Общинска земя с площ 1100 дка "изчезнала" от парк "Росенец", твърди общински съветник от Бургас

Константин Бачийски (в средата) и Стоян Арнаудов (вдясно).

© Максим Караджов

Константин Бачийски (в средата) и Стоян Арнаудов (вдясно).В парк "Росенец" общинска земя с площ 1100 дка "изчезва" и сега е собственост на частни фирми, близки до Ахмед Доган. Това обяви общинският съветник от Бургас Константин Бачийски от партия "Средна европейска класа" на пресконференция. В случая не става въпрос само за имотите, в които бяха построени т. нар. летни сараи, а за съседни терени в парка. Кметът на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ със заповед №3080 от 6 ноември 2013 г. отменил общинската собственост върху 4600 дка от парка, който е с обща площ от 6000 дка, и те станали държавни. Няколко години по-късно, през 2018 г., държавата върнала същата земя във владение на общината, но вече с намалена площ - само 3500 дка, твърди Бачийски.


"Изчезналите" 1100 дка били точно по крайбрежието в посока Созопол, а върнатите на общината 3500 дка били навътре в сушата и далече от морето. "След това започва трансформация на терените, част от които днес са собственост на знакови лица, приближени до ДПС и до местната власт в Бургас", посочи Бачийски. По пазарни цени тези "изчезнали" декари сега струват около 150 млн. лева, смята той и посочи като един от собствениците там "Минстрой холдинг" на Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на "Мултигруп".


Бачийски искал да запознае временната парламентарна комисия за парк "Росенец", но последното заседание пропадна заради отсъствието на депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС. Той споделил с някои от членовете на комисията своите разкрития, но по думите му не бил проявен интерес.


Община Бургас реагира с опровержение, според което "за този казус вече се е произнесъл Върховният касационен съд (и то два пъти) като последна инстанция". Според общинската администрация терените, които Бачийски визира, са присъдени на държавата, въпреки че община Бургас е претендирала за собственост и е отстоявала претенциите си в съда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK