Кацаров се похвали, че е създал ред в хаотичните решения по управлението на пандемията

Кацаров се похвали, че е създал ред в хаотичните решения по управлението на пандемията

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАС приоретизиране на имунизацията на хората над 60-годишна възраст и тези с хронични заболявания се похвали Министерството на здравеопазването в отчет за свършената работа по време на служебното правителство - от 11 май досега. Според отчета на министъра Стойчо Кацаров това е и причината за високата смъртност от COVID-19 на тази група хора.


Сформираха се мобилни екипи за имунизиране на трудноподвижните хора и жителите на отдалечените и труднодостъпни населени места, пише в отчета. За периода 11 май - 10 юни са поставени ваксини на 427 816 души над 60-годишна възраст. За времето от 1 януари до 11 май са били поставени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст.


Кацаров напомня, че смъртността от коронавирус в България е два пъти по-висока от средната в Европейския съюз, а по брой поставени ваксини страната е последна.
В отчета се сравнява направеното от него с това на предшественика му Костадин Ангелов. Кацаров напомня, че от 1 януари до 11 май лекарите са пътували до Регионалните здравни инспекции, за да получат ваксини за своите пациенти, като за този период в страната са поставени 960 хиляди ваксини.

Ние осигурихме доставката на ваксини до всяка община и логистичен център в страната. От 11 май досега са поставени 600 хиляди ваксини, пише в отчета.
Скандалите около купуването на ваксините, хаотичните решения по управлението на кризата, в това число и на ваксинациите, позволиха в страната да се създаде негативна нагласа срещу ваксинациите, се обобщава в текста. Кацаров се хвали и със създадената от екипа му информационна кампания за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу коронавируса.


Над 5000 души са били с погрешно издадени сертификати, като е липсвала процедура за поправянето им. Сертификатът можеше да се получи само от лица, имащи електронен подпис", се напомня в отчета.


Изготвен е Национален оперативен план за справяне с пандемията, актуализирани са противоепидемичните мерки, въведен е национален колцентър за въпроси на граждани, свързани със заболяването, създаден д единен национален протокол за диагностика, амбулаторно и болнично лечение на пациенти с COVID-19.


Кацаров изтъква като свое постижение и премахването на ограниченията пред присъственото обучение на учениците и студентите, както и огрениченията при посещения на спортни мероприятия.


В анализа се критикува и статистическата информация за COVID-19, която министърът е заварил. "Нямаме дори приблизителна оценка на броя на българите, които вече са се срещали с вируса", пише в текста.

"Извършваме сероепидемиологично проучване и кръстосан анализ на данните за броя на българските граждани, които вече са се срещали със SARS-CoV-2, за да имаме точна прогноза кога страната ни би могла да постигне колективен имунитет (преболедували, имунизирани, срещнали се с вируса)", отбелязва Кацаров.

Пълният отчет на министър Кацаров е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK