Мога ли да преброя родителите си: въпроси и отговори за онлайн преброяването

Мога ли да преброя родителите си: въпроси и отговори за онлайн преброяването

© ДневникОбщо 38 982 души са потърсили съвет от 400-те експерти, дежурни на телефоните в контактния център за първите девет дни от електронното преброяване. В първите дни на периода преобладават техническите въпроси, а след това тенденцията се обръща - хората задават повече въпроси по съдържанието на преброителната карта, съобщи пресцентърът на Националния статистически институт (НСИ).

Към 13 ч. на 15 септември, сряда, са се преброили около 840 хиляди души, разпределени в близо 370 хиляди домакинства.


НСИ дава отговори на 10-те най-често задавани въпроси за електронното преброяване:

  • Защо не получавам имейл за потвърждаване на регистрацията?

Проверете дали правилно сте изписали имейла. Друга причина е вероятността пощенската кутия да не е била използвана дълго време - например 6 месеца. В тези случаи доставчикът ограничава входящите и изходящите имейли, докато потребителят не влезе и не активира отново пощенската си кутия.
  • Трябва ли да въвеждам телефонен номер?

Полето за телефонния номер не е задължително.
  • Трябва ли всеки член на нашето домакинство да попълва отделна преброителна карта?

Не. С една регистрация се преброяват едно жилище и всички, които обичайно пребивават в него.
  • Мога ли да преброя моите родители електронно?

Да, но трябва да направите регистрацията с имейл, който не сте използвали преди това в портала и да посочите личните данни (ЕГН, имена и данни от валиден документ за самоличност като лична карта, задграничен паспорт или шофьорска книжка) на лицето, което трябва да преброите. Не правете регистрация с лични данни, които вече сте използвали за друга регистрация. Човекът, посочен в регистрацията, трябва да е част от преброителната карта.
  • Децата трябва ли да ги броим?

Да, всички деца са обект на преброяване, както и други родствени или неродствени лица, които обичайно живеят в жилището.
  • Мога ли да редактирам информацията, която съм попълнил?

Информацията може да се редактира, ако не сте получили електронен код. Той се получава веднага след попълването на данните за последния член от домакинството. НСИ препоръчва да проверите внимателно информацията за предходните раздели, преди да приключите раздела за последния човек.
  • На кой адрес да се преброя?

Преброявате се на адреса, който обичайно обитавате в по-голямата част от годината, независимо дали имате
регистрация на този адрес по постоянен, или настоящ адрес.
  • Имам повече от едно жилище. Трябва ли да ги преброявам?

Не. Преброяването не се интересува колко имота притежавате. Преброявате само жилището, в което обичайно живеете. Другите Ви жилища ще бъдат преброени или от наемателите им или от преброителите като необитавани, ако никой не живее в тях.
  • Защо не ми приема текста в полетата със синя стрелка отдясно (падащи менюта)?
Във всички тези полета се пише само за да се появи списък, от който да изберете желания от Вас текст. Записаното от Вас в тези полета не се запазва. В случай че не намирате текста, който търсите, използвате полетата под тях, като запишете свободно текста.
  • Защо не мога да продължа напред след раздел "Адрес"?


Моля, проверете отново всички полета. В поле А2 се избира име на улица от списъка, след като започнете да пишете в него. Номер, подномер или вход не се записват в това поле.


Как се попълва анкетната карта онлайн и още отговори - тук.
Мисли се за удължаване на срока за електронното преброяване - тук.
Глоби на непреброилите се ще се налагат в краен случай - тук.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK