След 57 работни дни днес приключи работата на 46-ото Народно събрание. Президентът Румен Радев издаде указ, с който го разпуска от 16 септември и насрочва предсрочните парламентарни избори за 14 ноември. Тогава ще е и първият тур на президентските избори. Съставът на новия служебен кабинет ще бъде обявен утре, но вече е известно, че популярните министри на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен Василев ще освободят постовете си.


"Дневник" проследи на живо важните политически новини от деня и реакциите по тях. вижте ги в хронологията.
Министерството на финансите потвърди за смяната на Асен Василев

Асен Василев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Асен Василев


В новия състав на служебния кабинет, който ще бъде обявен утре, ще отсъства сегашният министър на финансите Асен Василев. Това се разбира от официално съобщение до медиите на пресцентъра на ведомството, което кани журналистите на церемонията по предаване на поста от министър Асен Василев на новия служебен министър.


По-рано през деня и министърът на икономиката Кирил Петков съобщи, че днес е последният му ден като министър. Очаква се двамата да поставят началото на нов политически проект в близките дни.


По неофициална информация президентът Румен Радев ще назначи за финансов министър Валери Белчев, който бе шеф на т. нар. фонд на фондовете по време на второто управление на ГЕРБ.

Ива Митева все пак ще се кандидатира за депутат

Ива Митева

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Ива Митева


Председателят на 46-тото Народно събрание Ива Митева, която преди месец казваше, че обмисля да се оттегли от политиката, обяви, че отново ще се кандидатира за депутат от листата на "Има такъв народ". "Длъжна съм да опитам за последен път. Много е трудно да се направи коренна промяна. Но ще го направя, за да дам пример на онези млади хора, които насърчавам да се включат и да направят промяната", заяви Митева. Тя добави, че докато трае предизборната кампания, няма да ползва услугите на Националната служба за охрана.


Според нея парламентът е свършил добра работа с актуализацията на бюджета и приемането на изцяло нов правилник за работата си, които по думите й са най-големите му постижения. По думите ѝ се е видяло, че депутатите имат волята да започнат съдебна реформа, но е нужно партиите да се обединят и да постигнат смирение, за да я довършат.


Своята работа оцени с думите: "Като председател бях със свои и с чужди. Трябваше да балансирам между партиите на промяната и партиите на статуквото, но от друга страна трябваше да балансирам и между самите партии на промяната. В един момент останах съвсем сама, но съм щастлива, че успях да отстоя своите решения. Не допуснахме този парламент нито веднъж да се наруши Конституцията".

46-то Народно събрание приключи работа

46-тото Народно събрание официално приключи работа. Председателят на парламента Ива Митева ("Има таков народ") удари финалния звънец, а депутатите от партията на Слави Трифонов се събраха за обща снимка.


Митева пожела на политическите сили успешна предизборна кампания и изрази надежда да се видят скоро отново.

Кирил Петков обяви, че му остава само ден като министър

Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова


Служебният министър на икономиката Кирил Петков каза, че му остава още един ден като министър, което значи, че няма да е в новия служебен кабинет.


"Докато сме служебни министри, работм само в това си качество. Остана само един ден", отговори днес той на въпрос на жуурналисти при отчета на правителството. И допълни: "Утре ще е назначаването на новия служебен кабинет. Утре ще инфомираме за следващите стъпки".

Парламентът ще обсъди доклада за полицейското насилие на закрито заседание

Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова


Последното обсъждане на 46-тото Народно събрание няма да бъде публично. Причината е, че ще бъде представен и обсъждан доклад на комисията, която събираше информация за полицейското насилие и подслушване на протестиращи по време на антиправителствените протести през миналото лято. В него имало класифицирана информация, обяви председателят Николай Хаджигенов. Очаква се само гласуването на доклада да бъде публично.


От парламентарната трибуна депутати от ГЕРБ отправиха обвинения, че със закритото заседание само ще бъде прикрито, че комисията всъщност не е установила нищо и че подслушване е нямало.

Бойко Рашков се похвали с добра организация за миналите избори

Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Анелия Николова


Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков отчете, че е създадена много добра организация за изборите на 11 юли, с което е елиминиран криминалният вот, изкривяващ в продължение на години политическата картина в България. Според него служебното правителство не е позволило в такава голяма степен да се купуват и продават гласовете на гражданите. Проверени са 5600 места, предуупредени са над 10 хил. лица, за които е имало информация, че подготвят купуването на гласове.Той отчете и увеличение на досъдебните производства, сред които 20 на 10 юли и 8 на 11 юли. Иззети са и суми, подготвени за купуване на гласове.


"Ние не приемаме упрека, че сме оказвали тормоз над избиратели, като сме ги предупреждавали по законовоустановената форма след информация, че са подготвяли манипулации на изборния процес", смята Бойко Рашков.

Христо Иванов: Чака ни грозна кампания

Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова


"Днес е първият ден на следващото Народно събрание. Чака ни грозна кампания". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в декларация от парламентарната група. Той интерпетира провала на 46-то Народно събрание в опита си да реализира работещо правителство с това, че с парламента се случва важна трансформация, която налага такива сътресния. "Важното е какво ще осмислим от този процес, защото ще бъде важно не просто да затворим страницата, а как отваряме следващата", посочи Иванов.


Според него този парламент е бил решителният момент да се направят изводите за това, което предстои. "Предстои ни да няма големи. Предстои българският парламент да се състои от повече средни по големина играчи. Никой няма да може да казва "Аз решавам, а вие само ще изпълнявате". Ние казахме "не" на всичко това. Ще ни се наложи да сме съизмерими и да се научим, че трябва да се срещаме без от това да стават скандали и компромати", заяви Христо Иванов.


Той изрази съжаление, че парламентът не е могъл да се фокусира върху политиките, свързани с овладяването на пандемията от COVID-19 и посочи, че вина за това носят всички депутати.

Служебният кабинет е защитил националния интерес на България, отчете Янев

Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Велко Ангелов


Служебният кабинет достойно е защитил националния интерес на България, отчете днес служебният премиер Стефан Янев, който се очаква да оглави и новото служебно правителство.


Сред успехите на правителството му бе отчетена направената за първи път от години актуализация на пенсиите, с която пенсионерите вече били извадени над линия на бедността. Според Янев това е и пример за добра работа с парламента.


Служебният премиер обяви, че кабинетът му е показал недъзите на предишното управление и е показал как да се изразходват обществените средства прозрачно и отчетно. Той каза, че Планът за възстановяване и развитие ще бъде внесен скоро в Брюксел, за да може до края на годината да са налични първите пари в държавния бюджет.


Служебното правителство предлага проект за нова системата по управление на кризи.

На живо: отчет на служебното правителство за постигнатото през последните 4 месеца

Манолова: Надеждата на гражданите е сега формациите на промяната да се прегрупират

Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Велко Ангелов


На финала на 46-тото Народно събрание в декларация от парламентарната трибуна председателят на "Изправи се.БГ!Ние идваме!" Мая Манолова обяви че вината за невъзможността за съставянето на правителство в този мандат е на първите 3 политически сили - "Има такъв народ", ГЕРБ и БСП.


"От "Има такъв народ" се очакваше да прояви разбиране за диалога, за съгласието, които трябваше да бъдат проявени, за да бъде сформирано правителство. Отговорността за провала е на вас като първа политическа сила", обърна се към депутатите от "Има такъв народ" Манолова. Тя посочи, че сега надеждата на гражданите е формациите на промяната да се прегрупират, за да победят партиите на статуквото.


Манолова посочи още, че въпреки краткия си живот 46-ят парламент е направил повече за гражданите отколкото правителството на Борисов, като уточни, че става дума за актуализацията на пенсиите и повишаването на парите за втората година от майчинството.


Според нея обаче още много важни задачи не са били свършени, защото водещия принцип на парламента бил "Искахме, но нямаме желание".


"Амбициите ни бяха големи, но възможностите се оказаха скромни, защото задкулисието и зависимостите не са си тръгнали от българския парламент. Те упяха да изкушат онези, за които промяната е само маска и предизборен слоган. За всички останали борбата с мафията и зависимостите ще продължи до пълното им осветяване", заяви още Манолова.

"Има такъв народ" обвини персонално Христо Иванов, че не е съставено правителство

За Тошко Йорданов от "Има такъв народ" Христо Иванов от "Демократична България" носи персонална отговорност, че настоящото Народно събрание не е излъчило правителство. Това посочи депутатът от партията на Слави Трифонов в декларация в последния работен ден на парламента, като повтори тезата си, че Иванов е искал да се меси в състава на кабинета, предложен от първата по резултат политическа сила.
Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова


"Този парламент не излъчи правителство, защото всички заявиха, че няма да го подкрепят, без ДПС, които мълчаха. Приказките, че имаме общи цели, се оказаха лъжи и лицемерие", заключи Йорданов.
Тошко Йорданов атакува "Демократична България" и заради късното сформиране на постоянните комисии в парламента, както и заради забавеното гласуване на законопроекта, с който в крайна сметка Бюрото за защита на свидетелите бе изтеглено от подчинение на главния прокурор и премина към Министерството на правосъдието.
"Там минават за юристи, но не знаят какво правят", обърна се Йорданов към "Демократична България".Тошко Йорданов повтори и друга своя позната теза - че "това е един лицемерен парламент", който е показал "татянадончевщина", имайки предвид обвиненията на "Има такъв народ", че Дончева е предлагала голяма сума пари на депутати от партията на Слави Трифонов, за да ги привлече.
Накрая Йорданов поиска т. нар. партии на протеста (наричани още и "на промяната"), към които се числят "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", "да си опичат акъла".
Обърна се и към ГЕРБ-СДС: "Идват президентски избори, президентът Радев ще спечели и това е доказателство, че който е срещу вас, печели".

ГЕРБ обвини Радев, че атакува демокрацията

В декларация парламентарната група на ГЕРБ-СДС обяви, че най-възрастният депутат Мика Зайкова била лоша орисница, тъй като нанесените и от 45-ия, и от 46-ия парламент щети дълго ще се помнят. Проваленият мандат на 46-ото Народно събрание бил отговорност и на служебния кабинет, който не успял да успокои политическата криза.
Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова


ГЕРБ обвини президента Румен Радев, че суспендира парламентарната република и погазва конституцията. Според Десислава Атанасова заради интригите на държавния глава се скарали т. нар. партии на протеста, а ресурсът на изпълнителната власт бил използван за политически инжинеринг и създаване на нов проект, който да ги изчегърта.
ГЕРБ отново обвини служебния вътрешен министър Бойко Рашков в тежка атака срещу партията на изборите на 11 юли. Сред обвиненията към служебното правителство бяха, че провалило ваксинацията, спряло строежите на пътищата, изпуснало инфлацията и др.
Бившите управляващи призоваха изгорените мостове да се заменят с диалог.
За ГЕРБ залогът за изборите на 14 ноември е оцеляването на парламентарната демокрация, която Румен Радев атакувал. Изчегърването на политическия опонент води до изчегъртване на демокрацията, смята Десислава Атанасова.

Парламентът гласува символично закриването на спецправосъдието

Със 130 гласа "за", нито един "против" и "въздържал се" в последния работен ден Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури. Гласуването бе определено както в правната комисия, така и в пленарната зала днес като символично, но и като заявка за съдебна реформа в следващия парламент.


Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова


Предложенията минаха на първо четене с гласовете на "Демократична България", които са вносители на предложенията, на "Има такъв народ", БСП и "Изправи се.БГ! Ние идваме". В залата присъстваха и депутати на ДПС и ГЕРБ, които обаче не участваха в гласуването. Подобен законопроект, предвиждащ закриването на специализираните съдилища и прокуратури стига до същия етап - гласуван на първо четене в пленарна зала и в рамките на предходното Народно събрание преди няколко месеца.

Политическите сили в парламента не се страхуват от новия проект на Петков и Василев

Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова


Политическите сили в парламента не се страхуват от появата на нов политически проект. Това коментираха техни представители в кулоарите на парламента в поледния работен ден на 46-тото Народно събрание.


По думите на зам.-председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Филип Станев появата на нов политически субект предполага появата на нов играч на сцената, т.е. на нещо различно от статуквото. Той обаче отговори, че в твърде рано да коментира дали "Има такъв народ" би могъл да си партнира с подобен политически субект. "Не знаем, ако се появи този политически субект, за който намеквате и за който, може би, всички знаем, как ще бъде ориентиран в политическото пространство, каква програма ще изповядва - дясна партия ли ще бъде, лява ли или в центъра", допълни Станев.
Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов повтори тезата си, че в лицето на Кирил Петков и Асен Василев вижда съмишленици "независимо в какво качество от тук нататък те ще продължат работата си". Той допълни, че "Демократична България" гледа позитивно на тяхното начинание и очаква да работи и в бъдеще с тях. "Ако сме умни съм сигурен, че може да очакваме много добри новини.", коментира още Иванов.


Според зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Тома Биков политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев е опит да бъдат заменени провалилите се партии на протеста. "По никакъв начин не се притесняваме от такъв проект. Това е опит на Румен Радев да разчисти терена от провалилите се партии на протеста и да ги замени с една нова формация, която евентуално да се опита да свърши това, което те не успяха. Така че те трябва да се притесняват, те ще бъдат доведени до ръба на оцеляването след този проект", заяви Биков.


Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ както винаги отговори лаконично на журналистическите въпроси като само подчерта, че ДПС не се притеснява от каквито и да било политически проекти.


От БСП за пореден път отказаха коментар по темата.

В последния ден БСП обяви, че и новите партии са на статуквото

В декларация от името на "БСП за България" Корнелия Нинова обяви, че грехът на 46-ия парламент е, че не се намерил разум, а но това трябва да е за урок.
Причините да се стигне до тук според БСП били няколко. Първата - началото било сбъркано заради разделителните линии - партии на статуквото и партии на промяната. Според Корнелия Нинова и новите партии вече два пъти били в парламента, т. е. били вече статукво. Втора причина - спечелилата партия "Има такъв народ" се обявила за опозиция. Трета - емоциите взели връх и се стигнало до обиди на "флора и фауна".
Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова


Според БСП промяната трябва да се реализира от парламента - не можело да се търсят милиони от инхаус поръчки, след като законът ги позволява и не е променен. С актуализацията на бюджета според Корнелия Нинова освен че помогнали на хората се върнала и държавността - парите не се раздавали от джипката, а от парламента.
В началото на предизборната кампания верният път не бил да се търси вина, а да се предлагат решения. Корнелия Нинова обеща да предлага решения хората да вървят напред и призова за смислена кампания.

На изпроводяк ДПС отново нападна президента и служебното правителство

С декларация за края на 46-тото Народното събрание, веднага след като председателят на парламента Ива Митева ("Има такъв народ"), лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ за пореден път атакува президента Румен Радев и назначеното от него служебно правителство. Според Карадайъ "в последните месеци сме свидетели на безподобно нарушение на конституцията", имайки предвид назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката, защото имал двойно гражданство.


Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова


Карадайъ атакува министъра на вътрешните работи Бойко Рашков заради специализираната полицейска операция преди изборите на 11 юли срещу купуването на гласове. Лидерът на ДПС я определи като "активно мероприятие".
"Служебният кабинет показа своята истинска същност. Поведението на служителите на реда могат леко да бъдат наречени репресии и унижения", каза Карадайъ, като според него това е знак на безсилие.

Президентът е издал указа за разпускане на парламента

След почивката на депутатите председателят на парламента Ива Митева обяви, че на 14 септември президентът Румен Радев е издал указ, с който разпуска 46-ото Народно събрание от 16 септември и насрочва предсрочните парламентарни избори за 14 ноември. Тогава ще е и първият тур на президентските избори.
Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова

Парламентът окончателно премести Бюрото по защита на свидетелите в министерството на правосъдието

Народното събрание прие окончателно на второ четене поправки в законодателството, с които Бюрото за защита на свидетелите се прехвърля от прокуратурата, където в момента е на подчинение на главния прокурор, към Министерството на правосъдието. Това са единствените поправки, свързани с главния прокурор, които успяха да минат и на второ четене по време на мандата на този парламент. Против промените гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС.
Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова


Подробности тук

Коалицията между "Изправи се.БГ!" и "Ние идваме!" на Николай Хаджигенов е под въпрос

Ще продължи ли коалицията между Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Татяна Дончева ще се обсъжда след края на 46-тото Народно събрание, каза адвокатът в кулоарите на Народното събрание в отговор на въпрос за бъдещето на формацията. Темата е актуална, тъй като Хаджигенов неколкократно е показвал неодобрението си към Дончева.
Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова


В отговор на въпрос на "Дневник" дали е поставял условия на Мая Манолова за продължаване на съвместната работа, но без Татяна Дончева или е по-скоро склонен да продължи самостоятелно (със сдружението "Ние идваме!") Хаджигенов каза: "Не сме решили още, вчера се събрахме, за да обсъждаме политическата обстановка, но не сме взимали никакви решения. Набелязахме възможните пътища и не сме се спрели на нито един, тъй като все още е твърде рано".

Поне 934 души от протестиращите са били подслушвани

934 души са били подслушвани по време на протестите от лятото на миналата година, установила временната комисия за проучване на фактите и обстоятелствата за полицейското насилие и подслушването на протестиращи, политици и активисти по време на антиправителствените протести от лятото на 2020 г. Това обяви председателят на комисията Николай Хаджигенов ("Изправи се.БГ! Ние идваме!") в кулоарите на Народното събрание.
Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова


По думите му сред подслушваните има петима журналисти (един от които работи за френска медия). Едва на 130 души от подслушваните над 900 са събрани имената, каза Хаджигенов, като макар и информацията да я има, тя е засекретена. За това адвокатът вини главния прокурор Иван Гешев.
"За съжаление комисията не можа да намери законов начин, по който да вдигне класификацията. Единственото нещо, което можах да направя, е да изпратя писмо до Националното бюро за контрол на СРС-та, на което поставих срок месечен за декласификация. Той изтече, сега медиите трябва да направите опит да се сдобиете с тях", каза Николай Хаджигенов.

Стефан Янев очаква да е премиер и в новия служебен кабинет

Служебният премиер Стефан Янев очаква отново да заеме същата длъжност в следващия служебен кабинет, каза той пред журналисти в Габрово, където присъства на откриване на учебната година. "Основната задача на новото правителство ще бъде да произведе поредните избори. Ролята на служебния кабинет е да бъде еднакво отворен и отговорен към всички политически формации", посочи той.


Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


Няколко часа преди официално да даде отчет за направеното от служебното правителство от май досега Янев посочи, че са свършени много неща, включително нетипични за един служебен кабинет. Служебният премиер каза, че българските граждани могат да бъдат спокойни, защото в страната има наличен финансов ресурс, който да посрещне евентуални предстоящи кризи в страната.

Не съм аз кандидатът на ГЕРБ за президент, каза Фандъкова

"Със сигурност няма да съм аз". Така кметът на София Йорданка Фандъкова отговори на въпрос дали тя е потенциален кандидат на ГЕРБ за президент на предстоящите избори. Пред телевизия "Нова нюз" посочи и че не е участвала в обсъждане, в което за поста да се е дискутирало името на бившия директор на "Пирогов" Асен Балтов, който преди дни се оплака, че е освободен и от болницата като лекар.
Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


В друга част от разговора Фандъкова се възмути от случилото се с него като защити тезата си с това, че в момента системата не трябва да се лишава от лекари. Допълни, че е "чувала от медииет" неговото име в контекста на президентските избори. "За мен е важна работата за София, в следващите 2 години трябва да направя всичко възможно да изпълня голяма част от ангажиментите, които съм поела", обяви за себе си тя.

Радев: Политиците не показаха, че мислят първо за България

Най-важният урок, който политиците в този парламент не научиха, че всичко трябва да се прави най-напред с мисъл за България, а това не винаги беше на преден план. Това каза пред журналисти в Пазарджик, където присъства на откриване на учебната година президентът Румен Радев.
Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Прессекретариат на Държавния глава


Президентът съобщи, че е готов със състава на новия служебен кабинет, който ще обяви утре заедно с разпускането на 46-ото Народно събрание. Той отказа да каже нещо повече предварително.

Проф. Пламен Киров: Изборите 2 в 1 ще създадат проблеми, няма да спестят пари

При приемането на решението да има избори две в едно никой не помисли за технологичните трудности, всеки се фокусира към това да спестим едни пари. Аз смятам, че никакви пари няма да се спестят, най-малкото, защото трябва да се купят нови машини. Тази позиция изрази днес пред БНТ ръководителят на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет на Софийски университет проф. Пламен Киров.
Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова


Според него не е изключено да се появи вариант на феномена 15/15 като по погрешка номерът на избраната партия се прехвърли и към някой от кандидатите за президент. Киров призова Централната избирателна комисия да положи усилия да обяснява на избирателите как се гласува 2 в 1.

В "Демократична България" имат опасения, че предвиденото за днес окончателно гласуване на предложението Бюрото за защита на свидетели да бъде изтеглено от подчинение на главния прокурор Иван Гешев и да премине към Министерството на правосъдието, като загуби полицейските си правомощия, може да не се случи. Депутатът от обединението Ивайло Мирчев заяви пред "Нова телевизия", че има "усещане и индикации" за подобен сценарий.
Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова


"В момента, в който стане дума за съдебна реформа и за Иван Гешев на всички рязко им омекват колената. Заявяват, че са за смяна на главния прокурор, а стигне ли се до гласуване в зала всички тези гласове изчезват", заяви той, като допълни, че очаква ГЕРБ, БСП и ДПС да не подкрепят промените. Мирчев каза още, че амбицията пред "Демократична България" е да получи мандат за съставяне на правителство.

Мая Манолова: Никой парламент досега не свърши толкова много за доходите

Лидерът на парламентарната група на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова похвали 46-ото Народно събрание за свършената работа по отношение на доходите на хората. Според нея това е едно от най-важните неща, които парламентът е свършил. По думите ѝ през последните 12 години никое Народно събрание не е свършило толкова работа точно за доходите на хората.
Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова

Халил Летифов: Този парламент е пореден провал

"Този парламент не успя да свърши най-важното нещо - да излъчи правителство, което е пореден провал, каза пред БНТ заместник-председателят на Парламентарната група на ДПС Халил Летифов. Той открои две неща от неговата работа - че разделителните линии, които се чертаят, не водят до нищо добро и фактът, че е била приета актуализацията на бюджета.
Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова

Атанас Зафиров: И в това народно събрание задкулисието продължи да нарежда нещата

В този втори пореден безплоден парламент не се решиха два основни проблема. Първо, задкулисието продължи да нарежда нещата. Освен това парламентът не беше адвекватен на очакванията на хората, каза днес пред БНТ зам.-председателят на Парламентарната група на БСП Атанас Зафиров. Според него явно съдебната реформа не е била приоритет, след като втори парламент тя дори не е започната.
Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова

Тома Биков: Радев иска да се освободи от част от партиите на протеста

Ако се създаде политически проект на Кирил Петков и Асен Василев, това ще е опит на президента да се освободи от партиите на протеста и да ги замени с нови, които да не се провалят по този начин. Ще видим доколко това има потенциал, каза днес пред БНТ зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков.
Според него кабинет в този парламент не се е родил, защото партиите на протеста не са били в състояние да водят преговори и да очертаят позитивен дневен ред пред обществото. Освен това тези партии се изпокарали помежду си.
Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова

Филип Станев: в този парламент лъснаха истинските лица на много политически играчи

Този парламентът свърши важна работа - направи важна актуализация на бюджета, но в него се случи нещо по-важно - лъснаха много истини, излязоха истинските лица на много политически играчи, коментира пред БНТ зам.-председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Филип Станев. Той спомена поименно Татяна Дончева, която обвини в лъжи и манипулация и Христо Иванов, Мая Манолова и Корнелия Нинова - направили така, че ГЕРБ и ДПС да са доволни.


Станев си пожела на следващите избори да излязат повече хора да гласуват, а в новият парламент да им здрав разум и компромиси. Според него ключово е в него да не се разменят лични нападки. "Ако се появи нов проект (на министрите Кирил Петков и Асен Василев) ще има пренареждане", смята Станев.


"Има такъв народ" ще продължи да разчита на професионалната експертиза на Петър Илиев и занапред, се разбра междувременно от изказване на председателя на парламентарната група на партията Тошко Йорданов пред "Нова телевизия". Вчера в интервю за "Дневник" заместникът на Йорданов Виктория Василева намекна, че Илиев и "много други хора" не фигурират в погледа напред на партията.

Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


За пореден път Тошко Йорданов посочи персонално съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов като виновника да не бъде излъчено правителство. "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" скачаха на нас, все едно ние сме управлявали. Надявам се за другия парламент да се сетят кой е големият враг на българския народ, а това е ГЕРБ. Надявам се да имаме здрав разум да изчегъртаме ГЕРБ от обществения живот, пък след това ще се оправяме помежду си кой е бил по-голям демократ", добави Йорданов.

Започна последният работен ден на парламента

С амбицията да приеме окончателно поне един законопроект, извън трите актуализации на бюджета за тази година и ратификациите на договори за дарения на ваксини, започна работа днес 46-тото народно събрание в своя последен работен ден.


Първа точка в проекта за програма на депутатите е окончателно гласуване на предложението Бюрото за защита на свидетели да бъде изтеглено от подчинение на главния прокурор Иван Гешев и да премине към Министерството на правосъдието, като загуби полицейските си правомощия.

Политическото напрежение: Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри (хронология)

© Юлия Лазарова


В дневния ред е включено и първото четене на законопроекта за закриване на спецправосъдието. Дори и да бъде приет обаче, това ще е символично, тъй като няма как да бъде гласуван окончателно преди разпускането на парламента.


Очаква се от парламентарната трибуна лидерите на групи да направят декларации, които да отчетат резултатите от работата на 46-ия парламент и да дадат заявки за приоритетите си преди третите за тази година избори за народни представители.


Подробности тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK