На живо

Политическото напрежение: Янев пита защо партии се оплакват от МВР само преди избори (хронология)

Избрано от редактора
Заседание на 46-то народно събрание, парламент Стефан Янев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Заседание на 46-то народно събрание, парламент Стефан ЯневБезпрецедентно в най-новата история на България втори служебен кабинет встъпи днес в длъжност вследствие на небивала политическа криза, довела до трикратно провеждане на парламентарни избори в рамките на година. Днес вторият служебен кабинет "Янев" пое изпълнителната власт след указ на президента. Сменени са само трима министри - на финансите Асен Василев и на икономиката Кирил Петков, които вече обявиха, че започват свой политически проект, както и ресорният за транспорта министър Георги Тодоров - без посочени мотиви. "Дневник" проследи на живо важните политически новини от деня и реакциите по тях.
Хамид Хамид допуска приятелски отношения между ДПС и тандема Петков - Василев

Хамид Хамид

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Хамид Хамид


Социологическите прогнози, които потвърждават популярността на довчерашните министри Кирил Петков и Асен Василев, които днес обявиха намерение да започнат свой политически проект, не притесняват ДПС. Това каза пред БНТ в отговор на въпрос зам.-председателят на парламентарната група на ДПС в 46-тото Народно събрание Хамид Хамид.


"Абсолютно не, не ни притеснява. През последните 30 години са се появявали много проекти, много са залязвали, много са си заминавали. Това са правилата на демокрацията. Хубаво е да дойдат на политическия терен - може пък и да станем приятели един ден", каза Хамид. "Ако седнем и се разберем за приоритети - защо не", добави той.


"Ние се радваме хората, които имат претенции да реализират своите идеи в политиката, да се явяват на избори и да ги печелят и така да стават министри, а не някой да ги назначава, като предварително ги лъсва и захаросва, за да не се вижда съдържанието отвътре", коментира той политическите амбиции на двамата довчерашни служебни министри.


От думите му се разбра, че ДПС не поставя знак на равенство между проекта на двамата и политическите амбиции на президента Румен Радев, както подозира ГЕРБ.


Хамид заяви, че ДПС винаги е било опозиция на ГЕРБ, а е подкрепяло само онези закони, които са в програмата на ДПС и в синхрон с неговите ценности.

Партиите "Волт" и МИР засега не са търсени от Петков и Василев

Асен Василев и Кирил Петков

© Дневник

Асен Василев и Кирил Петков


Партиите "Волт" и МИР засега не са търсени за мандатоносители за политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев


Представители на двете партии, за които в медийни публикации се предполага, че може да са мандатоносители на политическия проект на вече бившите министри Кирил Петков и Асен Василев за предстоящите на 14 ноември избори, отрекоха пред "Дневник" да са търсени за разговори след официалното потвърждаване на новата формация.


Става дума за партия "Волт" на бившия депутат от "Реформаторския блок" Настимир Ананиев и за партия МИР на бившия член на БСП и "Движение 21" (на Татяна Дончева) Симеон Славчев. И двамата обаче заявиха подкрепа и одобрение за политическия проект на Петков и Василев, чието име още не е обявявано публично.


Пред "Дневник" Настимир Ананиев заяви, че нито с него, нито с двамата други съпредседатели на "Волт" са се свързвали Петков и Василев. "Аз лично бих работил с тях", каза Ананиев. "Партия МИР подкрепя условията на Кирил Петков всичко да е прозрачно, всичко да е на масата", коментира Симеон Славчев.


По-рано днес стана известно, че Петков и Василев са влизали с контакт с "Екогласност". Подробности четете тук. Двамата се нуждаят от чужда партийна регистрация, за да участват в изборите на 14 ноември, защото нямат време, за да регистрират своя.

Министър-председателят Стефан Янев, под чието ръководство днес започна работа втори поред служебен кабинет, изрази учудването си, че политически партии се оплакват от репресии от страна на МВР само по време на предизборна кампания.


"Тезата за мачкане е само в предизборен период и е трудно защитима от политическа партия", коментира той пред Би Ти Ви в отговор на въпрос занимава ли се служебният кабинет с мачкане на политически опоненти и с репресии, както твърди ДПС.


"Тази теза предполага, че нещо се случва перманентно в ежедневието ни, но няма такива оплаквания", отговори министър-председателят. Напомни, че според обясненията на вътрешното министерство преди изборите са предотвратени много случаи на купуване на гласове. "Когато партиите поднасят такива обвинения, излиза, че се самообвиняват", добави премиерът.


Помолен да изрази отношение към новия проект на довчерашните министри Кирил Петков и Асен Василев, отговори, че като служебен премиер не може да взема страна и да обяви подкрепа за конкретен проект. "Бил съм безпартиен цял живот и предпочитам да остана такъв", каза Янев. Запитан дали зад начинанието на Петков и Василев не стои държавният глава, отговори: "Не съм чул от президента Радев да иска да прави партия. Още през февруари той заяви готовност да бъде кандидат за президент. За него този въпрос не стои".

Сред партиите, с които са говорили Петков и Василев, е "Екогласност"

Политическото напрежение: Янев пита защо партии се оплакват от МВР само преди избори (хронология)

© Юлия Лазарова


Тъй като до изборите време за регистрация на партия няма, формацията на бившите министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев ще трябва да използва друга за носител. По-рано днес Пеков потвърди решението за проекта си, но не каза коя политическа формация ще бъде използвана, за да се регистрира за изборите.


Очевидно, една от възможностите е бил политически клуб "Екогласност" (част от коалиция "БСП за България") с председател Емил Георгиев. Вчера (15 септември) в ефира на Българската национална телевизия (БНТ) той заяви, че е бил търсен от Петков и Василев: "Казаха, че разчитат на нас, защото сме модерна партия, но поставиха условия - те да ръководят изцяло дейността на "Екогласност". Аз казах, че разговорът приключва", твърди Георгиев.


Петков не отрече разговор да имало, както и да е поставял условия.


Подробности четете тук.

Как карикатуристът Чавдар Николов вижда днешната политическа ситуация:


ГЕРБ не е съгласна с Радев за успехите на служебното правителство

Членове на ГЕРБ коментираха предишния служебен кабинет на извънреден брифинг, като изразиха несъгласие с твърденията за успехи, които посочи президентът Румен Радев. Часове, след като президентът представи новия служебен кабинет, представители на ГЕРБ коментираха смените в правителството и определиха работата на предишното като провал.


По думите на Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ, Румен Радев е станал жертва на собствената си пропаганда, или откровено лъже. "Някой да ни каже с данни, детайли и факти какви точно успехи постигна служебният кабинет", коментира Митев високата оценка, която днес държавният глава постави на служебното правителство.


По думите му служебният кабинет на Радев се е провалил във ваксинационния процес, овладяването на инфлацията, мигрантската криза, цените на горивата, а секторът на енергетиката бил тотално изпуснат. Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков посочи, че не трима, е шестима министри е трябвало да бъдат сменени и изброи имената им: Андрей Живков (министър на енергетиката), Стойчо Кацаров (на здравеопазването), Велислав Минеков (на културата), Стела Балтова (на туризъма) и Георги Панайотов (на отбраната).


Биков коментира още, че според ГЕРБ Кирил Петков и Асен Василев били избягали, за да не понасят негативите на служебния кабинет и за да ползват президентската администрация да политическия си проект. Митов отново нападна Румен Радев с твърдението, че "хора от президентската администрация се опитват да купуват партии" като даде за пример интервю на председателя на "Екограсност" Емил Георгиев за БНТ, в което той твърди, че е бил търсен за разговор от Кирил Петков. Президентът със сигурност не е бил в неведение, допълни Митов.


С какво ще се запомни първият кабинет "Янев"

"Дневник" обобщава какво свършиха и не успяха да свършат някои от най-популярните - заради действията и заради ресорите си, министри от най-дълго управлявалия досега служебен кабинет.


Първото служебно правителство на Стефан Янев се ползваше с неочаквано високо доверие - от страна на 54 на сто от българите (според проучване на агенция "Маркет Линкс" от края на август). За четирите месеца, в които държеше изпълнителната власт, то успя да хвърли светлина върху практиките на бившите управляващи от ГЕРБ в различни сфери, да промени някои от тях и да задвижи процеси по по-дългосрочни промени.


По темата четете тук.

Новият кабинет започва подготовката на изборите

Политическото напрежение: Янев пита защо партии се оплакват от МВР само преди избори (хронология)

© Юлия Лазарова


"Започваме подготовката на изборите през есента. Ключовата задача е да гарантираме, че вотът ще бъде честен и легитимен. Пандемичната ситуация остава сериозно предизвикателство пред служебния кабинет. Имаме наследени проблеми, които са неизпълними, какъвто е казусът с неизплащането на средствата в строителния бранш. Предстоят тежки месеци" - това заяви министър-председателят Стефан Янев в началото на първото заседание на новия служебен кабинет.


Началото на заседанието започна с химна на България.


Новият министър на транспорта обеща контрол на концесионните договори

Засилен контрол на изпълнението на концесионните договори, както и продължаване на реформите в сектора. С тези цели новият служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие поста от Георги Тодоров. Ускоряване на изпълнението на проектите за жп коридори, пътища, и цифрови магистрали са другите основни задачи, които Алексиев си постави да изпълни в своя мандат. Той уточни, че при нужда би потърсил за сътрудничество Тодоров.

Асен Василев: Оставяме хазната в по-добро състояние

Политическото напрежение: Янев пита защо партии се оплакват от МВР само преди избори (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


"Четири месеца по-късно оставяме хазната в по-добро състояние" - това зяви Асен Василев при предаването на поста на новия министър на финансите Валери Белчев. Василев изрази задоволство, че именно Белчев поема поста.


"Чисто икономически това, което видях е, че България не е бедна държава. Тя е една безобразно крадена държава. Ако ние затегнем контрола, спрем течовете, ще може да постигнем това, което постигнахме и в актуализацията на бюджета", псочи Василев. Той допълни, че основната задача на бъдещия парламент е да се сглоби мнозинство, което да може да управлява.


"Задачата в следващата година е да се спрат течовете и да започнат да се използват средствата, които българските работници дават на държавата.", каза още Василев.


Наследникът му Валери Белчев каза, че се чувства "все едно гони бърз влак, на който трябва да се качи в движение". Той допълни, че не предвижда резки кадрови смени в Министерството на финансите и че ще работи в посока за приемане на еврото през 2024 г.


Василев напомни, че преди време е декларирал, че след като престане да е министър, ще си помисли 3 дни какво ще прави. "Нека не политизираме Министерството на финансите" - с тези думи Асен Василев отказа да отговаря на последващи политически въпроси. Малко преди това Кирил Петков потвърди, че с Ваилев влизат в политическия живот и ще участват на предстоящите избори.


Повече четете тук.


Петков и Василев влизат в политиката и ще участват в изборите

Политическото напрежение: Янев пита защо партии се оплакват от МВР само преди избори (хронология)

© Велко Ангелов


"Днес казвам ясно, че влизаме в политиката и ще сме участници в изборите. С Асен Василев обсъдихме как да продължим с промяната и решихме чрез политическия живот, а не чрез нов служебен кабинет. Нямаме време за партия, обмисляме варианти, с които ще се явим на изборите" - това зяви Кирил Петков в Министерството на икономиката, където предаде поста на новия икономически министър Даниела Везиева.


"Хората, с които ще се обединим, ще са със същия профил, с успешна кариера, за да сме независими. За да е ясно откъде са средствата ще искаме да подпишат декларация за прозрачност", заяви Петков. "Ако беше проектът ни инженерингов, сега щяхме да имаме партия. Видяхме желанието на хората за промяна. За нас няма ляво, дясно", добави. По думите му това "не е президентска партия".


Кирил Петков предаде поста на новия министър на икономиката Даниела Везиева. "Щастлив съм да посрещна министър Везиева, с която работих 3 месеца. Щастлив съм от избора на президента. Имам абсолютно доверие, че ще продължи промяната", заяви Петков. "Надявам се да оправда доверието и отговорността за промяната и да се върнем към нормалността", каза Везиева. Добави, че трябва да се надгради направеното от предишния кабинет. "Предстои анализ как евросредствата от последните 4 години са се отразили върху живота на хората", посочи Везиева.


Подробности вижте тук.


Даниела Везиева: Политиката ще продължи в посока на осветляване на нарушенията

Новият министър на икономиката Даниела Везиева декларира, че политиката на новия служебен кабинет ще продължи в посока на промяната, в посока на осветляване на нарушенията, подпомагане на бизнеса облекчаване на административни процедури.


След официалната церемония в президенството тя коментира, че Планът за въстановяване и развитие, от койо се очакват близо 1.6 млрд. лева в помощ на държавата, ще бъде внесен в Европейската комисия "в рамките на утвърдените срокове, въпреки че има какво още да се направи по него".


Тя посочи, че създаването на държавен бюджет за 2022 г. при липсата на работещ парламент "не е лека задача".


Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев ще дръпне гласове от другите политически формации - около това мнение се обединиха политолози и социолози, които коментираха в ефира на БНТ промените новото служебно правителство и предстоящите избори.


Според политолога Стойчо Стоев предстои "ожесточена политическа престрелка преди изборите между партиите на протеста". По думите на социолога Геновева Петрова новият служебен кабинет започва с високи очаквания. "Важното е, че тук липсват двете най-популярни фигури. Може би това е така заради политическите им мераци, но не мисля, че това е положителен показател за служебния кабинет да се лиши от тях", заяви тя.

Ива Митева вижда в "Демократична България" и проекта на Кирил Петков партньори на "Има такъв народ"

Политическото напрежение: Янев пита защо партии се оплакват от МВР само преди избори (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Председателят на 45-ото и 46-ото Народно събрание Ива Митева вижда "Демократична България" и евентуалния политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев като партньори на "Има такъв народ" в следващия парламент. Пред "Нова телевизия" тя подчерта, че "ако не спрем тези интриги помежду си, няма да можем да вървим напред".


Изказването ѝ обаче не кореспондира много с действията на лидера на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Той многократно обвини съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, че заради него не се е стигнало до съставяне на кабинет. Той също така го обвини, че се опитва да кадрува, след като обединението отказа да подкрепи предложения от Слави Трифонов проектокабинет. Йорданов също така обвини Асен Василев в кражба на интелектуална собственост.


"Няма как да направим нещо, ако не се обединим. Хората искат от над единство и съгласие. Познавам ги тези момчета (бел. ред. Кирил Петков и Асен Василев). Млади и образовани са. Дори да не са опитни като политици, те са пламенни и искат да се ангажират с тази работа. Такива хора са нужни. Това обновяване в политиката с млади хора е много необходимо и полезно. Промяната става бавно и постепенно и трябва да се започне на чисто", каза Митева.

Президентът постави за задача на новия служебен кабинет да подобри живота на хората

Президентът Румен Радев представи новия служебен кабинет, който пак се оглавява от Стефан Янев, и постави няколко основни задачи - да се продължи с укрепването на държавността, да се подготвят следващите избори и да се върви към подобряване на живота на хората, защита на слабите и бедните и др.


"Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт, но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправите срещу тежкото наследство, но и да работите за бъдещето на България - с тези думи Радев се обърна към новото служебно правителство.


Подробности четете тук.

На живо: Президентът представя новия служебен кабинет

Кои са новите министри

Политическото напрежение: Янев пита защо партии се оплакват от МВР само преди избори (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Новият министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев заемаше същия пост в първото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев през 2017 г. Той също така беше предложен за транспортен министър от Слави Трифонов при представянето на проектокабинета на "Има такъв народ" с премиер Николай Василев. До момента 40-годишният Алексиев беше председател на Управителния съвет на Националната компания "Железопътна инфраструктура".


Повече за Алексиев четете тук.


През последните месеци новият министър на икономиката Даниела Везиева беше посочвана от представители на ГЕРБ като съветник на Кирил Петков по време на досегашния му мандат като министър и като член на работната група, която правеше проверки на дейността на Държавната консолидационна компания (ДКК). Везиева е бивш зам.-министър на икономиката по време на втория кабинет на Бойко Борисов (2014-2017), когато ръководител на ведомството беше Божидар Лукарски. Тя влиза в Министерството на икономиката от квотата на "Реформаторския блок", била е областен координатор на "Движение България на гражданите" в Русе.


Везиева е завършила финанси и кредит в Стопанската академия в Свищов, с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Официалната й биография от Министерството на икономиката посочва, че притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г. От 2007 до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища. Преди да заеме длъжността на заместник-министър на икономиката, е работила като началник отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионален инспекторат по образование в Русе.


Повече за Везиева четете тук.


Новият министър на финансите Валери Белчев е финансист с дългогодишен опит в сектора, бивш шеф на Фонда на фондовете в третия кабинет на Бойко Борисов. В началото на кариерата си работи в редица водещи търговски банки, сред които "Ейч Ес Би Си" (CCF HSBC), "Креди Агрикол Индосюез" (Credit Agricole Indosuez), "Фортис Банк" (Fortis Bank) и "Сосиете Женерал" (Societe Generale). Според официалната му биография от Фонда на фондовете, от 2007 г. до 2013 г. Белчев е работил в качеството на изключителен партньор за България на "Ротшилд и Сие" (Rothschild & Cie).


От 2014 г. до 2015 г. работи за Българската банка за развитие, където е началник на отдел "Бизнес развитие". От създаването на държавното дружество Фонд на фондовете през октомври 2015 г., Белчев е негов Изпълнителен директор и председател на Управителния съвет. Той е освободен от фонда през 2019 г. след изтичане на мандата му.


Валери Белчев притежава магистърска степен по публична администрация от Харвардския, която надгражда магистърската му степен по финансови и банкови техники от университета "Париж-2 Пантеон-Асас", както и магистърската му степен по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство.


Повече за Белчев четете тук.

Трима министри са сменени в новия служебен кабинет

Политическото напрежение: Янев пита защо партии се оплакват от МВР само преди избори (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


В днешния Държавен вестник са публикувани имената на новите служебни министри. Указът на президента, издаден на 14 септември, влиза в сила от днес. Правомощията на служебното правителство, назначено на 10 май 2021 г., са прекратени. В новия служебен кабинет има трима нови министри - на финансите, икономиката и транспорта.


Ето кои са имената в новия служебен кабинет:


Стефан Динчев Янев - служебен министър-председател на Република България;
Гълъб Спасов Донев - служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;
Бойко Илиев Рашков - служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;
Атанас Ангелов Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;
Валери Иванов Белчев - служебен министър на финансите;
Георги Великов Панайотов - служебен министър на отбраната;
Стойчо Тодоров Кацаров - служебен министър на здравеопазването;
Виолета Колева Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;
Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката;
Светлан Христов Стоев - служебен министър на външните работи;
Янаки Боянов Стоилов - служебен министър на правосъдието;
Велислав Величков Минеков - служебен министър на културата;
Асен Петров Личев - служебен министър на околната среда и водите;
Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите;
Христо Владимиров Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;
Даниела Тодорова Везиева - служебен министър на икономиката;
Андрей Стефанов Живков - служебен министър на енергетиката;
Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма;
Андрей Георгиев Кузманов - служебен министър на младежта и спорта.

Президентът ще обяви имената на новите служебни министри

Политическото напрежение: Янев пита защо партии се оплакват от МВР само преди избори (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Президентът Румен Радев ще представи днес новото служебно правителство. За първи път то ще поеме функциите си от друг служебен кабинет, след като втори пореден парламент не успя да излъчи редовен Министерски съвет и страната се отправя към поредни предсрочни избори през ноември.


Очаква се по-голямата част от служебните министри, които Радев назначи през май, да запазят позициите си, но по неофициална информация поне трима ще бъдат сменени. Очаква се от кабинета да излязат двама от най-популярните министри - на икономиката и на финансите - Кирил Петков и Асен Василев, които вероятно ще оглавят нов политически проект и ще участват във вота за Народно събрание след два месеца. Третото коментирано име е на транспортния министър Георги Тодоров, който влезе във фокуса на медиите в последните седмици след разследването на "Дневник" за поръчката за удълбочаване на два плавателни канала във варненското пристанище на стойност 393 млн. лв.


"Дневник" ще излъчи на живо от 9 ч. представянето на кабинета в Гербовата зала на "Дондуков" 2.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK