Парламентът символично закри спецправосъдието със заявка за реформа

Обсъждането на законопроекта за закриване на специализираните съдилища и прокуратури преди гласуването премина основно в атаки и нападки между различните парламентарни групи.

© Красимир Юскеселиев

Обсъждането на законопроекта за закриване на специализираните съдилища и прокуратури преди гласуването премина основно в атаки и нападки между различните парламентарни групи.Със 130 гласа "за", нито един "против" и "въздържал се" в последния работен ден Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури. Гласуването бе определено както в правната комисия, така и в пленарната зала днес като символично, но и като заявка за съдебна реформа в следващия парламент. Предложенията минаха на първо четене с гласовете на "Демократична България", които са вносители, както и с подкрепата на "Има такъв народ", БСП и "Изправи се.БГ! Ние идваме". В залата присъстваха и депутати на ДПС и ГЕРБ, които обаче не участваха в гласуването.


Обсъждането на законопроекта преди гласуването премина основно в атаки и нападки между различните парламентарни групи. След като бяха представени промените от Атанас Славов ("Демократична България"), в обсъждането се включи Хамид Хамид от ДПС, който отговори на критиките му, че ДПС и ГЕРБ са правили всичко възможно да провалят заседанията на комисията по правни въпроси с отсъствия и липса на кворум или с множество изказвания.


"Ние направихме кворума, за да стане заседанието на правната комисия. Този закон се гледа и в правна комисия, и днес тук благодарение на нас", посочи Хамид.
Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме" припомни, че за втори път от втори парламент закриването на спецсъдилищата и прокуратури ще мине само на първо четене.


"Всички сме свидетели на огромната съпротива въпреки очакването на българските граждани и публичните данни, че спецструктурите сериозно са се отклонили от целите, за които са създадени. Мерките на репресия преобладават над другата дейност", обясни Манолова част от мотивите, заради които трябва да бъдат закрити тези органи.


Явор Божанков от БСП отправи критики с мотива, че по този начин бързо законодателство не се прави, но отново декларира принципната подкрепа за промените. Той определи като "Пирова победа" решението за преместване на Бюрото по защита на свидетелите в Министерството на правосъдието, която обаче не е голяма победа, защото по-важното и приоритетно решение е това за закриването на специализираните структури.


Темата със законопроекта, приет с гласуване по-късно, макар и символично, бе коментирана и от Христо Иванов.


"Очевидно съдебната реформа се превръща в тема, която всички искат да си препишат. Важното е, че всички разпознаваме в тази тема нещо, което е толкова важно, че искаме да го дръпнем, да се скараме дори за нея. Стигнали сме до точката, в която всички я искат тази съдебна реформа за себе си. Използвайте я повече в кампания, г-н Божанков. Накарайте Корнелия Нинова да говори повече за дълбока конституционна реформа", призова Иванов от трибуната.


Иво Атанасов от "Има такъв народ" коментира, че желанието не е за промяна на модела, а някои от партиите на протеста работят на принципа "стани да седна".


"Ще подкрепим този законопроект, макар че той беше правен от студентите на Атанас Славов при упражненията, или от Христо Иванов. Изключително лош проект, но той е един старт, едно заявяване, че съдебна реформа ще има. Ние зависимости нямаме, ще продължим и съдебната реформа ще я осъществим", коментира Атанасов, атакувайки "Демократична България".


"По време на общественото обсъждане и по време на обсъждането в правна комисия се чуха много предложения, проведохме няколко работни срещи с министерството на правосъдието. Бяхме готови да предложим текстове, които да уредят статута на магистратите да бъде безспорно гарантиран. По отношение приключването на делата - да има достатъчно разумен срок за приключването им, както и отпадане на текстовете, които може би трябва да са предмет на по-дълбоки промени за правомощията на прокуратурата", посочи Славов.


"От министерството получихме принципна подкрепа. Трябва да отбележа и по повод казаното от Атанасов - този законопроект е подготвен от най-добрите пеналисти. Свободни упражнения по този въпрос не може да има", заяви Славов.


Иво Атанасов отправи и въпрос към Николай Хаджигенов дали е заявил частен интерес, за да иска закриването на спецсъдилищата и прокуратура.


"Никога не съм ходил на протести, за да си набирам клиенти, които после да излъжа. Ходил съм на много протести, нямам нито едно загубено дело", каза Атанасов.


Хаджигенов пък отвърна на удара с друг въпрос: "Кандидатите за правосъдни министри не трябва ли да имат поне елементарна представа за право?"


"Да не би да имаме частни съдилища? Говоря сравнително бавно, но не достатъчно бавно, за да може да ме разберете. Неколцина адвокати, които са чували, че има сграда, на която пише Съдебна палата, опитват да се упражняват за специализираните съдилища. Делата не приключват със специализираните съдилища - те ще продължат в другите, а давността по тях е голяма", добави още Хаджигенов.


Мика Зайкова заяви от парламентарната трибуна, че всички депутати са виновни за това, че съдебна реформа няма.


"Партиите на статуквото - на тях Гешев им е удобен, специализираните съдилища са им удобни, за тях всичко е точно. Ние, трите партии на промяната, успяхме ли да се разберем? Какво толкова ни раздели? Кое беше по-важното? Да има в България съдебна реформа, защото без нея няма да има план за възстановяване и развитие, без съдебна реформа ЕК ще си помисли какво да прави с нас, дали ние наистина трябва да сме членове на ЕС, дали наистина трябва да получаваме пари от Европа. Замислете се какво губи България без съдебна реформа. Ние всички сме виновни - всеки в своето качество и няма нужда да се обвиняваме един друг. В 47-мия парламент да се обединим и да направим съдебна реформа", призова Зайкова.


Крум Зарков от БСП подчерта, че този дебат се води на много пластове, но няма да сочи с пръст виновните.
"Членовете на правната комисия до голяма степен се опитаха и придвижиха напред този законопроект. Политическият контекст е ясен и той ще бъде утвърден или променен съвсем скоро. В юридическия обаче има някои проблеми - закриването на такъв род институции не е лесна работа, а много отговорна. Не трябва да се създадат предпоставки за започване на делата отначало", обясни Зарков.


Депутатът припомни, че тези специализирани структури са се родили като идея, която българското общество е възприело - делата срещу организираната престъпност да бъде изтеглена в София и да няма възможност за влиянието им в малките населени места.


"Тази идея се усложни и изроди - стана и съд, който да съди властта. Само че вместо това се превърна в съд на самата власт. Законопроектът бе приет в предишния парламент, а след това бе подобрен, бяха поставени въпроси, бяха дадени и някои отговори. За такива промени са нужни 6-8 месеца", смята Зарков.
Той подчерта, че действително липсва мнозинство, но въпреки това поздрави за усилията председателя на правната комисия Андрей Михайлов ("Има такъв народ") и вносителите Атанас Славов и Надежда Йорданова ("Демократична България").


"Ние от БСП работихме така, че да улесняваме диалога и да не замитаме проблемите под килима. Делата не трябва да започват отначало, второ - не трябва да се гледат там, където съдиите не могат да гледат независимо. Поставяхме тези въпроси на дневен ред и се опитваме да даваме решения. Това беше ролята на БСП не само на този закон. А специализираното правосъдие и институции бяха създадени по една причина - че никой не можа да намери формулата, по която да реформира самата прокуратура", добави още Зарков.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Символично е и присъствието ви този жалък парламент. Иван Гешев стои над тези избранници като излят от бронз.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 2. 2 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Миню Стайков събра подсъдимите олигарси на тайно тържество където да празнуват. Имат много поздрави от Васил Божков Черепа от Дубай. В България никога никой облажил се от властта няма да бъде осъден и никога никой вече няма да свидетелствува срещу олигарята, корупцията или наркотрафик. Честито българи.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 3. 3 Профил на sanio_balkanski
  sanio_balkanski
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Още една стъпка в правилната посока!

  Макар и бавно, с много зор, но обществения натиск постепено се реализира.

  А гербиджа врещи! Мед ми капе на сърцето.

 4. 4 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  ,,Със 130 гласа "за", нито един "против" и "въздържал се" в последния работен ден Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури.”

  Няма нужда от нищо толкова специализирано( съд прокуратура следствие) за да установиш, обвиниш и на кажеш тези, които не спазват законите .

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#5] от "Wornoxmaniak":


  Ами какво значи той коли и беси?

 7. 7 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#5] от "Wornoxmaniak":


  Именно районните НА ПЪРВО МЯСТО трябва да съдят нарушителите!
  Не да се поддават на корупция щото видите ли бил някой богат и влиятелен.
  То тогава за какво им плащаме на районните прокурори и районните съдии?

 8. 8 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Иван Гешев: Това е целенасочена, съзнателна стратегия. И стратегията е ясна - дестабилизиране на държавата, съответни избори, политическа конфигурация, която устройва обвиняемия Божков, подсъдимия Цветан Василев, подсъдимия Прокопиев, подсъдимия Огнян Донев и един куп други подсъдими, която да им върши работа за съответни законодателни промени и за унищожаване на българската прокуратура.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 9. 9 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 822 Неутрално  Иван Гешев стои над тези избранници като излят от бронз.
  —цитат от коментар 1 на Wornoxmaniak


  Починал Чапай! Решил Петка, като негов най-близък съратник, да напише стих за паметника. Седнал Петка и сътворил стих:
  - Стоит статуя с болшова х*я! Рука поднята, держит граната!
  Прегледал го редакторът и казал:
  - Бе, хубаво е ама този х*й тука...
  Преправил го Петка и го носи за преглед:
  - Стоит статуя с маленкого х*я! Рука поднята, держит граната!
  Гледа редакторът и пита:
  - Не може ли този х*й да изчезне от тук?!
  Пише пак Петка и носи за преглед:
  - Стоит статуя совсем без х*я! Рука поднята держит граната!
  Редакторът, вече тотално вбесен, се разкрещял:
  - Изхвърли тоя х*й от тук, бе!!!
  Връща се Петка, пренаписал всичко, но редакторът го нямало и направо дал текста за гравиране върху плочата. Идва денят на откриването. Дърпат покривалото и какво да видят?!? На плочата пишело:
  - Стоит статуя! Рука поднята, но вместо х*я держит граната!

 10. 10 Профил на mun4o
  mun4o
  Рейтинг: 306 Неутрално

  На този парламент цялата му дейност беше символична

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  "Със 130 гласа "за", нито един "против" и "въздържал се" в последния работен ден Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури. Гласуването бе определено както в правната комисия, така и в пленарната зала днес като символично, но и като заявка за съдебна реформа в следващия парламент. Предложенията минаха на първо четене с гласовете на "Демократична България", които са вносители, както и с подкрепата на "Има такъв народ", БСП и "Изправи се.БГ! Ние идваме". В залата присъстваха и депутати на ДПС и ГЕРБ, които обаче не участваха в гласуването."

  А дано поне в следващия парламент мнозинството да се събере време и сили и да приключи със спецбухалката на мафията най - после !

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Хванах за малко полюцията на Симид Симид от трибуната. Тоз директно каза, че останалите съдилища били корумпирани и щели да пуснат подсъдимите.
  Ами да закрием другите и да оставим само спеца, а?
  То едно на ръка, ама по изнесени данни от главния прокурор в спеца има:
  - 5 активни срещу Бойко
  - Няколко срещу Пеевски
  - а и жалбата срещу самия главен от Рашков е там

 15. 15 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#9] от "SSS":

  хахахаха. Добър е

 16. 16 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Любопитно

  До коментар [#8] от "Wornoxmaniak":

  Абсолютни глупости!
  Трябваше да дойде служебното правителство ли , за да може НЯКОЙ, който е спал 12год. и е решил че в края на третият си мандат ще се разработи около престъпленията извършвани от мафиотите - сега да си измива ръцете за собственото си бездействие?

 17. 17 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Весело

  Съмишленикът иска реално, а не символично закриване на спецправосъдието.
  Слабо го топли положението, че Гешев ще го охраняват не цели три (според умнокрасивитета), а само две структури.

  Лошо Бойкикев, лошо! Мирише ми на командировка под опашката на коня.
  А на твое място - Киро Канадеца...

  Знанието е сила, информацията - власт
 18. 18 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Весело

  До коментар [#11] от "Wornoxmaniak":

  Хахаха ,,селски съдия”…
  А бе ти да не си дишал продължително време бронз?

 19. 19 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#17] от "pag":

  а това обоняние сте за никъде
  Загубата на такова е симптом за Ковид, казаха го по ТВ

 20. 20 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#16] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":


  До коментар [#8] от "Wornoxmaniak":Абсолютни глупости!Трябваше да дойде служебното правителство ли , за да може НЯКОЙ, който е спал 12год. и е решил че в края на третият си мандат ще се разработи около престъпленията извършвани от мафиотите - сега да си измива ръцете за собственото си бездействие?
  —цитат от коментар 16 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  12 тояги да ти ударят на голо заради неграмотността. От 2012 до 2014 Орешарски съвсем го забравихте.

  Жалка неграмотна история.

  Служебното правителство не е дало на прокурор дори едно заблудено шиле откраднало 2 кокошки, само плямпат и ти им се връзваш на манипулацията.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 21. 21 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Васил Божков, Пламен Бобоков, Виню Станев, Цветан Василев, Огнян Донев и още много от най-богатите българи имат дела в спец прокуратурата и с радост чакат тя бъде закрита.


  Колко трябва на си заблудени за да не го видиш това?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 22. 22 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#11] от "Wornoxmaniak":

  Щом не вършат ,,селските съдии” дай и тях да закрием а?
  За какво им се плаща, ако не за да раздадат правосъдие на ниво райони?

 23. 23 Профил на sanio_balkanski
  sanio_balkanski
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#5] от "Wornoxmaniak":

  Уорни, това е цената за това, че ГЕРБиджа бяха на власт 12 години.

  Без санкция от БХ на изпълнително ниво, това за боклците, няма как да стане.

  За спец. съда, за спец. каскетурата и така нататък - това са ШПИЦ команди.

  Да мед ми капе, пътят към по доброто винаги е трънлив и труден.

 24. 24 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Специализираното правосъдие нито е специализирано, нито е правосъдие. Погледнете му данните - за десетгодишен период нямат нито един осъден корумпиран висш чиновник, политик или магистрат. Нито един!
  Съществуването му е доказано безсмислено и ненужно. Дори вредно.
  Но това е само началото. Никаква смислена съдебна реформа не може да се осъществи без да се реформира из основи прокуратурата. Нейното място не е в съдебната власт. Прокуратурата трябва да се извади от съдебната власт, да се премахне сталинистката структура на единоначалие и тотална вертикална субординация, и да се извърши пълен реподбор на прокурорите.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 25. 25 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#21] от "Wornoxmaniak":


  КОЙ не го видя Божков и КОЙ не беше наясно с какво се занимава?
  Този ли който Ди пушеше пурите с него?
  Този ли, който му написа ,,помагай по принцип”?
  Или този с който въртяха Еврофутбол и държавната лотария с билетчетата?
  Този ли който си пишеше СМС-си че ще нареди ба девойката ..Еди си какво?
  Този ли който се правеше че не знае за антиките които притежава и ги разнасяха по музеи и изложби?
  Я ДА МЪЛЧИТЕ МАФИЯТА!
  МЛЪК!

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Гневно

  До коментар [#20] от "Wornoxmaniak":

  Знаеш ли колко сигнали има от сл. правителство и комисиите в НС ? Десетки , но Гешев не си го причинява . От Европейската прокуратура разпитваха свидетели ,а каскета си чати с Pi-ar Sevi

 27. 27 Профил на army
  army
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Символично, символично, колко да е символично? Приеха си закона и от тук нататък ще гледаме още по-големи латинодрами.

 28. 28 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#26] от "hodounski":

  А защо мислиш, че райония прокурор ще си го "причини"?
  Сто пъти писах, ако не сте доволни от Гешев - борете се срещу него, не съсипвайте институцията.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 29. 29 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#28] от "olexander":

  Защото затова му плащат!
  Защото ако посмее да не си го причини народа ще го нарита както нарита гешо

 30. 30 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#28] от "olexander":


  Всеки на който му плаща държавата- защитава държавни не собствени интереси!!!

 31. 31 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1093 Весело

  До коментар [#21] от "Wornoxmaniak":

  Минавам само да ти споделя, че Огнян Донев е оправдан на 2 инстанции вече та си опреснете опорните точки в герберската централа.

  https://news.lex.bg/с-21-гласа-огнян-донев-е-оправдан-и-от-апе/

 32. 32 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#24] от "Das Territorium":

  Специализирани
  До коментар [#25] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  То бива да пишете глупости, ама на Божков неволите му започнаха след като Валери Симеонов обяви, че иска да да спре рекламата на хазарта през 2018 година.


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 33. 33 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#26] от "hodounski":

  Има една голяма нула колкото мозъка на умнокрасавец.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 34. 34 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#32] от "Wornoxmaniak":

  Аааа е е от тогава!
  Ти забрави…
  Малко по-отранко е…

 35. 35 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#31] от "herbaltea":

  Той и Божков и Цветан Василев и Бобоков и всички други милионери олигарси ще бъдат оправдани и никога в България никой няма да бъде осъден нито пък някой ще се престраши да бъде свидетел срещу мафията.

  Само ти ли не разбра?


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 36. 36 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#32] от "Wornoxmaniak":

  Хора като Божков придобиват могъществото си през политическата власт, осигурявала им "чадъри", поръчки, удобни закони. Отритне ли ги властта, те светкавично се сриват. Защото държавата дава властта и държавата я взима.

 37. 37 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Весело

  Специализираното правосъдие нито е специализирано, нито е правосъдие. Погледнете му данните - за десетгодишен период нямат нито един осъден корумпиран висш чиновник, политик или магистрат. Нито един! Съществуването му е доказано безсмислено и ненужно. Дори вредно.Но това е само началото. Никаква смислена съдебна реформа не може да се осъществи без да се реформира из основи прокуратурата. Нейното място не е в съдебната власт. Прокуратурата трябва да се извади от съдебната власт, да се премахне сталинистката структура на единоначалие и тотална вертикална субординация, и да се извърши пълен реподбор на прокурорите.
  —цитат от коментар 24 на Das Territorium


  Стига лъжа.

  Специализираната прокуратура работи реално от 2018 година откакто Гешев пое и има 178 дела с клиенти от ранга Васил Божков, Пламен Бобоков, Цветан Василев все изпечени милиардери и още дела срещу куп милионери ограбили българите.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 38. 38 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Когато една власт в България започне да нарича своите доскорошни приятели и храненици "олигарси", спукан им е бизнесът. Така излезе. И се пука четвърта по големина банка, спира национална лотария, прехвърлят се хотели и алкохолен бизнес на доверени лица и рода́... А техните собственици, доскоро в контакт с премиери, министри, депутати и други институционални фигури, внезапно се обръщат към обществото чрез социалните мрежи и заговарят за справедливост.
  На пръв поглед изглежда, че тези богати българи са всесилни. В прехода са се сменяли правителства, политически сили, а тяхното богатство се е множало и тяхната недосегаемост се е укрепвала. Но точно тяхната сила е и тяхна слабост - те добиват своето могъщество през политическата власт, осигурявала им "чадъри", удобни закони, материални активи, обществени поръчки, европейски проекти. Отритне ли ги властта - под външен натиск или вътрешни конфликти, светкавично се сриват.
  Парадоксално, но когато пътищата на управляващи и олигарси се разделят, последните страдат повече. Политиците съхраняват придобитото - власт, пари по тайни сметки, недосегаемост за Темида. И заедно с това възможността да създадат нови олигарси, благодарение на достатъчно обслужващи звена - на съдебна система, която трудно може да се назове независима и работеща, на овладените медии и регулаторни органи. А олигарсите запазват единствено част от парите.

 39. 39 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Любопитно

  До коментар [#37] от "Wornoxmaniak":


  Ами Гешев като работи защо допусна Божков да избяга ?
  М?

 40. 40 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#35] от "Wornoxmaniak":

  Нали ако осъдят Божков ,заедно с него отиват бездомника ,Шехеразада и бак Х

 41. 41 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Божков започна ударно - телевизионни интервюта, последвани от есемеси с Vladi Goranov, записки… Но той има малшанса да се изявява в условията на инфодемия заради COVID-19 и висок рейтинг на управляващите в тези времена. След още няколко години може и прякора му да не помним.
  Но онези от есемесите все така ще си живеят в апартаменти на кръстници.

 42. 42 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#36] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Точно ГЕРБ иззе властта на Божков под въздействието на Валери Симеонов. Даже Божков си продаде строителния бизнес защото изкарваше адски много пари от зомбираните българи дето търкаха билетчета. Дрогирани, безпаметни, толкова много съсипани хора и разорени съдби.
  После се хвърлиха милиони за да ви манипулират със шкафчета, снимки и Мата Хари.

  Колко от вас се вързаха на лъжата?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 43. 43 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Когато една власт в България започне да нарича своите доскорошни приятели и храненици "олигарси", спукан им е бизнесът. Така излезе. И се пука четвърта по големина банка, спира национална лотария, прехвърлят се хотели и алкохолен бизнес на доверени лица и рода́... А техните собственици, доскоро в контакт с премиери, министри, депутати и други институционални фигури, внезапно се обръщат към обществото чрез социалните мрежи и заговарят за справедливост.На пръв поглед изглежда, че тези богати българи са всесилни. В прехода са се сменяли правителства, политически сили, а тяхното богатство се е множало и тяхната недосегаемост се е укрепвала. Но точно тяхната сила е и тяхна слабост - те добиват своето могъщество през политическата власт, осигурявала им "чадъри", удобни закони, материални активи, обществени поръчки, европейски проекти. Отритне ли ги властта - под външен натиск или вътрешни конфликти, светкавично се сриват.Парадоксално, но когато пътищата на управляващи и олигарси се разделят, последните страдат повече. Политиците съхраняват придобитото - власт, пари по тайни сметки, недосегаемост за Темида. И заедно с това възможността да създадат нови олигарси, благодарение на достатъчно обслужващи звена - на съдебна система, която трудно може да се назове независима и работеща, на овладените медии и регулаторни органи. А олигарсите запазват единствено част от парите.
  —цитат от коментар 38 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Точно това разбива Иван Гешев. Затова ви е толкова неудобен.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 44. 44 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#43] от "Wornoxmaniak":
  Във всяка правова държава чата между пиар на бивш премиер и представител на съдебната власт би била обект на разследване КАКВО ГИ СВЪРЗВА!

 45. 45 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#34] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":


  До коментар [#32] от "Wornoxmaniak":Аааа е е от тогава!Ти забрави…Малко по-отранко е…
  —цитат от коментар 34 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Тази статия е култова и съм ви я пускал стотици пъти на умнокрасивите да я четете за да разберете от къде започна всичко:

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30389625.html

  Иначе за всичко е виновен Гешев?
  Колко удобно.


  Чети и си отвори очите как ви лъжат там всичките Хаджигеновци, Тошковци и Ивановци...Бабикяни.  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 46. 46 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Преливането от пусто в празно завърши успешно.

 47. 47 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#45] от "Wornoxmaniak":


  Мен никой не ме лъже!
  Аз гледам какво се случва

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 496 Неутрално

  ДПС е с трайната идентичност на олигархичен султанат, контролиращ етнически вот. Но се продава навън в целофана на чисто либерална партия. У нас балансиращият ѝ центризъм винаги успява да я курдиса не просто на борда на новия кораб, преди още старият да е потънал, а директно на управленския му мостик, от което печелят най-мното олигархичните кръгове, създадени от ДС. ДС е структурата, която изигра ключова роля по източването на националния капитал на НРБ и последващото му трансформиране в частни, мощни, икономически и финансови субекти, които да приватизират България. Така наречените приватизатори останаха и до ден днешен организирани в модела на кръговата икономика, наричан "#КОЙ", понякога наричан "Паралелна власт", а когато Ирен Кръстева окончателно пое разпределението на порциите и остави Доган морфично да резонира в Росенец - "Моделът Пеевски". Ахмед Доган в последно време изглежда като заложник в сараите си, откъдето веднъж или два пъти годишно почетният председател произнася поредната си високопарна реч, издаваща душевното му разстройство.
  Борисов трябваше да се превърне в цел на задкулисието за дългосрочен план, свързан с налагането на модела на кръговата икономика (обръчи от фирми), наложен от Кремъл – създаване на олигархия, тръгнала първо от силови групировки (това беше задачата на Любен Гоцев), преминаваща през изсветляване на бизнеса, натрупване на първоначален капитал чрез придобиване на собствеността на съборената социалистическа икономика и трансформирайки я в база за мафиотизиране на управлението, което да осигури на кукловодите финансово превъзходство и контрол върху политическия живот чрез контрол върху правосъдната система.
  Всъщност съдебната реформа и отстраняването на Иван Гешев не са въпроси на лявото и дясното, а на държавността изобщо. И по тях, единствено твърда и последователна позиция има ДБ торпилирана от ГЕРБ и ДПС с театралната подкрепа от БСП и новата им патерица ИТН.

 50. 50 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  До коментар [#5] от "Wornoxmaniak":


  Ами какво значи той коли и беси?


  Отговора е лесен за всеки непредубеден българин. Коли и беси е нещо като Прокопиев в ДБ. Когато иска финансира тайничко ДБ Когато не иска финансира кампанията на резидента и Кире канадеца и ДБ няма пари за две кампании и не издига кандидат за президент срещу Радев, а такива като теб злобеят срещу Гешев, а не виждат кокво става в къщичката им. Обявайте от сега Мисия 7%, че Кирчо може да ви докара и до по-малко. Христо Иванов няма да издига кандидат за президент, той имал цел да стане министър председател. Това е вица на 2021.

 51. 51 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ангел Ангелов":

  Аз не злобея срещу Гешев!
  Когато го избраха за главен прокурор дори хранех надежда че ще започне да се справя с корупцията И по високите етажи, но… се оказа че за някои иска да си го ,,причини”, а за други-не…

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  "Парламентът символично закри спецправосъдието със заявка за реформа"
  А реално кога?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK